«OK boomer»: Η viral φράση της Generation Z με την οποία επιτίθεται (δικαιολογημένα!) στην παλιά γενιά

«OK boomer»: Η viral φράση της Generation Z με την οποία επιτίθεται (δικαιολογημένα!) στην παλιά γενιά Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Christina Animashaun/Vox
2

Τις τελευταίες μέρες η φράση «ok boomer» έχει κατακλύσει τον κόσμο του Ίντερνετ. Η συζήτηση-διαμάχη που έχει ανοίξει, αφορά από τη μια πλευρά τους baby boomers, δηλαδή τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1946 και 1965, και από την άλλη τους millennials και τα άτομα που ανήκουν στην Generation Z. 

Συγκεκριμένα, ως millennials χαρακτηρίζονται όσοι έχουν γεννηθεί από το 1980-1996, ενώ στη γενιά Z ανήκουν οι γεννηθέντες μεταξύ 1996 και 2015. Αυτές οι δύο, λοιπόν, ηλικιακές ομάδες είναι που συχνά κατηγορούνται από τους boomers ότι είναι απόλυτα εθισμένοι στα κινητά τους, δυσανασχετούν διαρκώς με τις απόψεις των μεγαλυτέρων και είναι γενικότερα κολλημένοι σε έναν δικό τους «διαφορετικό κόσμο», τον κόσμο του Διαδικτύου. 

Κάπως έτσι, η φράση «OK boomer» έγινε, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η πιο viral φράση και το πιο διχαστικό meme του Διαδικτύου για τη φετινή χρονιά. Ο λόγος που οι millennials και η Generation Z χρησιμοποιεί αυτή τη φράση είναι για να δείξει ότι δεν αποδέχεται όλες αυτές τις κατηγορίες που υφίσταται από τους boomers και θέλει, μέσα από αυτήν την κοφτή έκφραση, να σταματήσει τη συζήτηση. 

Παρόλο που η συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015, η μεγάλη απήχηση της είναι κατά βάση φετινή κι αυτό χάρη στο γεγονός ότι αρκετοί boomers αποφάσισαν να «επιτεθούν» μέσω του TikTok στα σημερινά παιδιά. Μάλιστα, η φράση έγινε και τραγούδι από τους Peter Kuli & Jedwill, το οποίο χρησιμοποιούν συχνά οι λάτρεις του νέου social media app στα βίντεό τους, θέλοντας να χαρακτηρίσουν τους boomers ως ρατσιστές, φασίστες και υποστηρικτές του Τραμπ. 

 

Ασφαλώς, η παραπάνω φράση δεν είναι η μοναδική που έχει χρησιμοποιηθεί γενικότερα στα social media για να αποτυπώσει την έντονη διαγενεακή διαφορά που υπάρχει. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για το νέο κατηγορώ των boomers απέναντι στα «σημερινά παιδιά». Ωστόσο, ο λόγος που προκάλεσε τόση μεγάλη συζήτηση οφείλεται στην κρίσιμη ιστορικά και πολιτικά περίοδο που βιώνουμε. 

Βέβαια, όπως αποδεικνύεται μέσα από μια πιο κριτική προσέγγιση αυτής της φράσης, το meme του «OK boomer» επί της ουσίας παραπέμπει σε μια αυξανόμενη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανησυχία και ενοχή των boomers, καθώς παραδίδουν στις νεότερες γενιές έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και αβεβαιότητα και οι ίδιοι καλούνται να ανατρέψουν αυτήν τη συνθήκη. 

Με πληροφορίες από Vox

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
στην κρίσιμη ιστορικά και πολιτικά περίοδο που βιώνουμε Πηγή: www.lifo.grΤι ακριβως "κρισιμο ιστορικα και πολιτικα" ζουμε;Οι ΗΠΑ με Τραμπ βομβαρδιζει οπως και με Ομπαμα, ο Πουτιν...διαχρονικος, η Κινα δεδομενη, η Μ.Α. δεδομενη, η Αφρικη δεδομενη, η ΕΕ δημοκρατικοτατη, τα ανθρωπινα δικαιωματα βελτιωνονται.... τι ακριβως "ιστορικα κρισιμο" εχειη περιοδο που ζουμε; περα απο την υπερβολη των δημοσιογραφων και των σχολιαστων (εμου του ιδιου);Οριστε ο Τραμπ κοντευει να τελειωσει θητεια και η ΚΚΚ και λοιποι ραστιστες και αντι-δημοκρατικοι πανω κατω οπως ηταν, η ΧΑ ηττηθηκε, η Λεπεν εγινε γραφικη, η Σοβιετικη Ενωση παραμενει Ιστορια....Το προβλημα των νεων γενεων είναι ότι είναι μακρια απο τα Κοσμοιστορικα γεγονοτα και παραλληλα ζουν τις πιο καλες ζωες απο το 1900 και μετα, ετσι καταλληγουν να κηρυτουν Επαναστασις με Μπρι Λαρσον, γιατί; γιατι οπως καθε γενια εχει το ενστικτο της επαναστασης αλλα δεν εχουν κατω πραγματικα και ουσιαστικα καταπιεστικο για να επαναστατησουν εξ ου και οι πιο γοεροι "επαναστατες" ξυμεροβραδιαζονται" στο τουτιερ! "μερικες χιλιαδες απο τα εκατονταδες εκατομυρια είπαν κατι το αναχρονιστικο στο τουιτερ! Ολοι στις επαλξεις, ζουμε κοσμοιστρορικα γεγονοτα!!111!1! Ο tempora o mores, είμαι ανορθογραφος ωρες ωρες!"Τι πραγματικα εγινε; χαζοβιολοδες την ειπαν σε χαζοβιολιδες που τους την είπαν λιγο πιο οι πρωτοι χαζοβιολιδες πριν σε μια χαζοβιολικη υπηρεσια ψυχαγωγιας και γραφτηκε ενα "δημοσιογραφικο" αρθρο τυπου "ω καιροι, ω ηθη"....που να γενικευτει η κοσμοιστορικη συγκρουση των γενεων σε δρομους και πλατειες!Το τραγελαφικο της υποθεσης είναι ότι οι γενια Ζ είναι πιο καπιταλιστικα πειθηνια γενια απο ότι η B γενια.Η Ζ-ητιανια και η Β-movie στησανε κριση Ιστορικη στο Tik Tok. Σπανιο γεγονος στην ΑΝθρωπινη Ιστορια δνα τρωγωνται και να δουλευονται δυο ανταμα γενιες.Που να ηξερε η Ζ τι τραβηξε η Β απο την Χ που τραβηξε απο την Δ....Ζουμε σε εποχη που ο ρατσισμος είναι χαμηλος σε σχεση με το παρελθον, η Δημοκρατια είναι εξασφαλισμενη οσο ποτε στο παρελθον, τα δικαιωματα των γυναικων κα Λοατ είναι σε καλυτερο επιπεδο απο ποτε.....κοτσαρουμε ενα Τραμπ, ενα ρατσισμο και επινοουμε ιστορικη κρισιμη περιοδο.Ζουμε σε κρισιμη ιστορικη περιοδο....που να καταληθει και το πολιτευμα ή να γινει πολεμος.....η Ζ θα παει ακλαυτη απο ανακοπη.