MasterChef: Μια κομμένη μαγιονέζα τον έφαγε τον Λιάκο

MasterChef: Μια κομμένη μαγιονέζα τον έφαγε τον Λιάκο Facebook Twitter
Το πιάτο του σεφ μόνο λίγοι παίκτες, μεταξύ των οποίων ο Ηλίας και ο Κώστας, θα μπορούσαν να το καταλάβουν, πόσο μάλλον να κάνουν πιστά αντίγραφα.
0

Η εβδομάδα ξεκινάει δυσάρεστα, με δύο φίλους να κουταλοχτυπιούνται για το ποιος θα μείνει στο παιχνίδι. Μια κομμένη μαγιονέζα τον έφαγε τον Λιάκο. Μαγειρικά τον εκτιμούσα πολύ, αλλά έχω δηλώσει την αδυναμία που έχω πλέον στον Κώστα, οπότε καταλαβαίνετε ότι χάρηκα που κέρδισε. Φυσικά, θεωρώ ότι πολύ άδικα έφυγε από το παιχνίδι ο Ηλίας, αλλά, έχουμε πει, αγαπημένοι μου, ριάλιτι βλέπουμε, όχι αληθινό διαγωνισμό. Ο Σταύρος τους ξέκανε όλους γιατί το παιδί έχει μελετήσει τη στρατηγική του «MasterChef» και ξέρει να παίζει σκάκι, με τη βοήθεια κάποιων βεβαίως βεβαίως. Ο καθένας στο είδος του. Η μάχη Ηλία-Κώστα θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας στα τηλεοπτικά δρώμενα της σεζόν και υψώσαμε ένα ποτηράκι κρασί στους παραγωγούς το βράδυ της Δευτέρας.

Είχαμε δει ήδη στο τρέιλερ ότι το πιάτο αντιγραφής θα το έφτιαχνε ο σεφ Νουρλόγλου! Ε, βέβαια, είχαμε μπροστά μας δύο καταπληκτικούς μάγειρες, ικανούς να αντεπεξέλθουν σε πιάτα τέτοιας υψηλής γαστρονομίας, εξού και ο βαθμός δυσκολίας. Το πιάτο του σεφ μόνο λίγοι παίκτες, μεταξύ των οποίων ο Ηλίας και ο Κώστας, θα μπορούσαν να το καταλάβουν, πόσο μάλλον να κάνουν πιστά αντίγραφα. Aν ήταν η Κατερίνα προτεινόμενη, θα βλέπαμε «pasta fresca», που λέει και το κυπαρίσσι στον κήπο της καρδιάς μου.

Έχει ξεχάσει τα ελληνικά του κι αυτός. Δεν θυμόταν κι έλεγε sage το φασκόμηλο, το βότανο που καλύπτει άπειρες πλαγιές της χώρας μας! Για να μη μιλήσω που έχει μετατρέψει σε ουδέτερο τη ρίζα που χρησιμοποιείται κατά κόρον πλέον στο παιχνίδι. Είναι η παστινάκη, η εδώδιμος, σεφ. Θηλυκό, σαν εμένα. Πληθυντικός, οι παστινάκες. Πάει κι αυτό, το μάθαμε όλοι λάθος. Ή που βλέπω στις περιγραφές, στη μία «αροζέ», στη άλλη «αρονζέ». Θα ψηφίσει το κοινό και βάζετε διάφορες επιλογές; Αλλά αν κοιμηθείς με στραβό, το πρωί αλληθωρίζεις, λένε στο δικό μου χωριό. Και, θείε Λεό, ο γιαλός, στραβός δεν είναι ποτέ. Αρμενίστε σωστά τη βάρκα, λοιπόν, γιατί μετά τον Άγιο Σώστη, νοτιοδυτικά από τα Παντερονήσια, έχει δύο ωραίες παραλίες. Κρίμα να πέσετε στις ξέρες από τις οποίες βρίθει η περιοχή.

Mε φοβίζει ότι πολύ έδειξαν την Κατερίνα να λέει ότι θα διώξει τον Γιώργο, οπότε δεν αποκλείω η παραγωγούλα να τα φέρει έτσι ώστε να δούμε τους δύο παίκτες να μονομαχούν.

Αντιγράφεται εύκολα νομίζετε η δουλειά ενός μεγάλου ζωγράφου; Ρωτήστε κι εμένα, που ανήκω σε οικογένεια καλλιτεχνών. ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ. Έχουμε ξαναδεί ένα πιάτο τέτοιας καλλιτεχνικής και συνάμα γαστρονομικής αξίας στο «MasterChef», όπως αυτό του σεφ Νουρλόγλου; Μετρημένα στα δάχτυλα.

MasterChef: Μια κομμένη μαγιονέζα τον έφαγε τον Λιάκο Facebook Twitter
Το παιχνίδι, με κάτι τέτοια πιάτα, δεν απευθύνεται στο αντίστοιχο καθημερινό τηλεοπτικό κοινό του «MasterChef» αλλά στους συνάδελφους σας, σεφ, νυν και μελλοντικούς, όπως είναι τα παιδιά.

Ο σεφ Νουρλόγλου έχει ξανάρθει καλεσμένος πολλές φορές στο παιχνίδι, και μάλιστα σε Silver Week, αλλά στο σημερινό του πιάτο βλέπω τη δική του εξέλιξη και χαμογελώ. Έχει μια γεωμετρία που προκαλεί θαυμασμό. Mου θύμισε Yaacov Agam. Πόσο χαίρομαι τους ανθρώπους που πάνε μπροστά και λάμπουν σαν πυγολαμπίδες ακόμα και μέσα στο σκοτάδι. Aναπτυσσόμαστε, αλλιώς επαναλαμβανόμαστε! Συμβουλή που ταιριάζει σε πολλά πράγματα της ζωής, από τη μαγειρική έως το σεξ (πουρές κολοκύθας / ιεραποστολικό). Πόσο ξεκάθαρα το βλέπουμε τώρα μέσα στην καραντίνα. Οι δημιουργικοί ανθούν ή ρίχνουν σπόρους. Οι βαρετοί βαριούνται.

Τα πιάτα ενός μενού degustation από τα χέρια του Μιχάλη, που θα περιλάμβανε ένα πιάτο σαν αυτό της σημερινής διαδικασίας, είναι σαν μια ωδή στην τέχνη της γαστρονομίας και η εμπειρία που βιώνει κανείς όσο τα βλέπει, τα μυρίζει και τα γεύεται θα τον συνοδεύουν για χρόνια μετά. Υποκλίνομαι σε όλους τους λίγους αντίστοιχους σεφ που μέσα στην πιο άθλια οικονομική κρίση που έχει περάσει η πατρίδα μας σήκωσαν τη γαστρονομία μας εκεί ψηλά, όπως της άξιζε.

Το παιχνίδι, με κάτι τέτοια πιάτα, δεν απευθύνεται στο αντίστοιχο καθημερινό τηλεοπτικό κοινό του «MasterChef» αλλά στους συνάδελφους σας, σεφ, νυν και μελλοντικούς, όπως είναι τα παιδιά. Γι' αυτό και σας έκραξαν στο σοσιαλομύδια, σεφ Νουρλόγλου. «Στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν» είναι η δική μου απάντηση, αν θυμάστε τη διαφήμιση. Δεν ξέρουν οι άνθρωποι. Δεν είναι κακό, απλό είναι.

MasterChef: Μια κομμένη μαγιονέζα τον έφαγε τον Λιάκο Facebook Twitter
Ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου.

Για το λάδι πεύκου

60 γρ. πευκοβελόνες (κομμένες στο μισό)

30 γρ. φύλλα μαϊντανού

70 γρ. ηλιέλαιο

70 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Βάζουμε στο μπλέντερ το πεύκο, τον μαϊντανό, το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο.

2. Χτυπάμε για 7 λεπτά στους 70 βαθμούς. (Εσύ, Ελένη, ελπίζω να καταλαβαίνεις. Εσύ, Ειρήνη, φοβάμαι πώς όχι.)

3. Όταν χτυπηθεί, το περνάμε από σινουά εταμίν με τουλπάνι κατευθείαν μέσα σε κρύο μπεν μαρί.

4. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Ο Μιχάλης, όπως είπε ο Πάνος, που τον γνωρίζει από την εποχή που ήταν συμπαίκτες στο «Τοp Chef», ξεκίνησε από ζαχαροπλάστης. Στη Γαλλία, για να μάθει τη δουλειά καλά, δούλευε σε ένα μαγαζί που ήταν βασισμένο σε concept του Pierre Hermé, ενός από τους μεγαλύτερους chef pâtissier της εποχής μας. Σας δίνω σήμερα μια συνταγή για ένα διάσημο γλυκό του Pierre Hermé, το Plaisir Sucré, ένα γλυκό που επινόησε ο chef pâtissier, ενόσω ήταν ο ίδιος πρακτικάριος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Lenôtre. Σαν καλός μαθητής, το έχει προ πολλού ξεπεράσει με τα δικά του ζαχαροπλαστεία.

Plaisir Sucré

Συνταγή για 4 κομμάτια

MasterChef: Μια κομμένη μαγιονέζα τον έφαγε τον Λιάκο Facebook Twitter

Για τα φύλλα σοκολάτας

260 γρ. σοκολάτα γάλακτος πολύ καλής ποιότητας, ψιλοκομμένη τραγανή πραλίνα

44 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη

60 γρ. πραλίνα φουντουκιού

30 γρ. πάστα φουντουκιού

15 γρ. φεγιεντίνη

Γκανάς ανυψωμένη (Ganache montée)

125 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη

40 γρ. σοκολάτα μαύρη ψιλοκομμένη

225 γρ. κρέμα γάλακτος

Σοκολατένιο ντακουάζ

70 γρ. ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ. ζάχαρη

40 γρ. αμύγδαλα πούδρα

50 γρ. ζάχαρη άχνη

20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10 γρ. κακάο

Εκτέλεση:

1. Ξεκινάμε με το στρώσιμο της σοκολάτας για τα φύλλα σοκολάτας. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αδειάζουμε τα ¾ σε ένα άλλο μπολ. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια μαρίζ μέχρι η θερμοκρασία της σοκολάτας να πέσει στους 27,5 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα, προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο ¼ της λιωμένης σοκολάτας, που θα είναι πιο ζεστό. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 30 βαθμούς. Απλώνουμε με σπάτουλα σε δύο ξεχωριστά χαρτιά ζαχαροπλαστικής και βάζουμε στο ψυγείο για μισό λεπτό μέχρι να σφίξει κάπως η σοκολάτα. Κόβουμε σε δώδεκα 11x3 εκ. παραλληλόγραμμα. Τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.


2. Για να κάνουμε την ανυψωμένη γκανάς, ζεσταίνουμε τη μισή κρέμα πριν από το σημείο βρασμού και ομογενοποιούμε μαζί με τις δύο σοκολάτες. Βάζουμε μέσα και την υπόλοιπη κρέμα, που δεν την έχουμε ζεστάνει, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο. Κατόπιν, χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Βάζουμε μέσα σε κορνέ.


3. Για να φτιάξουμε το ντακουάζ, κοσκινίζουμε τα αμύγδαλα μαζί με την άχνη, το αλεύρι και το κακάο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη, χτυπώντας μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα, σηκώνοντας το φουέ, να στέκεται καλά, χωρίς να τρέχει το μείγμα. Διπλώνουμε μέσα προσεκτικά σε δύο δόσεις το μείγμα αμυγδάλου και απλώνουμε σε σιλπάτ.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 11 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.


4. Για να φτιάξουμε την τραγανή πραλίνα, ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα μέχρι να φτάσει στους 40 βαθμούς. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και την πάστα φουντουκιού, ανακατεύοντας με μαρίζ. Προσθέτουμε και τη φεγιεντίνη. Απλώνουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τον πλάστη ανοίγουμε, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω. Παγώνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά.


5. Για να στήσουμε, κόβουμε το ντακουάζ σε τέσσερα παραλληλόγραμμα 11x3 εκ. Βάζουμε στο κορνέ με την γκανάς, μύτη 7 χιλ. Ø, και απλώνουμε πάνω στα τέσσερα κομμάτια του κέικ. Βάζουμε από πάνω ένα φύλλο σοκολάτας, ξαναβάζουμε γκανάς, και πάλι φύλλο σοκολάτας, πάλι γκανάς και τελειώνουμε με φύλλο σοκολάτας, με τη γυαλιστερή πλευρά από πάνω. (Το σωστό είναι να χρησιμοποιήσετε τρεις διαφορετικές μύτες κορνέ για την γκανάς και ανεβαίνοντας να μεγαλώνετε και τη διάμετρο, αλλά εγώ δεν έχω OCD, μια απλή μαγειρούλα είμαι.)

6. Διακοσμούμε, εάν το θέλουμε, με καβουρδισμένα ολόκληρα φουντούκια ή με σοκολατένιες λίρες.


———————————

Ξεκινάει η διαδικασία του Μystery Box και του τεστ δημιουργικότητας.

To έχω ξαναπεί, η ζωή στο «MasterChef» είναι παιχνίδι. Παίξτε, γιατί γι' αυτό είναι το συγκεκριμένο μέρος του φορμάτ. Αυτό έκαναν στο επεισόδιο ο Γιώργος, ο Κώστας και ο Σταυρής aka o επόμενος Έλληνας Masterchef / ή ο πρώτος Κύπριος (εδώ ισχύει η αραβική αριθμητική). Ακούω τον Γιώργο, που θα χρησιμοποιήσει marshmallow παντζάρι στο πιάτο του. Κάντε το κι αυτό με τα παιδιά σας. Σίγουρα θα έχουν δει τον Charlie Brown του Snoopy να ψήνει τέτοια με την παρέα του. Όλα τα προσκοπάκια τα λατρεύουν.

Μarshmallow παντζαριού

MasterChef: Μια κομμένη μαγιονέζα τον έφαγε τον Λιάκο Facebook Twitter

Yλικά

115 γρ. ζάχαρη

135 γρ. νερό

10 γρ. ζελατίνη μαλακωμένη σε παγωμένο νερό

65 γρ. χυμός λεμονιού

65 γρ. πουρές παντζάρι

Μέθοδος

1. Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη μέχρι να φτάσει στους 103 βαθμούς.


2. Ρίχνουμε μέσα τον πουρέ και τον χυμό λεμονιού.


3. Φτάνουμε τη θερμοκρασία στους 104 βαθμούς, ξεκινώντας από το 8 και τελειώνοντας στο 6 (ή στις αντίστοιχες θερμοκρασίες της δικής σας κουζίνας).


4. Αφαιρούμε όσους αφρούς προκύψουν με τρυπητή κουτάλα.


5. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε καλά.


6. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί λίγο η ζελατίνη. Μεταφέρουμε στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Ανεβάζουμε στη δυνατή ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι το marshmallow να αποκτήσει σώμα, περίπου 10-13 λεπτά.


7. Το απλώνουμε στην όποια επιθυμητή φόρμα, αφού πρώτα την έχουμε περάσει με κάποιο άοσμο λάδι. Αλλιώς χρησιμοποιούμε κορνέ για να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε.


8. Αφήνουμε τα marshmallows ξεσκέπαστα για 4-5 ώρες. Τα τρώμε άμεσα ή μπορούμε να τα φυλάξουμε σε ερμητικά κλειστό σκεύος στο ψυγείο.


————————————

Όλη την εβδομάδα περιμέναμε το επεισόδιο για να χαρούμε μαγειρική, καθώς ξέρουμε ότι την επόμενη εβδομάδα δεν θα έχουμε τέτοιο! Αμ δε! Ούτε αυτό δεν μπορούμε να χαρούμε πια. Χρονομετρώ 30 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων έχω ακούσει συνεντεύξεις μόνο της Κατερίνας. Και για τι θα μίλαγε βέβαια; Για τον «αγαπητικό» της βοσκοπούλας. Άκουσα μια συνέντευξη που έδωσε η αδελφή του Γιώργου σε σχέση με την Κατερίνα. Λέει ότι η γιαγιά τους στενοχωριέται πάρα πολύ, γιατί σκέφτεται πως κάτι πολύ σκληρό θα έχει περάσει αυτό το κορίτσι για να είναι τόσο επικριτικό. Αμέσως κάνω τον συνειρμό. Η σοφία αυτής της ηλικιωμένης Κρητικιάς γιαγιάς είναι ίδια και παρόμοια με μορφωμένων γυναικών ανά τον κόσμο. Πού να της έλεγα ότι η 29χρονη μουσουλμάνα Λιβανέζα Najwa Zebian τα ίδια ακριβώς προτάσσει: «Ποτέ να μην τους εύχεσαι πόνο εάν σε έχουν βλάψει. Δεν είσαι τέτοιος εσύ. Αν σε στενοχωρήσανε, ο μόνος λόγος που το έκαναν είναι γιατί έχουν μέσα τους οι ίδιοι συσσωρευμένο πόνο. Να τους ευχηθείς να τον γιάνουν. Γιατί αυτή την ευχή χρειάζονται». Έχει χώρα / θρησκεία / χρώμα δέρματος / πορτοφόλι ο γυναικείος πόνος, ρωτάω εγώ;

Γιατί έτσι μόνο μπορώ κι εγώ να εξηγήσω πλέον τη συμπεριφορά της Κατερίνας. Δεν είμαι τουιτερού συνωμοσιολόγος να πω ότι είναι πληρωμένη γιατί κρατάει το «Βig Brother Kitchen Edition» στους ώμους της. Η Κατερίνα το παίζει τόσο διευθύντρια του πλατό πια με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της έχει δοθεί, που κάνει παρατήρηση στον Κώστα γιατί τσίμπησε κι έφαγε κάτι με τα χέρια από το όλο δικό του πιάτο! Πόσο θα αντέξουν άλλο τα αγόρια αυτή την κατάσταση, δεν ξέρω. Να γνωρίζουν όμως ότι εμείς τους συμπονούμε. Και επειδή ζούμε ένα αληθινό Πάσχα φέτος λόγω των συγκυριών, ακόμα κι εκείνη!

Εγώ μέχρι και στο Τουίτερ γράφω με ονοματεπώνυμο. Και ο μόνος λόγος που θα εμπλακώ σε οποιονδήποτε καβγά εκεί είναι για τις αρχές μου. Δηλαδή για να υπερασπιστώ την Ντέμη. Η Κατερίνα, που μοιάζει με τα ανώνυμα ανθρωποφάγα τρολ, είπε ότι δεν πιστεύει ότι είναι βίγκαν. Οι παραγωγοί ας προστατεύσουν την Ντέμη όσο μπορούν, διότι η κοπέλα είναι ξεκάθαρα η μόνη που έχει κάνει σωστή οικογενειακή θεραπεία από κει μέσα (και όχι «θεραπεία» με τους δήθεν coaches που έγιναν μοντερνιά τελευταία στη χώρα μας και το παίζουν Φρόιντ). Μιλάει πάντα δίκαια, τα λόγια της έχουν ουσία και είναι ανθρώπινα. Δεν την έχω ακούσει μία φορά να βγάλει χολή ή «εμετό» και να τον πετάξει στους υπόλοιπους παίκτες λες κι είναι σκουπιδοτενεκέδες. Η ποιότητα της Ντέμης φαίνεται, τι να κάνουμε; Λάμπει το κορίτσι! Σε μια χώρα όπου οι ντουλαπάτοι ομοφυλόφιλοι είναι το 90% του γενικού 10%, η βίγκαν Ντέμη ήρθε να τους δώσει μια ευκαιρία να βγουν από τα βάσανά τους. Ένα σπρώξιμο σαν χάδι προς την ελευθερία τους, βρε αδελφέ.

Στενοχωρήθηκα που έφυγε ο Ηρακλής από το παιχνίδι, αλλά το 10% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού χρειάζεται να ταυτιστεί με την Ντέμη, μπας και τη σώσουμε τη μαγιονέζα! Γιατί μέσα στο σκοτάδι της ντουλάπας σίγουρα θα κόψει.

Στο επεισόδιο της 25ης Μαρτίου, επεισόδιο που έχω δει πιο επιστάμενα απ' όλα τα φετινά, καθώς σιχαίνομαι την αδικία όσο τίποτε άλλο στη ζωή μου, είχα σημειώσει ότι ο Βαρθαλίτης κανονικά τελείωσε το πιάτο του εκτός χρόνου. Ήταν το ίδιο επεισόδιο στο οποίο ο Κουτσόπουλος έβρισε άδικα τον Ηλία ‒ έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μου. Ο Ηλίας λέει, μάλιστα, ότι οι αδυναμίες δεν κρύβονται, βλέποντας τον Σταύρο με τον Κουτσόπουλο να αλληλογλείφονται, και ρωτάει τον Δημήτρη: «Τι να κάνω, ρε φίλε; Να αλλάξω ομάδα;».

Σε εκείνο το τεστ δημιουργικότητας, λοιπόν, που κρίνει και τον αρχηγό της επόμενης ομαδικής, όταν τελειώνει ο χρόνος φωνάζει ο κριτής «Βαρθαλίτης, τέλος», ενώ βλέπουμε κανονικά τον Σταύρο να προχωράει για δύο τουλάχιστον δευτερόλεπτα το πιάτο του! Άρα, ξεκάθαρα βλέπει το παράπτωμα ο σεφ! Στον Βαρθαλίτη, όμως, ούτε λέξη την ώρα της κρίσης του πιάτου για την καθυστέρηση. Και ποιος κερδίζει; Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗΣ! Δείτε το στη φωτογραφία και μπορείτε να το τσεκάρετε και στο αντίστοιχο βίντεο.

MasterChef: Μια κομμένη μαγιονέζα τον έφαγε τον Λιάκο Facebook Twitter

Ενώ έχει λήξει ο χρόνος, όλοι χειροκροτούν και ο Σταύρος είναι ξεκάθαρα ακόμα σκυμμένος και «ζωγραφίζει». Από κει ξεκίνησε η σαφής αδικία και σαν ντόμινο έβγαλε έξω δύο από τους καλύτερους παίκτες που υπήρχαν στο «MasterChef», τον Ιωάννη και τον Ηλία. Ενώ την Τετάρτη είδαμε ότι επειδή ο Γιώργος έβαλε ένα λουλουδάκι, τον περάσανε από 1.000 κόσκινα. Και καλά τους πείραξε το ότι δεν το «μολόγησε» το έγκλημα το ίδιο λεπτό. Και τελικά του ανακοινώνουν ότι έκανε κάτι στο πιάτο εκπρόθεσμα και ότι θα είναι ο πρώτος προτεινόμενος προς αποχώρηση. Και τον βάζουν προτεινόμενο μαζί με την Ντέμη και τον Ηρακλή.

Ο Ηρακλής ήταν κουρασμένος. Δεν έχει βγει έξω ούτε μία μέρα από τότε που ξεκίνησε το παιχνίδι. Κάνει λάθη απαράδεκτα για το επίπεδό του. Αλλά ξεκάθαρα θέλει την ελευθερία του πια. Έχει καταλάβει ότι πρώτος δεν θα βγει στο παιχνίδι, οπότε καλύτερα να φύγει, να πάει σπιτάκι του πια. Δεν νομίζω να χρειαστεί να ξανασπάσει αυγά ορτυκιού ποτέ του. Η μετά κορωνοϊό μαγειρική του πιστεύω ότι δεν θα τα περιλαμβάνει. Τον άκουσα να δίνει συνέντευξη από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και ήταν ήδη άλλος άνθρωπος. Με ανησύχησε, βέβαια, διότι είπε ότι προβλέπει πως η Κατερίνα θα φτάσει πολύ ψηλά, επειδή μελετάει λέει συνέχεια βιβλία μαγειρικής στο πατάρι. Τα παιδιά που βγαίνουν από το παιχνίδι ξέρουν ακριβώς ποιοι είναι οι τελικοί παίκτες, καθώς μιλάνε μεταξύ τους και είμαστε δύο μήνες πίσω στα γυρίσματα. Οπότε δεν μου άρεσε αυτό που άκουσα από τον Ηρακλή.


Και πάνω σε αυτό, με φοβίζει ότι πολύ έδειξαν την Κατερίνα να λέει ότι θα διώξει τον Γιώργο, οπότε δεν αποκλείω η παραγωγούλα να τα φέρει έτσι ώστε να δούμε τους δύο παίκτες να μονομαχούν. Και το υποψιάζομαι ακόμα περισσότερο, καθώς η αδελφή του ήταν κάπως θυμωμένη στη συνέντευξη, που προφανώς της έχει πει ο Γιώργος τι συμβαίνει. Τι να πω; Αν θέλουν να βγάλουν στους top 6 μια παίκτρια που καθάριζε τα καρότα με το χασαπομάχαιρο, ας το κάνουν. Δικό τους το μαχαίρι, δικό τους και το φορμάτ.

Με τις φίλες μου που κάνουμε ομαδικό τσατ, αφού καταλαβαίνουμε ότι μαγειρικά δεν έχει πια πολύ ενδιαφέρον, το έχουμε ρίξει κι εμείς στο ριάλιτι. Πιο επιστάμενα μιλάμε για όλων των ειδών τα απόκρυφα του καθενός παρά για τα φαγητά. Εγώ αναρωτιέμαι εάν ξυρίζει όλο του το σώμα ο Βαρθαλίτης. Προσεύχομαι να γίνει το δικό του και να κερδίσει, για να έχει χρήματα να κάνει λέιζερ. Αυτό το ανοιχτό πουκάμισο με την κόντρα μισοξυρισμένη τρίχα είναι αηδιαστικό. Ορίστε! Συμφώνησα μια φορά με κάτι από τα λεγόμενα της Κατερίνας! Βέβαια, στο κιου ο Σταύρος είπε ότι, εάν μπει στους τρεις, θα ξυρίσει και το πουλάκι του (my bird). Mην τον αφήσετε να πάει τόσο ψηλά. «Ασφάλεια πρώτα», που λέει κι ο Κοντιζάς!

Η μια μου φίλη δεν καταλαβαίνει με τίποτα όταν της λέει η άλλη ότι όλοι οι άντρες στην Κύπρο, ακόμα και οι σούπερ μάτσο, βγάζουν τα φρύδια τους! Αμ, πώς νόμισες ότι πείστηκε ο Δημήτρης, πού έχει πλέον φρύδι καλοσχηματισμένο σαν να πήγαινε στα Όσκαρ; Μιμητικό ον είναι ο άνθρωπος. Είδε το άψογο φρύδι του Σταυρή, που η Κύπρια πεθερά του YouTube είναι κάτι σαν μάνα του, τι περιμένατε; Δεν θυμάστε τον Δημήτρη πώς ήταν στα auditions; Με του Καραμανλή ταυτιζόταν το μήκος, εκείνου που μας έμαθε πώς τρώγεται το Chateaubriand, όχι του άλλου, που μας έμαθε το διπλοκάβαλο σουβλάκι (μόσο οι Σαλονικείς ξέρουν τι σημαίνει αυτό! Ρωτήστε τους).

MasterChef: Μια κομμένη μαγιονέζα τον έφαγε τον Λιάκο Facebook Twitter
H τελική δεκάδα.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MasterChef: Η εβδομάδα που ο Σωτήρης Κοντιζάς έχασε δύο γυναίκες σεφ

Γεύση / MasterChef: Η εβδομάδα που ο Σωτήρης Κοντιζάς έχασε δύο γυναίκες σεφ

Στο τεστ δημιουργικότητας κάντε ό,τι κατεβάσει η κούτρα σας, παιδιά μου. Αλλά στο πιάτο αντιγραφής ούτε που να το διανοηθείτε να μην ακολουθήσετε επακριβώς τη συνταγή.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ