Σεισμός

Μικρό Λεξικό με Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για όλους - Μέρος Α'

Μικρό Λεξικό με Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για όλους - Μέρος Α' Facebook Twitter
Ερευνητικά ινστιτούτα και εξειδικευμένες εταιρείες δουλεύουν προς τον τελικό στόχο της Τεχνητής Νοημοσύνης, όχι μόνο αναπτύσσοντας ανοιχτές πλατφόρμες αλλά εξετάζοντας και το πέπλο ηθικής που θα τυλίξει το πλαίσιο παραγωγής των προϊόντων τους.
0

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (4ΙR) σημείωσαν μια σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια. Εάν το Facebook ή το Twitter ή το Netflix σάς κρατούν τόσο απασχολημένους ώστε να μην καταλαβαίνετε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της τρέχουσας περιόδου έχει αναπτυχθεί για «πραγματικά» μεγάλους βιομηχανικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς, καλό είναι να αφήσετε για λίγο τα κοινωνικά δίκτυα και τις αμέτρητες τηλεοπτικές σειρές για να συνειδητοποιήσετε ότι βρισκόμαστε στο χείλος μιας τεχνολογικής επανάστασης που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε ή συνδεόμαστε, κοινωνικά ή φιλικά, ο ένας με τον άλλον.

Οι περισσότεροι από εμάς νομίζω ότι το έχουμε καταλάβει πολύ καλά το μάθημα: οι δυνατότητες δισεκατομμυρίων ανθρώπων που συνδέονται με έξυπνες κινητές συσκευές, οι οποίες κατέχουν μια άνευ προηγουμένου ισχύ επεξεργασίας, τεράστια χωρητικότητα αποθήκευσης και στιγμιαία πρόσβαση στη γνώση, είναι απεριόριστες. Εάν σάς αφορά η παραπάνω πρόταση σκεφθείτε για λίγο: αυτές οι δυνατότητες θα πολλαπλασιαστούν με αναδυόμενες τεχνολογικές ανακαλύψεις σε τομείς όπως η Ρομποτική, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), οι 3D εκτυπώσεις, η Βιοτεχνολογία, η Επιστήμη των Υλικών, η αποθήκευση ενέργειας και οι κβαντικοί υπολογιστές.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σαν να ανεβαίνεις σε ένα δένδρο για να φτάσεις στο φεγγάρι. Σήμερα κάποιος μπορεί να αναφερθεί στη σταθερή πρόοδό της, μόνο στη διαδρομή μέχρι την κορυφή του δένδρου».

Ερευνητικά ινστιτούτα και εξειδικευμένες εταιρείες δουλεύουν προς τον τελικό στόχο της Τεχνητής Νοημοσύνης, όχι μόνο αναπτύσσοντας ανοιχτές πλατφόρμες αλλά εξετάζοντας και το πέπλο ηθικής που θα τυλίξει το πλαίσιο παραγωγής ενός προϊόντος το οποίο ουσιαστικά είναι «ξένη» σκέψη, είναι λογική μιας μηχανής, ένα δίχως όργανα σώμα που θα ξέρει πολύ καλά (ή τουλάχιστον θα μπορέσει να μάθει) πώς θα «ζευγαρώσει» με μια πνευματική, εργαζόμενη, παραγωγική, επιθυμητική ή καταναλωτική μηχανή σαν τον άνθρωπο. Γιατί και ο άνθρωπος μια μηχανή είναι. Μια μηχανή που ξέρει, όμως, ότι όλα είναι ζωή και βίωμα και ότι υπάρχει ένα δύσκολο, σχεδόν αβάσταχτο, σημείο στην πορεία της, μια σταδιακή εξαθλίωση του πνεύματος και του σώματος, που θα οδηγήσει, αναπόφευκτα, στο τέλος της.

Μικρό Λεξικό με Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για όλους - Μέρος Α' Facebook Twitter
Πολλά από τα ΑΙ προϊόντα είναι μικρές εφαρμογές που κάθονται στο περιβάλλον του έξυπνου κινητού σας και εργάζονται, ήσυχα και μεθοδικά, για να σάς υπενθυμίζουν ότι ως είδος αποδείξαμε ότι είμαστε απίστευτα εξειδικευμένοι στην κατανόηση και τη διαμόρφωση του ψηφιακού περιβάλλοντός μας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εταιρειών που εργάζονται πάνω σε προϊόντα AI. Πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι μικρές εφαρμογές που κάθονται στο περιβάλλον του έξυπνου κινητού σας και εργάζονται, ήσυχα και μεθοδικά, για να σάς υπενθυμίζουν ότι ως είδος αποδείξαμε ότι είμαστε απίστευτα εξειδικευμένοι στην κατανόηση και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντός μας. Και του φυσικού και του ψηφιακού. Έστω και αν ακόμα είναι αρκετά ασαφές αυτό που επιδιώκουμε να πετύχουμε με όλη αυτή την νέα τεχνολογία. Από την μεριά της, ο απόλυτος στόχος της λεγόμενης ΑΙ είναι το σπάσιμο της υπάρχουσας τεχνητής γενικής νοημοσύνης, και το ερώτημα που ουσιαστικά θέτει είναι: τι παράγεται με τη μεσολάβησή της; Σε τι μπορεί να μάς βοηθήσει να πετύχουμε;

Μερικοί φημισμένοι εμπειρογνώμονες, όπως ο πρωτοπόρος επιστήμονας και ερευνητής της Τεχνητής Νοημοσύνης Douglas Hofstadter, πιστεύουν ότι οι σημερινές εξελίξεις στον τομέα, αν και εντυπωσιακές, αποτυγχάνουν να συλλάβουν τη σύνθετη ρευστότητα της νοημοσύνης. Επίσης, αν και τα προγράμματα που προσπαθούν μέχρι σήμερα να περάσουν το τεστ του Τούρινγκ είναι αξιοθαύμαστα, δεν επιδεικνύουν την ανθρώπινη ικανότητα της αλληλεπίδρασης με τον εξωτερικό κόσμο ή με το περιβάλλον, ενώ ένας προσεκτικός παρατηρητής με τις κατάλληλες ερωτήσεις, θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι πρόκειται για μηχανές.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα 40 ".ai" ιστοσελίδων που εξετάζουν το τοπίο της βιομηχανίας της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ανάμεσα τους εταιρείες και ινστιτούτα που αναπτύσσουν προϊόντα τα οποία θέλουν να βελτιώσουν την ευφυΐα των μηχανών αλλά και να κάνουν την ανθρωπότητα να συνειδητοποιήσει αυτό που γράφουν στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου "Artificial Intelligence: A Modern Approach" οι συγγραφείς του Stuart Russell και Peter Norvig «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σαν να ανεβαίνεις σε ένα δένδρο για να φτάσεις στο φεγγάρι. Σήμερα κάποιος μπορεί να αναφερθεί στη σταθερή πρόοδό της, μόνο στη διαδρομή μέχρι την κορυφή του δένδρου».

Τεχνητή Νοημοσύνη για την προσωπική σας χρήση

Abi - H Abi είναι μια τεχνητή έξυπνη βοηθός υγείας που συνδέει τους ανθρώπους με γιατρούς για γρήγορες συμβουλές ή σε βάθος διαβουλεύσεις

Cue - Σας βοηθά να ελαττώσετε ή να κόψετε το κάπνισμα

Ems - Σας βρίσκει το κατάλληλο σπίτι για να νοικιάσετε ή να αγοράσετε

Bridge Kitchen - H μοναδική βοηθός κουζίνας που γνωρίζει τις συνταγές καλύτερα από εσάς

UnifyID - Eπαληθεύστε την ταυτότητά σας με τον τρόπο που περπατάτε, πληκτρολογείτε ή κάθεστε

ETCH - Σας βοηθά να διαχειριστείτε τα δίκτυά σας σε μια βάση δεδομένων ανιχνεύσιμη από μηχανές αναζήτησης

Findo - Mια έξυπνη βοηθός αναζήτησης σε email, αρχεία και στο προσωπικό σας "σύννεφο"

Leap - Ελέγχει τις δεξιότητές σας και συνιστά εταιρείες για να υποβάλλετε αιτήσεις εργασίας

Mosaic - Σας βοηθά να γράψετε καλύτερα βιογραφικά

Newton - Σας βοηθά να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας

Notion - Σας διευκολύνει με τον τεράστιο όγκο email και οργανώνει την επικοινωνία σας

Stella - Σκανάρει το δίκτυο για δουλειές και βοηθά στη διαχείριση της διαδικασίας κάποιας αίτησής σας

Woo -  Σας βοηθά να πάρετε πιο έξυπνες απόφασεις για την καριέρα σας, ανώνυμα

Aloe - Τσεκάρει τις σημειώσεις σας, το ημερολόγιο και σας προετοιμάζει για τις συναντήσεις της επόμενης μέρας

Wade&Wendy - Σύμβουλος καριέρας

Brightcrowd - Σας βοηθά να βρείτε επαγγελματικές συνδέσεις

Capsule.ai - Θυμάται τις καλές στιγμές στη ζωή σας 

Dating.ai - Εφαρμογή για ραντεβού με αναγνώριση προσώπου

Hotness.ai - Μετράει πόσο σέξι είστε 

Nudge.ai - Εργαλείο του browser που βοηθάει να μάθετε για τους ανθρώπους που ανταλλάσσετε ηλεκτρονική αλληλογραφία

Rey - Σας γνωρίζει ανθρώπους που πραγματικά πιστεύει ότι πρέπει να γνωρίσετε (για να δουλέψετε ή να "παίξετε" μαζί τους)

Thirdleap - Μαθαίνει σε παιδιά να καταλάβουν τα μαθηματικά 

Woogie - Ένα ομιλητικό ρομπότ AI που κάνει τη μάθηση ευχάριστη για τα παιδιά

Airi - Προσωπικός προπονητής που ελέγχει την υγεία σας

Amélie - Ένα καλό chatbot για την ψυχική σας υγεία

Bitesnap - Αναγνωρίζει τα φαγητά από φωτογραφίες σας και μετράει τις θερμίδες

Gyant - Ένα καλό ρομπότ για την υγεία σας που μαθαίνει από τα συμπτώματά σας και κρατάει ημερολόγιο ασθενειών

Joy - Σας βοηθά να παρακολουθείτε και να βελτιώνετε την ψυχική σας υγεία

Apple Siri - Καθημερινή προσωπική βοηθός σε iPhone και Mac

Amazon Echo / Alexa - Καθημερινή προσωπική βοηθός για το σπίτι 

Cortana - Καθημερινή προσωπική βοηθός για PC ή Windows συσκευές

Fin - Ένας πραγματικά παντοδύναμος προσωπικός βοηθός

Focus - Σας βοηθά να εστιάσετε, να κάνετε εργασίες και να δώσετε προτεραιότητα στα πιο σημαντικά πράγματα της ημέρας σας

Google Assistant - Προσωπική καθημερινή βοηθός

Remi - Σαν την Siri αλλά με τεράστιες δυνατότητες και εξελιγμένο interface

Fembot - Το AI "κορίτσι" σας

myWave -  Ένα chatbot που θέλει να σας βοηθήσει στην καθημερινή σας ζωή

Aiva - Τεχνητή Νοημοσύνη που συνθέτει συναισθηματικά soundtrack για την κάθε ημέρα σας

Aerial - Αισθητήρας κίνησης και οικιακής δραστηριότητας και αναγνώρισης ταυτότητας

Cubic - Ένα μέρος για να συνδέσετε όλες τις έξυπνες οικιακές συσκευές σας

Τech & Science
0

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ιστορία της Octavia, ενός συναισθηματικού ρομπότ

Τech & Science / Η ιστορία της Octavia, ενός συναισθηματικού ρομπότ

Η Octavia είναι ένα ρομπότ, η οποία παρόλο που δεν είναι τόσο εξελιγμένη όσο οι συνάδελφοί της στο Χόλιγουντ, είναι ικανή να ανιχνεύει πράγματα, να αναγνωρίζει ποιος της μιλάει και να μπορεί να ελέγχει τη «θεωρία του νου» της. Η ιστορία της, εάν έχει κάτι να μάς διδάξει, είναι ότι τα ρομπότ εργάζονται προς όφελος ανθρωπότητας, και όχι εναντίον της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Shelley: H Τεχνητή Νοημοσύνη μαθαίνει να γράφει ιστορίες τρόμου

Τech & Science / Shelley: H Τεχνητή Νοημοσύνη μαθαίνει να γράφει ιστορίες τρόμου

Με τη Shelley, την πρώτη παγκόσμια συνεργασία τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπων, οι ερευνητές του MIT Media Lab επιδιώκουν να αλλάξουν τον παραδοσιακό τρόπο που γράφεται η λογοτεχνία τρόμου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
O Aibo επέστρεψε για να μας πάρει τα μυαλά

Τech & Science / O Aibo επέστρεψε για να μας πάρει τα μυαλά

Όπως υποστηρίζει η Sony, o νέος Aibo μπορεί να αναπτύξει συναισθηματικούς δεσμούς με κάθε ένα από τα μέλη της οικογένειας που θα του δώσει στέγη, ανταποδίδοντας πίσω αγάπη, χαρά, τρυφερότητα και την ικανοποίηση ότι μπορείς να μάθεις σε ένα ηλεκτρικό ζωό πώς να γίνει ένας καλός σύντροφος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM