Έφτασε και φέτος η εποχή που όλα γίνονται λίγο πιο ρομαντικά, πιο κόκκινα, γεμάτα καρδιές, λουλούδια και σοκολατάκια. Όμως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα διήμερο ταξίδι για δύο, μακριά από την καθημερινότητα. Άλλωστε, με τις πολλές low cost αεροπορικές εταιρείες τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν γίνει αρκετά φθηνά, αν φροντίσετε να οργανωθείτε αρκετά νωρίτερα.


Με αφορμή λοιπόν την πιο ρομαντική ημέρα του χρόνου, προτείνουμε τέσσερις προορισμούς για να περάσετε ένα ξεχωριστό διήμερο με το έτερον ήμισυ. Όμως αν περιμένετε να διαβάσετε προορισμούς όπως το Παρίσι ή τη Βενετία γιατί θα απογοητευτείτε. Πάρτε το αλλιώς.

 

Ματέρα, Ιταλία

Κακά τα ψέματα, όταν σκεφτόμαστε ρομαντικές πόλεις και χώρες σίγουρα η Ιταλία είναι μέσα στην τριάδα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που αυτή η χώρα όντως συγκεντρώνει στο έδαφος της μερικές από τις πιο ρομαντικές πόλεις του κόσμου. Ρώμη, Βενετία, Φλωρεντία, τι να πρωτοδιαλέξεις. Έλα όμως που η Ιταλία έχει και πολλές άλλες μικρές πόλεις και χωριά τα οποία είναι καλά κρυμμένα και προς το παρόν απολαμβάνουν κυρίως μόνο οι Ιταλοί; Τα κρατάνε μόνο για αυτούς; Δεν ξέρω. Ίσως.

 

Η περιοχή της Ματέρα είναι μοναδικής ομορφιάς, χτισμένη όλη με πέτρα ή για να είμαι πιο ακριβής μέσα σε πέτρα ενώ περπατώντας τη θα νιώσεις πως βρίσκεσαι σε σκηνικό ταινίας.


Να σας συστήσω λοιπόν τη Ματέρα. Είναι μια μικρή πόλη της νότιας Ιταλίας, στα Basilicata, η οποία μέσα της κρύβει πολύ προσεκτικά την περιοχή Sassi Di Matera- η ακριβής μετάφραση της ονομασίας της περιοχής είναι οι πέτρες ή σπηλιές της Ματέρα και λέγεται πως εκεί κατοίκησαν οι πρώτοι άνθρωποι στην Ιταλία. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μοναδικής ομορφιάς, χτισμένη όλη με πέτρα ή για να είμαι πιο ακριβής μέσα σε πέτρα ενώ περπατώντας τη θα νιώσεις πως βρίσκεσαι σε σκηνικό ταινίας. Από το 1993 χαρακτηρίστηκε ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Ειδικά το βράδυ, όταν το σκοτάδι πέφτει και βλέπεις τα παράθυρα να φωτίζονται, το θέαμα είναι εξωπραγματικό. Επισκεφθείτε τη πριν την ανακαλύψουν άλλοι.


Πώς φτάνετε εκεί; Από το Μπάρι με τρένο που διαρκεί 80 λεπτά ενώ για πιο οικονομικά υπάρχει και η εκδοχή του λεωφορείου με μόλις 3 ευρώ και 2 ώρες ταξίδι. Υπολογίστε περίπου 10 λεπτά περπάτημα για να φτάσετε από την πόλη Ματέρα στο Sassi di Matera.

 

Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Η πόλη του Μότσαρτ αλλά και του ορυκτού αλατιού (salz σημαίνει αλάτι) με τον ποταμό Salzach να τη χωρίζει στη μέση έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη.
Η πόλη του Μότσαρτ αλλά και του ορυκτού αλατιού (salz σημαίνει αλάτι) με τον ποταμό Salzach να τη χωρίζει στη μέση έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη.

Η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι αρκετά γνωστή ώστε να μη χρειάζεται συστάσεις. Πόλη που αγαπούν πολύ τα ζευγάρια αλλά και όσοι αγαπούν τη φωτογραφία. Αλλά όχι, δε θα σας προτείνω την Βιέννη, λέω αυτή τη φορά να πάμε λίγο πιο πέρα.


Μόλις δυόμιση ώρες με το τρένο, η μικρή πόλη του Salzburg βρίσκεται εκεί και περιμένει υπομονετικά να τη γνωρίσετε. Η πόλη του Μότσαρτ αλλά και του ορυκτού αλατιού (salz σημαίνει αλάτι) με τον ποταμό salzach να τη χωρίζει στη μέση έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη. Μια βόλτα στο κάστρο Hohensalzburg στο μικρό λόφο Festungsberg θα σας κάνει να αντιληφθείτε το μέγεθος της πόλης από ψηλά αλλά επειδή έχει αρκετό περπάτημα, προτείνω να πάρετε το μικρό τραμ για πιο γρήγορα. Η παλιά πόλη είναι ιδανική για περπάτημα και φαγητό μέχρι να πέσει ο ήλιος, ενώ όταν νυχτώσει, περάστε στην απέναντι πλευρά του ποταμού για να πιείτε το ποτό σας και να χαζέψετε από μακριά την παλιά πόλη με τα φωτάκια της από την άλλη όχθη.

 

Σεβίλλη, Ισπανία

Η Σεβίλλη είναι μ μια πόλη ζωντανή, μοντέρνα, γεμάτη ιστορία και πολύ παρελθόν. Τα αραβικά της μοτίβα και τα ισπανικά χαρακτηριστικά της ιβηρικής χερσονήσου παντρεύονται με έναν μαγικό τρόπο.
Η Σεβίλλη είναι μ μια πόλη ζωντανή, μοντέρνα, γεμάτη ιστορία και πολύ παρελθόν. Τα αραβικά της μοτίβα και τα ισπανικά χαρακτηριστικά της ιβηρικής χερσονήσου παντρεύονται με έναν μαγικό τρόπο.

Η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας η Σεβίλλη είναι από εκείνες τις πόλεις που τραβούν αμέσως το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη πάνω τους. Είναι μια πόλη ζωντανή, μοντέρνα αλλά και ταυτόχρονα γεμάτη ιστορία και πολύ παρελθόν. Τα αραβικά της μοτίβα και τα ισπανικά χαρακτηριστικά της ιβηρικής χερσονήσου παντρεύονται με έναν μαγικό τρόπο ενώ οι μελωδίες και οι χορευτικές κινήσεις των χορευτών του φλαμένγκο τη χρίζουν κατά τη γνώμη μου την πιο ρομαντική πόλη της Ισπανίας. Αφού δοκιμάσετε παραδοσιακά tapas στην εβραϊκή γειτονιά Santa Cruz, κατευθυνθείτε προς τον ποταμό Γουαδαλκιβίρ με τον χρυσό πύργο στις όχθες του. Στην πραγματικότητα δεν είναι χρυσός- όπως ούτε ο λευκός πύργος στη Θεσσαλονίκη είναι λευκός- αλλά είναι τέτοια η ομορφιά γύρω από τον ποταμό, που πιστέψτε με ένα τόσο μικρό και αθώο ψεματάκι δε θα σας ενοχλήσει.

 

Αμπίσκο, Σουηδία

 Στο Αμπίσκο πρωταγωνιστής είναι η φύση.
Στο Αμπίσκο πρωταγωνιστής είναι η φύση.

Το Αμπίσκο δεν είναι σε καμία περίπτωση μια κλασική ευρωπαϊκή πόλη και δε θα πάτε εκεί γιατί θέλετε να περπατήσετε στα στενάκια της χέρι-χέρι, να πιείτε τον καφέ σας σε κάποιο όμορφο και ψηλοτάβανο καφέ. Το Αμπίσκο είναι ρομαντικό όχι για την αρχιτεκτονική του αλλά για το ότι είναι το καλύτερο μέρος για να παρακολουθήσει κανείς χέρι-χέρι με το άλλο του μισό αυτό το μοναδικό φυσικό φαινόμενο που λέγεται βόρειο σέλας. Εδώ πρωταγωνιστής είναι η φύση οπότε να είστε προετοιμασμένοι για το θέαμα που θα αντικρίσετε. Καθώς βρίσκεται στο πιο βόρειο σημείο της Σουηδίας, στη Λαπωνία για την ακρίβεια, το ταξίδι μέχρι εκεί αρκετά μακρύ αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Μπορεί να φτάσει κανείς μέχρι εκεί με νυχτερινό τρένο από τη Στοκχόλμη διάρκειας 18 ωρών ή εναλλακτικά, με αεροπλάνο που προσγειώνεται στην πόλη Kiruna και από εκεί με τρένο στο Αμπίσκο.