6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Παρά το γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αφήνει πολλά περιθώρια διατροφικής τελετουργίας πολλοί από τους εκφραστές της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας προτείνουν γευστικές προτάσεις εμπνευσμένες από την περίοδο της Σαρακοστής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Καθαρή Δευτέρα, Σαρακοστή, η παράδοση το καλεί, το φωνάζει. Ήρθε η ώρα να ψάξεις για ό,τι καλό και φρέσκο βγάζει η θάλασσα.

Το ελληνικό σαρακοστιανό τραπέζι τηρεί μακρόχρονες παραδόσεις και η ποικιλία των εδεσμάτων του μας εισάγει σε μια συγκεκριμένη διαιτητική φιλοσοφία. Είναι πλούσιο, χορταστικό και θρεπτικό.

Ίσως φαντάζει περίεργο να αναζητά κανείς τις γευστικές δημιουργίες της Σαρακοστής που συνδέεται με τη νηστεία. Ωστόσο μέσα ακριβώς από αυτή την αναζήτηση ανακαλύπτουμε πόσο εντυπωσιακός είναι ο πλούτος των νηστίσιμων φαγητών που έχει εφεύρει κάθε περιοχή της Ελλάδας με δεδομένη την αποχή από κάθε ζωικό προϊόν.

Η διατροφή ως στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα έθιμα κάθε τόπου. Στην πραγματικότητα, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες το ημερολόγιο της νηστείας πριν από το Πάσχα τηρούνταν ευλαβικά.

Οι νοικοκυρές αξιοποιούσαν στην μαγειρική τους τα υλικά της εποχής και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι έτσι έχουν προκύψει μια πληθώρα ευφάνταστων συνταγών.

Παρά το γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αφήνει πολλά περιθώρια διατροφικής τελετουργίας πολλοί από τους εκφραστές της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας προτείνουν γευστικές προτάσεις εμπνευσμένες από την περίοδο της Σαρακοστής.

Παρά το γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αφήνει πολλά περιθώρια διατροφικής τελετουργίας πολλοί από τους εκφραστές της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας προτείνουν γευστικές προτάσεις εμπνευσμένες από την περίοδο της Σαρακοστής.

Ιδού λοιπόν 6 μαγειρικές προτάσεις τόσο νόστιμες που μπορούν να σε κάνουν να ξεχάσεις (για λίγο;) τη σαγήνη του κρέατος και των γαλακτοκομικών.

Το πιάτο του ψαρά

Ο Γιάννης Λιάκου προτείνει μια συνταγή η οποία αξιοποιεί «όλα τα καλά» της θάλασσας που κοσμούν το σαρακοστιανό τραπέζι.

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά 

½ κ. κυδώνια
½ κ. χάβαρα
½ κ. γυαλιστερές
250 γρ. αχιβάδες
Χυμό από 1 κ. ντοματίνια σοταρισμένα με σκόρδο και λευκό κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4-5 κλωστές σαφράν
½ κ.γ. μπούκοβο καυτερό
1 ποτήρι κρασιού Μοσχάτο Λήμνου
1 κ.γ. σκόρδο ψημένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα μύδια για 4 λεπτά και τα αποσύρουμε. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα χάβαρα για 4 λεπτά και τα αποσύρουμε. Συνεχίζουμε σοτάροντας μαζί τα κυδώνια, τις γυαλιστερές και τις αχιβάδες για 4 λεπτά, ρίχνουμε το μπούκοβο και σβήνουμε με το γλυκό κρασί.

Προσθέτουμε τον χυμό από τα σοταρισμένα ντοματίνια και το σαφράν, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα μύδια και τα χάβαρα, τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και ξύσμα πορτοκαλιού. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με κρουτόν σκόρδου, μαγιονέζα αγιολί ή σκορδαλιά.

Ταραμοκεφτέδες

Κανείς δεν αντιστέκεται στη νοστιμιά του κεφτέ και όταν στη θέση του βασικού υλικού ο Βασίλης Βασιλείου βάζει ένα αγαπημένο υλικό όπως ο ταραμάς, το αποτέλεσμα σηκώνει αρκετό ούζο.

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
150 γρ. ταραμάς λευκός
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
4-5 φέτες ψίχα προζυμένιου ψωμιού
½ μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος
½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Πιπέρι
Ξύσμα από 1 μοσχολέμονο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα, αλεύρι για τηγάνισμα

Εκτέλεση
Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι ελαφρά για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Μουλιάζουμε την ψίχα ψωμιού σε νερό και τη στύβουμε καλά. Σε μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά με το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει σφιχτό και να πλάθεται. Εάν δεν πλάθεται, προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Το πλάθουμε σε μπαλάκια που αλευρώνουμε και σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές, γυρίζοντας προσεχτικά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Χταπόδι με πλιγούρι

Με έμπνευση κατευθείαν από τα βολιώτικα τσιπουράδικα ο Γρηγόρης Χέλμης δένει το χταπόδι με το πλιγούρι και σε βάζει στο παιχνίδι του μεζέ.

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter

Υλικά

Για το χταπόδι
1 χταπόδι 1.600-1.800 γρ. με κομμένα τα πλοκάμια στη μέση και τη σακούλα στα 4
3 λίτρα νερό
1 κούπα ξίδι
1 κούπα κρασί κόκκινο
1 κ.γ. κόκκους πιπέρι
1 μέτριο καρότο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κοτσάνι σέλερι
2 φύλλα δάφνης

Για το πλιγούρι
100 γρ. πλιγούρι βρασμένο σε νερό με αλάτι μπόλικο
Χυμό λεμόνι
½ μέτρια ντομάτα τριμμένη
30 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. δυόσμος ψιλοκομμένο
Αλάτι, ρίγανη, ξίδι, φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά που προορίζονται για το βράσιμο, εκτός απ' το χταπόδι σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνετε το χταπόδι. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά. Κόβετε το χταπόδι σε λεπτές φέτες και ανακατεύετε τα υλικά για το πλιγούρι, δίνοντας ένταση με το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι.

Χταποδοσαλάτα

Το χταπόδι στα καλύτερα του, συνοδεύεται με τα προϊόντα της Πάρου και δέχεται το έμπειρο άγγιγμα του Γιώργου Παρούση.

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter

Υλικά
1 κ. χταπόδι κομμένο σε 8 πλοκάμια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ κούπα ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνη
2 σφηνάκια ούζο
Κάππαρη Πάρου και θυμάρι για γαρνίρισμα
Ξίδι Πάρου

Εκτέλεση
Σιγομαγειρεύουμε το χταπόδι με όλα τα υλικά σε πολύ χαμηλή φωτιά για 40-45 λεπτά. Μόλις μελώσει, σερβίρουμε και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ξίδι. Γαρνίρουμε με κάππαρη και θυμάρι.

Καλαμάρι ψητό με ροβίτσα Καλαμάτας και κρέμα φάβας

Αν «δέσεις» το φρέσκο καλαμάρι με τη μεστή γεύση των οσπρίων θα καταλάβεις γιατί το πιάτο του Γιάννη Γαβαλά σου φέρνει ένα μεγάλο κομμάτι Ελλάδας στο πιάτο.

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
4 μικρά καλαμάρια ή 2 μέτρια
2 κούπες ροβίτσα
2 κούπα φάβα
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Χυμός 1 μοσχολέμονου
Χυμός 1 πορτοκαλιού
1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση

Βράζουμε τη ροβίτσα σε άφθονο νερό για 20 λεπτά με μια φλούδα μοσχολέμονου, 1 φλούδα πορτοκαλιού και μια πρέζα ζάχαρη. Στραγγίζουμε και περνάμε με κρύο νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά τη φάβα με δύο κούπες νερό, 3 κουταλιές ελαιόλαδο και το κρεμμύδι.

Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Φτιάχνουμε λαδολέμονο με τον χυμό των εσπεριδοειδών. Ανακατεύουμε τη ροβίτσα με το λαδολέμονο, την πιπεριά και τον μαϊντανό.

Ψήνουμε τα καλαμάρια σε σχαροτήγανο για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε την κρέμα της φάβας, τα καλαμάρια και συνοδεύουμε με τη σαλάτα ροβίτσας.

Σουπιά γιαχνί

Αν μαγειρέψεις αυτά που μόλις έχει βγάλει η θάλασσα πρέπει να το κάνεις με την αυθεντικότητα και το σεβασμό στην πρώτη ύλη που χαρακτηρίζουν τον Κωστή Ζαφειρόπουλο. Σαν να μαγειρεύεις μέσα στο καΐκι.

6 εναλλακτικές σαρακοστιανές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
800 γρ. σουπιά κομμένη σε ροδέλες
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
½ ντομάτα χοντροκομμένη
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τη σουπιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 10.3.2019

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ