Ταιριαστή με το κλίμα γιορτής που θα επικρατεί στην πλατεία Συντάγματος τις ημέρες πριν από το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου είναι η επιλογή του Φεστιβάλ Αθηνών να συμμετάσχει στο φετινό πρόγραμμα του Athens Pride με την ακροβατική σόλο περφόρμανς Horizon της Γαλλίδας Κλοέ Μολιά.


Έχοντας σπουδάσει στο Εθνικό Κέντρο Τεχνών Τσίρκου της Γαλλίας, η Μολιά ίδρυσε την ομάδα Rhizome το 2009 και έκτοτε αξιοποιεί τη μαθητεία της στις πολεμικές τέχνες και στην ακροβατική τέχνη για να δημιουργεί ποιητικά εναέρια σόου που εξερευνούν την αίσθηση του κενού, καθώς η ίδια επιζητά το ιδιαίτερο εκείνο νόημα που παράγεται στη σιωπή.

 

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση αιώρησης στο κενό. Οι αισθήσεις οξύνονται. Αλλά και ο χρόνος μοιάζει μετέωρος όταν καλείσαι να εγκαταλείψεις τις ιδέες και τις εικόνες που έχεις πλάσει για το μέλλον και να εστιάσεις στο άπειρο, όπως ξεδιπλώνεται στο παρόν.


Τo Horizon, που εκτελεί η ίδια και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013, είναι μια εντυπωσιακή ακροβατική περφόρμανς που υπόσχεται να μας κόψει την ανάσα. Ένας χώρος συμπυκνωμένος σε μια λεπτή ατσάλινη γραμμή που ζητά την αδιάσπαστη προσοχή μας.

 

Η διαδικασία της αιώρησης δημιουργεί ένα σύμπαν αντιθέσεων: το πάνω και το κάτω, η δράση και η ανάπαυση, το ασήμαντο και το τραγικό. Οι μύες αποκαλύπτονται σε όλη την ευάλωτη φύση τους, την ίδια στιγμή που ξεδιπλώνεται η δύναμή τους.


Η καλλιτέχνις αναφέρει σχετικά: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση αιώρησης στο κενό. Οι αισθήσεις οξύνονται. Αλλά και ο χρόνος μοιάζει μετέωρος όταν καλείσαι να εγκαταλείψεις τις ιδέες και τις εικόνες που έχεις πλάσει για το μέλλον και να εστιάσεις στο άπειρο, όπως ξεδιπλώνεται στο παρόν. Όταν αιωρούμαι, είναι σαν να καλώ τον αέρα και να ψηλαφώ τις αλλαγές στην πυκνότητά του».


Έπειτα από τις δύο περφόρμανς που θα δοθούν στην πλατεία Συντάγματος, η καλλιτέχνις θα επαναλάβει την αιώρησή της στην Πειραιώς 260 την αμέσως επόμενη μέρα, επίσης με ελεύθερη είσοδο.

 

Φωτο: Johann Walter
Φωτο: Johann Walter

 

Φωτο: Moglia Montserrat
Φωτο: Moglia Montserrat
Φωτο: Moglia Montserrat
Φωτο: Moglia Montserrat

 

Φωτο: Nans Kong Win Chang
Φωτο: Nans Kong Win Chang

 

Φωτο: Johann Walter
Φωτο: Johann Walter

 

Info:

7 & 8 Ιουνίου

Chloé Moglia - Horizon

Άνοιγμα στην πόλη - Αθήνα

7/6, 18:30 & 20:30

Πλατεία Συντάγματος

8/6, 20:15 & 23:00, Πειραιώς 260, είσοδος ελεύθερη