Mαγκιά όταν είσαι εξουσία είναι να μην τηρείς ούτε τα προσχήματα

Mαγκιά όταν είσαι εξουσία είναι να μην τηρείς ούτε τα προσχήματα Facebook Twitter
30
Mαγκιά όταν είσαι εξουσία είναι να μην τηρείς ούτε τα προσχήματα Facebook Twitter
Μαλάκα να δεις που θα πάρει πιο πολλά like από αυτή που βγάλαμε με τον Βασάλο στο Fragelico

Τέλειωσε και το G20 στο Αμβούργο και αυτό που θα μείνει στη συλλογική μνήμη δεν είναι οι αποφάσεις των ισχυρότερων χωρών του κόσμου αλλά οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των αντιεξουσιαστών που μαζεύτηκαν από ολόκληρη την Ευρώπη στο όμορφο Γερμανικό λιμάνι για να αντισταθούν στο παγκόσμιο τέρας του καπιταλισμού. Οι διαδηλώσεις ήταν πιο μαχητικές από κάθε άλλη φορά και είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα διότι ήρθαν αντιμέτωπες με τις γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τη φήμη ότι είναι ιδιαίτερα σκληρές και αυστηρές.

Κακός χαμός, οδομαχίες, μέχρι και οι γνωστοί από το δικό μας theme park των Εξαρχείων «ιπτάμενοι αναρχικοί», οι μπαχαλάκηδες δηλαδή που ανεβαίνουν στις ταράτσες των πολυκατοικιών και πετάνε ντιβανομπάουλα στις δυνάμεις καταστολής. Άπειρα βίντεο και φωτογραφίες προβλήθηκαν σε όλα τα ΜΜΕ που ήταν παρόντα στους εορτασμούς.

Ιδιαίτερος σάλος προκλήθηκε με μια συγκεκριμένη φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένας νεαρός να βγάζει μια σέλφι με το πιο πρόσφατο iPhone του στο πεδίο της μάχης έχοντας την χαρακτηριστική ηλίθια έκφραση που έχουν όλοι οι άνθρωποι που θεωρούν ότι είναι καλή ιδέα να φωτογραφίζουν τον εαυτό τους.


Στο σχετικό ξεκατίνιασμα που ακολούθησε στα social media - που συνεχώς εξελίσσονται σε κάτι αντίστοιχο της αρχαίας ελληνικής αγοράς αλλά για τους βλαμμένους – γράφτηκαν απίστευτα πράγματα από ανθρώπους που προσπαθούν να μας πείσουν ότι το iPhone δεν είναι καπιταλιστικό προϊόν 

Η φωτογραφία κυκλοφόρησε σε όλα τα social media και τα ειρωνικά σχόλια έπεσαν βροχή. Μετά από μια αρχική σαστιμάρα, οι εγχώριοι αντιεξουσιαστές που νοιώθουν αλληλέγγυοι έχτισαν την μοναδική γραμμή άμυνας που είχαν, ότι δηλαδή η φωτογραφία είναι προϊόν Photoshop και μάλιστα εμφανίστηκαν συγκεκριμένες τεχνικές αναλύσεις που υποτίθεται αποδείκνυαν το γεγονός.

Δεν είμαστε και τόσο σίγουροι για αυτό μια και η φωτογραφία έχει αναπαραχθεί σε μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το Spiegel και την Daily Mail αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, σημασία έχει ότι η φωτογραφία δείχνει αληθινή και γίνεται πιστευτή ως τέτοια.

Οι λόγοι της ειρωνικής αντιμετώπισης είναι προφανής: ένας νεαρός που φέρεται γκρουπ ομάδας που έχει βάλει φωτιά για να διαδηλώσει ενάντια στο μισητό πολιτικό-οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού, αποθανατίζει το ενσταντανέ με ένα προϊόν που είναι η κορωνίδα του. Για να μην αναφερθούμε στην αυταρέσκεια και την λύσσα για προβολή που θεωρούνται από τις παρενέργειες του και οι οποίες καθόλου δεν συνάδουν με το προφίλ του κοινωνικού αγωνιστή που ενδιαφέρεται μόνο για το κοινό καλό.

Στο σχετικό ξεκατίνιασμα που ακολούθησε στα social media - που συνεχώς εξελίσσονται σε κάτι αντίστοιχο της αρχαίας ελληνικής αγοράς αλλά για τους βλαμμένους – γράφτηκαν απίστευτα πράγματα από ανθρώπους που προσπαθούν να μας πείσουν ότι το iPhone δεν είναι καπιταλιστικό προϊόν και ότι θα μπορούσε να έχει παραχθεί και σε άλλα οικονομικά συστήματα παρότι ως γνωστόν στον κομμουνισμό το μόνο που εφευρέθηκε ήταν η προπαγάνδα και η ουρά για το μπαγιάτικο ψωμί.

Το πρόβλημα είναι ότι αντίθετα με τον κομμουνισμό που έπεσε από μόνος του σε εβδομήντα χρόνια, ο γαμημένος ο καπιταλισμός αντέχει αιώνες παρόλες τις διαδηλώσεις. Ποιο είναι το μυστικό του; Εκτός του ότι παράγει ελκυστικά προϊόντα, και του ότι έχει αντιληφθεί το ποταπό της υπάρξεως μας, έχει επίσης ενσωματώσει τον πόλεμο εναντίον του και τον διαχειρίζεται σαν ένα ακόμα προϊόν του. Και όπως φαίνεται, πουλάει σαν ζεστό ψωμί.

Mαγκιά όταν είσαι εξουσία είναι να μην τηρείς ούτε τα προσχήματα Facebook Twitter
Σιγά μην κάτσω σπίτι να καρικώνω κάλτσες, η πατρίς με χρειάζεται

Από παρόμοιο επαναστατικό οίστρο φαίνεται ότι διακατέχεται και η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου η οποία αφού δεν κατόρθωσε να ξεχειλώσει το Σύνταγμα και να παραμείνει στο αξίωμα της μετά το χιλιοστό έτος της ηλικίας της, διορίστηκε νέα Προϊσταμένη στο Νομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού διότι η μαγκιά όταν είσαι εξουσία είναι να μην τηρείς ούτε τα προσχήματα. Και αν δικαιώνονται όσοι έλεγαν για τις σκανδαλώδεις συναλλαγές των δύο πυλώνων της Δημοκρατίας και τις μεθοδεύσεις οι οποίες έβαζαν σε κίνδυνο το πολίτευμα, χεστήκαμε κανονικά.

Με το που πέρασαν λοιπόν δέκα μέρες από τη συνταξιοδότηση της, η κ. Θάνου αναλαμβάνει την νευραλγική αυτή θέση αμισθί για να προσφέρει με τις τεράστιες νομικές της γνώσεις τις υπηρεσίες της στον Πρωθυπουργό που όπως φαίνεται και από τις αποκαλύψεις για την περίοδο Βαρουφάκη με τα παράλληλα νομίσματα και τις τέμνουσες παπαριές, μάλλον θα τις χρειαστεί άμεσα.

Διάφορα
30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ