Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο

Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Σε μπολ έρχεται και ο συνδυασμός ψιλοκομμένο σουτζούκι, λιλιπούτειες φρέσκες γαρίδες, σταμναγκάθι και dashi, γιαπωνέζικος ζωμός με βάση το miso... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Λίγες ημέρες πριν από το γύρισμα του χρόνου ένα καινούργιο εστιατόριο έκανε ντεμπούτο στο κέντρο της Αθήνας, και το όνομα αυτού Nolan. Όλα ξεκίνησαν από το πιάτο σταμναγκάθι, dashi, γαρίδες και σουτζούκι. «Μόλις το δοκίμασα από τα χέρια του sous-chef του Π-Βοx, Σωτήρη Κοντιζά, σκέφτηκα ότι αυτό το πιάτο θα μπορούσε να στηρίξει ένα εστιατόριο» λέει ο Κώστας Πισσιώτης, ο ιδιοκτήτης του νέου εστιατόριου, που, μετά την εμπειρία του ως συνιδιοκτήτη του Π-Βοx, προχώρησε στη δημιουργία του Nolan.

Την κουζίνα του εστιατόριου έχει αναλάβει ο Σωτήρης Κοντιζάς. Η φιλοσοφία της απροσδιόριστη. Αυτό, μερικές φορές, μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα για ένα εστιατόριο, αλλά στην περίπτωση του Nolan αποτελεί πλεονέκτημα. Ο σεφ, με καταγωγή από Ελλάδα και Ιαπωνία, μπορεί, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, να ακροβατεί με επιτυχία ανάμεσα στο ασιατικό street food, την ελληνική μεσογειακή προσέγγιση και τους δημιουργικούς συνδυασμούς. Το μενού δεν είναι φλύαρο. Είναι μικρό, περιεκτικό και ενδιαφέρον.

Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Το φαγητό στο Nolan έχει ενδιαφέρον αλλά και ο διάκοσμος δεν υπολείπεται, εξυπηρετώντας τον στόχο της δημιουργίας ενός μαγαζιού στην καρδιά του κέντρου της πόλης... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η κουζίνα προτίθεται να ανανεώνει μέρος του καταλόγου σχεδόν καθημερινά, ανάλογα με τις πρώτες ύλες. «Καμένα λάχανα και κουνουπίδια» αναφέρει ο κατάλογος και το πιάτο αυτό αποδεικνύεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα. Πρόκειται για ψητό λάχανο και κουνουπίδι και λεπτές φέτες μήλο και καρότο που είναι όλα τραγανά και δένουν γευστικά με το τριμμένο ξερό ανθότυρο του Μπαμπούνη από τη Νάξο και τα ψιλοκομμένα καρύδια, ενώ την τελική πινελιά βάζει, κάτι σαν υποψία, η διακριτική παρουσία από το λάδι τρούφας (€7). Τα πιάτα όπου σερβίρεται το φαγητό είναι όλα πήλινα, χειροποίητα, ιδιαίτερα. Σε μπολ έρχεται και ο συνδυασμός ψιλοκομμένο σουτζούκι, λιλιπούτειες φρέσκες γαρίδες, σταμναγκάθι και dashi, γιαπωνέζικος ζωμός με βάση το miso (€8), με το παιχνίδι των γεύσεων να κάνει ασκήσεις ισορροπίας. Το NFC (Nolan Fried Chicken) είναι νόστιμες μπουκιές κοτόπουλου, μαριναρισμένες σε μυρωδικά και παναρισμένες πριν περάσουν από το τηγάνι, που συνοδεύονται με ροδέλες ραπανάκι, φύλλα παντζαριού και μαγιονέζα (€8). Η σάρκα του μαριναρισμένου μαγιάτικου (14) είναι χυμώδης και αφήνει στην επίγευση διακριτικό κάπνισμα – φίνο πιάτο. Με ενθουσίασε το Nolan hot dog (€7). Το τύπου bao ban, φτιαγμένο στον ατμό ζυμωτό κατασκεύασμα περιέχει φρέσκο λουκάνικο σε κομμάτια με λάχανο και συνοδεύεται από kimchi. Πικάντικο και συγχρόνως δροσερό από το αλατισμένο γιαούρτι.

Το φαγητό στο Nolan έχει ενδιαφέρον αλλά και ο διάκοσμος δεν υπολείπεται, εξυπηρετώντας τον στόχο της δημιουργίας ενός μαγαζιού στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Τα υλικά που κυριαρχούν στη μικρή σάλα είναι το μωσαϊκό στους τοίχους και στην τεράστια πόρτα, το μάρμαρο, το ξύλο και το μέταλλο, ένας αρμονικός συνδυασμός που έστησε ο αρχιτέκτονας Μάνος Μπαμπούνης. Η κουζίνα στο επάνω επίπεδο, με άνοιγμα σαν θυρίδα, επιτρέπει να έχεις μια αίσθηση της πυρετώδους δουλειάς που γίνεται εκεί. Το Nolan είναι ένα εστιατόριο με μητροπολιτικό αέρα που θα σε ικανοποιήσει γευστικά και αισθητικά και θα σε κερδίσει με τη φιλοξενία του.

Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Ψητό λάχανο και κουνουπίδι και λεπτές φέτες μήλο και καρότο που είναι όλα τραγανά και δένουν γευστικά με το τριμμένο ξερό ανθότυρο του Μπαμπούνη από τη Νάξο και τα ψιλοκομμένα καρύδια... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Η κουζίνα στο επάνω επίπεδο, με άνοιγμα σαν θυρίδα, επιτρέπει να έχεις μια αίσθηση της πυρετώδους δουλειάς που γίνεται εκεί... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Το Nolan είναι ένα εστιατόριο με μητροπολιτικό αέρα που θα σε ικανοποιήσει γευστικά και αισθητικά και θα σε κερδίσει με τη φιλοξενία του.... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

☛ Nolan, Βουλής 31-33, Αθήνα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ