Ο Ερρίκος Λίτσης αφηγείται τη ζωή του στη LifO Facebook Twitter
Η Αθήνα μ' αρέσει. Εδώ είναι το χωριό μου. Φωτο: Σπύρος Στάβερης / LIFO

Ο Ερρίκος Λίτσης αφηγείται τη ζωή του στη LifO

0

Eίμαι 50 χρονών. Γεννήθηκα στα Πετράλωνα. Στα Άνω Πετράλωνα συγκεκριμένα – έχει διαφορά. Στον «Ζέφυρο» κάθε Κυριακή έβλεπα αγώνες κατς με τον Σουγκλάκο και τον Τρομάρα, και δίπλα είχε μια μάντρα με Καραγκιόζη. Πιο πέρα υπήρχε το σινεμά «Άννα». Έπαιζε ταινίες με τον Μασίστα και τον Γκοτζίλα. Αυτό ήταν εκεί που είναι τώρα ένα σούπερ μάρκετ, αν έχεις προσέξει. Ζούσα στην πρώτη πολυκατοικία των Άνω Πετραλώνων, στο κτήριο του Παυλίδη. Εκεί μεγάλωσα.

Κι όταν έγινα 18 μπήκα στην Ανωτάτη Βιομηχανική, πήρα πτυχίο στη στατιστική, μετά γράφτηκα στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων – και μετά τα παράτησα. Όλα αυτά τα χρόνια στο πανεπιστήμιο ήταν πολιτικοποιημένα. Όποιον δεν τον ενδιέφερε η πολιτική τότε ήταν ή μαλάκας ή φιλοχουντικός.

• Το 1979 πήγα φαντάρος στην Κομοτηνή. Αρκετοί αξιωματικοί ήταν κρυφοπασοκικοί, που, για τα μέτρα της εποχής, ήταν σαν να λέμε σήμερα αναρχοκομουνιστές. Ξέραμε ότι ο διοικητής ήταν ΠΑΣΟΚ και τον βλέπαμε σαν τον Φιντέλ Κάστρο. Γενικά δεν ήταν ζόρικα.

• Μετά πήγα για διακοπές στο Ισραήλ, κι έκατσα περίπου 3 χρόνια. Στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ. Δούλευα σερβιτόρος σε ένα ελληνικό καφενείο. Έπαιζα κιθάρα σε πλατείες, ζωγράφιζα ελληνικά τοπία που έβλεπα από καρτ ποστάλ. Γύριζα στην Ελλάδα, μετά ξαναβαριόμουνα και ξανάφευγα.

Πρέπει όλοι να δουλέψουμε πιο σκληρά για να μη χασμουριέται ο κόσμος. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό που λέω, δεν μπορώ να το ορίσω, αλλά είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό σινεμά αυτό θέλει. Ανθρώπους που να δουλεύουν πιο σκληρά.

• Όταν γύρισα στην Ελλάδα μόνιμα άρχισα να κάνω διάφορα. Ασχολήθηκα με το εμπόριο βιντεοκασέτας κι έπαιζα dj σε διάφορα μαγαζιά. Μετά πήγα στην Πάτρα με τον Γιάννη Τσίρο για 6 μήνες, και κάναμε ραδιοφωνικές παραγωγές. Απ' όλα αυτά μόνο το ντιτζεϊλίκι μού 'μεινε. Ακόμα το κάνω. Το γουστάρω πάρα πολύ. Πάρα πολύ.

Μ' αρέσει η μουσική που λένε ροκ. Στο σπίτι ροκ και μπλουζ ακούω, τίποτα άλλο. Όχι ψέματα· και έθνικ. Δεν ακούω ραδιόφωνο γιατί θέλω να επιλέγω εγώ αυτό που θα ακούσω. Τα βράδια πηγαίνω σε συγκεκριμένα μαγαζιά. Στο «Mπάτμαν», ας πούμε. Ο Γιώργος, που το 'χει, είναι παιδικός μου φίλος. Στο σπίτι του γυρίστηκε το Σπιρτόκουτο, για να καταλάβεις. Ή στο «Κinky» του Γιάννη Βουλγαράκη. Ή στο «Μικρό Καφέ» στην Αραχώβης. Τώρα πια δεν είμαι πολύ φίλος με το αλκοόλ. Για καφέ πάω στο Θησείο. Και μαγειρεύω σπίτι μου. Και παίζω και σκάκι σπίτι μου.

Ο Ερρίκος Λίτσης αφηγείται τη ζωή του στη LifO Facebook Twitter
Μ' αρέσει ν' αλλάζω τη μούρη μου. Φωτο: Σπύρος Στάβερης / LIFO

• Η Αθήνα μ' αρέσει. Εδώ είναι το χωριό μου. Μερικές φορές μόνο με θυμώνει λίγο. Και όταν φεύγω από την πόλη, το κάνω για ν' ανέβω στη μηχανή και να οδηγήσω. Αυτό είναι ξεκούραση για μένα. Ή μόνος μου ή με φίλους. Γενικά, τώρα πια ξέρω τι με κάνει να περνάω καλά.

• Και στη δουλειά, είμαι σε μια ηλικία που δεν με ενδιαφέρει να κάνω δουλειές για να μάθουν την φάτσα μου. Ξέρεις, είναι πολύ εύκολο να μάθουν τη φάτσα μου. Το θέμα είναι η φάτσα μου να διηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Κι ο τρόπος που θα τη διηγηθεί. Αυτό είναι ο κινηματογράφος. Μια ιστορία που ο καθένας τη λέει αλλιώς. Όπως ένα ανέκδοτο, που ένας το λέει και σε κάνει να χαμογελάς κι ο άλλος σε κάνει να χασμουριέσαι.

Πρέπει όλοι να δουλέψουμε πιο σκληρά για να μη χασμουριέται ο κόσμος. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό που λέω, δεν μπορώ να το ορίσω, αλλά είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό σινεμά αυτό θέλει. Ανθρώπους που να δουλεύουν πιο σκληρά. Θέλω να πω πως, άμα ξέρεις να κρατάς την κάμερα και να καδράρεις, σκέψου καλά τι θα είναι αυτό που θα δείξεις. Με εκνευρίζει η φράση «καλό για ελληνικό». Τη σιχαίνομαι.

• Το 2000 συναντήθηκα τυχαία με τον Οικονομίδη. Τότε κατάλαβα ότι από 'δώ και πέρα θα είμαι ηθοποιός. Και τίποτα άλλο. Ο Γιάννης έχει έναν περίεργο τρόπο να δουλεύει. Σε κάνει να νιώθεις πάρα πολύ ωραία. Παίρνει κόσμους πολλών ανθρώπων και φτιάχνει έναν δικό του. Η κοινή αισθητική είναι μεγάλη υπόθεση. Φτιάχνει κοινούς στόχους. Φτιάχνει φιλίες. Έχω διάφορους φίλους που δεν τους ξέρω προσωπικά. Θεωρώ τον Frank Zappa και τον Tom Waits φίλους μου. Τους ξέρω καλά πια. Αυτή είναι η μαγεία της τέχνης. Κάθε τέχνης. Μαθαίνεις τους ανθρώπους χωρίς να τους συναντάς.

Ο Ερρίκος Λίτσης αφηγείται τη ζωή του στη LifO Facebook Twitter
Νιώθω ότι έχει περισσότερη αξία όταν γίνονται πολλοί άνθρωποι μάρτυρες της ίδιας σκηνής. Φωτο: Σπύρος Στάβερης / LIFO

• Έχω φίλους. Και κάνω ακόμα. Υπήρχαν άνθρωποι που, όταν είδαν το Σπιρτόκουτο ή το Η Ψυχή στο Στόμα, με λυπήθηκαν. Η αδερφή μου δεν άντεχε να με βλέπει να υποφέρω. Εγώ πέρασα φανταστικά, το φχαριστήθηκα. Κάποιοι είπαν πως η γλώσσα ήταν σκληρή και προκλητική. Άλλοι μάς είπαν υπερβολικούς. Γελάω όταν τ' ακούω αυτό. Κρυφοπουριτανισμός παύλα ψευδοσεμνοτυφία. Είναι αστείο που θέλουν οι άνθρωποι να βλέπουν πράγματα που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Είναι αστείο που σε όλα τα σίριαλ τα σπίτια έχουν μεγάλους καναπέδες και όλοι φοράνε σιδερωμένα ρούχα.

Γιατί κανείς δεν βλέπει το ψέμα; Όταν τρεις άντρες μιλάνε σε ένα συνεργείο, δεν λέει ό ένας στο άλλο «πιάσε ρε μπουμπούνα το μπουζόκλειδο» ή «φέρε την πένσα ρε χαζούλη». Όταν θες να κάνεις μια ρεαλιστική ταινία πρέπει να μιλάς ρεαλιστικά. Και να σ' αρέσει που παίζεις και είσαι κομμάτι της. Έπαιξα στις ταινίες του Οικονομίδη, της Ευαγγελάκου, του Παναγιωτόπουλου, της Μασκλαβάνου, του Νιζήρη – και στο Τσίου. Και στον Γκορίτσα τώρα. Γιατί ήθελα να είμαι κομμάτι τους. Αυτός ήταν ο λόγος. Τίποτα άλλο. Και αυτό θα κάνω στο μέλλον. Μάλλον αυτό θα ήθελα να κάνω.

• Υπάρχουν δυο ειδών ταινίες. Αυτές που σε κάνουν να θες να φας ποπ κορν κι αυτές που σε κάνουν να θες να πιεις δυο τρία ουίσκι. Μ' αρέσει να βλέπω ταινίες με παρέα. Νιώθω ότι έχει περισσότερη αξία όταν γίνονται πολλοί άνθρωποι μάρτυρες της ίδιας σκηνής. Μ' αρέσει που πολλοί άνθρωποι βλέπουν την ίδια εικόνα μπροστά τους.

• Μ' αρέσει να αλλάζω τη μούρη μου. Δεν καταλαβαίνω πώς ένας ηθοποιός μπορεί να παίξει το χρηματιστή και τον νταβατζή χωρίς να αλλάξει τη μούρη του. Στα ρεπό μου παίζω τον Ερρίκο.

Οι Αθηναίοι
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cara Hoffman, συγγραφέας, δημοσιογράφος

Οι Αθηναίοι / Cara Hoffman: Από κράχτης σε ξενοδοχείο του Σταθμού Λαρίσης, συγγραφέας best-seller

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ζει στα Εξάρχεια. Εγκατέλειψε το σχολείο για να γυρίσει τον κόσμο και στα δεκαεννέα έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας απένταρη, πιστεύοντας ότι θα πιάσει δουλειά σε ελαιώνες. Αυτή η πόλη την έκανε «καπάτσα», «της πιάτσας», της έμαθε πώς να γράψει ένα μυθιστόρημα, τους «Κράχτες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.
M. HULOT
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ