Θα στα πω εγώ που είμαι ΠΑΣΟΚ

Θα στα πω εγώ που είμαι ΠΑΣΟΚ Facebook Twitter
Ιν όρντερ το μπι μι, γιου χαβ του ατ λιστ σπικ ίνγκλις μπιτς.
19

Εντάξει θα φάω και εγώ την πεπονόφλουδα που έχω επανειλημμένως καταγγείλει, ότι δηλαδή μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να είναι για τα μπάζα αλλά επικοινωνιακά παίρνει άριστα αφού καθορίζει αριστοτεχνικά τη (μίζερη) ατζέντα της επικαιρότητας βάζοντάς μας το 2017, ενώ η χώρα καταρρέει, να τσακωνόμαστε για τον Στάλιν!

Και θα το κάνω συνειδητά γιατί ο τύπος πάει να μας τρελάνει και ίσως να πέσει ο ίδιος στην παγίδα που στήνει για μας. Το σκηνικό είναι απλό: Η κυβέρνηση αυτή, που ξεκάθαρα είναι ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στον τόπο μετά την ΙΜΑΚΟ του Κωστόπουλου, ξεφτίζει πιο γρήγορα και από βελούδο αγορασμένο από τη Λαϊκή. Οπότε τι κάνει, ξεκάθαρη αεροπειρατεία του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που είτε μας αρέσει είτε όχι, εξέφρασε στην Ελλάδα αυτό που λέμε Σοσιαλδημοκρατία. Που όχι μόνο το εξέφρασε, αλλά το πήγε και στο 45% και εν πολλοίς κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό των τελευταίων 30 χρόνων. Δεν θα συζητήσουμε τώρα αν ήταν καλό ή κακό, ήταν αυτό που ήταν. Η συζήτηση σήμερα για τον αν το ΠΑΣΟΚ ήταν καλό ή κακό, τον μόνο που εξυπηρετεί, είναι τον Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός έγραψε άρθρο που πάει να μας εξηγήσει αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ψεύτης. Θα μου πεις τι πιο λογικό να γράφει για ένα θέμα ένας ειδικός πάνω σε αυτό. Ο Τσίπρας όμως είναι φορέας της κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου με τον ίδιο τρόπο που η Στέλλα Μπεζαντάκου είναι ομότεχνος της Μαρίας Κάλας. Ο Αντρέας δεν έλεγε ψέματα, ο Αντρέας δημιουργούσε ψέματα.

Το θέμα μας είναι ότι πλέον ξεκάθαρα ο Τσίπρας θέλει να γίνει κάποιος άλλος. Αφού σκύλευσε το κουφάρι της Καραμανλικής δεξιάς κάνοντας τους καραμανλικούς pet του, κατάλαβε ότι εκεί δεν υπάρχει πολύ ψωμί γιατί πόσους τέλος πάντων να διορίσεις στο Δημόσιο και βάλθηκε να εισβάλει και εκεί που θεωρεί ότι είναι ο όμορος χώρος, δηλαδή στην κεντροαριστερά. Έτσι ο Αλέξης είναι ο άνθρωπος που θαυμάζει πλέον ανοιχτά και τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου, και την Μέρκελ αλλά και τον Φιντέλ Κάστρο, ένας πραγματικός τσαρλατάνος. Διότι φαντάζομαι ότι συμφωνείς μαζί μου, το να κατηγορείς τα παλιά κόμματα ότι κατάστρεψαν τη χώρα και ταυτόχρονα να προσεταιρίζεσαι τους δύο βασικούς ηγέτες των κομμάτων αυτών, είναι πραγματικός αριστερός ριζοσπαστισμός. 

Θα στα πω εγώ που είμαι ΠΑΣΟΚ Facebook Twitter
Το ΠΑΣΟΚ κύριοι έκανε έργα

Πάει λοιπόν η Κεντροαριστερά να κάνει εκλογές για τον νέο ηγέτη της και βγαίνουν όλα τα συριζοτρόλ να λοιδορήσουν τον κάθε υποψήφιο. Άνθρωποι που πείστηκαν από την Κωνσταντοπούλου, τον Κατρούγκαλο, τον Βαρουφάκη και τον Σκουρλέτη, που κήρυτταν την επανάσταση και στήριζαν ακόμα κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόταν με τα ακροδεξιά κνώδαλα των ΑΝΕΛ και φυσικά εξαφανίστηκαν όταν το τσίρκο τους ξεφτιλίστηκε τελείως, βγαίνουν από το λαγούμι τους επιλεκτικά και εμμονικά για να χλευάσουν τον Σταύρο Θεοδωράκη. Δεν σου άρεσε το βίντεο του Σταύρου; Ούτε και μένα. Αλλά δεν γίνεται να καταπίνεις τα πάντα και να εξεγείρεσαι μόνο εναντίον του Ποταμιού.

Και φτάνουμε στο αποκορύφωμα της ξεφτίλας, όπου ο Πρωθυπουργός, ανήμερα της επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, γράφει στην εφημερίδα Ντοκουμέντο άρθρο που πάει να μας εξηγήσει αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ψεύτης. Θα μου πεις τι πιο λογικό να γράφει για ένα θέμα ένας ειδικός πάνω σε αυτό. Ο Αλέξης θεωρεί ότι είναι ειδικός στον Αντρέα αλλά όλοι ξέρουμε ότι είναι ειδικός πάνω στο ψέμα.

Να το πούμε απλά: Ο Τσίπρας είναι φορέας της κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου με τον ίδιο τρόπο που η Στέλλα Μπεζαντάκου είναι ομότεχνος της Μαρίας Κάλας. Ο Αντρέας δεν έλεγε ψέματα, ο Αντρέας δημιουργούσε ψέματα. Και όπως και να το κάνουμε, είναι διαφορετικό το 1981 με μηδενική πρόσβαση σε διεθνή μέσα, χωρίς ίντερνετ να πείθεσαι από έναν μορφωμένο και κοσμοπολίτη άνθρωπο όπως ο Παπανδρέου και διαφορετικό σήμερα, με τα πάντα στο φως να εξαπατάσαι από έναν κατά κοινή ομολογία καφενόβιο τύπο που δεν μιλάει καν αγγλικά και σου δίνει την αίσθηση ότι μόλις ήρθε από το χωριό του.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι ότι ο Αλέξης νομίζει ότι είναι Αντρέας αλλά ότι ο Φλαμπουράρης νομίζει πως είναι Λαλιώτης, ο Δραγασάκης νομίζει ότι είναι Σημίτης και ο Πολάκης Γεννηματάς. Ότι κι αν ήταν ο Αντρέας, είχε δίπλα του ανθρώπους με κύρος, ικανούς, μορφωμένους. Ο Αλέξης έχει δυστυχώς τενεκέδες ξεγάνωτους, ίσως γι αυτό κάνουν τόσο θόρυβο.

aNameToCome
19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι δημιουργοί της πιο funky σελίδας του fb «Το Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το Ορθόδοξο» αποκαλύπτονται

TV & Media / Οι δημιουργοί της πιο funky σελίδας του fb «Το Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το Ορθόδοξο» αποκαλύπτονται

Πώς τα «μεγάλα έργα», το «σκληρό ροκ», τα «μπουζούκια», οι «επιδοτήσεις», το «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα» και η συνακόλουθη ελληνική παρακμή έγιναν υλικό για μια πετυχημένη ψηφιακή παρωδία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τάκης Παππάς: Χωρίς να διαθέτει αξιόλογη προσωπικότητα, ο Τσίπρας αναδείχθηκε σε ηγέτη της εποχής

Ιδέες / Τάκης Παππάς: Χωρίς να διαθέτει αξιόλογη προσωπικότητα, ο Τσίπρας αναδείχθηκε σε ηγέτη της εποχής

Ο συγγραφέας και καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής με αφορμή το νέο του βιβλίο «Σε τεντωμένο σκοινί» εξηγεί με ειλικρίνεια και ψυχραιμία στο LIFO.gr, γιατί η ιστορία της χώρας μας κινείται διαρκώς ανάμεσα σε φαύλους κύκλους και σοβαρές ιστορικές κρίσεις
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Θάνος Βερέμης αναλύει (αλύπητα) το φαινόμενο Ανδρέα Παπανδρέου σε μια συναρπαστική συνομιλία

Βιβλίο / Ο Θάνος Βερέμης αναλύει (αλύπητα) το φαινόμενο Ανδρέα Παπανδρέου σε μια συναρπαστική συνομιλία

Ένας διάλογος με τον γνωστό πανεπιστημιακό και συγγραφέα για το φαινόμενο Ανδρέας Παπανδρέου με αφορμή την έκδοση δύο εύληπτων βιβλίων για τον αμφιλεγόμενο και χαρισματικό πολιτικό που διαμόρφωσε τη νεότερη Ελλάδα
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Το να επιχειρεί κάποιος σύγκριση μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου με τον σημερινό πρωθυπουργό είναι απλά καλαμπούρι. Ο μακαρίτης ήταν διαπρεπής οικονομολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου, κοσμοπολίτης, βαθύτατα μορφωμένος και ευγενής, άσκησε σκληρή πολιτική έναντι των γειτόνων Τούρκων (οι παλαιότεροι ενθυμούνται την κρίση του 1987), και ήταν διεθνώς αποδεκτός παρά τα όποια ελαττώματά του και τις εντάσεις τις οποίες προκαλούσε, σε μία εποχή μεγάλων ηγετών στην Ευρώπη (Κολ, Μιτεράν, Θάτσερ, Γκονζάλες, Ντελόρ). Αν κάποιος βρίσκει ένα κοινό του παρόντος πρωθυπουργού με τα παραπάνω, το ξανασυζητάμε.
Και οι δύο είναι υπεύθυνοι για τη κατάντια της χώρας . Μιας χώρας καλύτερης του κόσμου και σε περίοδο ειρήνης της μεγαλυτέρας από ιδρύσεως της χώρας. Συνεπώς τι να θαυμάσεις από αυτούς και γιατί να ασχολείσαι με τις διαφορές τους. Μόνο ηλίθιοι όπως υπάρχουν πολλοί σε αυτή τη χώρα μπορούν τους θαυμάζουν, γιατί δεν μπορούν να ζουν χωρίς απατεώνες.
Με συγχωρείς, αλλά διαφωνώ πλήρως με τη τοποθέτηση σου. Ναι, ο Αλέξης απέχει πολύ από το να γίνει Παπανδρέου. Απέχει πολύ ακόμα και από το να γίνει σωστός πολιτικός.Αλλά δεν κατέστρεψε την Ελλάδα. Αυτό που έκανε ήταν να ακολουθήσει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ αυτό που του επεβαλλοταν. Κάτι που θα έκανε και ο καθένας σημερινός πολιτικός στη θέση του, όπως και έγινε με Παπανδρέου (Junior) και Σαμαρά. Και ήταν σε ακόμα δυσκολότερη θέση από αυτούς λόγω του ότι είχε ήδη ξεπουληθει η μισή Ελλάδα από αυτούς οπότε δεν υπήρχε άλλος δρόμος.Εκτός αυτών, εγώ βλέπω μια προσπάθεια για πάταξη φοροδιαφυγής (τα πρόστιμα του καλοκαιριού και η χρήση pos), για πάταξη της πελατειακής σχέσης των κομμάτων (με νομοθεσία πριν ένα μήνα περίπου), προστασίας των εργαζομένων (με τη νομοθεσία που περαστηκε της περασμένες μέρες).Πράγματα τόσο λογικά σε άλλες χώρες αλλά τεράστια και ανύπαρκτα στην Ελλάδα για πολλά πολλά χρόνια.Και ξαναλέω, απέχει παρασάγγας από το να είναι σωστός πολιτικός.Αλλά τα καλά που έκανε δεν τα έκανε κανένας άλλος πριν. Και το να τον λοιδωρεις έτσι, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος άλλος καλύτερος. Δυστυχώς η μόνη εναλλακτική είναι ο Μητσοτάκης.Οι μεγαλύτερες διαφορες ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης μεταξύ Μητσοτάκη και τσιπρα είναι 2: 1. Ο Μητσοτάκης θα πέρναγε τα μνημόνια με χαρά, χωρίς καν να τα διαβάσει(!!!!) όπως έκανε και ο προκάτοχός του χωρίς αντίρρηση που καταστρέφει το λαό. Αυτές είναι οι ανοιχτές πεποιθήσεις του και γενικά της ΝΔ. 2. Θα σταματουσε στα μνημόνια χωρίς να κάνει κάτι από τα ΥΠΌΛΟΙΠΑ. και ξαναλέω τα θεωρώ τεράστια για Ελλάδα. Αυτό και μόνο με κάνει να τρομάζω από ανθρώπους που κράζουν τόσο εύκολα το τσιπρα, ενώ η εναλλακτική είναι πολύ, πολύ χειρότερη.Οπότε όχι, ο τσιπρας δε κατέστρεψε την Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης θα τη καταστρέψει όταν και αν πάρει την εξουσία.Δεύτερον, το ότι στοχοποιει τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά έχει σεβασμό προς Μητσοτάκη (senior) και Παπανδρέου δεν είναι καθόλου αντιφατικο. Υπήρχαν και άλλοι πρωθυπουργοι σαυτα τα 2 κόμματα αν θυμαστε, οι οποίοι συμφωνώ απόλυτα ότι κατέστρεψαν τη χώρα. Άλλο φταίνε ΚΑΠΟΙΕΣ προηγούμενες κυβερνήσεις, άλλο ΟΛΟ το ΠΑΣΟΚ η ΟΛΗ η ΝΔ ήταν καλπικα. Έχει τεράστια διαφορά.
Χαχαχα! Όχι... Δεν είμαι ο Αλέξης... Δεν τον ψήφησα καν.. Απλά με ενοχλεί το κράξιμο ΜΟΝΟ σαυτον...δεν είδα πουθενά να κράζει κανένας τον προηγούμενο πρωθυπουργό για πχ, που έκανε τα ίδια και χειρότερα. Και απλά θεωρώ επικίνδυνο να κράζεις τα άσχημα και όχι τα χειριστα. Και επίσης, από τη στιγμή που βγήκαμε στις αγορές και μετά, που είχε περιθωρια για δικούς του χειρισμούς, βλέπω μια προσπάθεια με θετικό πρόσημο, πράγμα που δεν έχω ξαναδεί από κανένα. Ειλικρινα, θα είχα πολύ ενδιαφέρον να μάθω (με επιχειρήματα όμως, όχι απλά να παπαγαλιζουμε τις βλακειες που ακούσαμε μια φορά από ένα μπαντζανακη μας, η επειδή το διάβασα στο Facebook) τι τόσο κακό έχει κάνει που δεν έχουν κάνει όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργόι της χώρας.
Tzoutzoukos84 μαλλον εχεις επιλεκτικη μνημη, επειδη οι προηγουμενοι πρωθυπουργοι ΜΟΝΟ κραξιμο και απεργιες εισεπραξαν, ειδικα απο τους ΣΑΝΕΛ. Επισης μαλλον ξεχνας το πρωτο εξαμηνο του 15 που παραλιγο να ζησουμε στιγμες Βενεζουελας.Τα μνημονια, απο την στιγμη που ειχαμε αναγκη απο πολλας δις και αυτοι που μας δανειζαν επρεπε καπως να τα δικαιολογησουν στους δικους τους φορολογουμενους, δεν μπορουσαν να αποφευχτουν. Αλλα το θεωρω πολυ κωμικο να πιστευει καποιος πως οσοι υπεγραψαν μνημονια τα υπεγραψαν χωρις να εχουν κανει τα αδυνατα δυνατα για να αποφυγουν τα δυσαρεστα μετρα που θα τους εστελναν στην αντιπολιτευση στις επομενες εκλογες. Με χαρα κιολας οπως λες...
Asmilon Όχι δεν έχω επιλεκτική μνήμη... Θυμάμαι καλά τι έγινε τότε. Και συμφωνώ μαζί σου, ότι αυτοί που μας τα δανεισαν είχαν άλλες προτεραιότητες από το να σταθεί οικονομικά η Ελλάδα στα πόδια της, όπως πχ τους ψηφοφόρους τους. Τα μνημόνια όντως, είναι αναγκαία και αν γίνουν με μελέτη, βασιζόμενα σε πετυχημένες οικονομικές φόρμουλες, ενδεχομένως να είναι και σωστά. όμως έτσι όπως περνούν, βίαια, ισοπεδωτικα, μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα. Αν έχεις βασικές γνώσεις οικονομίας, θα ξέρεις ότι το μοναδικό ιστορικά αποδεδειγμενο μοντέλο επιτυχίας σε τέτοιες κρίσεις είναι του Keynes. Τα μνημόνια που παίρνουμε είναι το ακριβώς αντίθετο. Προσφάτως δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ήταν αντισυνταγματικες οι περικοπές σε μισθούς γιατρών. Περικοπές που ο Σαμαράς κ άλλοι βουλευτές της ΝΔ τις ψήφισαν χωρίς καν να τις διαβάσουν. αυτό ήταν δικά τους λόγια, όχι δικά μου. Το άκουσα από τους ίδιους σε συνέντευξεις τους εκείνη την περίοδο, και όχι από τους συριζανελ. Οπότε δε νομίζω να έκαναν τα αδύνατα δυνατά σε αυτή την περίπτωση. θυμάμαι όμως και ένα τσιπρα που προσπαθούσε να συζητήσει με τους εταίρους και να φέρει κάτι καλύτερο για την Ελλάδα. Σε όλες τις τηλεοράσεις έπαιζε το eurogroup, νομίζω ήταν ολοφάνερο αν το είχες δει. Ούτε κόντρα έφερε, ούτε τσαμπουκά, απλά προσπάθησε να το συζητήσει κ να αλλάξει κάποια πράγματα που δεν θα είχαν διαφορά στις εκταμιευσεις κ τα τελικά ποσά. Θα είχαν όμως μεγάλη διαφορά σε μας. Και έφαγε ένα πόλεμο άνευ προηγούμενου απλά επειδή προσπάθησε να συζητήσει. Αν οι προηγούμενοι είχαν προσπαθήσει όπως λες και συ, τότε γτ δεν είχαν τον ίδιο πόλεμο; Το ευκολο γιαυτόν πολιτικά θα ηταν να πει σε όλα ναι ο τσιπρας και να ξεμπερδευει, νομίζω το καταλαβαίνεις αυτό. Οπότε αυτό που ονομάζεις εσύ Βενεζουέλα, εγώ το βαφτιζω προσπάθεια για κατι καλύτερο, και το εκτιμώ. Ναι συμφωνώ ότι το έκανε με αδέξιο κ ανοργανωτο τρόπο, πχ το δημοψήφισμα. Γιαυτό και δεν τον ψήφισα, και δεν τον θεωρώ σωστό πολιτικό.Συγκριτικά όμως, προτιμώ 1000 φορές κάποιον που προσπαθεί για κατι καλύτερο, και έχει σωστή πρόθεση έστω και χαζά, παρά κάποιον που δεν δείχνει το αρμοζον ενδιαφέρον ή προσπάθεια.Τέλος, στο προηγούμενο μήνυμα μου είπα οτι θα ήθελα να ακούσω κάτι κακό που έκανε και δεν το έκαναν οι προηγούμενοι. Η Βενεζουέλα που λες δεν έγινε, και πέρασαν τα μνημόνια όπως ακριβώς και οι παλαιότεροι. Οπότε μάλλον άστοχη ήταν η ανάρτηση σου. Ειλικρινά αν έχεις το χρόνο θα ήθελα να ακούσω κάποιο άλλο παράδειγμα, από σένα η από κάποιον άλλον που διαφωνεί μαζί μου.
Δεν θα πω πολλά.Φόρος 22% από το πρώτο ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες. Χαμηλώμα του αφορορολογητου αλλά όχι μείωση του συντελεστή φορολογίας. Όσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, εγώ το θεωρώ εξόντωση της μέσαιας τάξης όταν επί των καθαρών εισοδημάτων επιβάλλεις φόρους και εισφορές 60% .Κι όλα αυτά για να πληρώσεις αργομισθίες σε συμβασιουχους και μόνιμους του δημοσίου.Το ότι διάβασε το μνημόνιο και ψήφισε για 50 χρόνια , παραπάνω είναι νομίζω, την λειτουργία του ταιπεδ τον κάνει πατριώτη και ρεαλιστη
Lias81, ούτε και γω θα πω πολλά: όλα αυτα του τα είχαν ζητήσει οι δανειστές, όπως μάλλον ξέρεις. Πιστεύεις ότι άλλος στη θέση του θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά; και στους προηγούμενους ότι ζητήθηκε έγινε. Απλά ο συγκεκριμένος είναι ο μοναδικός που εξέφρασε την διαφωνία του σε αυτά κατά τη διάρκεια των eurogroup. Γιαυτό έπεσαν να τον φάνε. Δεν γίνεται από τη μια να τον βρίζουμε γτ εξέφρασε αντίρρηση στα μνημόνια και απο την άλλη να τον βρίζουμε γτ τα εφάρμοσε.Διάλεξτε ποιο από τα 2 είναι η άποψη σας.Όσον αφορά τη πάταξη της φοροδιαφυγής, συμφωνώ ότι η φορολογία καταστρέφει τα νοικοκυριά. Αλλά από ποτέ θεωρείται η παρανομία λογική και δικαιολογημενη; δεδομένου ότι διαλέξαμε το δρόμο των μνημονιων, χρειαζόμαστε χρήματα. Αυτά τα χρήματα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν, από κάπου πρέπει να τα πάρει το κράτος, απλά μάθηματικα είναι. Αν δεν το κάνει αυτό, θα γίνουν τρις-χειροτερα τα πράγματα. Απλά σιγουρέψε ότι τα δυσβασταχτα, συμφωνώ, μέτρα που ούτως ή άλλως έγιναν, εφαρμόζονται σωστά για να μην χρειαστεί να πάρει αλλά. Μαθηματικά πρώτης δημοτικού. Που μάλλον είχαν μείνει μετεξεταστεοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργόι. Τέλος, όσον αφορά τους διορισμούς, μια απλή ερώτηση: εγώ ρώτησα τι κακό έχει κάνει το σύριζα που δεν έχουν κάνει οι προηγούμενοι. Από το σχόλιο σου υποθέτω ότι θεωρείς ότι ΝΔ ή/και ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν κανένα διορισμό;
Συγγνώμη για την καθυστέρηση.Επειδή έχω περάσει από κοινωφελή εργασία, για μένα δεν υπήρχε πιο άχρηστος χρόνος, κανονικά δεν θα έπρεπε να το βάζω στο βιογραφικό. Ούτε την εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση βοήθησα, απλά έφυγα από τις λίστες ανέργων για 5 μήνες τίποτα άλλο. Αντί να βελτιώσουν τις συνθήκες για τις επιχειρήσεις να διευρύνουν τον κύκλο εργασιών τους.Διαφωνείς στα γιουρογκρουπ κάντο παραγωγικά εκπροσωπείς μια χώρα όχι τον εαυτό σου, το 70% των εξόδων μας είναι μισθοί και συντάξεις, τα έσοδα αυτά προέρχονται από ιδιώτες με 400 και 500 ευρώ.Όταν κατάφερε ο Σαμαράς και ακύρωσε την αύξηση του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα ήταν νενεκος και γερμανοτσολιας. Την επόμενη χρονιά ο σπιρτζης τις έβαλε μέσα 20 εκατομμύρια, ξέρεις ποιος τα πλήρωσε? Εμείς με δανεικά που θα πληρώσουν τα παιδιά μας.Από τα 120 δις που φύγαν από τις τράπεζες τα 30 50 δις πήγαν σε φόρους. Πρέπει να είσαι αφελής μην πω τίποτα άλλο που να πιστευεις ότι θα πρέπει λιγοι ακομη φόροι θα βελτίωναν την κατάσταση, δυστυχώς κόψιμο δαπανών μένει, μόνο δ.υ. και συνταξιούχους βλέπω να κάνουν διακοπές αν σου λέει κάτι αυτό. Θα τον βρίζω γιατί δεν κατέχει τιποτα, είναι άσχετος, νομίζει ότι κυνηγάει τους πλούσιους και ουσιαστικά εξοντώνει όποιον έχει εισόδημα άνω των 5000 ευρώ είναι πρόγραμμα αυτό.
Lias81, δεν πειράζει η καθυστέρηση, κ γω τα ίδια! Όσον αφορά τους φόρους, εννοείται ότι διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ, δεν είπα ποτέ ότι συμφωνώ. Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η γραμμή των μνημονιων ως τωρα. Δεν υπάρχουν λεφτά, άρα ανεβάζουμε φόρους αναγκαστικά, λάθος ή σωστό δε μας πέφτει λόγος (ούτε στο λαό, ούτε στη κυβέρνηση). Αν δεν πληρωθούν όμως αυτοί οι φόροι κ δεν υπάρχουν λεφτά ακόμα, τι πιστεύεις ότι θα γίνει; θα πούνε οι εταίροι "σορυ μωρέ, ένα λάθος κάναμε παρτους πίσω"; όχι, θα βάλουν και άλλους φόρους, όπως μας έχει δείξει η ιστορία. Οπότε πρέπει να πληρώσουμε τους ήδη υπάρχοντες για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και να υπενθυμίσω, ότι για κάθε έναν που οι φόροι είναι δυσβασταχτοι γιαυτόν, υπάρχουν άλλα 100 λαμογια που μια χαρά μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν (Για παράδειγμα, η λίστα λαγκαρντ - που υπενθυμίζω ότι βγήκε στη φόρα πολύ ετεροχρονισμενα, μόλις βγήκε ο τσιπρας - και στην οποία αν την είχες διαβάσει, ο πρώην πρωθυπουργός μας που υποστηρίζεις κατείχε από τις πιο κορυφαίες θέσεις, δίκαια η άδικα, δε ξέρω). Αν αρχίσουν να πληρώνουν τα λαμογια, θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σαν χώρα και ίσως και να υπάρχουν αρκετά χρήματα για αυτούς που το έχουν όντως ανάγκη. Δυστυχώς στη πορεία που έχουμε βγάλει, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει κάποια ελαφρυνση γιαυτους. Αλλιώς δε βγαίνει μαθηματικά. Που όπως είπα στο προηγούμενο μήνυμα μου, μάλλον οι προηγούμενοι έμειναν μετεξεταστεοι σαυτο το μάθημα. Και δεν υπονοώ ότι πληρώνοντας τους φόρους θα λυθούν όλα μαγικά.. Απλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει η αλλαγή, στη νοοτροπία μας κυρίως.. Το να λέμε νταξει μωρέ, αυτό δεν είναι πρόβλημα δε πειράζει, το άλλο δε πειράζει, δε φταίω εγώ που κλέβω 10 ευρώ, φταίει ο άλλος που κλέβει 1,000,000, αυτή η νοοτροπία του να κοιτάμε τη βολή μας μόνο, είναι που μας έφτασε σαυτη τη κατάστασή. Το ότι δεν είχε ο τσιπρας κάποια λογική στρατηγική στο eurogroup, συμφωνώ απόλυτα, και αυτός είναι ο λόγος που όπως είπα σε προηγούμενα μηνύματα μου, δεν τον στηρίζω. Αλλά αναγνωρίζω ότι ήταν ο μόνος που προσπάθησε, έστω και ηλιθια. Δεν τον στηρίζω λοιπόν, αλλά τον βάζω παραπάνω στην εκτίμηση από τους προηγούμενους.Επίσης, όχι δε θεωρώ αφελή κάποιον που πιστεύει ότι περισσότεροι φόροι θα βοηθήσουν. Υπάρχουν οικονομικά μοντέλα που το υποστηρίζουν(και άλλα που το απορρίπτουν βέβαια). Είναι θέμα άποψης, αν και όπως είπα διαφωνώ, εντούτοις το δέχομαι σαν άποψη γτ έχει επιχειρηματα.Αυτούς που θεωρώ εγώ αφελής, είναι αυτούς που ΔΕΝ έχουν σταθερή άποψη, είναι μια έτσι, μια γιουβέτσι. Πχ, αυτούς που είναι υπέρ των μνημονιων, αλλά κράζουν γιατί πέφτουν οι μισθοί και οι συντάξεις. Αυτούς που δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους, αλλά μια χαρά χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσοκομεία, τα μέσα, σχολεία η πανεπιστήμια. Αυτούς που κράζουν τις μειώσεις και τα βάρη στους φτωχούς, αλλά είναι υπέρ της δεξιας. Αυτούς που μιλάνε για ελαφρυνση των επιχειρήσεων, για επενδύσεις, αλλά μετά παραπονιουνται ότι όλα τα βάρη πέφτουν στους φτωχούς. Και πάει λέγοντας, η λίστα είναι μακρύα δυστυχώς...Τέλος, να πω ότι εννοείται, καλά κάνεις και τον βρίζεις αν αυτό πιστεύεις. Απλά ελπίζω αυτός/αυτή που όντως θα υποστηρίξεις στις επόμενες εκλογές να είναι προϊόν λογικής σκέψεις και επιχειρηματων δικά σου, που έβγαλες από δικό σου ψάξιμο και όχι από ηλιθιότητες που κυκλοφορούν από μη αντικείμενικα μέσα, γτ είναι πολλές (και δεν εννοώ το συγκεκριμένο άρθρο προς αποφυγή παρεξηγήσεων, μιλάω γενικά)
@tzoutzoukos84Σε αυτήν την κατάσταση που είμαστε, υποαποδίδουμε σαν οικονομία, είναι απαραίτητη η μείωση φόρων και εισφορών, ώστε να πιάσουμε ένα αντάξιο των δυνατοτήτων μας μέγεθος. Οι δανειστές μας είπαν πλεόνασμα τόσο , ο Σαμαράς ( με τα κακά και τα στραβά του) είχε επιτύχει χαμηλότερα στο 2 % νομίζω, ήρθε ο μπαγλαμάς έχασε 20 δις μόνο από την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών, χώρια την ζημιά στα υπόλοιπα. Αλλά αυτά για μένα είναι περσινά ξινά σταφύλια που λέει κι ο Αλεξιάδης, όσο κοιτάμε πίσω μένουμε πίσω.Όσο για τον παπασταυρου, αυτόν εννοείς για τον Σαμαρά, δεν έχει ανοίξει ρουθούνι ακόμη και για μένα είναι επαρκείς οι εξηγήσεις για την παρουσία του σαν αντικλητού στα εν λόγω κεφάλαια. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει.Τα λαμόγια πάντα θα υπάρχουν, ΗΠΑ 7% παραοικονομία, Γερμανία 8 με 9 , Δανία Σουηδία στα ίδια επίπεδα με Γερμανία και πάει λέγοντας. Εμείς είμαστε στο 18% έχουμε δρόμο, αλλά μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι έσοδα εργατών , αγροτικά προϊόντα, τουρισμός και εστίαση. Δεν είναι η λύση του προβλήματος αλλά θα μείωνε την πίεση στο κράτος, θα παίρναν κανονικές συντάξεις από εισφορές θα υπήρχαν φόροι επί του εισοδήματος. Αλλά φευ.Για εμένα είναι αλλού το πρόβλημα όταν υπάρχουν συνταξιουχοι με 20 χρόνια και ποσοστά αναπλήρωσης 80 και 100 % , δημόσιοι υπάλληλοι με 1300 και 1400 ευρώ και κανένα χαρτί ή θέση ευθύνης είναι πρόβλημα , για μένα αυτό είναι το λίπος, όχι να τους εξοβελισουμε στον καιάδα αλλά κόψε κάτι από εκεί, πραγματικά θα βγει ο μισός ενφια. Απλοποιήσε την νομοθεσία και γραφειοκρατία, να δεις πως θα αδειάσει το δημόσιο από απαραίτητους. Υψηλοί φόροι Σκανδιναβικό μοντέλο. Σε χώρες που έχουν διπλάσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από εμάς, και τα κρατικά έσοδα αναδιανεμονται σε υπηρεσίες προς τους πολίτες, ενώ εδώ το αναδιανεμουμε σε αμόρφωτους Δ.υ. που δεν παράγουν τίποτα, όχι δεν βλέπω τον λόγο. Δαπανά 45 50 δις το κράτος εκ των οποίων τα 30 σε συντάξεις και μισθούς πες μου αν είναι σωστό αυτό, κρίνοντας τι υπηρεσίες παίρνουμε και τι συντάξεις παίρνουν οι αναξιοπαθούντες.
Lias81, συμφωνώ εν πολλοίς με τις προτάσεις σου, αλλά λόγω του ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν λόγω συντάγματος(πχ μονιμότητα δημοσίων και μη δυνατότητα μείωσης αποκλειστικά σαυτους) , δυστυχώς δεν έχει νόημα να τα συζητάμε. Επίσης συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με την μείωση των φόρων. Άσχετα από προσωπικές απόψεις του καθενός, το να έχουν λεφτά οι πολίτες (είτε με μείωση φόρων, είτε με αύξηση μισθών) , είναι ότι καλύτερο σε περίοδο κρίσης, από οικονομικής σκοπιάς και μόνο. Αλλά δυστυχώς οι δανειστές μας δεν ζητάνε μόνο πλεόνασμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απαιτήσεις τους είναι λεπτομέρεις, σε σημείο που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελιγμου της εκλεγμένης κυβέρνησης. Ειδικά στη φορολογία, όλα τα ποσοστά είναι προαπαιτούμενα από τους δανειστές. Το 2015, για πχ, η όλη ένταση με βαρουφακη και τσιπρα με τους εταίρους, έγινε ακριβώς για αυτό το λόγο: η θέση του τσιπρα ήταν: "εγώ θα κάνω μέτρα, συμφωνώ, αλλά γιατί πρέπει σώνει και ντε να κόψω Χ πόσο από τις συντάξεις; άσε με εμένα ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να αποφασίσω από που θα κόψω χρήματα, μην προαποφασιζετε εσείς για μένα". Και ξέρουμε τι ακολούθησε. Οπότε δυστυχώς ούτε σε μείωση φόρων μπορούμε να προσμενουμε, όποιος και αν είναι κυβέρνηση.Για την παραοικονομια, δεν τα ξέρω τα νούμερα, οποτε δε μπορώ να σου πω εμπεριστατωμενη άποψη. Αλλά αμφιβάλλω αν είναι τόσο λίγο. Από προσωπική εμπειρία και μόνο, 8 στις 10 επιχειρήσεις δεν μου κόβουν αποδείξεις. Επίσης έχει σημασία πως βγαίνουν τα νούμερα. Είναι δλδ 18% των εργαζομένων, η του συνολικόυ πληθυσμού (δλδ βάζουμε μέσα όσους είναι άνεργοι, φαντάροι, φοιτητές, συνταξιούχοι, δημόσιοι που δεν μπορούνε να φοροδιαφυγουν; αν είναι έτσι τότε ναι, λογικό το νούμερο). Θα το ψάξω όμως. Γενικά πάντως, η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα και πρεπει από κάπου να ξεκινήσει να αλλάζει αυτό. Και η συλλογή φόρων μου φαίνεται πιο σωστή λόγω των όσων έχω ήδη πει αλλά και για ένα άλλο σημαντικό λόγο. Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με μέτρα κ δανειστές (αν και κατά τη προσωπική μου άποψη ούτε θα τελειώσουμε ποτέ με τις πολιτικές και τους φόρους που με επιβάλλουν, άσχετα με το τι ακούγεται τελευταία). Πρέπει λοιπόν να βρεθούν άμεσα χρήματα, για να υπάρχει περιθώριο για την κυβέρνηση για ελιγμούς κ νέες μεταρρυθμίσεις. Και όταν υπάρξει αυτό το περιθώριο, τότε ναι, θα έχω τις ίδιες απαιτήσεις με εσένα από τη κυβέρνηση. Προς το παρόν η συλλογή των φόρων, η πάταξη (ως ένα βαθμό τουλάχιστον) της πελατειακής σχέσης των κομμάτων, και οι (μικρές ή αλήθεια είναι, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση) αλλαγές στα εργασιακά που έκανε με την πολύ μικρή χρονικά ελευθερία που του δόθηκε μου φαίνονται πολύ καλά δείγματα. Θα δείξει. Εν κατακλείδι, επειδή έχει ξεφύγει πολύ η κουβέντα και δεν είναι forum εδώ, θα το κόψω. Χάρηκα πάντως για τη κουβέντα μας, παρα τις διαφωνίες.
Ο αυταπατίξ όσο βλέπει πως θα μείνει εκτός καρέκλας τόσο θα ψαρεύει για ψήφους αναγκαίους όχι γιατί υπάρχει πιθανότητα να ξαναβγεί, αλλά για να κόψει ότι μπορεί στον επόμενο ώστε στις μεθεπόμενες εκλογές να μπούμε στην μέρα της μαρμότας της απλής αναλογικής! Για το καλό του λαού εννοείται...
Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις. Ο Αντρέας θεωρείτο ακόμα και από τους αντιπάλους του μια χαρισματική προσωπικότητα που είχε την ικανότητα να γοητεύει το συνομιλητή του με την ευφράδεια του λόγου του, το χιούμορ, την καλλιέργειά του. Το πόσο καλός ή κακός πολιτικός ήταν, είναι μια μεγάλη συζήτηση, αλλά το να θεωρεί ένα"γίδι απ' την Κυψέλη" ότι είναι ο νέος Αντρέας, είναι τουλάχιστον κωμικό. Ακόμα και ο παραλληλισμός με την Μπεζαντάκου, γι' αυτόν είναι κομπλιμέντο.
Τελικά η μοναδική αλήθεια που ζούμε ανάμεσα σε ένα ωκεανό ψέματα .Όντως είναι το κακέκτυπο του χειρότερου Αντρέα με ορίτζιναλ στελέχη ρετάλια του επίσης χειρότερου ΠΑΣΟΚ και αντίστοιχης αισθητικής ψεκασμένων λαϊκοδεξιών..Το χειρότερο όλων είναι ότι το πακέτο των σούργελων πέρασε από τον πεφωτισμένο ηγέτη(!) ως το απόλυτο νέο και έπεισε διαπερνώντας και ενώνοντας απ’άκρου εις άκρο το χειρότερο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας και τώρα κυβερνά !Κλόπυ πάστε γενικώς