Μύκονος ιντερνάσιοναλ: το πιο επιτυχημένο ελληνικό νησί είναι μια διεθνής αναφορά της καλοπέρασης

Μύκονος ιντερνάσιοναλ: το πιο επιτυχημένο ελληνικό νησί είναι μια διεθνής αναφορά της καλοπέρασης Facebook Twitter
Ένα από τα δυνατά χαρτιά του νησιού είναι οι πολυάριθμες παραλίες. Φωτο: Shutterstock
1

Η Μύκονος προσφέρει τα πάντα. Είναι ένα κυκλαδίτικο κοσμοπολίτικο σύμπαν που καλύπτει όλα τα γούστα. Διαθέτει απίστευτη ενέργεια, λαμπερό φως και θαλασσινή αύρα. Πρόκειται για ένα ασύγκριτο τουριστικό μωσαϊκό διαφορετικών πραγμάτων και ετερόκλητων ανθρώπων.

Απαράμιλλα άγρια τοπία αλλά και nonstop parties, γραφικές ομορφιές αλλά και celebrities απ' όλο τον κόσμο σε διάσημα beach bars, πολυσύχναστες παραλίες αλλά και μοναχικό κολύμπι σε απόκρυφες ακτές. Ένα νησί με παγκόσμια ακτινοβολία που μαγεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Η Μύκονος δεν είναι μόνο τα άφθονα κλισέ που τη συνοδεύουν. Χρειάζεται να την εξερευνήσεις και να μη μείνεις μόνο σε όσα έχεις ακούσει γι' αυτήν. Ο ήλιος, ο αέρας και η θάλασσα αποτελούν στον τόπο αυτόν ένα αδιαίρετο σύνολο. Και η Μύκονος διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την ανάγουν σ' ένα ξεχωριστό και μοναδικό μέρος. Φυσικά, οι ντόπιοι ήταν και παραμένουν το «κλειδί» της επιτυχίας του νησιού: ανοιχτόμυαλοι, φιλόξενοι, εργατικοί και χαμογελαστοί.

Η Μύκονος δεν είναι μόνο τα άφθονα κλισέ που τη συνοδεύουν. Χρειάζεται να την εξερευνήσεις και να μη μείνεις μόνο σε όσα έχεις ακούσει γι' αυτήν. Ο ήλιος, ο αέρας και η θάλασσα αποτελούν στον τόπο αυτόν ένα αδιαίρετο σύνολο. Και η Μύκονος διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την ανάγουν σ' ένα ξεχωριστό και μοναδικό μέρος.

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι η βιτρίνα του νησιού είναι πανάκριβη, πολυτελής και πέρα από κάθε φαντασία. Όμως στο «νησί των ανέμων» υπάρχουν τοποθεσίες που, αν έχεις τη διάθεση να τις ανακαλύψεις, σε αποζημιώνουν.

Οι βόλτες ξεκινούν από τη Χώρα και τον γοητευτικό λαβύρινθο με τα ξακουστά Ματογιάννια. Η λευκή αρμονία τους, τα σοκάκια και η αρχιτεκτονική τους που σε προστατεύει από τα καλοκαιρινά μελτέμια και οι ατελείωτες ξέφρενες νύχτες δημιουργούν μια αυθεντική νησιωτική καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

Ξέγνοιαστες ημέρες, ερωτικά βράδια, υψηλού επιπέδου γαστρονομία, μαγικά ηλιοβασιλέματα, γυμνοί λόφοι, ξερολιθιές, οι περίφημοι ανεμόμυλοι, η πανέμορφη Μικρή Βενετία με τα σπιτάκια χτισμένα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, το παλιό λιμάνι και ο «Πέτρος, ο Πελεκάνος» είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του νησιού.

 
Στις εξορμήσεις σας μπορείτε να θαυμάσετε τα καλοδιατηρημένα ξωκλήσια, τα διάσπαρτα μικρά μνημεία, τα αρχαία πηγάδια, τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο (14ος-13ος αι. π.Χ.) στη θέση «Βρύση» και την τεχνητή λίμνη. Επίσης, τα αρχιτεκτονικά στολίδια των δύο σημαντικών εκκλησιών της Μυκόνου, της Παραπορτιανής και της Τουρλιανής, τα προϊστορικά κτίσματα στον Πάνορμο και τον νεολιθικό οικισμό στη Φτελιά.

Μύκονος ιντερνάσιοναλ: το πιο επιτυχημένο ελληνικό νησί είναι μια διεθνής αναφορά της καλοπέρασης Facebook Twitter
Η πανέμορφη Μικρή Βενετία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Για τους ιδιαίτερα μυημένους υπάρχει το θερινό Ciné Manto, ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, η γκαλερί «Δυο Χωριά» στην πλατεία της Παναγιάς της Πανάχρας, το Αρχαιολογικό και Ναυτικό Μουσείο και για όσους θέλουν να αφιερώσουν χρόνο σε μια μικρή απόδραση, καθημερινά υπάρχουν καραβάκια που σε πηγαίνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.

Ένα από τα δυνατά χαρτιά του νησιού είναι οι πολυάριθμες παραλίες. Πολύβουες, δημοφιλείς, ήσυχες, αμμουδερές, οργανωμένες, παρθένες και απόκοσμες. Από τις κοσμικές Ψαρού, Καλό Λιβάδι, Πλατύ Γιαλό, Ορνό, Ελιά, Αγία Άννα, Παράγκα, Πάνορμο, Paradise και Super Paradise έως τις ήσυχες Λια, Αγράρι, Φτελιά, Καλαφάτη και την Κάππαρη, που βρίσκεται δίπλα στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, για να ταξιδέψεις στη Μύκονο της δεκαετίας του '60 αλλά και για να θαυμάσεις το απόλυτο ηλιοβασίλεμα με θεά τη Δήλο.

Επιπλέον, στις καλύτερες παραλίες συγκαταλέγεται εκείνη του Φωκού και της γειτονικής Μυρσίνης. Για να βρεθείς εκεί, ακολουθείς τις πινακίδες μετά την Άνω Μερά, περνάς την τεχνητή λίμνη που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι υπάρχει στο νησί και συναντάς μετά από λίγη ώρα ένα τοπίο που θυμίζει αρκετά Άγρια Δύση. Άλογα, ιππείς, χωματόδρομοι: έτσι καταλαβαίνεις ότι έφτασες σε αυτές τις δύο μαγευτικές παραλίες φυσικού κάλλους, μακριά από ξαπλώστρες ή ομπρέλες. Βέβαια, κατά τη γνώμη μου, η ωραιότερη παραλία της Μυκόνου είναι ο Άγιος Σώστης.

Μύκονος ιντερνάσιοναλ: το πιο επιτυχημένο ελληνικό νησί είναι μια διεθνής αναφορά της καλοπέρασης Facebook Twitter
Η Μύκονος είναι ένα νησί με παγκόσμια ακτινοβολία που μαγεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Φωτο: σπύροσ Στάβερης/LIFO

Στη βόρεια πλευρά του νησιού, αφήνεις το αυτοκίνητο ψηλά στον δρόμο και ξαφνικά προβάλλει μπροστά σου αυτή η μοναδικής ομορφιάς παραλία. Σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από τη Χώρα, είσαι στην παραλία μόνο με την πετσέτα και το βιβλίο σου. Το φως του ήλιου, το βαθύ μπλε των νερών της θάλασσας, το καφέ της λάβας και η χρυσή απόχρωση της άμμου συμβάλλουν στον σχηματισμό ενός ανεξάντλητου φυσικού περιβάλλοντος. Μια όαση στην οποία ανακαλύπτεις την ηρεμία και την απομόνωση στο παγκόσμιο τουριστικό θέρετρο.

Στην αρχή της ακτής υπάρχει ένα εκκλησάκι απ' όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα στο απέραντο γαλάζιο και να δείτε τους λιγοστούς κατοίκους να κάθονται κάτω από τις περιποιημένες κληματαριές. Το μόνο σημείο για φαγητό είναι η ξακουστή ταβέρνα της Κικής, η οποία δουλεύει χωρίς ρεύμα –μόνο στα κάρβουνα– και δεν κάνει κρατήσεις ούτε για τους πιο διάσημους επισκέπτες του νησιού.

Όσοι ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν κι άλλες εκπλήξεις της Μυκόνου, μπορούν να βρουν τον δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία και να οδηγηθούν στην παραλία Μερχιάς. Εκεί δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά μόνο εσείς, η θάλασσα και κάποια σπιτάκια ψαράδων λαξευμένα στον βράχο, κάτω από το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Μύκονος ιντερνάσιοναλ: το πιο επιτυχημένο ελληνικό νησί είναι μια διεθνής αναφορά της καλοπέρασης Facebook Twitter
Όσον αφορά τη διασκέδαση και το φαγητό, οι επιλογές είναι αναρίθμητες και ανάλογες με το βαλάντιο του καθενός. Φωτο: Shutterstock


Όσον αφορά τη διασκέδαση και το φαγητό, οι επιλογές είναι αναρίθμητες και ανάλογες με το βαλάντιο του καθενός. Για κοκτέιλ και σφηνάκια δίπλα στο κύμα συνιστάται το Kalua στην Παράγκα και το Alemagou στη Φτελιά. Το Jackie'O, είτε στο κέντρο του νησιού είτε στο Super Paradise για drag queen show και διασκέδαση εκτός ορίων, το Cavo Paradiso με διάσημους DJs μετά τις 4 το πρωί για να δεις να ξημερώνει στο Αιγαίο, στα Ματογιάννια τα μπαρ Astra και Queen και στη Μικρή Βενετία το Scarpa και το Semeli, για να θυμηθείς τα φοιτητικά σου χρόνια. Επιπρόσθετα, το Solymar στο Καλό Λιβάδι, το Kuzina στον Ορνό, το Principote στον Πάνορμο και το SantΑnna στην Παράγκα.

Στη Χώρα υπάρχει το εστιατόριο του Νίκου, το Interni, το Katrin's, ο Κουρσάρος, το nice n easy, το Bakalo, το Pepper Souvlaki & more. Σταθερή αξία στην περιοχή του Ορνού αποτελεί και η ταβέρνα του Λευτέρη, όπου θα γευτείτε εξαιρετικής ποιότητας κρέατα.

Στον γραφικό οικισμό της Άνω Μεράς υπάρχουν καλά στέκια που ξεχωρίζουν για τα τοπικά εδέσματα, όπως αυτό του Βαγγέλη και του Προέδρου, ενώ για κρέπες, βάφλες και παγωτά που δεν έχετε δοκιμάσει ξανά υπάρχει στη Χώρα το Trio Bambini. Όσον αφορά τη διαμονή, ενδεικτικά μπορείτε να επισκεφθείτε το Mykonos View και το Hotel Andronikos για πολυτελή διαμονή και εξαιρετική θέα στο κυκλαδίτικο νησί.

Μύκονος ιντερνάσιοναλ: το πιο επιτυχημένο ελληνικό νησί είναι μια διεθνής αναφορά της καλοπέρασης Facebook Twitter
Οι περίφημοι μυκονιάτικοι ανεμόμυλοι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Τέλος, για τους ρομαντικούς η Μύκονος διαθέτει ένα από το πιο ωραία σημεία της Ελλάδας και αναφέρομαι στον γνωστό φάρο του Αρμενιστή. Εκεί θα θαυμάσεις το γαλάζιο του Αιγαίου, θα απολαύσεις ένα από τα πιο αξέχαστα ηλιοβασιλέματα και σίγουρα θα νιώσεις τη μαγεία του ελληνικού καλοκαιριού και όσα το ακολουθούν.


Η Μύκονος είναι ένα μεθυστικό νησί όπου πάντα θα θες να επιστρέφεις. Όπως κάποτε είχε γράψει σε άρθρο του ο συγγραφέας Μ. Καραγάτσης για το «νησί της θρυλικής γοητείας», με την «ατμόσφαιρα της απόλυτης ξεγνοιασιάς και της άφατης ευδαιμονίας», «καλοκαίρι χωρίς Μύκονο, είναι ένα χαμένο καλοκαίρι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 21.7.2018

Ταξίδια
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φολέγανδρος: Αυτό το νησί μας έκανε ευτυχισμένους

Ταξίδια / Φολέγανδρος: Αυτό το νησί μας έκανε ευτυχισμένους

Ένα νησί που καταφέρνει με την αύρα του να κάνει ευτυχισμένους ένα πιτσιρίκι που κάθε βράδυ ψήνεται για μία ώρα στον πυρετό και μια μαμά που κλαίει τη μοίρα της δεν μπορεί παρά να είναι ένα ξεχωριστό νησί
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα

Ταξίδια / Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα

Η χαρακτηρισμένη και ως «μούσα του Αιγαίου», γενέτειρα των σπουδαίων Γύζη και Χαλεπά, έγινε αρκετά «της μόδας» τα τελευταία χρόνια και παρότι είναι ακόμα συνδεδεμένη κυρίως με τον θρησκευτικό τουρισμό, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΑΚΟΓΚΟΝΑΣ
Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά

Ταξίδια / Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά

Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει σχήμα πετάλου και μοιάζει με θεματικό πάρκο όσον αφορά τις φημισμένες παραλίες του, καθεμία πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Αντίπαρος: Πέρα από τα μάγια της Μανταλένας

Ταξίδια / Αντίπαρος: Πέρα από τα μάγια της Μανταλένας

Εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας της γνωστής ταινίας, πολλοί νομίζουν ότι η Αντίπαρος είναι ο σκοτεινός –απέναντι– εαυτός της αιωνίως χαριέσσης Πάρου. Δεν είναι, όμως, παράπονο-νησί ή τόπος περισυλλογής και καταμέτρησης λαθών και απωθημένων. Έχει ζουμί και εναλλακτικές για όλους
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ