Γιατί όλοι βρίζουν τη Nigella Lawson επειδή έφτιαξε ένα τοστ με αβοκάντο;

Γιατί όλοι βρίζουν τη Nigella Lawson επειδή έφτιαξε ένα τοστ με αβοκάντο; Facebook Twitter
4
Γιατί όλοι βρίζουν τη Nigella Lawson επειδή έφτιαξε ένα τοστ με αβοκάντο; Facebook Twitter
Προφανώς η αγαπημένη μαγείρισσα που αδυνάτισε θεαματικά έμαθε και συνήθισε πια σε ένα νέο είδος μαγειρικής και διατροφής το οποίο και θέλει να ακολουθήσει για να παραμείνει σε φόρμα.

Όταν πριν από μερικά χρόνια η γοητευτική Αγγλίδα μαγείρισσα κυκλοφόρησε ένα από τα βιβλία με τις συνταγές της, με τον τίτλο «How to be a domestic Goddess», όλα όσα την αφορούσαν ήρθαν κι έδεσαν γλυκά σε αυτόν τον τόμο με τις συνταγές για «αμαρτωλά» αλλά πανεύκολα στην κατασκευή τους κέηκ και άλλα πολλά που αφορούσαν τη σύγχρονη και κάπως νεαρή γυναίκα που θα ήθελε να μάθει να μαγειρεύει αλλά να μην είναι η Βέφα ούτε και η Martha Stewart. Η Nigella τα είχε όλα: γόνος μιας αγγλικής οικογένειας με πολλή ιστορία, μορφωμένη, με περιπετειώδη ερωτική ζωή, γούστο και γνώσεις στη μαγειρική, εξαιρετικό γράψιμο αλλά και ύφος πρόζας όταν έβγαινε στην τηλεόραση. Ήταν η απενοχοποίηση της mid 30’s γυναίκας που θέλει να ασχολείται με τη μαγειρική αλλά να είναι παράλληλα και ένα κορίτσι του κόσμου. Ήταν η απενοχοποίηση της κουκλάρας με τις καμπύλες που δεν την ένοιαζε να χώνει τα καλομανικιουρισμένα νύχια της σε βουτυράτες ζύμες και να μαγειρεύει συνταγές με πολλές πολλές θερμίδες. Αν έκανε κάτι καλό η Nigella στη μαγειρική είναι που φώναξε δυνατά πως το φαγητό είναι μια απόλαυση, ισοδύναμη με αυτές του έρωτα, της διασκέδασης, του γλεντιού, της κοσμικότητας, του διαβάσματος.

Χαζεύαμε στις οθόνες της τηλεόρασής μας μια γυναίκα άλλοτε ντυμένη με κορσέδες κι άλλοτε με φόρμες, με το πλούσιο της μπούστο να ξεχειλίζει χαρμόσυνα πάνω από κατσαρόλες και ταψιά να μαγειρεύει πολλά και ωραία. Πάντα εύκολα. Πάντα λίγο «γυναικεία», ας μου επιτραπεί ο όρος. Η γυναίκα αυτή είναι μια από τις πιο επιτυχημένες παίχτριες στον κόσμο της μαγειρικής. Βιβλία που έχουν γίνει τεράστια μπεστ σελερς, έχουν μεταφραστεί παντού, τηλεοπτικές εκπομπές και παιχνίδια την έχουν κάνει μια μεγάλη σούπερσταρ. Ο τρίτος και πιο προβληματικός γάμος της με τον Saatchi την έβαλε και σε όλα τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά της υφηλίου. H domestic goddess σε εστιατόριο του Λονδίνου να δέχεται τη βία του μεγάλου έμπορου τέχνης που την κρατούσε από το λαιμό κατά τη διάρκεια ενός ακόμα καυγά. Αυτή είναι μια εικόνα που δύσκολα θα ξεχαστεί. Έκτοτε βγήκαν πολλά στη φόρα. Υποτιθέμενες εξαρτήσεις σε ουσίες, κακοί τρόποι συμπεριφοράς στο οικιακό προσωπικό και πολλά ακόμα. Τα γυρίσματα της τέταρτης σεζόν του πολύ πετυχημένου τηλεοπτικού παιχνιδιού «The Taste» με συμπαρουσιαστές τους Bourdain, Lefebre και Samuelsson διακόπηκαν.  

To κοινό τώρα γκρινιάζει γιατί η αγαπημένη του μαγείρισσα θέλει να κάνει αλλαγές για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί και επιθυμεί να την δει άλλη μια φορά να μαγειρεύει ένα πολύ παχυντικό φαγητό έτσι για να ταιριάξει η εικόνα που έχει στο μυαλό του με την πραγματικότητα για άλλη μια φορά

Και επειδή η ζωή είναι τροχός και γυρίζει όλα τα κακά φαίνεται πώς τελειώνουν και η όμορφη μαγείρισσα επέστρεψε σε αυτό που κάνει καλά: τα βιβλία με τις συνταγές και μια τηλεοπτική εκπομπή έξι επεισοδίων (στο παλιό γνώριμο μοτίβο) η οποία στηρίζει το βιβλίο. Τίτλος: «Simply Nigella». Τώρα, δεν είναι κάτι καινούριο πως όπως σε άλλα επαγγέλματα έτσι και στη μαγειρική τα προσωπικά σου βιώματα και ανάγκες βγαίνουν σε αυτό που δημιουργείς. Και το ίδιο συμβαίνει και με τη Nigella. Στα τόσα χρόνια που υπάρχει στο μαγειρικό στερέωμα έχει εκπαιδεύσει τους αναγνώστες και τηλεθεατές της σε ένα συγκεκριμένο στυλ. Εύκολα ναι. Απενοχοποιημένα δε, σε ό,τι αφορά τις θερμίδες, την υγεία αλλά και την οικολογική συνείδηση. Δεν υπήρχαν τέτοια ζητήματα όταν η Nigella έμπαινε στην πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κουζίνα της. Υπήρχαν μόνο ωραία εδέσματα που η καλή μαγείρισσα μαγείρευε βγάζοντας μικρούς ήχους απόλαυσης. Στο μυαλό μου έρχεται ένα χριστουγεννιάτικο επεισόδιο όπου δίνεται στο κοινό μια συνταγή για ένα από τα πιο παχυντικά Christmas cakes που έχω δει στη ζωή μου. Ένας καταιγισμός από θερμίδες και λίπος. Υπέροχο. Γι’ αυτό την αγαπήσαμε επειδή ήταν όμορφη, στυλάτη και καλλιεργημένη και δεν έδινε καρφί για την απίστευτη τρέλα με τις δίαιτες και το fitness που συνέβαινε γύρω της, όσο αυτή έψηνε άλλο ένα κέηκ. Και πολύ καλά έκανε.

 

Γιατί όλοι βρίζουν τη Nigella Lawson επειδή έφτιαξε ένα τοστ με αβοκάντο; Facebook Twitter
Με την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς «Simply Nigella» το αγγλικό κοινό οργίασε στα social media επειδή η πρώτη συνταγή που παρουσιάζεται δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού με αβοκάντο και ελάχιστα καρυκεύματα.

Στη νέα της προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, η Nigella εμφανίζεται αδυνατισμένη, στο νέο της σπίτι, σε μια νέα κουζίνα με συνταγές που ακολουθούν μεν το δικό της στυλ αλλά περιέχουν πολλές αλλαγές. Αδήλωτες μεν, σημαντικές δε.

Με την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς «Simply Nigella» το αγγλικό κοινό οργίασε στα social media επειδή η πρώτη συνταγή που παρουσιάζεται δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού με αβοκάντο και ελάχιστα καρυκεύματα. Την επόμενη εβδομάδα το τσουνάμι αρνητικών σχολίων επανήλθε όταν η Nigella παρουσίασε την πειραγμένη εκδοχή μιας Ceasar Salad. Μια καρδιά μαρουλιού με λίγο λάδι, ψιλοκομμένη αντζούγια και σκόρδο ψήνεται σε δυνατό φούρνο. Αφού ξεφουρνιστεί, στην επιφάνειά της απλώνεται ένα τηγανητό αυγό και λίγες φλίδες παρμεζάνας. Αυτό είναι! Η όμορφη και αδυνατισμένη μαγείρισσα απολαμβάνει τη σαλάτα της στη νέα ροζ κουζίνα, ενώ το τουίτερ παίρνει και πάλι φωτιά. Γιατί όμως; Γιατί η ευκολίες αυτής της φοράς εξοργίζουν το κοινό της; Νομίζω υπάρχει η απάντηση η οποία δεν κρύβεται πίσω από αυτές τις δύο συνταγές αλλά σε ολόκληρη τη φιλοσοφία αυτής της νέας εκπομπής / βιβλίου. Όλα όσα μαγειρεύονται είναι πολύ υγιεινά! Προφανώς η αγαπημένη μαγείρισσα που αδυνάτισε θεαματικά έμαθε και συνήθισε πια σε ένα νέο είδος μαγειρικής και διατροφής το οποίο και θέλει να ακολουθήσει για να παραμείνει σε φόρμα. Ας μην γελιόμαστε, με κέηκ τετραπλής σοκολάτας και βουτυρογλάσο δεν αδυνάτισε κανείς σε αυτή τη γη. Αδυνατίζεις με υγιεινή διατροφή η οποία αποφεύγει όλα όσα η αγαπημένη μας μαγείρισσα εκπροσωπούσε με τις συνταγές τις τόσο καιρό.

Στη νέα εκπομπή λοιπόν, το αλεύρι στις τηγανίτες αντικαθίσταται με αλεσμένη βρώμη, στα πρωινά δεν τρώμε επικά fry ups με bacon και άλλα πολλά βλαβερά. Τρώμε μπάρες με σπόρους και goji berries που γλυκαίνουν από πολτό χουρμά. Τα σνακ είναι αναποφλοίωτο ρύζι με λαχανάκια και αβοκάντο ή κάτι τέτοιο. Τα κυρίως φαγητά είναι προσεγμένα. Είναι λιτά και μαγειρεμένα αλλιώς. To debaucherie που ήξερες, τελείωσε. Δύο συνταγές που είδαμε για κέηκ ήταν χωρίς αλεύρι. Και πάει λέγοντας. Αυτή η ανομολόγητη στροφή είναι, κατά τη γνώμη μου, ο λόγος που το κοινό εκνευρίζεται.

Για να μην παρεξηγηθώ, να δηλώσω πως βρίσκω αυτές τις συνταγές εκπληκτικές. Ενδιαφέρουσες, σύγχρονες, απαντούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου σπιτικού μάγειρα που, κακά τα ψέματα, δεν αντέχει να τρώει με τον τρόπο και το ρυθμό που έτρωγε παλιά. Το λέει κιόλας η κοπέλα όταν σερβίρει τις τηγανίτες από βρώμη: «Μερικά χρόνια πριν, δεν θα μπορούσα να σερβίρω αυτό το πρωινό. Ας πούμε ότι πια μπορώ επειδή μαγειρεύω για ένα πιο ενήλικο κοινό». Τότε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με την εκπομπή και γιατί ο κόσμος εξανίσταται;

Πιστεύω πως ο λόγος είναι ίδιος με τον λόγο που αυτή η εκπομπή θα στεφθεί με επιτυχία στο τέλος. Πολύ σοφά στην εκπομπή αλλά και στο βιβλίο δεν γίνεται κάποια ιδιαίτερη αναφορά στην κατεύθυνση αυτών των συνταγών. Δεν δηλώνεται κάπου δηλαδή πως είναι συνταγές για αδυνάτισμα ή για υγιεινή διατροφή ή οτιδήποτε άλλο που θα τις κατέτασσε αμέσως σε κάποια κατηγορία! Είναι απλώς κάποιες συνταγές που κάνουν χρήση άλλων υλικών από αυτά που το κοινό έχει συνηθίσει. Και αυτό είναι στ’ αλήθεια ιδιοφυές εκ μέρους της αφού μόνο έτσι, κατά τη γνώμη μου, αλλάζει ο τρόπος που τρώμε. Όχι με τα τρομερά κηρύγματα αλλά με ανώδυνες «ενέσεις» καινούριων υλικών, τεχνικών αλλά και συνταγών μέσα στις συνήθειές μας που θα αλλάξουν το τρόπο που τρώμε παντοτινά και όχι μόνο όταν βάλουμε κάτι στο μυαλό μας. To κοινό τώρα γκρινιάζει γιατί η αγαπημένη του μαγείρισσα θέλει να κάνει αλλαγές για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί και επιθυμεί να τη δει άλλη μια φορά να μαγειρεύει ένα πολύ παχυντικό φαγητό, έτσι για να ταιριάξει η εικόνα που έχει στο μυαλό του με την πραγματικότητα για άλλη μια φορά. Θα μπορούσε κανείς να πει πως μια κουβέντα της για τα τόσα και τόσα χρόνια απενοχοποιημένης κατανάλωσης ζάχαρης, λίπους και πολλών ακόμα βλαβερών δεν θα ήταν καθόλου περιττή. Αλλά γιατί να αρχίζεις κάτι καινούριο με ενοχή; Ωραίο βιβλίο, ωραίες συνταγές. Η ζωή προχωρά, τα πράγματα αλλάζουν και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος που τρώμε.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

4 σχόλια
εγώ την αγαπώ πολύ και να λέτε ότι θέλετε, επιτέλους να δούμε και μια γυναίκα με φυσιολογικές καμπύλες αντί κόκαλα, με λεξιλόγιο και έκφραση δομημένη - έστω και με τα απαραίτητα προς τηλεθέαση υπονοούμενα, με το νάζι της αλλά το καλό το γυναικείο αντί το πρόστυχο, με την εξυπνάδα της, με την δημιουργία της σε κάθε τι που καταπιάνεται. Τώρα αν δει κανείς τα production values της εκπομπής, στην Ελλάδα θα δούμε τόσο προσεγμένη δουλειά το 2050 και αν. Νομίζω η Nigella είναι ένα υγιές πρότυπο life style foodie προς μίμηση.