Φοκάτσια, τσαπάτι, ψωμί σόδας: Συνταγές για ψωμιά απείρως ευκολότερα από το προζυμένιο

Φοκάτσια, τσαπάτι, ψωμί σόδας: Συνταγές για ψωμιά απείρως ευκολότερα από το προζυμένιο Facebook Twitter
Τραγανή φοκάτσια
0

Έχει μια γοητεία η ιδέα να φτιάξεις προζυμένιο ψωμί στο σπίτι. Να πιάσεις «άγριο» προζύμι (που τελικά πόσο άγριο μπορεί να είναι όταν θέλει τάισμα κάθε μέρα σα μωρό;) ή να βρεθεί στα χέρια σου κάποια πολύτιμη προζυμένια «μάνα» που κάποιος την ξεκίνησε πριν από 2 ή ακόμη και πριν από 10 ή 100 χρόνια και έπειτα να γίνεις μύστης της παλιάς διαδικασίας μαθαίνοντας τα βήματα του τελετουργικού που δεν έχει ξόρκια και μάγια αλλά βακτήρια, ζυμομύκητες και γλουτένη.

Δεν είναι λίγο να μπορείς από το τίποτα σχεδόν να βάλεις ψωμί στο τραπέζι. Είναι μεγάλο flex αλλά και μια γνώση που αποκτά άλλη βαρύτητα και καθησυχαστική δύναμη αυτές τις μέρες, ωθώντας πολλούς από εμάς τελευταία να αναζητάμε τον boulanger που μπορεί να κρύβουμε μέσα μας. Αυτός βέβαια μπορεί να μη βρίσκεται εκεί. Υπάρχουν άλλωστε άνθρωποι που εξειδικεύονται μια ζωή στο πώς να χειρίζονται αυτό τον ζωντανό οργανισμό που είναι το προζυμένιο ψωμί και γράφουν τόμους ολόκληρους σχετικά.

Όπως και να 'χει, πάντως, το ζύμωμα είναι αγχολυτικό και λίγες μυρωδιές μπορούν να συγκριθούν με αυτή του ζεστού ψωμιού. Αν θες να αφήσεις την τέχνη του προζυμένιου στους ειδικούς ή να χτίσεις σίγα σιγά την αυτοπεποίθησή σου πριν γίνεις σοβαρός ερασιτέχνης φούρναρης, αυτές είναι τρεις εύκολες συνταγές για ζυμαρένια πρότζεκτ μικρότερης κλίμακας με απολαυστικά αποτελέσματα.

Δεν είναι λίγο να μπορείς από το τίποτα σχεδόν να βάλεις ψωμί στο τραπέζι. Είναι μεγάλο flex αλλά και μια γνώση που αποκτά άλλη βαρύτητα και καθησυχαστική δύναμη αυτές τις μέρες, ωθώντας πολλούς από εμάς τελευταία να αναζητάμε τον boulanger που μπορεί να κρύβουμε μέσα μας. 

Φοκάτσια

Η συνταγή για το ιταλικό αυτό ψωμί έχει την ιδιαιτερότητα ότι χρησιμοποιεί πολύ μικρή ποσότητα μαγιάς σε σχέση με άλλες και αφήνει τη ζύμη να φουσκώσει για ένα ολόκληρο βράδυ. Πέρα απ’ την αναμονή, η οποία βοηθά τη γεύση να αναπτυχθεί, δεν έχει καμία ιδιαίτερη δυσκολία και είναι μια καλή αφετηρία ακόμη και για τους πιο άπειρους. Η ζύμη που σκεπάζεται με ελαιόλαδο δίνει ένα ψωμί που δεν ψηλώνει πολύ, χρυσαφένιο, τραγανό απέξω και λαστιχωτό μέσα. Προσθήκες όπως ντοματίνια, δεντρολίβανο ή ό, τι άλλο σου αρέσει, ευπρόσδεκτες.

Υλικά

(για 10-12 κομμάτια)

Για τη ζύμη:

2½ κούπες (600 γραμμάρια) χλιαρό νερό

½ κ.γλ. μαγιά

2½ κ.γλ. (15 γραμμάρια) μέλι

5 1/3 κούπες (800 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι

¼ κούπας (50 γραμμάρια) καλό ελαιόλαδο, συν λίγο ακόμα για το ταψί

Χοντρό αλάτι για το τελείωμα

 

Για το αλατόνερο:

1κ.γλ. αλάτι

⅓ κούπας (80 γραμμάρια) χλιαρό νερό

Φοκάτσια, τσαπάτι, ψωμί σόδας: Συνταγές για ψωμιά απείρως ευκολότερα από το προζυμένιο Facebook Twitter
Φοκάτσια με καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύω νερό, μαγιά και μέλι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με σύρμα ή με τα χέρια το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτω το διάλυμα της μαγιάς. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύω ξανά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Στο τέλος προσθέτω το ελαιόλαδο και ανακατεύω ξανά, μέχρι το λάδι να ενσωματωθεί και αυτό. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσω καλό λάδι γιατί θα το γευτώ στο ψωμί. Σκουπίζω τα τοιχώματα του μπολ ώστε να μην έχουν υπολείμματά ζύμης και καλύπτω με πλαστική μεμβράνη αφήνοντάς το σε θερμοκρασία δωματίου για 12 με 14 ώρες. Η ζύμη θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί.

Αλείφω ένα ρηχό ταψί (46-33 εκατοστά) με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την ξεκολλάω προσεκτικά από τα τοιχώματα με τα χέρια ή με τη σπάτουλα σιλικόνης. Κρατώντας ένα πιρούνι σε κάθε χέρι αγκιστρώνω τις άκρες της ζύμης που βρίσκονται πιο μακριά από εμένα, τις ανασηκώνω και διπλώνω τη ζύμη με κατεύθυνση το κέντρο του μπολ. Στρίβω το μπολ 90 μοίρες και επαναλαμβάνω το δίπλωμα με τα πιρούνια. Κάνω το ίδιο άλλες δύο φορές. Έτσι ξεφουσκώνω τη ζύμη σχηματίζοντας ταυτόχρονα μια μπάλα.

Ρίχνω προσεκτικά την υγρή ζύμη από το μπολ στο ταψί. Με ελαφρώς λαδωμένα χέρια τεντώνω τη ζύμη απαλά ώστε να πάρει το σχήμα του ταψιού. Χρησιμοποιώ τα ακροδάχτυλά μου και σπρώχνω ελαφρά τη ζύμη προς τις άκρες. Μπορώ ακόμα να βάλω προσεκτικά τα χέρια μου κάτω από τη ζύμη και να την τραβήξω απαλά προς τις άκρες. Ρίχνω 2 ακόμα κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο πάνω από τη ζύμη και αλείφω με απαλές κινήσεις να πάει παντού.

Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Δεν χρειάζεται να την καλύψω αφού έχει το ελαιόλαδο από πάνω. Γενικά, αν η ζύμη αντιστέκεται στο άπλωμα περιμένω λίγο να ξεκουραστεί και ξαναπροσπαθώ. Μέσα στο μισάωρο μπορώ να την απλώσω πάλι καναδυό φορές, αν μαζεύει.

Αφού η ζύμη ξεκουραστεί, λαδώνω τα δάχτυλά μου και δημιουργώ βαθιά «λακκάκια» παντού πιέζοντας τα τρία πρώτα δάχτυλα κάθε χεριού στη ζύμη, σαν να παίζω πιάνο με ένταση. Τα δάχτυλά μου πρέπει να διαπερνούν τη ζύμη και να αγγίζουν το ταψί.

Ήρθε η ώρα για το αλατόνερο. Διαλύω καλά το αλάτι στο νερό και περιλούζω τη ζύμη με το αφήνοντάς το εισχωρήσει στα λακκάκια. Ραντίζω από πάνω λίγο ακόμα λάδι (1-2 κουταλιές σούπας) και αφήνω τη φοκάτσια να κάτσει για μια τελευταία φορά, για περίπου 45 λεπτά.

Στα 30 λεπτά προθερμαίνω τον φούρνο στους 235°C και τοποθετώ τη σχάρα στο μεσαίο ράφι. Αν έχω πέτρα ψησίματος μπορώ να την βάλω στη σχάρα. Αν όχι, μπορώ να κάνω το ίδιο με ένα βαρύ ταψί. Το τοποθετώ αναποδογυρισμένο πάνω στη σχάρα και το αφήνω να ζεσταθεί μαζί με τον φούρνο.

Ρίχνω λίγο χοντρό αλάτι πάνω στη φοκάτσια και την ψήνω, με το ταψί να εφάπτεται στη πέτρα ή στο αναποδογυρισμένο ταψί που είχα προθερμάνει, για 25 με 30 λεπτά-μέχρι η κάτω μεριά της να γίνει χρυσή και τραγανή (τσεκάρω με μεταλλική σπάτουλα). 

Βγάζω το ταψί απ’ τον φούρνο και απλώνω με κουτάλι ή πινέλο άλλες 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι πάνω στη ζεστή φοκάτσια. Αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά και με μεταλλική σπάτουλα την βγάζω απ’ το ταψί και την αφήνω πάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει κι άλλο λίγο.

Τρώγεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Ό, τι μείνει το τυλίγω με χαρτί ψησίματος και το φυλάω σε αεροστεγές σκεύος.

*Συνταγή από το βιβλίο «Salt, Fat, Acid, Heat», με μερικές παραλλαγές.

Τσαπάτι (ή Ρότι)

Στην Ινδία τα τσαπάτι είναι πολύ πιο δημοφιλή από τα naan και δεν λείπουν σχεδόν από κανένα γεύμα. Μαλακά, λεπτά, με γεμάτη γεύση λόγω του αλευριού ολικής άλεσης, αλείφονται όταν είναι ακόμα ζεστά με ghee (είδος κλαριφιέ βουτύρου με θεϊκή μυρωδιά).

Υλικά

(για 12 μερίδες)

1 κούπα αλεύρι ολικής

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις & λίγο ακόμα για το άπλωμα

¼ κούπας γιαούρτι

1 κ.σ. αλάτι

Φοκάτσια, τσαπάτι, ψωμί σόδας: Συνταγές για ψωμιά απείρως ευκολότερα από το προζυμένιο Facebook Twitter
Τσαπάτι με ghee.

Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύω τα δύο αλεύρια. Ανοίγω στη μέση μια λακουβίτσα και ρίχνω το γιαούρτι, το αλάτι και ¾ της κούπας νερό. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια πρόχειρη ζύμη.

Μεταφέρω τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνω για περίπου 10 λεπτά, προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι για όλες τις χρήσεις όποτε χρειάζεται, μέχρι να γίνει απαλή, ελαστική και να μην κολλάει πια. Αλευρώνω την μπάλα, τυλίγω με πλαστική μεμβράνη και την αφήνω να ξεκουραστεί για μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Χωρίζω τη ζύμη σε 12 κομμάτια και τα κρατάω καλυμμένα με μεμβράνη όσο σχηματίζω κάθε τσαπάτι για να μην ξεραθούν. Με τον πλάστη ή ένα γυάλινο μπουκάλι απλώνω τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σχηματίζοντας δίσκους με διάμετρο περίπου 20 εκατοστά.

Ζεσταίνω το τηγάνι (κατά προτίμηση μαντεμένιο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζω τα τσαπάτι ένα ένα στο τηγάνι και τα αφήνω να ψηθούν μέχρι να καψαλιστούν λίγο (περίπου 1 λεπτό κάθε μεριά). Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα. Αλείφω κάθε τσαπάτι με ghee ή λίγο βούτυρο.

Τα κρατάω ζεστά τυλίγοντάς τα με αλουμινόχαρτο.

Ιρλανδικό ψωμί σόδας

Η καλύτερη επιλογή αν θες να έχεις σπιτικό, ζεστό ψωμί με τραγανή κρούστα μέσα σε λίγο περισσότερο από μια ώρα. Η σοδά αντικαθιστά τη μαγιά σ’ αυτό εδώ το μείγμα. Ανακατεύεις, ζυμώνεις για 10 λεπτά και είναι έτοιμο για φούρνο.

Υλικά

Λάδι για το ταψί

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης

1/2 κούπα καστανή ζάχαρη

2 κουτ.γλ. μαγειρική σόδα

1/4 κούπας κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια

2 κούπες ξινόγαλο

Φοκάτσια, τσαπάτι, ψωμί σόδας: Συνταγές για ψωμιά απείρως ευκολότερα από το προζυμένιο Facebook Twitter
Ιρλανδικό ψωμί σόδας.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 220°C. Αλείφω με λάδι το ταψί. Ανακατεύω με σύρμα τα δύο αλεύρια και την κοσκινισμένη σόδα μέσα σε ένα μεσαίο μπολ. Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω με πιρούνι κόβοντας τα κυβάκια. Συνεχίζω μέχρι τα κομμάτια βουτύρου να είναι μικρά σαν στραγάλια.

Προσθέτω το ξινόγαλο και ανακατεύω μέχρι να σχηματιστεί μια πρόχειρη ζύμη. Μεταφέρω τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνω με τα χέρια για περίπου 10 λεπτά. Μαζεύω τη ζύμη σε μπάλα (ύψους περίπου 2,5 εκατ. και διαμέτρου κοντά στα 20 εκατ.).

Βάζω τη ζύμη στο ταψί και με ένα μαχαίρι τη χαράζω στα τέσσερα κόβοντας σχεδόν μέχρι κάτω.

Τοποθετώ το ταψί με το ψωμί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω για 55-60 λεπτά, μέχρι να γίνει η κόρα και να πάρει βαθύ καστανό χρώμα. Όταν χτυπάω τον πάτο του ψωμιού θα πρέπει να ακούγεται σαν κούφιο. Όταν το βγάλω από τον φούρνο το αφήνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει λίγο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ