Πάσχα στη Ναύπακτο: Όσα αξίζει να ξέρετε για το στολίδι της Ρούμελης

Πάσχα στη Ναύπακτο: Όσα αξίζει να ξέρετε για το στολίδι της Ρούμελης Facebook Twitter
Η Ναύπακτος καταφέρνει να συνδυάζει την πόλη με το χωριό, το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο της φύσης, τον παραδοσιακό ορεινό καφέ με το παραθαλάσσιο φαγητό, χειμώνα - καλοκαίρι. Φωτο: Chris Papadopoulos (pap-x/flickr)
3

Η Ναύπακτος συγκαταλέγεται στις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Στολίδι της Ρούμελης, συνδυάζει βουνό και θάλασσα και ανήκει στους δημοφιλέστερους προορισμούς για πασχαλινές διακοπές. Μία από τις αρχαιότερες πόλεις της χώρας μας που κουβαλά ιστορία 3.000 ετών, είναι γνωστή ως «ρομαντική καστροπολιτεία» και έχει συνδεθεί με περιόδους μεγάλης ακμής αλλά και με ιστορικά γεγονότα. Το όνομά της προέρχεται από τη φράση «ναυς πήγνυμι», που σημαίνει «κατασκευάζω πλοίο». Η Ναύπακτος καταφέρνει να συνδυάζει την πόλη με το χωριό, το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο της φύσης, τον παραδοσιακό ορεινό καφέ με το παραθαλάσσιο φαγητό, χειμώνα - καλοκαίρι.


ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ - ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΤΕ

Κατά τη διάρκεια του Πάσχα η πόλη φοράει τα γιορτινά της. Απέχει από την Αθήνα τρεις ώρες περίπου −ειδικά τώρα με τον νέο δρόμο, η απόσταση λιγοστεύει− και αφού περάσεις την εντυπωσιακή γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, σε 20 λεπτά βρίσκεσαι στη Ναύπακτο. Το ενετικό της λιμάνι είναι από τους πρώτους σταθμούς που θα σε μαγέψουν. Εκεί, το 1571 πραγματοποιήθηκε ναυμαχία καθοριστική για το μέλλον της Ευρώπης μεταξύ του ευρωπαϊκού και του τουρκικού στόλου, η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, που έχει περάσει στην Ιστορία για έναν ακόμα λόγο, επειδή τότε τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι ο Μιγκέλ Θερβάντες, το άγαλμα του οποίου κοσμεί το δυτικό τμήμα του λιμανιού. Σίγουρα θα ακούσετε πολλούς κατοίκους να χρησιμοποιούν τις παλιές ονομασίες της «Λεπάντο» ή «Έπαχτος». Επίσης, στον χώρο του λιμανιού θα δείτε το γλυπτό του Ανεμογιάννη, που στέκει όρθιο σε μια βάρκα, κρατώντας αναμμένο πυρσό. Πρόκειται για τον αγωνιστή που τον Μάιο του 1821, σε ηλικία 23 ετών, θυσιάστηκε στον αγώνα για την ελευθερία, πυρπολώντας μια κορβέτα του τουρκικού στόλου που ήταν αγκυροβολημένη ανοιχτά της Ναυπάκτου. Πάντως, αν κάνετε μια στάση για καφέ, η θέα στη θάλασσα και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου θα σας ανταμείψει. Το βράδυ, ο χώρος του λιμανιού μετατρέπεται σε ένα υπαίθριο πάρτι όπου μπορείς να πιεις το ποτό σου, να συζητήσεις με την παρέα σου και να ρεμβάσεις. Φυσικά, είναι το μέρος όπου δεν σταματάς να φωτογραφίζεις, αφού το λιμάνι αποτελεί το ιδανικό τοπίο για μια selfie. Στη συνέχεια, ο δεύτερος must προορισμός είναι το Κάστρο της πόλης. Προτιμότερο είναι να ακολουθήσετε τη διαδρομή που ξεκινά από το κέντρο –υπάρχει σήμανση−, περπατώντας στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια − σε ένα τέταρτο θα ανακαλύψετε μια θέα που θα σας ενθουσιάσει. Είναι βέβαιο ότι αφού καθίσετε σε μία από τις καφετέριες που υπάρχουν περιμετρικά του Κάστρου, δεν θα χορταίνετε την απέραντη θέα στον Κορινθιακό Κόλπο. Στη βόλτα σας θα αντιληφθείτε αμέσως ότι οι μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις της Ναυπάκτου, η κατασκευή των οποίων εκτείνεται χρονικά από την αρχαιότητα έως και την Τουρκοκρατία, παρά τις καταστροφές και τις φθορές που έχουν υποστεί, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα μνημεία φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Παράλληλα, στη διαδρομή προς το Κάστρο θα συναντήσετε το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη που χρονολογείται τον 15ο αιώνα και τώρα έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο, αλλά και το ρολόι της πόλης, που κατασκευάστηκε το 1914. Την περίοδο της άνοιξης η συγκεκριμένη βόλτα θα σας μείνει αξέχαστη, χάρη στις μυρωδιές των ανθισμένων λουλουδιών, στον ευχάριστο ήλιο, στις καλοδιατηρημένες ασβεστωμένες αυλές και στο απέραντο γαλάζιο.

Πάσχα στη Ναύπακτο: Όσα αξίζει να ξέρετε για το στολίδι της Ρούμελης Facebook Twitter
Θέα από την παραλία Γρίμποβο προς την πόλη της Ναυπάκτου. Φωτο: Γιάννης Καρανικόλας


Είναι δύσκολο κάποιος που επισκέπτεται τη Ναύπακτο να φύγει δυσαρεστημένος, αφού είναι μια πόλη για όλα τα γούστα και κάθε γωνιά της σε συναρπάζει. Διαθέτει δύο παραλίες, το Γρίμποβο και την Ψανή, όπου μπορείτε να απολαύσετε την πεζοπορία δίπλα στο κύμα αλλά και κάτω από αιωνόβια πλατάνια. Στην πόλη μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου, να καθίσεις στις όμορφες πλατείες με τις πετρόχτιστες βρύσες που το κρύο τους νερό από τα βουνά της Πίνδου σε ξεδιψά ανά πάσα στιγμή, και να χαλαρώσεις στα μικρά σοκάκια.


Μέσα στην πόλη θα δείτε και το ξενοδοχείο Ξενία που μαραζώνει αναξιοποίητο, θυμίζοντας περασμένες εποχές τουριστικής ανάπτυξης. Επιπλέον, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το υπέροχο βιβλιοπωλείο Adagio II, όπου μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο σας πίνοντας ένα κρασάκι ή ένα ποτό στην αυλή που διαθέτει στο πίσω μέρος.


ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Αναμφισβήτητα, η Ναύπακτος έχει την τιμητική της το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Κατανυκτική ατμόσφαιρα, αναμμένες φωτιές στις πολεμίστρες κι ένα υπερθέαμα σε ένα έθιμο που κρατά πολλά χρόνια. Οι επιτάφιοι της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου καταλήγουν στο επιβλητικό λιμάνι, ο κόσμος ψέλνει, η Φιλαρμονική του δήμου παιανίζει πένθιμα και η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι προκειμένου όλοι να θαυμάσουν τα φωταγωγημένα τείχη και τα πολυάριθμα πυροτεχνήματα.

Πάσχα στη Ναύπακτο: Όσα αξίζει να ξέρετε για το στολίδι της Ρούμελης Facebook Twitter
Μεγάλη Παρασκευή στο λιμάνι της Ναυπάκτου. Φωτο: TimosL/flickr


ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Η Ναύπακτος αποτελεί, επίσης, ένα πολύ καλό ορμητήριο για ημερήσιες εκδρομές, είτε προς την Ορεινή Ναυπακτία είτε προς τις ομορφιές της Φωκίδας. Σε λίγα λεπτά μπορείς να βρεθείς σε χωριά φυσικού κάλλους με πυκνά δάση, εντυπωσιακά ποτάμια, όπως ο Μόρνος και ο Εύηνος, με τρεχούμενα νερά, καλοδιατηρημένους οικισμούς, δάση οξιάς, καστανιές, βελανιδιές και έλατα. Ελατού, Άνω Χώρα, Σίμος, Τερψιθέα, Πλάτανος, είναι μερικά από τα χωριά όπου ο χρόνος έχει σταματήσει. Αν βρεθείτε σε ένα από τα χωριά της Ναυπακτίας θα μυηθείτε στο ρουμελιώτικο Πάσχα που θεωρείται γιορτή της φύσης. Η άλλη πλευρά, προς τη Φωκίδα, που διαθέτει καταγάλανες παραλίες, όπως η Χιλιαδού και το Σκάλωμα, πανέμορφα καταπράσινα χωριά, όπως το Κλήμα, η Πηγή και το Ευπάλιο, αλλά και υπέροχες τοποθεσίες, όπως το γραφικό Μοναστηράκι με τις καταπληκτικές ψαροταβέρνες, σε ταξιδεύει σε μέρη που θυμίζουν μικρά νησιά.


ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Αν σας δοθεί η ευκαιρία, για τις διαδρομές στα κοντινά χωριά προτιμήστε τα ΚΤΕΛ. Πρόκειται για μια υπέροχη ιεροτελεστία που σε κάνει να ξεχνάς τη βουή της πόλης και το άγχος της καθημερινότητας. Παλιά λεωφορεία, βγαλμένα από παλιές δεκαετίες, με vintage διακόσμηση, σε γυρίζουν σε περιόδους που το λεωφορείο ήταν το μοναδικό μέσο μεταφοράς. Μέσα σε αυτά θα ξεκινήσεις συζητήσεις με αγνώστους, θα μάθεις νέα του χωριού, αλλά το καλύτερο είναι πως απολαμβάνεις διαδρομές εξαιρετικής ομορφιές, περνώντας από ποτάμια και πευκοδάση.


ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ

Για φαγητό υπάρχουν πολλές καλές επιλογές. Σας προτείνουμε, μέσα στην πόλη της Ναυπάκτου, την ψαροταβέρνα «Πάπουλης», στο Γρίμποβο το «Πέτρινο», το «ξυλοφουρνάκι» για πίτσα σε φούρνο με ξύλα, το «Delizia» για τις καλύτερες κρέπες, και για κρεατικά τον «Θωμόπουλο» στην περιοχή του Λυγιά. Επίσης, στο κοντινό Μοναστηράκι προτιμήστε τον «Ηλιόπουλο» ή την ταβέρνα του «Άρη» στη Χιλιαδού, που βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα. Τέλος, για όσους έχουν αυτοκίνητο, μια γρήγορη βόλτα στα Τριζόνια, το μοναδικό κατοικημένο νησάκι του Κορινθιακού, επιβάλλεται.


Η Ναύπακτος, λοιπόν, μπορεί να καλύψει κάθε επιθυμία, ακόμα και των πιο απαιτητικών επισκεπτών. Ένας ξεχωριστός τόπος που διακρίνεται για τις όμορφες γειτονιές, τους φιλόξενους κατοίκους, τα ιστορικά μνημεία, τα αυθεντικά χωριά και τη νυχτερινή ζωή, με το μεγαλείο της φύσης να κυριαρχεί παντού.

Πάσχα στη Ναύπακτο: Όσα αξίζει να ξέρετε για το στολίδι της Ρούμελης Facebook Twitter
Must προορισμός είναι το Κάστρο της πόλης.
Ταξίδια
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ