Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
0

Αυτές τις γιορτές κάποιοι άνθρωποι θα κάνουν μόνοι τους ρεβεγιόν. Ίσως, μάλιστα, τα Χριστούγεννα, που είναι μια μέρα αγάπης, να είναι ταυτόχρονα και μια καλή αφορμή για να αφήσουμε πίσω μας τον κοινωνικό ρατσισμό που θέλει να κοιτάμε περίεργα τους μοναχικούς ανθρώπους και να τους αντιμετωπίζουμε σαν εγκαταλελειμμένους ή σαν ανθρώπους που έχουν κάνει ένα σωρό λάθη και τιμωρούνται μένοντας έξω από τα μεγάλα τραπέζια και τα ακόμα πιο μεγάλα πάρτι. 

Όταν ζητήσαμε από τον Γκίκα Ξενάκη να δημιουργήσει ένα σπέσιαλ χριστουγεννιάτικο μενού για 1 μόνο άτομο και να μαγειρέψει τα πιάτα του για εμάς, η άμεση ανταπόκρισή του, παρά το πιεσμένο του πρόγραμμα με τα εορταστικά μενού του Aleria, ήταν συγκινητική.

Η πανδημία θα περάσει και σύντομα θα ξανακάτσουμε όλοι μαζί γύρω από μεγάλα τραπέζια και θα τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, που θα είναι γεμάτα κρασί. 


«Αυτές οι μέρες είναι μέρες αγάπης και συνηθίζουμε να τις περνάμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Η πανδημία έχει βάλει άλλους όρους. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να περνάς μόνος τις γιορτές και απομονωμένος. Αν μπορώ να κάνω κάτι για να δώσω χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους, θα το κάνω» μου είπε αμέσως και άρχισα να νιώθω τα Χριστούγεννα μέσα μου.


Και συνέχισε: «Είναι όμορφο να τρώει κάποιος εκλεπτυσμένα και αξίζει να αφιερώνει χρόνο για το μαγείρεμα. Μπορεί σαφέστατα να παραγγείλει ένα μενού από κάποιο εστιατόριο και να αφήσει να τον φροντίσει κάποιος επαγγελματίας, αλλά δεν θα είναι το ίδιο. Η μαγειρική θα του δώσει χαρά και συντροφιά και το αποτέλεσμά της θα τον κάνει να νιώσει ακόμη πιο όμορφα.

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
«Αν μπορώ να κάνω κάτι για να δώσω χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους, θα το κάνω». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με τους ανθρώπους που αυτές τις μέρες θα είναι μόνοι τους. Και ξέρω ότι κάποιοι από αυτούς είναι αναγκασμένοι να το κάνουν για την υγεία τους. Γι' αυτό, παρόλο που είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που μετά από πολλά χρόνια θα κάνω γιορτές στο σπίτι μου και κοντά σε όσους αγαπάω, η σκέψη μου είναι κοντά σε όσους δεν θα μπορέσουν να το κάνουν.

Είναι όμορφο να προσφέρουμε χαρά χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Η πανδημία θα περάσει και σύντομα θα ξανακάτσουμε όλοι μαζί γύρω από μεγάλα τραπέζια και θα τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, που θα είναι γεμάτα κρασί».


Έτσι μου απάντησε ο Γκίκας και δημιούργησε ένα μενού που τα βασικά συστατικά του είναι η αγάπη, η έγνοια, η φροντίδα αλλά και η αλήθεια. Ναι, δεν θα είναι οι γιορτές όπως παλιά. Ναι, έχουμε lockdown και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε όλοι να μείνουμε ασφαλείς, για να ανταμώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να ζήσουμε και πάλι τις γιορτές με τον τρόπο που θέλουμε.

Βελουτέ πατάτας με πράσο, απάκι και λαχανικά

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

250 γρ. πατάτα

2 πράσα

1 σκελίδα σκόρδο

200 ml. ζωμό λαχανικών

70 γρ. κρέμα γάλακτος

1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 καρότο κομμένο σε κυβάκια

1 κλωναράκι σέλερι κομμένο σε κυβάκια

Ελαιόλαδο 50 ml.

1/3 ματσάκι σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το πράσο κομμένο σε ροδέλες μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον ζωμό. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα συστατικά μας και πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος., το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τα υπόλοιπα λαχανικά. Σερβίρουμε τη σούπα και προσθέτουμε τα λαχανικά περιμετρικά. Τέλος, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Ζεστή σαλάτα με χειμωνιάτικα λαχανικά, λάδι σουσαμιού, μανούρι και φιστίκι Αιγίνης

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

1 μέτριο καρότο κομμένο σε κυβάκια

70 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια

70 γρ. κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια

80 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κλωναράκι σέλερι

Λίγα φύλλα μαϊντανό

Λίγα φύλλα ρόκας

1 μέτριο κρεμμύδι

60 γρ. μανούρι κομμένο σε μικρά κομμάτια

40 ml. σησαμέλαιο

45 ml. teriyaki sauce

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το σησαμέλαιο να ζεσταθεί καλά με το κρεμμύδι και το σκόρδο να καραμελώσουν. Έπειτα, προσθέτουμε την κολοκύθα και το κουνουπίδι και τσιγαρίζουμε περίπου για δύο λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε τα λαχανάκια και το σέλερι και αφήνουμε να τσιγαριστούν για δύο λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και αυτά. Έπειτα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την teriyaki sauce και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε. Ρίχνουμε τα κομματάκια από το μανούρι, πασπαλίζουμε με το φιστίκι και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας.

Σιγοψημένο ορτύκι με πουρέ γλυκοπατάτας, γιορτινή γέμιση και σάλτσα παρμεζάνας

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για ένα άτομο

1 μέτριο ορτύκι περίπου 200 γρ. ή 2 μικρότερα

3 κρεμμυδάκια του στιφάδου

100 ml. ζωμό κοτόπουλο

Για τη γέμιση

100 γρ. κιμά χοιρινό από σπάλα

50 γρ. κάστανα προβρασμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 κρεμμυδάκια του στιφάδου ψιλοκομμένα

60 γρ. ρύζι Basmati

1/3 κ.γ. κύμινο

1/3 κ.γ. κανέλα

1/5 κ.γ. γαρύφαλλο

20 γρ. αμύγδαλο ψημένο σπασμένο

150 ml. ζωμό κοτόπουλο

40 ml. λευκό κρασί

10 φυλλαράκια δυόσμο

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας

2 μέτριες γλυκοπατάτες

100 γρ. βούτυρο

Για την σάλτσα παρμεζάνας

100 ml. κρέμα γάλακτος 35%

80 γρ. παρμεζάνα Padano

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα μπαχαρικά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό και το ρύζι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 15'. Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Σκεπάζουμε τις γλυκοπατάτες με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Έπειτα, ξεφλουδίζουμε και τοποθετούμε σ' ένα μπλέντερ, μαζί με το βούτυρο και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει βελούδινος πουρές. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, ζεσταίνουμε αρκετά και ρίχνουμε τη ζεστή σάλτσα σ' ένα μπλέντερ μαζί με την παρμεζάνα. Χτυπάμε δυνατά μέχρι να γίνει λεία σάλτσα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο στο ορτύκι και σοτάρουμε απ' όλες τις πλευρές στο τηγάνι. Βάζουμε το ορτύκι σε ένα ταψάκι με λίγο ζωμό κοτόπουλο και τα κρεμμυδάκια, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20' περίπου. Σερβίρουμε με τον πουρέ στη βάση του πιάτου, την γέμιση και από πάνω το ορτύκι και τα κρεμμυδάκια. Περιχύνουμε περιμετρικά τη σάλτσα παρμεζάνας.

Μους σοκολάτας υγείας με καραμελωμένα φουντούκια και μαρμελάδα πορτοκάλι

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

Μους Σοκολάτας

120 γρ. σοκολάτα υγείας

63 ml. γάλα

125 γρ. κρέμα γάλακτος σαντιγί

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και το προσθέτουμε σε δύο δόσεις στη σοκολάτα ανακατεύοντας με σύρμα χειρός. Κρυώνουμε το μείγμα της σοκολάτας μέχρι να φτάσει τους 40 βαθμούς. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια ελαφριά και όχι σφιχτή σαντιγί. Τέλος, ενώνουμε το μείγμα της σοκολάτας με τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ.

Καραμελωμένα φουντούκια

100 γρ. φουντούκια

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική


Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα φουντούκια με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν σε χαμηλή φωτιά. Μόλις καραμελώσουν, τα απλώνουμε σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα σπάμε στο μπλέντερ σε χοντρά κομμάτια.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

3 μεγάλα πορτοκάλια

400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Χυμό από μισό λεμόνι

Ξύσμα από τα πορτοκάλια

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε τα πορτοκάλια, παίρνουμε το ξύσμα τους, καθαρίζουμε από την άσπρη φλούδα και τοποθετούμε τα φιλέτα στο μπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές. Βάζουμε τη ζάχαρη με τον πουρέ και το ξύσμα σε κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά. Λίγο πριν το αφαιρέσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό από το μισό λεμόνι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αποθηκεύουμε σε βάζο.


Στήνουμε το γλυκό όπως στη φωτογραφία, χρησιμοποιώντας μια φόρμα. Στολίζουμε με τα φουντούκια και περιχύνουμε με την μαρμελάδα.

Για τα εορταστικά μενού του Aleria μπορείτε να καλέσετε στο 2105222633 ή να στείλετε e mail στο [email protected]. Περισσότερες πληροφορίες στο site του εστιατορίου www.aleria.gr

 

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Γεύση / 8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Μπορεί να μας λείπουν τα εστιατόρια και η φροντίδα τους, που είχαμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες, αλλά υπάρχει τρόπος να φέρουμε την ατμόσφαιρα και τις γεύσεις τους στο σαλόνι του σπιτιού μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ξέχνα τις προκάτ μπαγκέτες: Στο «Kora» θα βρεις αληθινό ψωμί με προζύμι

Γεύση / Ξέχνα τις προκάτ μπαγκέτες: Στο «Kora» θα βρεις αληθινό ψωμί με προζύμι

Ο νέος φούρνος της Ιάνθης Μιχαλάκη και της Μαρίας Αλαφούζου στο Κολωνάκι δεν έχει κατεψυγμένες τυρόπιτες ούτε προκάτ κριτσίνια, παρά μόνο πραγματικά αρτοσκευάσματα και κρουασάν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
«Μαγειρεύοντας για βασιλιάδες»: Η συναρπαστική ζωή του Antonin Carême, του πρώτου διάσημου σεφ

Λέσχη Ανάγνωσης: Γαστρονομία / «Μαγειρεύοντας για βασιλιάδες»: Η συναρπαστική ζωή του Antonin Carême, του πρώτου διάσημου σεφ

Ένα αφήγημα του Ian Kelly για τη ζωή και το έργο του «μάγειρα των βασιλέων» και «βασιλιά των μαγείρων», του πρώτου σεφ-καλλιτέχνη, που ήταν τόσο νάρκισσος ώστε να προτιμήσει να αποσυρθεί και να πεθάνει μόνος του, παρά να επιτρέψει σε μια «φιλανθρωπία» να σκιάσει τη λάμψη της εικόνας του.
ΤΗΣ ΘΑΛΕΙΑΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ