7 μέρες στη Βαρκελώνη, εκεί που χτυπάει η καταλανική καρδιά

7 μέρες στη Βαρκελώνη, εκεί που χτυπάει η καταλανική καρδιά Facebook Twitter
4

Η Βαρκελώνη, η πρωτεύουσα της Καταλονίας, είναι μια πολύχρωμη λαμπερή πόλη που δε μοιάζει με καμιά άλλη. Ταξιδιωτικός προορισμός έγινε σχετικά πρόσφατα, καθώς «ανακαλύφθηκε» μετά την εξαιρετική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 –αυτή εξάλλου ήταν το πρότυπο που υποτίθεται ότι θα ακολουθούσε και η Αθήνα. Στη Βαρκελώνη βρεθήκαμε ταξιδεύοντας με πρακτορείο, το οποίο όμως είχε αναλάβει μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια και το ξενοδοχείο, καθώς αποφεύγουμε τις ομαδικές εκδρομές μετά από καναδυό τραυματικές εμπειρίες. Μόνοι μας λοιπόν για μια εβδομάδα γυρίσαμε όλη την πόλη, η ομορφιά της οποίας πραγματικά μας εξέπληξε. Έχοντας άπλετο χρόνο στη διάθεσή μας δεν αφήσαμε εκκρεμότητες και γυρίσαμε την Παλιά Πόλη, το μοντερνιστικό Εσάμπλε και τον λόφο του Μονζουίκ χωρίς... τσαπατσουλιές.


Η Παλιά Πόλη είναι ένα από τα πιο μεγάλα μεσαιωνικά κέντρα στην Ευρώπη και το διασημότερο κομμάτι της είναι η ιστορική λεωφόρος Λα Ράμπλα, η καρδιά της Βαρκελώνης. Χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν καθημερινά τη λεωφόρο που οδηγεί στη θάλασσα και η οποία είναι γεμάτη από μικροπωλητές, καλλιτέχνες του δρόμου και -φυσικά- πορτοφολάδες. Ψάξτε να βρείτε το Μέγαρο Γκουέλ, το πρώτο μεγάλο κτίριο που σχεδίασε ο Αντόνι Γκαουντί στο κέντρο της Βαρκελώνης και με αυτό η φήμη του εκτοξεύτηκε –θα πάρετε μια μικρή μόνο γεύση από όσα ο θαυμαστός αρχιτέκτονας δημιούργησε.

Έχοντας άπλετο χρόνο στη διάθεσή μας δεν αφήσαμε εκκρεμότητες και γυρίσαμε την Παλιά Πόλη, το μοντερνιστικό Εσάμπλε και τον λόφο του Μονζουίκ χωρίς... τσαπατσουλιές.

Η Πλάσα Ρεάλ είναι η πιο ζωντανή πλατεία, όπου αργά το βράδυ γίνεται ολόκληρη επιχείρηση για να καθαριστεί από τα ...σουβενίρ που αφήνουν οι όχι ιδιαίτερα νηφάλιοι επισκέπτες των μπαρ και κλαμπ της περιοχής. Αν σας αρέσουν τα live, ρίξτε μια ματιά να δείτε τι παίζει στα μαγαζιά –εμείς πετύχαμε ένα καλό. Αυτό όμως που με τίποτα δεν πρέπει να παραλείψετε, είναι να κάνετε μια βόλτα στη Λα Μπουκερία, την πιο γραφική αγορά τροφίμων της πόλης που βρίσκετε περίπου στη μέση της Λα Ράμπλα. Κοιλιόδουλη δεν είμαι -νομίζω- αλλά εδώ πραγματικά δεν ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις. Φρούτα καθαρισμένα, φρέσκοι χυμοί, όστρακα, χαμόν, λουκάνικα –τα πάντα μπορούν να καταναλωθούν επί τόπου και πιστέψτε με, αυτό ακριβώς θα γίνει.

Στο τέλος της Λα Ράμπλα βρίσκεται το Μνημείο του Χριστόφορου Κολόμβου που οι Καταλανοί θεωρούν δικό τους άνθρωπο. Στο σημείο που ορθώνεται βγήκε στη στεριά ο θαλασσοπόρος το 1493 επιστρέφοντας από την Αμερική και αν ανεβείτε με τον ανελκυστήρα στην κορυφή του μνημείου, θα απολαύσετε την εξαιρετική θέα και μάλιστα χωρίς εκατοντάδες σκαλοπάτια.

Η Μπαρσελονέτα, το ψαροχώρι της Βαρκελώνης, είναι πολύ κοντά και οι ψαράδες φαίνεται ότι έχουν κάνει ένα βήμα πίσω, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και γεμάτη εστιατόρια και café. Εμάς μας γοήτευσε περισσότερο το Μπάρι Γκότικ, η γοτθική και παλαιότερη συνοικία της πόλης που βρίσκεται στο κέντρο της. Εδώ υψώνεται ο εντυπωσιακός Καθεδρικός που άρχισε να χτίζεται το 1298, το μεσαιωνικό Παλάου ντε λα Ζενεραλιτάτ που στεγάζει τη βουλή της Καταλονίας, η Κάζα ντε λα Σιουτάτ του 14ου αιώνα (το δημαρχείο), και το Παλάου Ρεζάλ Μαζόρ, το ανάκτορο στο οποίο ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα δέχτηκαν τον Κολόμβο όταν επέστρεψε από το ταξίδι του. Πριν συνεχίσετε την περιπλάνησή σας στα ελαφρώς σκοτεινά στενάκια, διαλέξτε ένα από τα ατμοσφαιρικά wine bar και πιείτε ένα ποτήρι παγωμένη κάβα, το διάσημο, πλέον, αφρώδες κρασί της Καταλονίας, που φτιάχνεται όπως η γαλλική σαμπάνια, χωρίς να είναι εξίσου ακριβό.

Επόμενη στάση το Μουσείο Πικάσο, που στεγάζεται σε τρία μεσαιωνικά παλάτια και διαθέτει μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικά πρώιμα έργα του μεγάλου ζωγράφου, ο οποίος έφτασε στην πόλη με την οικογένειά του σε ηλικία 13 ετών και έγινε δεκτός στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, ανάμεσα σε ενήλικες σπουδαστές, χάρη στο μεγάλο του ταλέντο. Στο Μπάρι Γκότικ θα βρείτε και πολλά tapas bar, για να δοκιμάσετε όλα τα καταπληκτικά μεζεδάκια-μπουκιές που κατέκτησαν την Ευρώπη. Σε ένα από αυτά καθίσαμε κι εμείς, δίνοντας την παραγγελία για τα ποτά στο ευγενικό γκαρσόνι, το οποίο μας εξήγησε το σύστημα με το οποίο δούλευε το μαγαζί: παίρνεις όσα tapas θέλεις από τις γεμάτες πιατέλες που βρίσκονται πάνω στο μπαρ και στο τέλος πληρώνεις ανάλογα με τις οδοντογλυφίδες που έχεις στο πιάτο σου. Ντρέπομαι λίγο, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι, εκτός από λίγες, οι οδοντογλυφίδες κατέληξαν σε τσέπες, τσάντες και ...υπονόμους. «Αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστι αμαρτία», δε λένε;

7 μέρες στη Βαρκελώνη, εκεί που χτυπάει η καταλανική καρδιά Facebook Twitter
Το μεσαιωνικό Παλάου ντε λα Ζενεραλιτάτ στεγάζει τη βουλή της Καταλονίας.

Η Παλιά Πόλη είναι γεμάτη μνημεία, η Βαρκελώνη ωστόσο έχει γίνει διάσημη για τα κτίρια του Εσάμπλε, που είναι αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής έκρηξης του μοντερνισμού. Το 1854 κατεδαφίστηκαν τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, ώστε αυτή να αναπτυχθεί περαιτέρω και για τη νέα επέκταση (εσάμπλε) τα σχέδια με την αυστηρή ρυμοτομία είναι του Ιλδεφόνς Σέντρα ι Σουνιέρ. Η εύπορη αστική τάξη, που αποτελούνταν κυρίως από πλούσιους εμπόρους, έδειξε αμέσως την προτίμησή της στην περιοχή και άρχισε ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός για το πιο ξεχωριστό κτίριο. Η απόλυτη ελευθερία που έδιναν στους αρχιτέκτονες είχε σαν αποτέλεσμα στο Εσάμπλε να βρίσκονται συγκεντρωμένα καταπληκτικά μοντερνιστικά κτίρια.



Η Ίλια ντε λα Ντισκόρντια (νησίδα παραφωνίας) είναι το διασημότερο συγκρότημα μοντερνιστικών κτισμάτων, που εντυπωσιάζουν με τη μεγάλη γκάμα των τεχνοτροπιών τους –ανάμεσά τους και η Κάζα Μπατλό, γνωστή και ως «Σπίτι των Οστών» λόγω της εμφάνισής της που θυμίζει κόκαλα. Άλλο ένα σπίτι του Αντόνι Γκαουντί, του αρχιτέκτονα που μεταμόρφωσε τη Βαρκελώνη, είναι πόλος έλξης στην κεντρική λεωφόρο Πασέτ ντε Γκράσια: η Κάζα Μιλά που συνήθως αποκαλείται Λα Πεδρέρα (λατομείο στα καταλανικά).

Το πρωτοποριακό κτίριο που διαθέτει τέλειο εξαερισμό, είναι κατασκευασμένο από σίδερο και σκυρόδεμα, ενώ πουθενά δεν έχει ευθείες γραμμές, εντυπωσιάζει με τη γεμάτη σουρεαλιστικά γλυπτά στέγη του, τα οποία στην πραγματικότητα είναι οι αεραγωγοί και οι καμινάδες της πολυκατοικίας.

Στο Εσάμπλε βρίσκεται και το έμβλημα της πόλης η Σαγράδα Φαμίλια, η πιο ιδιόμορφη εκκλησίας της Ευρώπης που υπήρξε το magnum opus του Γκαουντί. Η εκκλησία, όπου ο αρχιτέκτονας έζησε σαν ερημίτης για δεκαέξι χρόνια και στην οποία τελικά ενταφιάστηκε, είναι γεμάτη συμβολισμούς εμπνευσμένους από τη φύση και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, οπότε και συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τον θάνατο του εμπνευστή της. Το ενδιαφέρον βρίσκεται κυρίως στην εξωτερική της όψη που μοιάζει βγαλμένη από τα παραμύθια, ενώ μπορείτε να ανεβείτε και στους πύργους με την καταπληκτική θέα –μόνο τετρακόσια σκαλοπάτια είναι.

7 μέρες στη Βαρκελώνη, εκεί που χτυπάει η καταλανική καρδιά Facebook Twitter
Ο λόφος του Μονζουίκ έγινε δημοφιλής το 1929, όταν οργανώθηκε εκεί η Διεθνής Έκθεση.

Ο λόφος του Μονζουίκ βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης και έγινε δημοφιλής το 1929, όταν οργανώθηκε εκεί η Διεθνής Έκθεση. Τότε ήταν που κατασκευάστηκε εκεί το Ισπανικό Χωριό, ένα «χωριό» που αποτελείται από αντίγραφα κτισμάτων από όλες τις περιοχές της Ισπανίας, φέρνοντας τους επισκέπτες σε επαφή με τα τοπικά ισπανικά στυλ αρχιτεκτονικής αλλά και χειροτεχνίας. Στην κορυφή του λόφου ορθώνεται το κάστρο του 18ου αιώνα, ενώ εδώ βρίσκεται και το Ολυμπιακό Στάδιο, η πρόσοψη του οποίου είναι αυτή που είχε κατασκευαστεί το 1936 για τους «εναλλακτικούς» Ολυμπιακούς αγώνες που ακυρώθηκαν λόγω του Εμφυλίου.

Ο λόφος είναι δημοφιλής και προσφέρεται για διασκέδαση, αυτό όμως που προσωπικά απόλαυσα περισσότερο ήταν η επίσκεψη στο ίδρυμα Χουάν Μιρό, το έργο του οποίου αγαπώ πολύ. Εδώ θα δείτε γραφιστικά έργα, πίνακες, γλυπτά και εντυπωσιακές ταπισερί του σπουδαίου υπερρεαλιστή, ενώ αξίζει και μια επίσκεψη στο πωλητήριο του μουσείου –είναι από τα ωραιότερα που έχω δει. Στο Μονζουίκ βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Καταλονίας τα οποία έχουν ενδιαφέρον, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει χρόνος και διάθεση.

Αν πάλι έχετε κουραστεί, μια καλή ιδέα είναι να πάτε μέχρι το Πάρκο Γκουέλ, την πιο χαρούμενη δημιουργία του Γκαουντί και ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα της Ευρώπης. Ανεβείτε τη μεγάλη σκάλα με την πολύχρωμη σαλαμάνδρα που έγινε σύμβολο του πάρκου και καταλήξτε στην Γκραν Πλάσα Σιρκουλάρ, έναν ανοιχτό χώρο με χρωματιστά μωσαϊκά, εντυπωσιακή θέα στην πόλη και το μακρύτερο ίσως παγκάκι στον κόσμο, μήκους 152 μέτρων, που σχεδίασε ο Ζουζέπ Ζουζόλ. Μέσα στο πάρκο υπάρχει και λειτουργεί ως μουσείο το σπίτι όπου έζησε ο Γκαουντί με τον πατέρα και την ανιψιά του από το 1906 έως το 1926, έργο του Φρανσέσκ Μπερένγκουερ.

Σε περίπτωση που προτιμάτε το υδάτινο στοιχείο, τότε θα σας εντυπωσιάσει το Ενυδρείο της Βαρκελώνης, το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, με τους καρχαρίες να κολυμπάνε πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών. Εννοείται ότι μπορείτε να πάτε και για μπάνιο, καθώς -μην το ξεχνάμε- η Βαρκελώνη είναι παραθαλάσσια πόλη. Στην Μπαρσελονέτα είναι η πιο κοντινή παραλία, όπου πας και με τα πόδια, ακόμα και για ένα ποτό παρά θίν' αλός ή μια λαχταριστή παγωμένη κρέμα καταλάνα, την οποία συστήνω ανεπιφύλακτα. Υπέροχη, σαν την πρωτεύουσα της Καταλονίας.

7 μέρες στη Βαρκελώνη, εκεί που χτυπάει η καταλανική καρδιά Facebook Twitter
Στην Μπαρσελονέτα είναι η πιο κοντινή παραλία...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 10.7.2017

Ταξίδια
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 εμβληματικά έργα του Αντόνι Γκαουντί, του αρχιτέκτονα που αγάπησε ο χρόνος

Σαν Σήμερα / 5 εμβληματικά έργα του Αντόνι Γκαουντί, του αρχιτέκτονα που αγάπησε ο χρόνος

Ο ηγέτης του καταλανικού μοντερνισμού που πέθανε σαν σήμερα, το 1926, απέδειξε, με έργα όπως η Σαγράδα Φαμίλια, ότι παντού υπάρχει θέση για κρυμμένα μηνύματα και συμβολισμούς.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ