4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ζητήσαμε από τον Φώτη Φωτεινόγλου, τον σεφ του εστιατορίου ΦΙΤΑ, να μοιραστεί μαζί μας συνταγές με πρωταγωνιστή το καλαμπόκι, τώρα που το λαχανικό βρίσκεται στη καλύτερη, πιο γλυκιά στιγμή του.


Η εποχή του καλαμποκιού ξεκινάει από τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβριο, όμως ο Σεπτέμβριος θεωρείται η καλύτερη εποχή του.


Όταν επιλέγουμε καλαμπόκια θα πρέπει να κοιτάμε για καθαρά πράσινα φύλλα, με γυαλιστερή φούντα και πυκνές, σφιχτές σειρές σπόρων χωρίς κενά ενδιάμεσα. Από τη στιγμή που θα τα προμηθευτούμε θα πρέπει να τα καταναλώσουμε όσο το δυνατό πιο άμεσα, καθώς χάνουν γρήγορα σε ποιότητα. Αν δεν τα καταναλώσουμε αμέσως μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, με τη φλούδα τους, για περίπου 3 μέρες.

Όταν επιλέγουμε καλαμπόκια θα πρέπει να κοιτάμε για καθαρά πράσινα φύλλα, με γυαλιστερή φούντα και πυκνές, σφιχτές σειρές σπόρων χωρίς κενά ενδιάμεσα.

Σούπα βελουτέ με καλαμπόκι

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά (3-4 μερίδες)

400 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους

250 γρ. καλαμπόκι

4 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. πιπέρι μαύρο

2 κ.σ. ξiνοτύρι

800 γρ. νερό

Λίγο σχοινόπρασο

Λίγο απάκι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις πατάτες, το κρεμμύδι και το καλαμπόκι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.


Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να διαλύονται εύκολα με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε νερό, αν χρειαστεί.


Περνάμε καλά όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ και έπειτα περνάμε τη σούπα μέσα από ένα κόσκινο, έτσι ώστε να έχει καλύτερη υφή.


Προσθέτουμε το απάκι και το γιαούρτι και σερβίρουμε.

Κρέμα καλαμπόκι με κοτόπουλο

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Για την κρέμα καλαμπόκι

250 γρ. καλαμπόκι

250 γρ. γάλα

100 γρ. κρέμα γάλακτος

1 lime (χυμός)

5 φύλλα βασιλικού

Αλάτι

Πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

Βάζουμε μαζί το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το καλαμπόκι (βρασμένο). Το αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά.


Στη συνέχεια τοποθετούμε τον χυμό από ένα lime μαζί με τα 5 φύλλα βασιλικού.


Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10'.


Σουρώνουμε και αφαιρούμε τον βασιλικό και τα χτυπάμε στο μπλέντερ, με τη βοήθεια του γάλακτος από την κατσαρόλα.

Για το κοτόπουλο

250 γρ. κοτόπουλο μπούτι ξεκοκαλισμένο

10 γρ. ελαιόλαδο

Λίγο θυμάρι φρέσκο

Αλάτι

Πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.


Έπειτα ψήνουμε σε δυνατή σχάρα.


Το κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.


Στήνουμε στο πιάτο την κρέμα καλαμπόκι, σερβίρουμε από πάνω το κοτόπουλο, με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, σταγόνες στυμμένο λεμόνι, γιαούρτι, κρεμμύδι και κομματάκια καλαμπόκι σχάρας.

Καλαμπόκι στο μπάρμπεκιου

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά (για 6 μερίδες)

6 κομμάτια καλαμπόκι

40 γρ. βούτυρο

2 κουταλάκια χοντρό αλάτι

2 κουταλιές κόλιαντρο ψιλοκομμένο

(Προαιρετικά: αλμύρα, γιαούρτι, lime)

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο ζεματιστό νερό κοχλάζουμε το καλαμπόκι για 5 λεπτά. Το αφαιρούμε απ' το νερό και το σκουπίζουμε καλά.

Το αλείφουμε με το βούτυρο και το βάζουμε κάτω απ' το γκριλ γυρίζοντας κατά διαστήματα, ή το ψήνουμε στην ψησταριά, αν έχουμε, για 5 λεπτά ή για όσο χρειαστεί.


Όσο είναι ζεστό το καλαμπόκι το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και σχοινόπρασο.


Σερβίρουμε πάνω σε γιαούρτι με φρέσκια αλμύρα, ελαιόλαδο και στυμμένο lime.

Burger καλαμπόκι με γκουακαμόλε

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Για τα πιτάκια καλαμποκιού

300 γρ. καλαμπόκι

40 γρ. κρεμμύδι ξερό

40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο

Λίγο μαϊντανό

Λίγο φρέσκο κόλιαντρο

Λίγο δυόσμο

5 κ.σ. αλεύρι

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1 αυγό

Λίγο αλάτι

Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ για 2-3 λεπτα.


Ψήνουμε τα πιτάκια καλαμποκιού σε αντικολλητικό τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λίγο χαρτί.

Για το γκουακαμόλε

2 αβοκάντο ώριμα

1 lime

Λίγο βασιλικό

1 ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη (χωρίς φλούδι)

Λίγο ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα σπάμε σε ένα μπολ με το πιρούνι.


Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και όσο lime θέλουμε μέχρι να γίνουν κρέμα.


Στήνουμε το burger με τα πιτάκια και το γκουακαμόλε ενδιάμεσα και προσθέτουμε φρέσκια σαλάτα αλμύρα στη μέση, μερικές ροδέλες κρεμμύδι καψαλισμένες στη σχάρα και φρέσκο αγουρέλαιο.

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Ο Φώτης Φωτεινόγλου, ο σεφ του εστιατορίου ΦΙΤΑ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι συνταγές δημιουργήθηκαν στο ΦΙΤΑ (Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, 211 4148624). 

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα πρωί με τον Τάσο Μαντή και τον μαστρο-Μπάμπη στο μποστάνι που προμηθεύει τη «Hytra»

Γεύση / Ένα πρωί με τον Τάσο Μαντή και τον μαστρο-Μπάμπη στο μποστάνι που προμηθεύει τη «Hytra»

Μαζί με τον Τάσο Μαντή και την ομάδα του περάσαμε ένα πρωινό στο περιβόλι όπου ο πατέρας του σεφ καλλιεργεί και φροντίζει αδιάκοπα λαχανικά, φρούτα, άνθη και βότανα για τη βραβευμένη «Hytra».
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά

Γεύση / Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά

Ο πεζόδρομος της Παραμυθίας, εκεί όπου το υπέροχο κτίριο του Αριστομένη Προβελέγγιου στέγαζε μέχρι πριν από μερικούς μήνες μια αποθήκη παιχνιδιών, είναι πλέον συνεχώς γεμάτος με κόσμο που έρχεται να δοκιμάσει το «όχι-εστιατόριο» του Σωτήρη Κοντιζά.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ