Black Athena

Black Athena Facebook Twitter
0

Κωστής: Γεννήθηκα στην Αθήνα και έζησα για χρόνια στο Λονδίνο και στην Κυψέλη. Η οικογένεια της μάνας μου έχει καταγωγή από τον Πειραιά και τη Σμύρνη – «εγκαταστάθηκαν εκεί που τους άφησε το καράβι», όπως το είχε θέσει ένας φίλος. Ο πατέρας μου ήταν ποδοσφαιριστής της Λαμίας, αριστερό εξτρέμ, το παλιό νούμερο 11. Από αυτόν κληρονόμησα το αριστερό μου πόδι. Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν επτά χρονών, ήμουν το παιδί στην ταινία Κράμερ εναντίον Κράμερ. Μεγαλώνοντας, πέρναγα αρκετό χρόνο με τον παππού μου, τον κυρ-Κώστα, από αυτόν κληρονόμησα το αριστερό μου χέρι – είχε μόνο ένα, οπότε το να γίνει αριστερόχειρας ήταν μονόδρομος για κείνον. Εκείνος μου έμαθε τη λέξη «μπέσα», που δεν την ξέρουν πολλοί, όπως λέει και ο φίλος μου, ο Νέγρος του Μοριά. Είχε έναν πάγκο στη λαχαναγορά από τη δεκαετία του '60 και πούλαγε καρότα, σέλινα, «μαϊντανά» και άνηθο, αρχικά στα Λεμονάδικα και μετά στου Ρέντη. Νύχτα έφευγε για δουλειά, στις έντεκα το βράδυ, και γύριζε το πρωί. Η μπέσα κράταγε τις ισορροπίες και την κοινωνική ειρήνη στο περιβάλλον της Λαχαναγοράς. Η γιαγιά μου η Στέλλα μ' έμαθε πόσο σημαντική είναι η ευγένεια για την κοινωνική ειρήνη, πόσο λιγότερες συγκρούσεις θα είχε ο κόσμος στην καθημερινότητά του αν φερόταν απλώς με ευγένεια. Η γιαγιά η Λευτερία μ' έμαθε να αγαπάω και να σέβομαι τους μετανάστες. Υπήρξα για χρόνια κι εγώ «ξένος» σε μια «ξένη» χώρα και, πιστέψτε με, δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα.

Jo: Γεννήθηκα στο βόρειο Λονδίνο. Η πιο δυνατή παιδική μου ανάμνηση είναι να ακούμε κασέτες των Dexys και των Squeeze με τον μπαμπά μου μέσα σε ένα αμάξι και να μαθαίνω όλα τα λόγια, χωρίς να έχω ιδέα τι σημαίνουν. Όταν ήμουν μικρή, ήθελα να γίνω η Μαντόνα, αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό δεν γινόταν. Για μικρό χρονικό διάστημα σκεφτόμουν να γίνω γιατρός και να βοηθάω τους ανθρώπους, αλλά ήταν προφανές τι σημαίνει αυτό σε καθημερινή βάση, έτσι αποφάσισα ότι μάλλον έπρεπε να κοιτάξω προς άλλα επαγγέλματα, στα οποία η υπερευαισθησία δεν αποτελεί πρόβλημα. Τελικά, δεν υπάρχει ένα τέτοιο επάγγελμα.

Το να λες σε κάποιον ότι δεν έχει μέλλον είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να τον ελέγχεις. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος, όπως έλεγε ένας Κινέζος στρατηγός: αν κάνεις τον εχθρό σου να πιστεύει πως πολεμάει για να σώσει τη ζωή του, έχεις χάσει από χέρι.


Κωστής: Με την Jo γνωριστήκαμε στο Λονδίνο πριν από χρόνια, στο πανεπιστήμιο. Η Jo ήταν head of music στον ραδιοφωνικό σταθμό του πανεπιστημίου. Έψαχνε τον Ian, που ήταν ο διευθυντής του σταθμού, εγώ δεν είχα ιδέα ποιος ήταν ο Ian, αλλά ήθελα να μάθω ποια ήταν η Jo. Ξεκινήσαμε να κάνουμε εκπομπές μαζί και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, she's taught me everything I know.

Η μουσική είναι η ασπίδα μου, με προστατεύει από αυτόν το δύσκολο κόσμο στον οποίο ζούμε. Είναι η δουλειά μου, ο ελεύθερος χρόνος μου, η ζωή μου. Αν χρειαστεί να περάσω ένα διάστημα χωρίς μουσική, αρχίζω να νιώθω κενός μέσα μου. Μην εμπιστεύεστε κάποιον που δεν ακούει καλή μουσική!

Η εκπομπή ξεκίνησε τον Μάιο του 2007 στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα του Αθήνα 9.84. Εκείνο το Σάββατο έπαιζε στην Αθήνα ο Daniel Wang στο Yoga Bala. Μέχρι το 2010 ήταν και στα FM, έχουμε κοινό από όλο τον πλανήτη και, φυσικά, κοινό από την Ελλάδα. Παίζουμε αρκετό ραπ, grime, bass και electronica, αλλά και boogie, house, rare groove και ρέγκε. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει πολλοί μουσικοί και παραγωγοί από το στούντιο, όπως οι Jeru the Damaja, Jovonn, Floating Points, Loefah, Elijah & Skilliam, Mark Pritchard, Steve Spacek και πολλοί ακόμη.

Black Athena Facebook Twitter
Jo: Με ενοχλούν οι άνθρωποι που καπνίζουν. Το ξέρω, βρίσκομαι στη λάθος χώρα, αλλά αυτό είναι το χειρότερό μου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 


Jo: Τα τελευταία χρόνια έχω πάθει εμμονή με τους Cas and Trim που διηγούνται ιστορίες με απίστευτα προσωπικές φωνές και στυλ, αλλά και με χιούμορ και αχτύπητο συγχρονισμό. Μου αρέσει το crew της Awful Records της Ατλάντα για τη διαφορετικότητά τους, το μαύρο χιούμορ και την αγάπη τους για το πιο περίεργο hip hop και r'n'b. Μου αρέσουν επίσης οι «επίγονοι» του Weeknd και που το r'n'b έχει επιστρέψει στο mainstream. Ήταν σημαντικός ήχος για μένα όταν μεγάλωνα και το αισθάνομαι πολύ οικείο.


Κωστής: Με ενοχλεί η αγένεια, ο εγωισμός και το να μη σέβεται κάποιος τους γύρω του. Μου έχουν πει πως στις φυλακές της Αμερικής υπάρχει τρομερή ευγένεια μεταξύ των κρατουμένων, σκεφτείτε τι θα γινόταν εκεί αν δεν υπήρχε ευγένεια.

Jo: Με ενοχλούν οι άνθρωποι που καπνίζουν. Το ξέρω, βρίσκομαι στη λάθος χώρα, αλλά αυτό είναι το χειρότερό μου. Με ενοχλεί που επιστρέφω στο σπίτι από τη δουλειά και μυρίζω τσιγαρίλα, το ότι δεν μπορώ να κάτσω και να φάω πουθενά σε αυτή την πόλη, ούτε καν έξω, με ενοχλεί επίσης που πετάνε απερίσκεπτα οι άνθρωποι αναμμένα τσιγάρα από τα παράθυρα των αυτοκινήτων τους και ανάμεσά τους στις παραλίες, λες και δεν είναι επικίνδυνο και γι' αυτούς και για το περιβάλλον. Θα μπορούσα να γκρινιάζω συνεχώς γι' αυτό, ενώ θα ήταν το δεύτερο καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην ενήλικη ζωή μου αν επιτέλους απαγόρευαν μια και καλή το κάπνισμα.

Κωστής: Όπως λέει και ο φίλος μου ο Μιχάλης Αφολάνιο: «Ποια κρίση; Εμείς ήμασταν πάντα σε κρίση». Από «γενιά των 700 ευρώ» γίναμε «γενιά χωρίς μέλλον». Ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Εκείνοι που εφηύραν αυτούς τους όρους, φυσικά. Το να λες σε κάποιον ότι δεν έχει μέλλον είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να τον ελέγχεις. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος, όπως έλεγε ένας Κινέζος στρατηγός: αν κάνεις τον εχθρό σου να πιστεύει πως πολεμάει για να σώσει τη ζωή του, έχεις χάσει από χέρι.

 

Jo: Το προνόμιο να γνωρίσω τόσο πολλούς ανθρώπους σε αυτήν τη χώρα και σε ολόκληρο τον κόσμο που πραγματικά αγωνίζονται μου δίνει μια άλλη προοπτική από την γκρίνια της καθημερινότητας. Ναι, έχω πολλές προσωπικές αγωνίες, αλλά είμαι πολύ πιο τυχερή από πολλούς ανθρώπους.

Κωστής: Ο πατέρας μου μού έλεγε ότι η ζωή είναι πολύ απλή, τα ίδια πράγματα ανακυκλώνονται και είναι πολύ βασικά. Πόσες φορές βλέπεις κάποιον και νομίζεις ότι τον έχεις ξαναδεί; Μου συμβαίνει συνέχεια. Είμαστε κι εμείς μόνο ένα κομμάτι της ζωής πάνω σε αυτό τον πλανήτη, όπως και τα άλλα ζώα. Τα μωρά χτυπάνε παλαμάκια και είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν. Στις συναυλίες, στο θέατρο και αλλού οι ενήλικες εκδηλώνονται χτυπώντας παλαμάκια. Το γέλιο είναι πολύ σημαντικό στη ζωή μας, το ίδιο ισχύει και για τις μαϊμούδες. Επιστρέφουμε στα στοιχειώδη! Το άλλο που μου είχε πει ο πατέρας μου είναι να μην πέφτω ποτέ από τα σύννεφα – «eeexpect the uneeexpected», που λέει και ο Razz Prince!

 

Ιnfo: www.athina984.gr, www.facebook.com/BlackAthenaPhaseII, www.facebook.com/blackathenarecordings/

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cara Hoffman, συγγραφέας, δημοσιογράφος

Οι Αθηναίοι / Cara Hoffman: Από κράχτης σε ξενοδοχείο του Σταθμού Λαρίσης, συγγραφέας best-seller

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ζει στα Εξάρχεια. Εγκατέλειψε το σχολείο για να γυρίσει τον κόσμο και στα δεκαεννέα έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας απένταρη, πιστεύοντας ότι θα πιάσει δουλειά σε ελαιώνες. Αυτή η πόλη την έκανε «καπάτσα», «της πιάτσας», της έμαθε πώς να γράψει ένα μυθιστόρημα, τους «Κράχτες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.
M. HULOT
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ