Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο
Γεύση

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο

Ο σεφ Βασίλης Ρούσσος μας λύνει τα χέρια

Πώς μπορείς να καταλαγιάσεις γρήγορα και νόστιμα την πείνα σου όταν επιστρέφεις σπίτι από τη δουλειά; Ο χρόνος είναι πολύτιμος για να τον σπαταλάς πάνω από μια κατσαρόλα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι να μπεις στην κουζίνα και να μαγειρέψεις εύκολες και γρήγορες συνταγές με ό,τι υλικά διαθέτει το ψυγείο και το ντουλάπι σου. Μπορείς να ακονίσεις τη φαντασία σου και να ασχοληθείς με τη μαγειρική τόσο, όσο χρειάζεται για να προσφέρεις χαλάρωση στον εαυτό σου.

 

«Με λίγα υλικά μπορείς να ετοιμάσεις φαγητό χωρίς να χρειάζεται να διαθέσεις πολλές ώρες στην κουζίνα» λέει ο σεφ Βασίλης Ρούσσος και προσθέτει: «Μπορείς να οργανώσεις χωρίς κόπο το ντουλάπι της κουζίνας σου με απαραίτητα και ευέλικτα υλικά που είναι μακράς διάρκειας, όπως και το ψυγείο και την κατάψυξη».

 

Στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν βούτυρο, ζαμπόν, σαλάμι, τυρί τοστ, γιαούρτι, αυγά, έτοιμα παντζάρια βρασμένα, γάλα, έτοιμες πράσινες σαλάτες, πιπεριές χρωματιστές, φρούτα.

 

Σύμφωνα με όσα προτείνει ο σεφ, εφοδίασε το ντουλάπι με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, πελτέ και κονσέρβα ντομάτας, ρύζι, φακές, μουστάρδα, γαλέτα φρυγανιάς, ξίδι, σόγια σος, μαγιονέζα, ζάχαρη, κονσέρβα μανιτάρια, τόνο, καλαμπόκι, μπίρα, κρασί, μέλι, σάλτσες έτοιμες κ.λπ. Στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν βούτυρο, ζαμπόν, σαλάμι, τυρί τοστ, γιαούρτι, αυγά, έτοιμα παντζάρια βρασμένα, γάλα, έτοιμες πράσινες σαλάτες, πιπεριές χρωματιστές, φρούτα. Στην κατάψυξη μπαίνουν μπέικον, αρακάς, φασολάκια, μείγμα λαχανικών για ρύζι, σνίτσελ κοτόπουλο, μπιφτέκια, πίτες, χοιρινές μπριζόλες λαιμού, χορτόπιτες.

 

O σεφ Βασίλης Ρούσσος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
O σεφ Βασίλης Ρούσσος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Δίνοντας οδηγίες προς... ναυτιλλομένους, ο Βασίλης προσθέτει: «Τα ζυμαρικά μαγειρεύονται γρήγορα και δίνουν ενέργεια. Η πίτα από το σουβλάκι εύκολα μετατρέπεται σε πίτσα με ό,τι υλικά έχεις, ψήνοντάς τη στον φούρνο για 8 λεπτά και, αν θέλεις, ενισχύεις γευστικά το αποτέλεσμα με αυγό μελάτο ή τηγανητό. Επίσης, εύκολη είναι η παρασκευή σάλτσας γιαουρτιού, αρωματίζοντάς το με άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι, χυμό και ξύσμα μοσχολέμονου, και δυόσμο. Συνοδεύει ψητό σολομό, κοτόπουλο, πατατοσαλάτα, πράσινη σαλάτα και σάντουιτς από κρουασάν, ψωμί ή κουλούρι Θεσσαλονίκης».

 

Ο Βασίλης μπήκε στην κουζίνα του εστιατορίου Balcony (Βεΐκου 1, Κουκάκι) και ετοίμασε γρήγορες και εύκολες συνταγές.

 

Ομελέτα φρουτάλια

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

Για την ομελέτα

4 αυγά

40 ml γάλα

1 μεγάλη πατάτα

40 γρ. - 12 φέτες σαλάμι Λευκάδας

50 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

 

Υλικά γαρνιτούρας

Ντομάτα κομμένη σε κύβους

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Δυόσμος ψιλοκομμένος

Ανθότυρο σε κομμάτια

 

Εκτέλεση

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, τη γραβιέρα, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τις φέτες από το σαλάμι Λευκάδας που έχουμε κόψει σε 2 εκ. Αφαιρούμε το σαλάμι από το τηγάνι, προσθέτουμε ελαιόλαδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες κομμένες σε σχήμα ροδέλας, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

 

Προσθέτουμε το σαλάμι και ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά. Σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε περίπου 6 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφού πάρει τη μορφή ομελέτας, γυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά, προσέχοντας μη σπάσει η ομελέτα. Στη συνέχεια σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τα υλικά της γαρνιτούρας.

 

Σολομός με σάλτσα γιαούρτι και ρύζι μπασμάτι

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

2 τεμ. σολομός (180 γρ. το καθένα)

200 γρ. ρύζι μπασμάτι

60 γρ. γάλα φρέσκο

40 γρ. βούτυρο

Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Υλικά για σάλτσα γιαουρτιού

200 γρ. γιαούρτι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Χυμός από ½ λεμόνι

60 ml ζωμός λαχανικών

Άνηθος ψιλοκομμένος

Δυόσμος ψιλοκομμένος

 

Εκτέλεση

Σε μπολ με νερό μουλιάζουμε το ρύζι για 15 λεπτά, αλλάζοντας νερό μέχρι να γίνει διαυγές και να φύγει το άμυλό του. Στραγγίζουμε το ρύζι και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε νερό, το γάλα και μόλις πάρει μια βράση μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά. Λίγο πριν απορροφήσει τα υγρά του το αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι και αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη, ανακατεύοντάς το ανά διαστήματα.


Αλατοπιπερώνουμε τον σολομό και τον τοποθετούμε σε τηγάνι με ηλιέλαιο, σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να αλλάζει χρώμα, βάζουμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 4 λεπτά. Για τη σάλτσα γιαούρτι αναμειγνύουμε σε μπολ όλα τα υλικά. Σερβίρουμε το ρύζι με τον σολομό και από πάνω γαρνίρουμε με τη σάλτσα γιαούρτι.

 

Κρουασάν βουτύρου με καβούρι

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

Δύο τεμάχια κρουασάν βουτύρου

120 γρ. καβούρι

1 ξινόμηλο

5 ντοματίνια

40 γρ. μαγιονέζα

10 γρ. γιαούρτι

5 γρ. κάρι

6 φύλλα δυόσμο

Ξύσμα και χυμός από 1 μοσχολέμονο

Αλάτι, φρέσκο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Κόβουμε τα ντοματίνια στα 4 και το ξινόμηλο σε μικρούς κύβους. Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και σε ένα μπολ ρίχνουμε το καβούρι με τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το ξινόμηλο, τον δυόσμο, το ξύσμα και τον χυμό μοσχολέμονο, αλάτι, φρέσκο πιπέρι και κάρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

 

Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε απαλά. Στην συνέχεια κόβουμε τα κρουασάν και τα γεμίζουμε με το μείγμα. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πράσινη ανάμεικτη σαλάτα.

 

Σνίτσελ κοτόπουλο

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

500 γρ. μπούτι κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο, χωρίς πέτσα

500 γρ. ξινόγαλο

200 γρ. αλεύρι

Κορν φλάουερ

1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

1 πρέζα σκόνη σκόρδου

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

 

Υλικά γαρνιτούρας

Πατάτες baby, 16 λεπτά βράσιμο

Ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

 

Εκτέλεση

Σε βαθύ πιάτο τοποθετούμε το κοτόπουλο, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ξινόγαλου και μαρινάρουμε για 10 λεπτά περίπου. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουερ, τη σκόνη σκόρδου και κρατάμε λίγο από το μείγμα για να πανάρουμε το κοτόπουλο. Στο υπόλοιπο προσθέτουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Η αναλογία είναι ένα προς ένα άλευρα και ξινόγαλο και κάποιες φορές ίσως χρειαστεί λίγο ξινόγαλο παραπάνω.

 

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και στη συνέχεια το αλευρώνουμε. Το βουτάμε στον χυλό και τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο στους 170 βαθμούς και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Στη συνέχεια στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με baby βραστές πατάτες με ελαιόλαδο, χυμό λεμόνι, μαϊντανό και σχοινόπρασο.

 

Πατατοσαλάτα με τόνο Αλοννήσου

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

200 γραμ. τόνος Αλοννήσου

12 πατάτες baby

10 ντοματίνια

8 ελιές Καλαμών

1 κ.σ. κάππαρη

100 ml ελαιόλαδο

20 ml μηλόξιδο

2 τεμάχια αντζούγια

1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

Μισή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 πρέζα ρίγανη

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά βράζουμε τις πατάτες για 16 με 18 λεπτά. Σε μπολ ρίχνουμε μαϊντανό, δυόσμο, σχοινόπρασο, κάππαρη, σκόρδο και αντζούγια, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ξίδι και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

 

Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες, τα ντοματίνια και την ελιά φιλέτο, τα προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον τόνο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ρίγανη, διορθώνουμε με το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

 

 

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 συνταγές με πρωταγωνιστή το κοτόπουλο + όσα πρέπει να προσέχουμε στη χρήση του
Οι νεαροί σεφ Δημήτρης Ζύμπα και Νίκος Βοργιάς προτείνουν ευφάνταστα πιάτα με το πιο ευέλικτο υλικό της κουζίνας
4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι
Ο σεφ Σήφης Μανουσέλης μάς καθοδηγεί στην εντυπωσιακή μαγειρική της Ταϊλάνδης
Η Ιζαμπέλα στρώνει αυθεντικό αρμένικο τραπέζι στου Ρέντη
Σε μια μικρή γωνιά στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη μια μαγείρισσα και οι φίλες της ετοίμασαν 9 σπιτικά αρμένικα φαγητά
6 συνταγές αυθεντικής ιαπωνικής κουζίνας που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι
Ο σεφ Πολυχρόνης Δαμαλάς εξηγεί ότι η ιαπωνική κουζίνα είναι νόστιμη, ελαφριά, μπορεί να είναι οικονομική και κυρίως δεν αποτελείται μόνο από σούσι!
Συνταγές για να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες
Γλυκός, αλμυρός, με γέμιση ή χωρίς ― ο λουκουμάς είναι ένα βασικό γλυκό της ανθρωπότητας, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον οθωμανικό lokma.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να φτάσεις σε κατάσταση προσωρινής ευτυχίας στα τσιπουράδικα του Βόλου
Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης αναλύει την φιλοσοφία, την ιστορία και την τελετουργία πίσω από τα διάσημα τσιπουράδικα του Βόλου
Τα λαδερά του καλοκαιριού και πού να τα δοκιμάσεις
13 μέρη της Αθήνας που σερβίρουν νόστιμα, καλοκαιρινά λαδερά
Αστακός: Πώς από «φαγητό της φυλακής» μετατράπηκε σε ένα από τα ακριβότερα εδέσματα
Η τιμή του αστακού δεν ήταν πάντα τόσο υψηλή όσο είναι σήμερα
10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού
Ετικέτες που δοκιμάσαμε πρόσφατα και τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα
Skata και flokia: φάγαμε στην Ισλανδία το αηδιαστικότερο φαγητό του κόσμου
Ο Μ.Hulot, στο δεύτερο και τελευταίο του μέρος του ταξιδιωτικού άρθρου για την Ισλανδία περιγράφει μερικά όχι και τόσο εξωτικά πράγματα
10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019
Επιλέξαμε και σας προτείνουμε 10 ετικέτες, χωρίς περιορισμούς προέλευσης, ποικιλιακής σύνθεσης, στυλ και τιμής, που αξίζει να δοκιμάσετε
Ποιός θυμάται τον Δημήτρη Ποταμιάνο;
Κάποτε είχαμε ρωτήσει τον εξαιρετικό συγγραφέα και γευσιγνώστη τι τού έχει μάθει η ζωή. Σχεδόν 20 χρόνια μετά οι απαντήσεις του έχουν την ίδια στοχαστική αξία
Διάσημοι συγγραφείς και το αγαπημένο τους πιάτο: οι συνταγές
Μια επιλογή από συνταγές και ιστορίες από τις γαστρονομικές συνήθειες διάσημων συγγραφέων.
Η γαστρονομική κουλτούρα των Κωνσταντινουπολιτών του Παλαιού Φαλήρου
Ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας των Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας εδρεύει στο Παλαιό Φάληρο, όπου μαζί με τις ζωές τους έχουν εγκαταστήσει και την εξαίσια κουζίνα τους
12 μέρη για καφέ, γλυκό και φαγητό που αξίζει να επισκεφθείς στα νότια προάστια
Το μέτωπο των νοτίων προαστίων παίζει πάντα δυνατά στον αθηναϊκό χάρτη της εστίασης
Μία νεαρή Κινέζα φτιάχνει τα πιο απολαυστικά βίντεο για φαγητό στο YouTube
Η Dianxi Xiaoge κάνει δημοφιλή σε όλο τον κόσμο την γαστρονομική κουλτούρα του χωριού της και γίνεται μία από τις πιο διάσημες Κινέζες της σύγχρονης εποχής.
4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας
Ο σεφ Γιώργος Κόντας παρουσιάζει νόστιμους τρόπους αξιοποίησης των λαχανικών και των φρούτων που δεν χρησιμοποιήθηκαν μόλις αγοράστηκαν
9 μαγαζιά για να περάσεις καλά αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα
Δροσερές ταράτσες, τραπεζάκια έξω, καινούργιες γεύσεις και κλασικές αξίες συνθέτουν τη γαστρονομική σκηνή της πόλης για τους επόμενους μήνες.
Πού να φας καλά αυτό το καλοκαίρι
12 σημεία της Αθήνας που παρέχουν διαφορετικές επιλογές με κοινό γνώμονα την ποιότητα
Βόλτα στα παλιά καφενεία που ακόμη αντέχουν κι ελάχιστοι γνωρίζουν στο λιμάνι του Πειραιά
Ικαριώτικο καφενείο, ο Σταύρος, ο Σταμάτης - μέρη ξεχασμένα με αυθεντικότητα και γοητεία.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή