Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
H Εύα Μονοχάρη είναι food blogger και η δημιουργός του Funkycook.gr
0

Στην αρχή πίστευα πως η καραντίνα θα ήταν μια καλή αφορμή για να ξεκουραστώ. Υπέθετα πως σε μερικές ημέρες θα γυρνούσαμε σε κανονικούς ρυθμούς. Κούνια που με κούναγε..

Ενώ εξακολουθώ ακόμα να δουλεύω, οι ώρες κι οι μέρες μοιάζουν ατελείωτες μέσα στο σπίτι γι΄αυτό και αποφάσισα περνάω περισσότερο χρόνο στο μέρος του σπιτιού που αγαπώ περισσότερο, την κουζίνα. Το να ασχολούμαι με την μαγειρική είναι κάτι που με ηρεμεί και με χαλαρώνει.

Αποφάσισα να γεμίσω βάζα με «πράγματα» που πάντα ήθελα να φτιάξω αλλά δεν είχα χρόνο.

Άνοιξα ντουλάπια, βρήκα βάζα, τα αποστείρωσα και αποφάσισα να τα γεμίσω με «πράγματα» που πάντα ήθελα να φτιάξω αλλά δεν είχα χρόνο. Οτιδήποτε με το οποίο μπορώ να περάσω τον χρόνο μου δημιουργικά, όπως το να φτιάξω σπιτικό τυρί, να πιάσω προζύμι μέχρι και να ετοιμάσω ξανά ένα κουκούτσι αβοκάντο για φύτεμα.

Τι έχω φτιάξει μέχρι σήμερα και με τι έχω γεμίσει τα βάζα μου;

Προζύμι

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Το φυσικό προζύμι φάνηκε πολύ χρήσιμο αυτές τις μέρες.

Όταν το 2013 ανέβαζα τη συνταγή για φυσικό προζύμι στο blog μου δεν φανταζόμουν ποτέ ότι αυτές τις ημέρες, μαζί με το σπιτικό ψωμί, θα έφτανε να είναι τόσο χρήσιμη.

Η ζύμωση μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές και τρόπους, το βασικό είναι πως όταν το προζύμι πάρει «ζωή» θέλει λίγο από τον χρόνο μας.

Για παράδειγμα ο Γκίκας Ξενάκης πριν από λίγες ημέρες ανέβασε στο Instagram τον τρόπο που θα φτιάξουμε προζύμι με μαύρες σταφίδες, επίσης ο master του ψωμιού Ζήνωνας Χριστοφορίδης ανεβάζει συνεχώς απαραίτητα tips και συνταγές για ψωμί.


Θα χρειαστείς αλεύρι, νερό λίγο λεμόνι, να του δώσεις την απαραίτητη ζεστασιά και να μη ξεχνάς να του αφιερώνεις χρόνο για να το «ταΐζεις».

Λικέρ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Σπιτικό λικέρ.

Πάντα έχω στην κουζίνα μου κανέλα και μοσχοκάρφια γαρίφαλο. Βρήκα και ένα μπουκάλι τσίπουρο που είχα ξεχασμένο απ' το περσινό καλοκαίρι και να τη, έτοιμη, η συνταγή για σπιτικό λικέρ.

500 ml τσίπουρο

4 ξύλο κανέλα

4-5 μοσχοκάρφια γαρίφαλο

350 γρ. ζάχαρη

150 ml νερό

Δένουμε ένα σιρόπι ζάχαρης με το νερό, βράζοντας τα υλικά χωρίς να τα ανακατέψουμε για 5-6 περίπου λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα αποστειρωμένο βάζο τοποθετούμε το σιρόπι, τα μπαχαρικά και το τσίπουρο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 20 ημέρες.

  

Τυρί

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Χειροποίητο τυρί.

Ναι, σπιτικό τυρί. Τώρα που έχεις άπλετο χρόνο μπορείς να περιμένεις υπομονετικά να απολαύσεις το δικό σου τυρί και εντέλει να πεις ότι έκανες κάτι που δεν θα δοκίμαζες ποτέ να φτιάξεις υπό άλλες συνθήκες. Η συνταγή και η διαδικασία είναι τόσο απλή που δεν θα το πιστεύεις ότι τα κατάφερες, σ' το λέω εκ πείρας.

2 kg γάλα αγελαδινό, πλήρες

125 ml κρέμα γάλακτος 3,5% λιπαρά

125 ml γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες

2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με σύρμα να ομογενοποιηθούν. Βράζουμε για μια ώρα στην πιο χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν το μείγμα πήξει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε σίτα και αφήνουμε να στραγγίσει για μια ώρα ή όσο χρειαστεί. Το μείγμα θα είναι πλέον μια πηχτή μάζα με μορφή τυριού και είναι έτοιμο για να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.

Σνακ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Tραγανά τσιπς από τορτίγια.

Δεν είναι τίποτα το φοβερό αλλά είναι το πιο εύκολο σνακ που μπορείς να φτιάξεις μόνος στο σπίτι για να τσιμπάς καθώς παρακολουθείς σειρές στο Netflix, χωρίς τα συντηρητικά και τις βλαβερές ουσίες που έχουν συνήθως τα έτοιμα σνακ στα σακουλάκια. Θα χρειαστείς:


5 μεγάλες αραβικές πίτες ή τορτίγιες (ολικής και σταρένιες)

30 ml. ελαιόλαδο

Πάπρικα

Ρίγανη

Κόβουμε τις αραβικές πίτες σε τριγωνάκια ή σε άνισα κομμάτια, στο μέγεθος τσιπς, ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, την πάπρικα και τη ρίγανη και ραντίζουμε τα τσιπς. Απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις για 8 λεπτά στους 175°C ή λίγο περισσότερο, αν θέλουμε να γίνουν πολύ τραγανά. Αν θες, μπορείς να πασπαλίσεις και με κίτρινο τυρί!

H Εύα Μονοχάρη είναι Food blogger και η δημιουργός του Funkycook.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ