22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter
0

F*cking Men

Vault Theatre Plus

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καυστικό, προκλητικό και γεμάτο χιούμορ Fucking Men του Joe di Pietro. Μετά τη μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο, το Σικάγο και την Αυστραλία, το Fucking Μen θα κατακτήσει και την Αθήνα! Ένα ερωτικό γαϊτανάκι, ένα θεατρικό ρομάντζο που μιλάει για το συναίσθημα ως δύναμη που υπερβαίνει τα φύλα, μια κωμωδία καταστάσεων που θα συναρπάσει και θα συζητηθεί.


Διασκευή-σκηνοθεσία: Αντώνης Γαλέος

Μουσική: Μιχάλης - Παντελής Καλογεράκης

Διανομή: Περικλής Ασημακόπουλος, Άρης Βέβης, Ορφέας Γεωργίου, Γιώργος Κυριακόπουλος, Βασίλης Λιάκος, Νίκος Μέλλος, Γιώργης Παρταλίδης, Θαλής Πολίτης, Νίκος Σαμουρίδης, Βλάσσης Χρυσικόπουλος.


Η παράσταση είναι αυστηρά ακατάλληλη κάτω των 18.

Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Βοτανικός, 213 0356472

Πρεμιέρα: 3/11/18

Μέρες & ώρες παραστάσεων: Παρ.-Σάβ. 21:00, Κυρ. 18:15

Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου

Πειραιώς 260

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Η παράσταση που χαιρετίστηκε από κοινό και κριτικούς ως μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές επιτυχίες του Φεστιβάλ Αθηνών, πριν από τη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Vie στην Ιταλία, επιστρέφει στην Πειραιώς 260 για 15 παραστάσεις από 28/11 έως 16/12. Ένας περφόρμερ αποχωρισμένος από τον κόσμο χρησιμοποιεί το σώμα του ως υλικό και πεδίο για πείραμα, μέχρι την οριστική διάλυση του Εαυτού και την εξάντληση των λέξεων, σε έναν χώρο στον οποίο προσπαθεί, διαρκώς και μάταια, να κατοικήσει: έναν μη-τόπο.

Μέσα στο εκμαγείο του εσωτερικού ενός διώροφου κτίσματος ο περφόρμερ κινηματογραφεί, σαν άλλος Κραπ, τον εαυτό του και τον χώρο. Οι θεατές προσκαλούνται σε μια λαθραία και απατηλή θέαση, αφού σύντομα ανακαλύπτουν ότι και αυτοί μοιράζονται τη συνθήκη του: είναι και οι ίδιοι έγκλειστοι στον δικό τους προθάλαμο – σε μια μάταιη αναμονή. Διατρέχοντας το πεζογραφικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, ο Δημήτρης Κουρτάκης δημιουργεί μια παράσταση πολυμέσων με τον Άρη Σερβετάλη και ένα διεθνές επιτελείο σημαντικών συνεργατών.


Σύλληψη - σκηνοθεσία - σκηνικά: Δημήτρης Κουρτάκης

Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Κουρτάκης, Ελένη Παπάζογλου, Αναστασία Τζέλλου

Ερμηνεύει ο Άρης Σερβετάλης

Πειραιώς 260, Άγιος Ιωάννης Ρέντης

Πρεμιέρα: 28/11/18

Διάρκεια παραστάσεων: 28/11-16/12

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ.-Κυρ. 21:00

 

Κουζίνα

Θέατρο Αποθήκη

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει στο σήμερα και σκηνοθετεί το έργο του Arnold Wesker που γράφτηκε πριν από 60 χρόνια, αλλά παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο. Μια κουζίνα εστιατορίου είναι η μικρογραφία της κοινωνίας μας και τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα διλήμματα, οι χαρές και οι λύπες, οι προστριβές και οι συγκρούσεις, ο έρωτας και το πάθος είναι στοιχεία σύμφυτα στην ανθρώπινη ύπαρξη. Έντεκα πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί συμπράττουν επί σκηνής, τραγουδούν, χορεύουν, υποδύονται, ζουν.


Μετάφραση-προσαρμογή-σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Διανομή: Μαρία Αθητάκη, Μοσχούλα Ατσιδαύτη, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Απόστολος Καμιτσάκης, Φίλιους-Μιχαήλ Κανάκης, Χρήστος Καρνάκης, Τάσος Κορκός, Γρηγορία Μεθενίτη, Μάριος Ράμμος, Σταύρος Τσουμάνης

Θέατρο Αποθήκη, Σαρρή 40, Ψυρρή, 210 3253153, 211 1000365

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ., Κυρ. 20:00, Πέμ., Παρ. 21:00, Σάβ. 18:00 & 21:00

 

Προσωπική Συμφωνία του Roland Harwood

Από Μηχανής Θέατρο

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Πρωταγωνιστές όλων των γενεών συμπράττουν στο βραβευμένο έργο Προσωπική Συμφωνία (Taking Sides) του Roland Harwood σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Στη ναζιστική Γερμανία, ο Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ θεωρείται ο σημαντικότερος διευθυντής ορχήστρας, γι' αυτό και χαίρει της εύνοιας του Αδόλφου Χίτλερ.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο κατεχόμενο Βερολίνο ο Φουρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανούς. Στην Προσωπική Συμφωνία η δράση εκτυλίσσεται σε ένα τοπίο με ερείπια. Εκτός, όμως, από τα ορατά ερείπια του πολέμου και των βομβαρδισμών, υπάρχουν κι εκείνα τα βαθιά ριζωμένα στις ψυχές των ανθρώπων, αποτέλεσμα ενός άλλου «πολέμου», εσωτερικού, υπαρξιακού.

 

Μετάφραση: Αθανασία Καραγιαννοπούλου.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς.

Διανομή: Νικήτας Τσακίρογλου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Άννα Ελεφάντη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Κώστας Κουτρούλης, Δημήτρης Μπούρας


Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδημίας 13, Μεταξουργείο, 210 5232097, Κάτω Σκηνή

Πρεμιέρα: 7/11/18

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ. 18:00, Πέμ.-Παρ.-Σάβ. 21:00, Κυρ. 18:00

Πιερ Πάολο Παζολίνι

Μικρή Σκηνή του Θεάτρου Αργώ

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter
Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Ποιητής ή ζωγράφος; Κινηματογραφιστής ή διανοούμενος; Συγγραφέας ή ομοφυλόφιλος; Δάσκαλος ή άγιος; Θεός και δαίμονας, μια αλογόμυγα σαν τον Σωκράτη που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της Ιταλίας, της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου εν γένει. Ένα 17χρονο αγόρι, ο Πίνο Πελόζι, η κυβέρνηση, η μαφία, το παρακράτος, οι φασίστες, όλοι αναπόσπαστα κομμάτια στο πάζλ του μυστηριώδους εγκλήματος που ακόμα απασχολεί, αφού ποτέ δεν εξιχνιάστηκε.

Ο επιθεωρητής κοιτάζει το άψυχο σώμα του Παζολίνι. Η παράσταση ξεκινά. Για μία ώρα ο θεατής θα βρεθεί στην Όστια, στο σημείο όπου βρέθηκε άγρια δολοφονημένος ο μέγας Παζολίνι, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής του. Θραύσματα και αναμνήσεις: οι έρωτες, οι ταινίες, τα γραπτά του, η μητέρα και ο πατέρας του, οι δίκες του. Στην παράσταση παρελαύνουν οι σημαντικότερες στιγμές του δημιουργού, οι εχθροί του, οι φίλοι του: η Κάλλας, η Μπέτι, η Μάνγκανο, η Σουσάνα (η μητέρα του...), ο Νινέτο, ο Σβεν, όλοι τους καλεσμένοι και ταυτόχρονα παγωμένοι, αναρωτιούνται ποιος σκότωσε τον Πιερ Πάολο.

Ένας ύμνος, μια ωδή σε έναν βαθιά μαρξιστή και ταυτόχρονα άνθρωπο. Μια ευαίσθητη, τρυφερή αλλά και μια πικρή ιστορία ενός παιδιού που έγραφε ποιήματα για αγόρια που παίζουν ποδόσφαιρο και κλείνουν σε σπιρτόκουτα τζιτζίκια.

Δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Αγγελική Καρυστινού

Ερμηνεύει o Ένκε Φεζολλάρι

Θέατρο Μικρό Αργώ, Ελευσινίων 15, Αθήνα, 210 5201684

Πρεμιέρα: 15/11/18

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμ.-Παρ. 21:00


Ο Κήπος

Από Μηχανής Θέατρο

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Ο Κήπος του διακεκριμένου Καναδού ηθοποιού και συγγραφέα Bruce Gooch θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα τον Οκτώβριο στο Από Μηχανής Θέατρο. Βρισκόμαστε στα '70s. Οι κοινωνικές σταθερές βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Η γέννηση μιας καινούργιας εποχής με το δικό της νοσταλγικό σάουντρακ θα παρασύρει τους ήρωες έξω απ' τα συνηθισμένα.

Με φόντο τη μουσική της δεκαετίας του '70 οι ήρωες θα συναντηθούν, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν είναι μεγάλη. Μια παράσταση-ωδή στη δεκαετία και στην εκπλήρωση του ονείρου που γέννησε αυτή η εποχή.


Κείμενο: Bruce Gooch

Μετάφραση: Κάτια Σπερελάκη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Διανομή: Στέλιος Μάινας, Κάτια Σπερελάκη

Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδημίας 13, Μεταξουργείο, 210 5232097, Κάτω Σκηνή

Παγκόσμια πρεμιέρα: 22/10/18

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη, 21:00

 

Μη σκοτώνεις τη μαμά

Θέατρο Olvio

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Η καλλιτεχνική εταιρεία Μυθωδία (Γεράσιμος Σκαφίδας) παρουσιάζει την παράσταση Μη σκοτώνεις τη μαμά της Σαρλότ Κίτλι. Το έργο διατρέχει τα εξήντα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα μέσα από τις ιστορίες τεσσάρων γυναικών (γιαγιά, μητέρα, κόρη, εγγονή).

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ψυχογράφημα των σχέσεων μητέρας - κόρης. Η μετ' εμποδίων σχέση τους βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πιο επικίνδυνη και μοιραία για την εξέλιξη του ανθρώπου σχέση όσο αυτή της μητέρας με το παιδί της.


Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν

Σκηνοθεσία: Ρέινα Σ. Εσκενάζυ

Διανομή: Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Ελίνα Γιαννάκη

Θέατρο Olvio, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίου 7, Βοτανικός, 210 3414118

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ. 18:30, Σάβ.-Κυρ. 21:15

Η διαθήκη της Μαρίας του Colm Toibin

Από Μηχανής Θέατρο

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter
Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Το Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πολυαναμενόμενο έργο του Colm Toibin Η Διαθήκη της Μαρίας (The Testament of Mary), σε μετάφραση Κατερίνας Βαλαβανίδη και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Ερμηνεύει η Ασπασία Κράλλη. Η Μαρία, εξόριστη στην Έφεσο, γερασμένη, καταπονημένη και σε συνεχή κίνδυνο, αφηγείται με τον δικό της τρόπο τη ζωή της και τη ζωή του γιου της. Στο πρόσωπο του Χριστού βλέπει μόνο το παιδί της που σκοτώθηκε με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο.

Ο μονόλογος του Colm Toibin θα μπορούσε να έχει και ως τίτλο «Το κατά Μαρία Ευαγγέλιον», μια και ποτέ δεν ακούστηκε ο λόγος της, η δική της μαρτυρία.


Μετάφραση: Κατερίνα Βαλαβανίδη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Ερμηνεύει η Ασπασία Κράλλη

Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδημίας 13, Μεταξουργείο, 210 5232097, Πάνω Σκηνή

Πρεμιέρα: 8/12/18

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο & Κυριακή, 18:00

Δείπνο ηλιθίων

Θέατρο Κάππα

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Η sold out παράσταση των δύο τελευταίων ετών που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, το Δείπνο Ηλιθίων, ανεβαίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Θέατρο Κάππα. Ο Πιερ Μπροσάν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), πλούσιος μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, οργανώνει κάθε εβδομάδα με τους πλούσιους φίλους του ένα... ιδιότυπο δείπνο: καθένας βρίσκει έναν «ηλίθιο», τον καλεί στο δείπνο και αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «ηλίθιο» στέφεται νικητής!

Ο Φρανσουά Πινιόν (Σπύρος Παπαδόπουλος), ένας αθώος άνθρωπος, είναι ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Πιερ γι' αυτή την εβδομάδα. Τον καλεί στον σπίτι του για να γνωριστούν και εν συνεχεία να πάνε στο δείπνο. Μια σειρά από ανατροπές, όμως, διαλύει τα πάντα, ο Πιερ αποδομείται και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι τελικά ο ηλίθιος.


Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος

Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου

Διανομή: Σπύρος Παπαδόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Βασίλης Ρίσβας, Άννα Μενενάκου, Χρήστος Σπανός, Ξανθή Γεωργίου και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος

Θέατρο Κάππα, Κυψέλης 2, Κυψέλη, 210 7707227

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ. 19:00 (λαϊκή απογευματινή), Πέμ. 21:00, Παρ. 21:00, Σάβ. 18:00 & 21:00, Κυρ. 18:00 & 21:00

Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας

Θέατρο Επί Κολωνώ

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Η Λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας (The Night Alive) του Κόνορ Μακφέρσον, το έργο που τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερου Θεατρικού Έργου 2014 των Κριτικών της Νέας Υόρκης, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Επί Κολωνώ! Η παράσταση της Ομάδας Νάμα που κέρδισε το κοινό και την κριτική επιστρέφει για έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου σε άμεση μετάφραση του Γιώργου Χατζηνικολάου και στην καταλυτική, διεισδυτική και τρυφερή σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη.


Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Παραγωγή: Ομάδα Νάμα

Διανομή: Δημήτρης Αλεξανδρής, Ερρίκος Λίτσης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Κατερίνα Μαούτσου, Νικόλας Μπράβος

Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, 210 5138067

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτ. & Τετ. 18:15, Σάβ. 21:15, Κυρ. 18:00

Το δείπνο

Σύγχρονο Θέατρο

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Το διάσημο μπεστ σέλερ του Ολλανδού Χέρμαν Κοχ, ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ γραμμένο το 2009, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ. Τον Νοέμβριο, στο ανανεωμένο Σύγχρονο Θέατρο.


Μετάφραση: Κάτια Σπερελάκη

Σκηνοθεσία & δραματουργική επεξεργασία: Λίλλυ Μελεμέ

Διανομή: Στέλιος Μάινας, Κατερίνα Λέχου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κατερίνα Μισιχρόνη, Γιώργος Κοτανίδης

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Αθήνα, 210 3464380

Πρεμιέρα: 16/11/18

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Από 16/11 έως 2/12: Τετ. 18:15, Πέμ. 21:00, Παρ. 21:00, Σάβ. 19:00 & 21:15, Κυρ. 20:00
Από 5/12: Τετ. 18:15, Παρ. 21:00, Σάβ. 21:15, Κυρ. 21:00

Με λένε Έμμα

Σύγχρονο Θέατρο

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

 

Με το έργο του βραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Ντάνκαν ΜακΜίλαν Με λένε Έμμα σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση και σκηνοθεσία Ελένης Σκότη η Ομάδα Νάμα του Επί Κολωνώ εγκαινιάζει μια νέα περίοδο με μόνιμη πλέον παρουσία και στο Σύγχρονο Θέατρο, τη διεύθυνση του οποίου αναλαμβάνει από κοινού με την εταιρεία Λυκόφως.


Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Διανομή: Μαίρη Μηνά, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστας Ξυκομηνός, Χάρης Τζωρτζάκης, Ανδρέας Κοντόπουλος, Γιάννης Λεάκος, Λένα Μποζάκη, Ιωάννα Τζίκα, Μαρίτα Τζατζαδάκη, Έλενα Βακάλη

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Αθήνα, 210 3464380

Πρεμιέρα: 5/12/18

Αντιγόνη, μία ύβρις

Booze Cooperativa

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Η Ομάδα7 παρουσιάζει την παράσταση Αντιγόνη, μία ύβρις. Ένα ταξίδι που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Πώς θα δρούσαν οι ήρωες της Αντιγόνης αν έρχονταν στο σήμερα και έβλεπαν ειδήσεις; Τι θα μας έλεγαν και τι θα θέλαμε εμείς να μάθουμε απ' αυτούς;


Σκηνοθεσία: Βίκυ Μαστρογιάννη

Μετάφραση - διασκευή: Βίκυ Μαστρογιάννη-Ομάδα7

Ηθοποιοί: Μαίρη Λούση, Βίκυ Μαστρογιάννη, Δανάη Σπηλιώτη

Χορός: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Δάφνη Αηδόνη, Μυρσίνη Γεωργάκη, Ευδοκία Δεληπέτρου, Γιώργος Ζαφειρίου, Αλκιβιάδης Ζούπας, Σοφία Λιάκου, Βίκυ Μαστρογιάννη, Βαγγέλης Παπαδάκης, Μάνος Παπαδάς, Βασιλική Σκευοφύλαξ, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιάννης Τζέμης, Μάριος Τσάγκαρης, Ραφαήλ-Ανάργυρος Τσάντες

Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα, 211 4053733

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κυρ. 20:00, Δευτ. 21:00

Τζάσμιν

Θέατρο Διάνα

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Η Ελένη Ράντου συναντά την Τζάσμιν του Γούντι Άλεν και εξασφαλίζει τα αποκλειστικά δικαιώματα της θεατρικής διασκευής του οσκαρικού αριστουργήματος που ανεβαίνει σε παγκόσμια πρώτη από την 1η Νοεμβρίου στο Θέατρο Διάνα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Μια κωμικοτραγική ιστορία έρωτα στα χρόνια του χρηματιστηρίου, μια σπουδαία ψυχολογική καταγραφή της ανθρώπινης πτώσης, όταν ο πλούτος και η λάμψη κυριαρχούν αλλά και όταν εξατμίζονται. Όταν οι αλλαγές είναι καταιγιστικές, ποιος θα καταφέρει πραγματικά να αλλάξει;

Οκτώ χαρακτήρες που αλληλοσπαράζονται στη δίνη των ματαιωμένων ονείρων για μια καλύτερη ζωή σε θεατρική διασκευή Ελένης Ράντου και Βαγγέλη Χατζηνικολάου, σκηνοθετημένη από τον Σταμάτη Φασουλή, με έναν θίασο σπουδαίων ηθοποιών.


Σενάριο: Γούντι Αλεν

Θεατρική απόδοση: Ελένη Ράντου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Διανομή: Ελένη Ράντου, Μάξιμος Μουμούρης, Παντελής Δεντάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Ορέστης Καρύδας και Δημήτρης Καπετανάκος

Θέατρο Διάνα, Ιπποκράτους 7, Αθήνα, 210 3626596

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ. 19:30, Πέμ. 20:00, Παρ. 21:00, Σάβ.: 21:00, Κυρ. 19:00

Καταδύσεις

Θέατρο Φούρνος

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Ο τίτλος Καταδύσεις αναφέρεται στο σύγχρονο ελληνικό έργο Heimgehen (2012, του Άρη Ρήσα) που πραγματεύεται την προσπάθεια ενός δημιουργού να αντιπαρατεθεί με τη θέα μιας λευκής σελίδας και να γράψει το κύκνειο άσμα του. Πώς θα μπορούσε το έργο ενός ξενόγλωσσου, καθιερωμένου συγγραφέα να αποκαλυφθεί και να αφομοιωθεί καλύτερα μέσω της αντιπαράθεσής του με ένα άλλο σύγχρονο, γραμμένο στην τρέχουσα γλώσσα του νεοέλληνα αποδέκτη του;

Η δραματουργία σκοπεύει, με τον συνδυασμό αυτό, να διευρύνει την αντίληψή μας για το ερμητικά κλειστό, αινιγματικό κείμενο του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα Σ. Μπέκετ.


Σκηνοθεσία: Νύσος Βασιλόπουλος

Δραματουργία-μετάφραση: Νίκος Φλέσσας

Πρωτότυπη μουσική: Βύρων Κατρίτσης

Ερμηνεύει ο Βαγγέλης Στρατηγάκος

Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολη Εξαρχείων, 210 6460748

Πρεμιέρα: 9/11/18

Κάθε Παρασκευή, στις 20:30

Η Συμμορία των πέντε

Θέατρο Κιβωτός

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Τον Οκτώβριο παρουσιάζεται στο Θέατρο Κιβωτός για πρώτη φορά στην Ελλάδα η απίθανη κωμωδία Η συμμορία των πέντε (The Ladykillers) του Graham Linehan σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ένας εκλεκτός θίασος ηθοποιών που έχουν ξεχωρίσει τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση για τις κωμικές τους ικανότητες.

Η υπόθεση αφορά τον Μάρκους και τη συμμορία του, οι οποίοι, παριστάνοντας τους χορευτές, νοικιάζουν τη σοφίτα του ετοιμόρροπου σπιτιού μιας γλυκιάς, αλλά αμέμπτου ηθικής γριούλας που ζει με μοναδική παρέα τον παπαγάλο της. Ο Μάρκους έχει σχεδιάσει την τέλεια ληστεία μιας χρηματαποστολής και στο σχέδιο μπλέκεται, χωρίς τη θέλησή της, και η σπιτονοικοκυρά. Έτσι, το «τέλειο» σχέδιο παίρνει μια απρόβλεπτη και ξεκαρδιστική τροπή.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Μετάφραση: Θοδωρής Πετρόπουλος

Διανομή (αλφαβητικά): Κώστας Αποστολάκης, Στέλιος Ιακωβίδης, Στέλιος Μποστατζόγλου, Αγορίτσα Οικονόμου, Στέλιος Πέτσος, Θανάσης Τσαλταμπάσης, ΚώσταςΦλωκατούλας

 

Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, Γκάζι, 210 3427426

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ. 19:00, Πέμ. 21:00, Παρ. 21:00, Σάβ. 18:00 & 21.00, Κυρ. 19:00

Ηedda Gabler

Μπάγκειον Ξενοδοχείο

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Τη Hedda Gabler του Χένρικ Ίψεν, κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα του κριτικού κοινωνικού ρεαλισμού, παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά η Άντζελα Μπρούσκου και το Θέατρο Δωματίου στο ιστορικό ξενοδοχείο «Μπάγκειον». Το ξενοδοχείο-σύμβολο στο κέντρο της Αθήνας, έργο του Ερνέστου Τσίλερ, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, την ίδια περίοδο κατά την οποία ο Ίψεν γράφει τη Hedda Gabler, γίνεται ο τόπος εξέλιξης του δράματος της ηρωίδας που καταρρέει σε ένα περιβάλλον μεγαλοαστικής παρακμής.


Σκηνοθεσία - εικαστική άποψη: Άντζελα Μπρούσκου

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Διανομή: Παρθενόπη Μπουζούρη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Παπαγιάννης, Ειρήνη Αϊβαλιώτου και η Άντζελα Μπρούσκου

Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 19, Αθήνα

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμ.-Σάβ. 21:00, Κυρ. 19:30 (μέχρι τις 11/11)

Κρατήσεις θέσεων: 6938 500457 (17:00-20:00)

Nordost

Studio Μαυρομιχάλη

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Ο θεατρικός οργανισμός «Νέος Λόγος» γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας του Studio Μαυρομιχάλη με το έργο Nordost του Τόρστεν Μπουχστάινερ, σε σκηνοθεσία Στέλλας Κρούσκα. Το έργο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Ήταν 23 Οκτωβρίου 2002 όταν 42 Τσετσένοι εισέβαλαν στο θέατρο Ντουμπρόβκα στη Μόσχα, διέκοψαν την παράσταση του μιούζικαλ και κράτησαν ομήρους 850 άτομα. Το αίτημά τους ήταν να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Τσετσενία. Η ομηρία κράτησε 57 ώρες και στοίχισε τη ζωή σε 170 ανθρώπους.

Στην παράσταση 9 γυναίκες με όχημα το έργο του Μπουχστάινερ και αληθινές μαρτυρίες από ανθρώπους που έζησαν από μέσα τα γεγονότα μάς δίνουν το ιστορικό της τραγωδίας.


Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία - σκηνογραφική επιμέλεια: Στέλλα Κρούσκα

Διανομή: Κατερίνα Αγγελίτσα, Μαριέλα Δουμπού, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Ιωάννα Κεραυνού, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, Μαρία Μπενάκη, Σοφία Παπαδοπούλου, Έφη Ρευματά, Αναστασία Φλεμοτόμου

Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, 210 6453330, Αθήνα

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο & Κυριακή, 21:00

Ένα φεγγάρι για τους καταραμένους

Θέατρο Πορεία

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter
Φωτο: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Το θέατρο Πορεία συνεργάζεται ξανά με τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου και την ομάδα Zero Gravity και ανεβάζουν το Ένα φεγγάρι για τους καταραμένους (1943) του Ευγένιου Ο'Νιλ, σε συνεργασία με την εταιρεία θεάτρου Ακτίς - Μοντέρνοι Καιροί.

Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα (βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας και τέσσερα Πούλιτζερ) που παρουσιάζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια, σε καινούργια μετάφραση και με διαφορετική ματιά.


Μετάφραση: Θοδωρής Τσαπακίδης, Ισμήνη Φραγκιουδάκη

Σκηνοθεσία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Διανομή: Ιωάννα Παππά, Γιάννης Νταλιάνης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ιωάννης Κοτίδης, Ντίνος Γκελαμέρης

Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69 πλατεία Βικτωρίας, 210 8210991 / 210 8210082

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: 15/10-6/11, Δευτ.-Τρ. 20:30

ALARMS

Θέατρο Άλφα.Ιδέα

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Το θέατρο Άλφα.Ιδέα παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστούργημα του Μάικλ Φρέιν, Alarms, σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μπιμπή. Ένα ήσυχο απόγευμα, ένα φιλικό σπίτι μετατρέπεται σε πεδίο μάχης όπου κυριαρχούν οι ήχοι και οι «κραυγές» των συσκευών και gadgets που περιβάλλουν την καθημερινότητά μας. Δύο πανομοιότυπα δωμάτια ξενοδοχείου μια κανονική μέρα γίνονται ο τόπος του εγκλήματος, όπου δύο σχεδόν πανομοιότυπα ζευγάρια κάνουν έναν σε βάθος παράλληλο απολογισμό της σχέσης και της μοναξιάς τους.


Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπιμπής

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Διανομή: Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Νεφέλη Κουρή, Γιώργος Βουρδαμής (Μαυρογένης)

Θέατρο Άλφα. Ιδέα, 28ης Οκτωβρίου37, Αθήνα, 210 5238742

Πρεμιέρα: 10/11/18

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάβ. 21:15, Κυρ. 19:00

Frozen

Από Μηχανής Θέατρο

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Το Frozen της Bryony Lavery παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τον ίδιο, την Έφη Μουρίκη και τη Δέσποινα Κούρτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ που αποτελείται από τρία πορτρέτα: ενός σίριαλ κίλερ, μιας δικαστικής ψυχιάτρου και μιας μητέρας που η κόρη της είναι ένα από τα θύματα του δολοφόνου.

Υπάρχει οίκτος για έναν κατά συρροή δολοφόνο παιδιών; Μπορεί μια μάνα να συγχωρέσει τον δολοφόνο του παιδιού της; Μπορεί μια ψυχίατρος να μας οδηγήσει μέσα από επιστημονικά μονοπάτια στην κατανόηση της παθολογίας ενός κατά συρροή δολοφόνου; Το Frozen είναι ένα έργο εξαιρετικής δύναμης που θα μας κάνει να ξανασκεφτούμε τι αξία δίνουμε στη ζωή.


Μετάφραση: Αννίτα Δεκαβάλλα

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης

Διανομή: Σωτήρης Χατζάκης, Έφη Μουρίκη, Δέσποινα Κούρτη

Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, 210 5232097, www.amtheater.gr

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρ. 21:00, Σάβ. 21:00, Κυρ. 20:00

Φαλακρή τραγουδίστρια

Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

H B' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Kart Productions, συνεχίζει για τρίτη χρονιά τη δυναμική της πορεία. Η Μαρία Ξανθοπουλίδου σκηνοθετεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τη Φαλακρή Τραγουδίστρια του Ευγένιου Ιονέσκο.

Το έργο διαδραματίζεται σε ένα τυπικό αγγλικό σαλόνι, ενός τυπικού αγγλικού ζευγαριού, του κυρίου και της κυρίας Σμιθ. Είναι ένα τυπικό αγγλικό απόγευμα, όταν ξαφνικά εισβάλλουν στο σαλόνι τους το φιλικό τους ζευγάρι Μάρτινς, που μαζί με την υπηρέτρια του σπιτιού και έναν πυροσβέστη φροντίζουν για τη διατάραξη της αγγλικής ηρεμίας τους.

Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου

Διανομή: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φαίη Ξυλά, Ευγενία Αποστόλου, Σωκράτης Πατσίκας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Σοφιάννα Θεοφάνους

Β' Σκηνή Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη, 211 4117878

Πρεμιέρα: 17/2/19

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κυρ. 18:00, Δευτ.-Τρ. 21:00

 

*******

 

El convento del arte

Το στέκι σας για όλες τις εκφάνσεις της Τέχνης... με Γεύση

22 ξένα θεατρικά έργα που διασκευάζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές Facebook Twitter

Αν είσαι από εκείνους που αγαπάνε την τέχνη, τότε το El convento del arte ή, αλλιώς, το «μοναστήρι της τέχνης» είναι για σένα. Έχοντας αγκαλιάσει τη διεθνή τάση που συνδυάζει το θέαμα με το καλό φαγητό και σε έναν από τους πιο ατμοσφαιρικούς χώρους της πόλης, όπου η γνωστή ηθοποιός Πέμη Ζούνη έχει βάλει τις διακοσμητικές της πινελιές, θα απολαύσεις μουσική, θέατρο, εικαστικά δρώμενα, πάρτι, εκπλήξεις, guests, δείπνα μυστηρίου και πολλά πολλά άλλα.

Παράλληλα, όμως, με την ψυχαγωγία σε περιμένει και μια πλούσια λίστα κρασιών του ελληνικού αμπελώνα αλλά και των πιο σημαντικών διεθνώς, ενώ ο Μιχάλης Ντουνέτας, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σεφ με περγαμηνές στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, έχει επιμεληθεί ένα μενού με εκλεκτές γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας που θα σε μαγέψουν.

Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο, 210 5200602

elconvento.gr, Facebook

 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT