Face ID: Mια επανάσταση στην αναγνώριση

Face ID: Mια επανάσταση στην αναγνώριση Facebook Twitter
1

Ένα μεγάλο μέρος των δεδομένων που συλλέγουμε στην καθημερινή μας ζωή αποθηκεύονται στο κινητό τηλέφωνό μας. Tα τελευταία μοντέλα iPhone μάς έμαθαν το Touch ID, το οποίο πραγματικά έφερε επανάσταση στον έλεγχο ταυτότητας με τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος. Το Face ID που θα υπάρχει στο πιο εξελιγμένο κινητό της χρονιάς, το iPhone X, αλλάζει αυτή την τεχνολογία ελέγχου ταυτότητας με τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου. Το Face ID παρέχει απλό και ασφαλή έλεγχο ταυτότητας που καθίσταται δυνατός από το εξελιγμένο σύστημα κάμερας TrueDepth που διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες για την ακριβή αντιστοίχιση της γεωμετρίας του προσώπου σας. Με μια απλή ματιά, το Face ID ξεκλειδώνει με ασφάλεια το iPhone X για να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για την εξουσιοδότηση αγορών από το iTunes Store, το App Store και το iBooks Store καθώς και πληρωμών με το Apple Pay. Όλες οι εφαρμογές που μέχρι τώρα υποστήριζαν το Touch ID στο νέο μοντέλο θα υποστηρίζουν αυτόματα και το Face ID.

Η τεχνολογία που υποστηρίζει το Face ID είναι από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες υλικού και λογισμικού που έχει δημιουργήσει η Apple ως τώρα. Η κάμερα TrueDepth συλλέγει ακριβή δεδομένα προσώπου μέσω της προβολής και της ανάλυσης πάνω από 30.000 αόρατων κουκίδων για τη δημιουργία ενός χάρτη βάθους του προσώπου σας και αποτυπώνει επίσης μια υπέρυθρη εικόνα του προσώπου σας. Ένα τμήμα του νευρικού μηχανισμού του A11 Bionic chip —που προστατεύεται στην απομονωμένη περιοχή ασφαλείας (Secure Enclave)— μετατρέπει το χάρτη βάθους και την υπέρυθρη εικόνα σε μια μαθηματική αναπαράσταση και συγκρίνει αυτήν την αναπαράσταση με τα εγγεγραμμένα δεδομένα προσώπου.

Το Face ID θα προσαρμόζεται αυτόματα στις αλλαγές της εμφάνισής σας, όπως όταν φοράτε μεικ-απ ή αφήνετε γένια ή φοράτε γυαλιά ή φοράτε σκούφο έξω στο κρύο. Αν υπάρχει κάποια πιο δραστική αλλαγή στην εμφάνισή σας, όπως όταν ξυρίσετε μια πλούσια γενειάδα, το Face ID επιβεβαιώνει την ταυτότητά σας χρησιμοποιώντας το συνθηματικό σας πριν ενημερώσει τα δεδομένα του προσώπου σας. Είναι μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί με καπέλα, μαντήλια, φακούς επαφής, γυαλιά και πολλά είδη γυαλιών ηλίου. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί σε εσωτερικούς χώρους, σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και σε απόλυτο σκοτάδι.

Face ID: Mια επανάσταση στην αναγνώριση Facebook Twitter
Τα δεδομένα του Face ID, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών αναπαραστάσεων του προσώπου σας, κρυπτογραφούνται και προστατεύονται από την απομονωμένη περιοχή ασφαλείας (Secure Enclave).

Για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το Face ID, πρέπει πρώτα να κάνετε εγγραφή του προσώπου σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε κατά την αρχική διαδικασία διαμόρφωσης ή αργότερα μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Face ID και password. Για να ξεκλειδώνετε το iPhone X σας χρησιμοποιώντας το Face ID, απλά θα το κοιτάτε. Το Face ID θα απαιτεί η κάμερα TrueDepth να βλέπει το πρόσωπό σας, είτε το iPhone X σας βρίσκεται πάνω σε κάποια επιφάνεια είτε το κρατάτε κανονικά στα χέρια σας. Η κάμερα TrueDepth έχει παρόμοιο εύρος λήψης όπως όταν τραβάτε μια φωτογραφία ή πραγματοποιείτε μια κλήση FaceTime με την μπροστινή κάμερα, γι΄αυτό όπως λέει η Apple το Face ID θα λειτουργεί καλύτερα όταν η συσκευή έχει απόσταση όσο το μήκος του μπράτσου σας ή λιγότερη από το πρόσωπό σας (25-50 εκατοστά από το πρόσωπό σας).

Το Face ID χρησιμοποιεί την κάμερα TrueDepth καθώς και την εκμάθηση μηχανής για ασφαλή ελέγχο ταυτότητας. Τα δεδομένα του Face ID - συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών αναπαραστάσεων του προσώπου σας - κρυπτογραφούνται και προστατεύονται με ένα κλειδί που είναι διαθέσιμο μόνο στην απομονωμένη περιοχή ασφαλείας (Secure Enclave). Η πιθανότητα ένας ξένος να μπορέσει να κοιτάξει το iPhone X σας και να το ξεκλειδώσει χρησιμοποιώντας το Face ID είναι περίπου 1 στο 1.000.000 (έναντι 1 στις 50.000 που είναι για το Touch ID). Για πρόσθετη προστασία, το Face ID επιτρέπει μόνο πέντε ανεπιτυχείς προσπάθειες αντιστοίχισης πριν απαιτήσει ένα συνθηματικό. Η στατιστική πιθανότητα είναι διαφορετική για δίδυμα αδέρφια και αδέρφια που σας μοιάζουν καθώς και ανάμεσα σε παιδιά κάτω των 13 ετών, επειδή τα διακριτά χαρακτηριστικά του προσώπου τους μπορεί να μην έχουν αναπτυχθεί ακόμα. Αν σας προβληματίζει αυτό το θέμα, η Apple συνιστά να χρησιμοποιήσετε ένα συνθηματικό για τον έλεγχο ταυτότητας.

Face ID: Mια επανάσταση στην αναγνώριση Facebook Twitter
Το Face ID χρησιμοποιεί την κάμερα TrueDepth καθώς και την εκμάθηση μηχανής για έναν ασφαλή ελέγχο ταυτότητας.

Το Face ID εκτελεί την αντιστοίχιση έναντι πληροφοριών βάθους, οι οποίες δεν υπάρχουν σε εκτυπωμένες ή ψηφιακές φωτογραφίες 2D. Έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει προστασία από πλαστογράφηση με μάσκες ή άλλες τεχνικές μέσω της χρήσης εξελιγμένων νευρικών δικτύων με προστασία από πλαστογράφηση. Το Face ID ανιχνεύει ακόμα και την προσοχή σας. Αναγνωρίζει αν τα μάτια σας είναι ανοιχτά και κοιτάζουν προς τη συσκευή. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο κάποιος να ξεκλειδώσει το iPhone σας εν αγνοία σας (π.χ. όταν κοιμάστε).

Τα δεδομένα του Face ID, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών αναπαραστάσεων του προσώπου σας, θα κρυπτογραφούνται και θα προστατεύονται από την απομονωμένη περιοχή ασφαλείας (Secure Enclave). Αυτά τα δεδομένα θα ενημερώνονται και θα βελτιώνονται καθώς χρησιμοποιείτε το Face ID για τη βελτίωση της εμπειρίας σας, συμπεριλαμβανομένου ενός επιτυχή ελέγχου ταυτότητας. Αυτά τα δεδομένα δεν θα βγαίνουν ποτέ από τη συσκευή σας, δεν θα δημιουργούνται ποτέ εφεδρικά αντίγραφα αυτών στο iCloud ή οπουδήποτε αλλού. Αυτές οι πληροφορίες θα μεταφερθούν από τη συσκευή σας, μόνο στην περίπτωση που θέλετε να παρέχετε διαγνωστικά δεδομένα του Face ID στην AppleCare για υποστήριξη. Και ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, τα δεδομένα δεν θα αποστέλλονται αυτόματα στην Apple, αφού θα πρέπει να τα εγκρίνετε πριν την αποστολή τους.

Face ID: Mια επανάσταση στην αναγνώριση Facebook Twitter
Η αναγνώριση προσώπου είναι μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί σε εσωτερικούς χώρους, σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και σε απόλυτο σκοτάδι.

Το iPhone Χ και το σύστημα κάμερας TrueDepth έχουν δοκιμαστεί σχολαστικά για να ικανοποιούν διεθνή πρότυπα ασφαλείας. Η χρήση του συστήματος κάμερας TrueDepth είναι ασφαλής σε κανονικές συνθήκες χρήσης. Το σύστημα δεν προξενεί βλάβες στα μάτια ή το δέρμα, χάρις στην χαμηλή του έξοδο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ενδέχεται να προκληθεί βλάβη στους πομπούς υπέρυθρων ακτίνων κατά την επισκευή ή την αποσυναρμολόγηση, για αυτό καλό είναι να γνωρίζετε ότι το σέρβις του iPhone Χ θα πρέπει να πραγματοποιείται πάντα από την Apple. Επίσης, το σύστημα κάμερας TrueDepth ενσωματώνει δυνατότητες ανίχνευσης παραβίασης. Αν ανιχνευθεί παραβίαση, το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί για λόγους ασφαλείας (αφού η προσβασιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των προϊόντων Apple). Το Face ID διαθέτει επίσης μια δυνατότητα προσβασιμότητας για την υποστήριξη ατόμων με απώλεια όρασης ή χαμηλή όραση. Αν δεν θέλετε το Face ID να απαιτεί να κοιτάζετε με ανοιχτά τα μάτια στο iPhone X, μπορείτε να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα και να απενεργοποιήσετε την επιλογή "Απαίτηση προσοχής για Face ID". Αυτή η επιλογή απενεργοποιείται αυτόματα αν ενεργοποιήσετε το VoiceOver κατά την αρχική διαμόρφωση.

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM