iPad: Γνώση και δημιουργικότητα

iPad: Γνώση και δημιουργικότητα Facebook Twitter
Οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουν ανάγκη από μια συσκευή που δεν «κολλάει» και προσφέρει την καλύτερη δυνατή σύνδεση, και το iPad σε αυτά αποτελεί επένδυση.
0



Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ στην εκπαίδευση είναι ένα θέμα που απασχολεί καθηγητές, μαθητές, γονείς και οργανισμούς αρκετό καιρό πριν από την έλευση της καθημερινότητας που βιώνουμε την εποχή αυτή. Τώρα, αυτή η κατεύθυνση είναι πιο αναγκαία από ποτέ και το μέλλον δείχνει ότι θα επικρατήσει ως εκπαιδευτική κουλτούρα. O τεχνολογικός κολοσσός Apple, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, έχει επιδείξει απαράμιλλη προσήλωση στην εκπαίδευση, αξιοποιώντας τα τελευταία χρόνια το iPad ως ένα σύγχρονο και πλέον απαραίτητο εκπαιδευτικό εργαλείο σε σχολεία, πανεπιστήμια και κολέγια. Στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2011 με το Πρόγραμμα iPad 1:1 από την εταιρεία iSquare, τον επίσημο διανομέα των προϊόντων της Apple σε Ελλάδα και Κύπρο.


Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ξεκίνησε με λίγα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εξαιρετικά αποτελέσματα. Σήμερα, αριθμεί περισσότερα από 35 σχολεία και 5.000 μαθητές. Στόχος είναι η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από εξατομικευμένη και διαδραστική μάθηση. Βάσει έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς αγκάλιασαν πλήρως την πρωτοβουλία, με την οποία εξοικειώθηκαν πολύ εύκολα, τα ποσοστά ικανοποίησης ήταν εξαιρετικά υψηλά, ενώ η επαφή τους με πιο διαδραστικούς τρόπους εκμάθησης συνέβαλε άμεσα στην απόδοση των παιδιών.

Οι συνθήκες του έτους που είμαστε έτοιμοι να αποχαιρετήσουμε είναι ιδιαίτερες, όμως φέρνουν μαζί τους την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, για εκσυγχρονισμό, για ανάπτυξη.


Τι δείχνει σήμερα, λοιπόν, το μοντέλο της Apple και ειδικότερα της iSquare στη χώρα μας και γιατί iPad; Το iPad εξελίσσει τη δημιουργικότητα και αναπτύσσει τη γνώση με χαρακτηριστικά που δεν θα βρεις σε κανένα άλλο εκπαιδευτικό εργαλείο και οι μαθητές αγαπούν να το χρησιμοποιούν. Μοναδικές εφαρμογές από το App Store, όπως το iTunes U και το Apple Books, φαίνεται πως τραβούν την προσοχή των μαθητών με το περιεχόμενο και τους διαδραστικούς τρόπους εκμάθησης, ενώ έχουν στα χέρια τους μια τεράστια βιβλιοθήκη για να βρίσκουν πληροφορίες όπου κι αν βρίσκονται. Παράλληλα, η iSquare, σε συνεργασία με ομάδα εκπαιδευτικών, έχει ψηφιοποιήσει την εκπαιδευτική ύλη βασικών σχολικών μαθημάτων του δημοτικού και του γυμνασίου, το περιεχόμενο των οποίων ανανεώνεται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας. Η πλοήγηση στην εκπαιδευτική ύλη γίνεται ευχάριστα, καθώς συνδυάζει κείμενο, εικόνες, ήχους και βίντεο. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν σε iPad το ψηφιοποιημένο και εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό υλικό από το ebooks.edu.gr.


Οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουν ανάγκη από μια συσκευή που δεν «κολλάει» και προσφέρει την καλύτερη δυνατή σύνδεση, και το iPad σε αυτά αποτελεί επένδυση. Η διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας του είναι αξεπέραστη και προσφέρει δωρεάν εφαρμογές δημιουργικότητας και παραγωγικότητας, όπως τα Pages, Keynote και Numbers, τα οποία έχουν την υπογραφή της Apple και ανοίγουν νέους ορίζοντες στις εργασίες. Η εφαρμογή FaceTime δίνει τη δυνατότητα για δωρεάν ομαδικές κλήσεις, ενώ οι εφαρμογές Teams, Zoom, Webex και άλλες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την τηλεκπαίδευση λειτουργούν άψογα σε iPad. Παράλληλα, έχοντας ως δεδομένο πως η εκπαίδευση δεν τελειώνει με το μάθημα, το iPad ανεβάζει τον πήχη στη δημιουργικότητα. Με το Apple Pencil και τα χιλιάδες δωρεάν apps, το παιδί μπορεί να κρατήσει σημειώσεις, να ζωγραφίσει, να σχεδιάσει και να εξερευνήσει τις κλίσεις του όπως ποτέ άλλοτε.

iPad: Γνώση και δημιουργικότητα Facebook Twitter
Το iPad είναι κομμάτι της καθημερινότητας μαθητών, γονιών, δασκάλων και παιδαγωγών σε όλους τους κλάδους, εργοθεραπευτών και πολλών ακόμα.


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει άλλος ένας πολύ βασικός πυλώνας της επιτυχίας του iPad στην εκπαίδευση. Είναι ο υπολογιστής του μέλλοντος. Οι τεχνολογικές καινοτομίες και τα χαρακτηριστικά του οδηγούν στο να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από τα περισσότερα ισχυρά φορητά PC, ενώ η μοναδική εμπειρία χρήστη και τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που ξεχωρίζουν το iPad πηγάζουν από την ενοποίηση του hardware και του software της Apple. Σε συνδυασμό με ένα ασύρματο πληκτρολόγιο, γίνεται ένας πανίσχυρος υπολογιστής με την ευελιξία που μόνο μια τέτοια συσκευή μπορεί να παρέχει. Όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα και με άριστες επιλογές προσβασιμότητας σε πολύ προσιτή τιμή, καθώς το όραμα της Apple είναι η τεχνολογία να είναι προσβάσιμη σε όλους. Το iPad είναι κομμάτι της καθημερινότητας μαθητών, γονιών, δασκάλων και παιδαγωγών σε όλους τους κλάδους, εργοθεραπευτών και πολλών ακόμα. Με το iPad ως προσωπική συσκευή μάθησης δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως η συνεργατικότητα, ο ψηφιακός γραμματισμός, η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων. Προκαλεί ενθουσιασμό να φαντάζεται κανείς τι θα φέρει ακόμα το μέλλον.


Όραμα όλων μας είναι να δώσουμε άμεσα τα καλύτερα εφόδια στους μαθητές, σ' εκείνους που θα ξεχωρίσουν αύριο και θα φέρουν ακόμα πιο συναρπαστικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Οι συνθήκες του έτους που είμαστε έτοιμοι να αποχαιρετήσουμε είναι ιδιαίτερες, όμως φέρνουν μαζί τους την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, για εκσυγχρονισμό, για ανάπτυξη. Ο όμιλος Quest και η iSquare προχώρησαν κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας σε δωρεά 1.000 iPads στο υπουργείο Παιδείας και όλοι περιμένουμε με ενθουσιασμό την έλευση μιας νέας πραγματικότητας, όπως τη ζούσαμε και όπως την αγαπούσαμε, αλλά και όπως θα τη θέλαμε.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ