Μια ελληνίδα σκηνογράφος στην Ταϊβάν

Μια ελληνίδα σκηνογράφος στην Ταϊβάν Facebook Twitter
0

Μια ελληνίδα σκηνογράφος στην Ταϊβάν Facebook Twitter
«Ο Μαδαφάκας Με Το Καπέλο». Φωτο: Nikos Katsaros


Το φεστιβάλ World Stage Design διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, σε μία διαφορετική πόλη του κόσμου, με σκοπό να αναδείξει νέους, αλλά και καταξιωμένους σκηνογράφους ανά τον κόσμο, καθώς και τις δουλειές τους, που με τα χρόνια, όπως παρατήρησαν και οι ιθύνοντες του φεστιβάλ γίνονται όλο και πιο αξιόλογες. Οι διακριθέντες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα που επιλέχθηκαν από την επιτροπή του φεστιβάλ σε μία μεγάλη έκθεση, αλλά και να παρακολουθήσουν σεμινάρια, workshops, performances και εκθέσεις που θα τους εμπνεύσουν και θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους.


Η Ερμίνα Αποστολάκη, έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη, καθώς είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή, που διακρίθηκε στους 60 φιναλίστ της κατηγορίας "Emerging Designer", με τα έργα «Don't forget to go home» και «Ο Μαδαφάκας Με Το Καπέλο».


Η Ερμίνα, αφού παρακολούθησε το εργαστήριο Σκηνογραφίας της σχολής Βακαλό, ολοκλήρωσε τις µεταπτυχιακές της σπουδές στη σκηνογραφία και τη σύνθεση σκηνικού χώρου στο Technical University of Berlin. Έκτοτε έχει εργαστεί σε αξιόλογες παραγωγές του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενώ έχει παρακολουθήσει επιµορφωτικά σεµινάρια σκηνογραφίας και ενδυµατολογίας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, παράλληλα με τις δουλειές της, παρακολουθεί το ερευνητικό µεταπτυχιακό πρόγραµµα Αρχιτεκτονική Χώρος Πολιτισµός µε κατεύθυνση στην γνωσιολογία της Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Μία από τις τελευταίες της δουλειές ήταν και η παράσταση «Αγγελική» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου, που ανέβηκε για δύο χρονιές στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η Ερμίνα μιλά στο LIFO.gr για το πώς είναι η ζωή μιας νεαρής σκηνογράφου στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά και για τη σημαντική αυτή διάκριση.

— Πώς νιώθεις για τη διάκρισή σου;

Φοβερά έκπληκτη νιώθω, γιατί είναι κάτι που δεν το περίμενα καθόλου. Η διαδικασία επιλογής σε μια τέτοιου μεγέθους διοργάνωση σημαίνει υψηλό ανταγωνισμό, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα προετοιμάζω τον εαυτό μου, κυρίως για την πιθανότητα της μη επιλογής. Σε δεύτερο χρόνο, αισθάνομαι φοβερή περιέργεια για την εμπειρία της συμμετοχής, από την πλευρά του εκθέτη αυτή τη φορά, σε μια παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωση.

Η ζωή για μια νεαρή σκηνογράφο στην Ελλάδα του 2016 κινείται σε όμοιο πλαίσιο με αυτό των υπολοίπων κατοίκων της χώρας. Ξεχειλίζει από σουρεαλισμό, προσπάθεια για επιβίωση και μια διαρκή μάχη για τη διατήρηση μιας κάποιας ελπίδας.


— Πως είναι η ζωή για μια νεαρή σκηνογράφο στην Ελλάδα του 2017;

Δεν είμαι η πιο κατάλληλη να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, καθώς δεν έχουν περάσει ούτε 2 χρόνια από την στιγμή που επέστρεψα από το Βερολίνο στην Αθήνα, όπου και κατοικούσα από το 2011. Αφενός, αυτό σημαίνει πως έχασα ένα σημαντικό κομμάτι διαμόρφωσης μιας καθημερινότητας στην πόλη σε ένα χρονικό πλαίσιο αρκετά σημαντικό για την Αθήνα και την εξέλιξή της, αφετέρου, σε προσωπικό επίπεδο, ακόμα βιώνω μια ιδιόμορφη περίοδο προσαρμογής, που δεν μου έχει επιτρέψει να αισθανθώ οργανικό κομμάτι της πόλης. Πάντως, κατά γενική ομολογία, η ζωή για μια νεαρή σκηνογράφο στην Ελλάδα του 2016 κινείται σε όμοιο πλαίσιο με αυτό των υπολοίπων κατοίκων της χώρας. Ξεχειλίζει από σουρεαλισμό, προσπάθεια για επιβίωση και μια διαρκή μάχη για την διατήρηση μιας κάποιας ελπίδας.

Μια ελληνίδα σκηνογράφος στην Ταϊβάν Facebook Twitter
Αγγελική. Φωτο: Dominiki Mitropoulou


— Ταξιδεύεις για τη δουλειά σου; Ποια είναι η πιο ωραία εμπειρία που είχες στο εξωτερικό μέχρι σήμερα;

Ναι, ταξιδεύω για τη δουλειά μου και μου αρέσει πολύ. Και τώρα που απαντώ σε αυτές τις ερωτήσεις βρίσκομαι εκτός Ελλάδας για γυρίσματα. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω μια εμπειρία που είχα στο εξωτερικό αυτή θα ήταν η συμμετοχή μου με υποτροφία στο international workshop SharedSpace: Weather που διοργανώθηκε από το Zbigniew Raszewski Theatre Institute της Βαρσοβίας σε συνεργασία με την The Prague Quadrennial of Performance Design and Space, όπου είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μαθήματα από τον Mike Pearson για το site specific performance (σ.σ.: παραστατικά δρώμενα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τόπο/χώρο). Η εμπειρία αυτή μου «ξύπνησε» το ενδιαφέρον πάνω σε προωθημένα ζητήματα χώρου και άνοιξε το κεφάλαιο της ενασχόλησής μου με την έρευνα.


— Αντλείς έμπνευση μόνο από τα έργα που καλείσαι να επιμεληθείς ή σε βοηθούν και άλλα πράγματα;

Το έργο σίγουρα λειτουργεί σαν εργαλείο έμπνευσης, ωστόσο κυρίως κινητοποιούμαι δημιουργικά από τους σκηνοθέτες που κατά καιρούς έχω συνεργαστεί και τον τρόπο που προσεγγίζουν είτε ένα θεατρικό έργο, είτε ένα σενάριο. Είναι αυτή η διαδραστική διαδικασία μεταξύ σκηνογράφου και σκηνοθέτη που μου δίνει ώθηση για να εμπνευστώ.

— Ποια από τις μέχρι τώρα δουλειές σου ξεχωρίζεις και γιατί;

Αγαπώ όλες τις δουλειές μου το ίδιο και μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω μία από αυτές. Είμαι σίγουρα πολύ συναισθηματικά συνδεδεμένη με τα δύο projects που θα παρουσιάσω στην Ταϊβάν. Το "Don't forget to go home" και "Ο μαδαφάκας με το καπέλο" σηματοδότησαν τόσο σε προσωπικό επίπεδο το κλείσιμο ενός κύκλου και την επιστροφή μου στην Αθήνα, όσο και την επανεμφάνιση στα εγχώρια καλλιτεχνικά δρώμενα μετά από αρκετά χρόνια.


— Αν έπρεπε να διαλέξεις ανάμεσα σε θέατρο και κινηματογράφο, τι θα διάλεγες;

Δεν θα ήθελα ποτέ να αναγκαστώ να επιλέξω ανάμεσα σε θέατρο και κινηματογράφο. Αγαπώ και τα δύο είδη εξίσου καθώς μου δίνουν την δυνατότητα να εκφραστώ με τελείως διαφορετικούς τρόπους.


— Ποιοι είναι οι στόχοι σου από εδώ και πέρα;

Ο βασικός μου στόχος είναι να συνεχίσω να επιμένω να συμμετέχω σε όσο πιο πολλά και ενδιαφέροντα project γίνεται.

Μια ελληνίδα σκηνογράφος στην Ταϊβάν Facebook Twitter
«Don't forget to go home». Φωτο: Kostis Kalivretakis

Info: Το WSD 2017, θα διεξαχθεί 1 – 9 Ιουλίου στην Ταϊβάν

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργύρης Ξάφης: «Η φράση “πάμε κι ό,τι γίνει” είναι ενδεικτική μιας νοοτροπίας που μας έχει γαμήσει σε αυτή τη χώρα σε κάθε επίπεδο»

Θέατρο / Αργύρης Ξάφης: «Να μου προτείνουν τι; Να αναλάβω το Εθνικό; Δεν με ενδιαφέρει»

Το «Πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» είναι από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν και με την ευκαιρία βρεθήκαμε με τον Αργύρη Ξάφη στο θέατρο Θησείο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Θέατρο / Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλά για τις εργασίες μεταστέγασής του στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, για την πολύτιμη αρχειακή συλλογή αλλά και για το τι αναμένεται να γίνει με τα καμαρίνια σπουδαίων ηθοποιών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Περιμένοντας τον Γκοντό του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Θέατρο / «Περιμένοντας τον Γκοντό»: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το αριστούργημα του Μπέκετ

Ένα ταξίδι, μια παράσταση, μια συνάντηση με τον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη: από το Μιλάνο στην Αθήνα, από το Piccolo Teatro στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Θεόδωρου Τερζόπουλου προσφέρει μια ριζοσπαστική ανάγνωση του έργου του Μπέκετ.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT