Πώς τα πάνε 5 μαγαζιά του κέντρου μετά το restart

Πώς τα πάνε 5 μαγαζιά του κέντρου μετά το restart Facebook Twitter
Το heteroclito, wine bar που έχει αναδειχτεί σε σημείο αναφοράς για το επώνυμο ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Παρασκευή μεσημέρι, ένα ασυνήθιστο θέαμα στην οδό Πεντέλης στο Σύνταγμα: η ουρά για τα σουβλάκια του «Κώστα», που κανονικά τέτοια ώρα θα ήταν γεμάτη τουρίστες και θα έφτανε μέχρι τη Μητροπόλεως, δεν είναι τόσο αποτρεπτική. Όσοι μπαίνουν στη γραμμή τρώνε ευχαριστημένοι λίγα λεπτά αργότερα. Περιμένοντας στην ουρά, παρατηρώ τις ντομάτες-μπιμπελό στη βιτρίνα του μαγαζιού. Θυμίζουν τα τέλεια, αψεγάδιαστα φρούτα που δίνουν ως δώρα στην Ιαπωνία.


Με διάφανη μάσκα από αυτές που καλύπτουν όλο το πρόσωπο και πίσω από το διαχωριστικό πλεξιγκλάς, ο Κώστας σχολιάζει τη διάθεση των πελατών: «Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος που μπορεί να έρθει να φάει αλλά και ανήσυχος για το εργασιακό του μέλλον, ειδικά όσοι δουλεύουν στον τομέα του τουρισμού. Το καλοκαίρι οι πελάτες μας είναι 90% τουρίστες. Έχουμε και πολλούς Έλληνες που μας στηρίζουν, αλλά όταν ο τουρισμός θίγεται, θίγονται όλα, είναι αλυσίδα» λέει.

Οι πολυάριθμοι εργαζόμενοι του τουρισμού πλήττονται κι αυτό έχει αρχίσει να αντικατοπτρίζεται και στην κατανάλωση. Όσο για τα μέτρα προστασίας που έχει υιοθετήσει: «Αυτά τα πράγματα δεν μου είπε κανείς να τα βάλω. Απλώς σκέφτηκα πως θα νιώσει πιο άνετα ο κόσμος, μαζί τους κι εγώ. Δεν με ενοχλούν ιδιαίτερα. Προσαρμόζεσαι και το ξεπερνάς». Τα ρέστα δίνονται με τσιμπίδα, όπως πάντα. Με τον ίδιο τρόπο περνιούνται και οι κάρτες. Πραγματικά ανέπαφη συναλλαγή.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ακόμα και από την κυβέρνηση μιλάνε για μετάθεση των προσδοκιών στο 2021. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να κρατηθούμε περίπου μέχρι την άνοιξη του '21, και να πάρουμε τότε μια ανάσα, αν όλα πάνε καλά.


Λίγο παραπάνω, στο Nolan του Σωτήρη Κοντιζά, οι υπάλληλοι έχουν κωδικές λέξεις με τις οποίες ειδοποιούν ο ένας τον άλλον όταν πλησιάζουν πολύ και πάνε να χαλάσουν τις αποστάσεις. «Περάσαμε πάρα πολλές ώρες για να φτιάξουμε ένα πρωτόκολλο. Πριν ανοίξουμε, σκηνοθετήσαμε κάθε κίνηση πελάτη ή δική μας προκειμένου να βάλουμε όλες τις δικλείδες ασφαλείας. Έχουμε τέσσερα pit stops με αντισηπτικά για τα τραπέζια, τις καρέκλες, εμάς και τους πελάτες. Τα τραπέζια απολυμαίνονται πριν κάτσει ο επόμενος πελάτης. Δεν έχουμε εκτεθειμένα πιάτα και πιρούνια, τα κρατάμε όλα σε ένα κουτί πλεξιγκλάς» λέει η οικοδέσποινα του εστιατορίου, Έλενα Ματζουράνη. «Έχουμε αγωνία για το μέλλον, αλλά, δόξα τω Θεώ, οι πελάτες μάς αγαπάνε και είχαν μεγάλη χαρά ερχόμενοι ξανά κοντά μας. Προσπαθούμε όμως συνέχεια και δεν επαναπαυόμαστε. Κάθε μέρα είναι σαν την πρώτη μέρα» λέει.


Στα αραιά τοποθετημένα τραπέζια της στοάς στη Λέκκα μερικές παρέες τρώνε και συζητούν χαμηλόφωνα. «Περιμένουμε τους τουρίστες για να ανακάμψουμε» σχολιάζει ο κ. Τριαντάφυλλος Λαδάς, ιδιοκτήτης της ομώνυμης ταβέρνας. Ο ίδιος παρατηρεί μείωση στον κόσμο που κυκλοφορεί στο κέντρο της πόλης και συνεπώς στους πελάτες της εστίασης. «Η περιφέρεια αυτήν τη στιγμή είναι σε καλύτερη μοίρα. Το κέντρο είναι ίσως πιο αγχωτικό και μερικοί το αποφεύγουν ακόμα λόγω της πολυκοσμίας του ή για να μη χρειαστεί να μπουν στα ΜΜΜ. Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι που δουλεύουν κανονικά εδώ γύρω έχουν μειωθεί πλέον στο μισό» αναφέρει.

Πώς τα πάνε 5 μαγαζιά του κέντρου μετά το restart Facebook Twitter
Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Τριαντάφυλλος» παρατηρεί μείωση στον κόσμο που κυκλοφορεί στο κέντρο της πόλης και συνεπώς στους πελάτες της εστίασης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Μια βόλτα με ένα παγωτό στο χέρι φαντάζει πιο εύκολη για πολλούς αυτήν τη στιγμή. Το κόστος είναι χαμηλό και οι περιπλοκές πολύ λιγότερες, αφού η κατανάλωσή του γίνεται σε ανοιχτό χώρο. Στο δημοφιλές Le Greche μέρος της βιτρίνας μετατράπηκε σε παράθυρο, ώστε οι πελάτες να εξυπηρετούνται και απ' έξω.


Τους δυόμισι μήνες του lockdown οι Αθηναίοι συνήθισαν σε έναν βαθμό να κινούνται περισσότερο στις γειτονιές και στις συνοικίες τους. Οι δεύτερες σκέψεις που συνοδεύουν πλέον τη διαδρομή με τα ΜΜΜ αποκλείουν από το κέντρο και εκείνους που θα το επέλεγαν για να πιουν το ποτό τους και θα μπορούσαν να επιστρέψουν σπίτι χωρίς να σκέφτονται την οδήγηση και τα αλκοτέστ. Ακόμα, πολλοί εργαζόμενοι του κέντρου που γέμιζαν μέχρι πρότινος τα στέκια μετά το γραφείο, δουλεύουν πλέον από το σπίτι ή βρίσκονται ακόμα σε αναστολή.


«Γενικά, υπάρχει ένα μάγκωμα» αναφέρει ο Δημήτρης Κούμανης του heteroclito, wine bar που έχει αναδειχτεί σε σημείο αναφοράς για το επώνυμο ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια. «Όσον αφορά τον τουρισμό, ακόμα και από την κυβέρνηση μιλάνε για μετάθεση των προσδοκιών στο 2021. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να κρατηθούμε περίπου μέχρι την άνοιξη του '21, και να πάρουμε τότε μια ανάσα, αν όλα πάνε καλά. Το μεγάλο στοίχημα είναι η πραγματική επανεκκίνηση του κέντρου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα είναι μια χρονιά, αν όχι χαμένη (από πλευράς τουρισμού), σίγουρα χωρίς τον παλμό των προηγούμενων 2-3 χρόνων. Θεωρώ ότι ο τουρισμός στην πόλη θα κινηθεί, αλλά πολύ ταπεινά. Είναι επιτακτική ανάγκη, όμως, να δούμε τον τουρισμό στην Αθήνα ως συμπλήρωμα και όχι ως προτεραιότητα».

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ