Δυο εύκολες συνταγές με κολοκύθα

Δυο εύκολες συνταγές με κολοκύθα Facebook Twitter
Η γλυκιά κολοκύθα είναι ένα υπέροχο λαχανικό με πολλές μαγειρικές δυνατότητες.
0

Έχει τις ευκολίες της η κομμένη κολοκύθα, που ολοένα και περισσότερα σούπερ-μάρκετ περιλαμβάνουν σε δισκάκια στο τμήμα των φρέσκων λαχανικών. Έτοιμη για μαγείρεμα, χωρίς το κόψιμο και το ξεφλούδισμα που απαιτεί μια ολόκληρη κολοκύθα και που αρκετοί μάγειρες βρίσκουν χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία (προσωπικά, νομίζω ότι είναι και επικίνδυνο αν δεν έχεις πείρα με το μεγάλο κοφτερό μαχαίρι της κουζίνας και έναν μεγάλο δίσκο κοπής), γίνεται ακόμα πιο ελκυστική για τις χειμωνιάτικες συνταγές μας.

Η πρώτη συνταγή ειλικρινά δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από το να αγοράσετε την έτοιμη κομμένη κολοκύθα και με λίγα μπαχαρικά να ετοιμάσετε ένα χορτοφαγικό φαγητό πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες A, C, B, E, καθώς και μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο. Η μεγάλη περιεκτικότητά της σε ποτάσιο την καθιστά θρεπτική, αλλά επειδή περιέχει πολύ νερό, όπως όλα τα λαχανικά, χαμηλή σε θερμίδες. Κάθε δισκάκι περιέχει 15-20 κομμάτια (500 γραμμάρια), αρκετά για περίπου για 2-2½ μερίδες.

Η εύκολη χορτοφαγική συνταγή

Δυο εύκολες συνταγές με κολοκύθα Facebook Twitter

Λαδώνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο ένα ρηχό, κατά προτίμηση αντικολλητικό ταψί.

Τοποθετούμε τα κομμάτια της κολοκύθας (και λεπτές ροδέλες καρότου, αν μας βρίσκονται) και τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Τα πασπαλίζουμε με γλυκιά, καυτερή ή καπνιστή πάπρικα, δενδρολίβανο ή θυμάρι αλλά και μαραθόσπορο, για ακόμα περισσότερο άρωμα.

Τα ψήνουμε στον φούρνο στους 200-220 βαθμούς για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Ραντίζουμε με κρέμα βαλσαμικού ξιδιού και ελάχιστο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε με μια φρέσκια ανάμεικτη σαλάτα ή, αντί για τις συνηθισμένες πατάτες και ρύζι, δίπλα σε κρέας ή ψάρι.

Η χειμωνιάτικη μακαρονάδα έχει σάλτσα κολοκύθας

Δυο εύκολες συνταγές με κολοκύθα Facebook Twitter

Υλικά

1 δισκάκι έτοιμη κομμένη κολοκύθα (ή 500 γραμμάρια φρέσκια, κομμένη σε κομμάτια)

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 μικρή κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη

Λίγο φασκόμηλο

1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα

¼ φλιτζανιού κρέμα

1 γερή κουταλιά φρέσκο βούτυρο

1 φλιτζάνι νερό από τη βράση των μακαρονιών

½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή πικάντικη συριανή γραβιέρα Σαν Μιχάλη

Μια χούφτα φουντούκια

Αλάτι και πιπέρι

1 βαθύ απλωτό τηγάνι ή μια μεσαία κατσαρόλα

Οδηγίες

Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε αντικολλητικό ταψί, τα πασπαλίζουμε με την πάπρικα και λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 40-60 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Συγχρόνως βάζουμε τα φουντούκια σε άλλο ταψάκι και τα φουρνίζουμε κι αυτά μέχρι να μυρίσουν ελαφρά (6-8 λεπτά).

Μόλις η κολοκύθα είναι έτοιμη, τη βάζουμε στο μπλεντεράκι και την πολτοποιούμε ή τη λιώνουμε με ένα πιρούνι.

Σε βαθύ τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, χωρίς να ροδίσουν. Προσθέτουμε τον πουρέ της κολοκύθας και τα κομματάκια της πιπεριάς (κρατώντας λίγα για τη διακόσμηση του πιάτου), αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την κρέμα. Ανακατεύουμε καλά.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό να βαστάνε λίγο και κρατάμε μια κούπα από το νερό από τα τελευταία λεπτά της βράσης τους.

Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στο τηγάνι με την πηχτή σος της κολοκύθας και ανακατεύουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό της βράσης, 1-2 κουταλιές από το τριμμένο τυρί και το φρέσκο βούτυρο. Η σος αρχίζει να γίνεται κρεμώδης και αρκετή για να καλύψει καλά όλα τα μακαρόνια.

Σερβίρουμε αμέσως, στολίζοντας κάθε πιάτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα κομματάκια της πιπεριάς και τα χονδροσπασμένα φουντούκια μας.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ