Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο
Γεύση

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο

Eύκολες και γρήγορες συνταγές με ό,τι υλικά διαθέτει το ψυγείο και το ντουλάπι σου.

Πώς μπορείς να καταλαγιάσεις γρήγορα και νόστιμα την πείνα σου; Αυτό που χρειάζεσαι είναι να μπεις στην κουζίνα και να μαγειρέψεις εύκολες και γρήγορες συνταγές με ό,τι υλικά διαθέτει το ψυγείο και το ντουλάπι σου. Μπορείς να ακονίσεις τη φαντασία σου και να ασχοληθείς με τη μαγειρική τόσο, όσο χρειάζεται για να προσφέρεις χαλάρωση στον εαυτό σου.

 

«Με λίγα υλικά μπορείς να ετοιμάσεις φαγητό χωρίς να χρειάζεται να διαθέσεις πολλές ώρες στην κουζίνα» λέει ο σεφ Βασίλης Ρούσσος και προσθέτει: «Μπορείς να οργανώσεις χωρίς κόπο το ντουλάπι της κουζίνας σου με απαραίτητα και ευέλικτα υλικά που είναι μακράς διάρκειας, όπως και το ψυγείο και την κατάψυξη».

 

Στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν βούτυρο, ζαμπόν, σαλάμι, τυρί τοστ, γιαούρτι, αυγά, έτοιμα παντζάρια βρασμένα, γάλα, έτοιμες πράσινες σαλάτες, πιπεριές χρωματιστές, φρούτα.

 

Σύμφωνα με όσα προτείνει ο σεφ, εφοδίασε το ντουλάπι με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, πελτέ και κονσέρβα ντομάτας, ρύζι, φακές, μουστάρδα, γαλέτα φρυγανιάς, ξίδι, σόγια σος, μαγιονέζα, ζάχαρη, κονσέρβα μανιτάρια, τόνο, καλαμπόκι, μπίρα, κρασί, μέλι, σάλτσες έτοιμες κ.λπ. Στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν βούτυρο, ζαμπόν, σαλάμι, τυρί τοστ, γιαούρτι, αυγά, έτοιμα παντζάρια βρασμένα, γάλα, έτοιμες πράσινες σαλάτες, πιπεριές χρωματιστές, φρούτα. Στην κατάψυξη μπαίνουν μπέικον, αρακάς, φασολάκια, μείγμα λαχανικών για ρύζι, σνίτσελ κοτόπουλο, μπιφτέκια, πίτες, χοιρινές μπριζόλες λαιμού, χορτόπιτες.

 

O σεφ Βασίλης Ρούσσος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
O σεφ Βασίλης Ρούσσος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Δίνοντας οδηγίες προς... ναυτιλλομένους, ο Βασίλης προσθέτει: «Τα ζυμαρικά μαγειρεύονται γρήγορα και δίνουν ενέργεια. Η πίτα από το σουβλάκι εύκολα μετατρέπεται σε πίτσα με ό,τι υλικά έχεις, ψήνοντάς τη στον φούρνο για 8 λεπτά και, αν θέλεις, ενισχύεις γευστικά το αποτέλεσμα με αυγό μελάτο ή τηγανητό. Επίσης, εύκολη είναι η παρασκευή σάλτσας γιαουρτιού, αρωματίζοντάς το με άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι, χυμό και ξύσμα μοσχολέμονου, και δυόσμο. Συνοδεύει ψητό σολομό, κοτόπουλο, πατατοσαλάτα, πράσινη σαλάτα και σάντουιτς από κρουασάν, ψωμί ή κουλούρι Θεσσαλονίκης».

 

Ομελέτα φρουτάλια

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

Για την ομελέτα

4 αυγά

40 ml γάλα

1 μεγάλη πατάτα

40 γρ. - 12 φέτες σαλάμι Λευκάδας

50 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

 

Υλικά γαρνιτούρας

Ντομάτα κομμένη σε κύβους

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Δυόσμος ψιλοκομμένος

Ανθότυρο σε κομμάτια

 

Εκτέλεση

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, τη γραβιέρα, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τις φέτες από το σαλάμι Λευκάδας που έχουμε κόψει σε 2 εκ. Αφαιρούμε το σαλάμι από το τηγάνι, προσθέτουμε ελαιόλαδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες κομμένες σε σχήμα ροδέλας, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

 

Προσθέτουμε το σαλάμι και ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά. Σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε περίπου 6 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφού πάρει τη μορφή ομελέτας, γυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά, προσέχοντας μη σπάσει η ομελέτα. Στη συνέχεια σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τα υλικά της γαρνιτούρας.

 

Σολομός με σάλτσα γιαούρτι και ρύζι μπασμάτι

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

2 τεμ. σολομός (180 γρ. το καθένα)

200 γρ. ρύζι μπασμάτι

60 γρ. γάλα φρέσκο

40 γρ. βούτυρο

Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Υλικά για σάλτσα γιαουρτιού

200 γρ. γιαούρτι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Χυμός από ½ λεμόνι

60 ml ζωμός λαχανικών

Άνηθος ψιλοκομμένος

Δυόσμος ψιλοκομμένος

 

Εκτέλεση

Σε μπολ με νερό μουλιάζουμε το ρύζι για 15 λεπτά, αλλάζοντας νερό μέχρι να γίνει διαυγές και να φύγει το άμυλό του. Στραγγίζουμε το ρύζι και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε νερό, το γάλα και μόλις πάρει μια βράση μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά. Λίγο πριν απορροφήσει τα υγρά του το αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι και αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη, ανακατεύοντάς το ανά διαστήματα.


Αλατοπιπερώνουμε τον σολομό και τον τοποθετούμε σε τηγάνι με ηλιέλαιο, σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να αλλάζει χρώμα, βάζουμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 4 λεπτά. Για τη σάλτσα γιαούρτι αναμειγνύουμε σε μπολ όλα τα υλικά. Σερβίρουμε το ρύζι με τον σολομό και από πάνω γαρνίρουμε με τη σάλτσα γιαούρτι.

 

Κρουασάν βουτύρου με καβούρι

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

Δύο τεμάχια κρουασάν βουτύρου

120 γρ. καβούρι

1 ξινόμηλο

5 ντοματίνια

40 γρ. μαγιονέζα

10 γρ. γιαούρτι

5 γρ. κάρι

6 φύλλα δυόσμο

Ξύσμα και χυμός από 1 μοσχολέμονο

Αλάτι, φρέσκο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Κόβουμε τα ντοματίνια στα 4 και το ξινόμηλο σε μικρούς κύβους. Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και σε ένα μπολ ρίχνουμε το καβούρι με τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το ξινόμηλο, τον δυόσμο, το ξύσμα και τον χυμό μοσχολέμονο, αλάτι, φρέσκο πιπέρι και κάρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

 

Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε απαλά. Στην συνέχεια κόβουμε τα κρουασάν και τα γεμίζουμε με το μείγμα. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πράσινη ανάμεικτη σαλάτα.

 

Σνίτσελ κοτόπουλο

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

500 γρ. μπούτι κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο, χωρίς πέτσα

500 γρ. ξινόγαλο

200 γρ. αλεύρι

Κορν φλάουερ

1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

1 πρέζα σκόνη σκόρδου

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

 

Υλικά γαρνιτούρας

Πατάτες baby, 16 λεπτά βράσιμο

Ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

 

Εκτέλεση

Σε βαθύ πιάτο τοποθετούμε το κοτόπουλο, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ξινόγαλου και μαρινάρουμε για 10 λεπτά περίπου. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουερ, τη σκόνη σκόρδου και κρατάμε λίγο από το μείγμα για να πανάρουμε το κοτόπουλο. Στο υπόλοιπο προσθέτουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Η αναλογία είναι ένα προς ένα άλευρα και ξινόγαλο και κάποιες φορές ίσως χρειαστεί λίγο ξινόγαλο παραπάνω.

 

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και στη συνέχεια το αλευρώνουμε. Το βουτάμε στον χυλό και τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο στους 170 βαθμούς και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Στη συνέχεια στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με baby βραστές πατάτες με ελαιόλαδο, χυμό λεμόνι, μαϊντανό και σχοινόπρασο.

 

Πατατοσαλάτα με τόνο Αλοννήσου

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

200 γραμ. τόνος Αλοννήσου

12 πατάτες baby

10 ντοματίνια

8 ελιές Καλαμών

1 κ.σ. κάππαρη

100 ml ελαιόλαδο

20 ml μηλόξιδο

2 τεμάχια αντζούγια

1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

Μισή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 πρέζα ρίγανη

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά βράζουμε τις πατάτες για 16 με 18 λεπτά. Σε μπολ ρίχνουμε μαϊντανό, δυόσμο, σχοινόπρασο, κάππαρη, σκόρδο και αντζούγια, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ξίδι και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

 

Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες, τα ντοματίνια και την ελιά φιλέτο, τα προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον τόνο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ρίγανη, διορθώνουμε με το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

 

*Οι συνταγές δημιουργήθηκαν στην κουζίνα του εστιατορίου Balcony (Βεΐκου 1, Κουκάκι) και ετοίμασε γρήγορες και εύκολες συνταγές.

 

 

 

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 συνταγές με πρωταγωνιστή το κοτόπουλο + όσα πρέπει να προσέχουμε στη χρήση του
Οι νεαροί σεφ Δημήτρης Ζύμπα και Νίκος Βοργιάς προτείνουν ευφάνταστα πιάτα με το πιο ευέλικτο υλικό της κουζίνας
4 συνταγές ταϊλανδέζικης κουζίνας που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι
Ο σεφ Σήφης Μανουσέλης μάς καθοδηγεί στην εντυπωσιακή μαγειρική της Ταϊλάνδης
Η Ιζαμπέλα στρώνει αυθεντικό αρμένικο τραπέζι στου Ρέντη
Σε μια μικρή γωνιά στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη μια μαγείρισσα και οι φίλες της ετοίμασαν 9 σπιτικά αρμένικα φαγητά
6 συνταγές αυθεντικής ιαπωνικής κουζίνας που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι
Ο σεφ Πολυχρόνης Δαμαλάς εξηγεί ότι η ιαπωνική κουζίνα είναι νόστιμη, ελαφριά, μπορεί να είναι οικονομική και κυρίως δεν αποτελείται μόνο από σούσι!
Πώς να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες
Γλυκός, αλμυρός, με γέμιση ή χωρίς ― ο λουκουμάς είναι ένα βασικό γλυκό της ανθρωπότητας, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον οθωμανικό lokma.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταξίδι στη Λέρο μέσα από διαλεχτά γαστρονομικά προϊόντα
Πώς ο πλούτος των πρώτων υλών και της γαστρονομίας του νησιού εντάσσεται στις συνταγές μας
Πώς πίνεται σωστά το τσάι και πού θα βρεις τα καλύτερα τσάγια στην Αθήνα
Πού θα βρείτε εξαιρετικές ποικιλίες και πρωτότυπα αξεσουάρ για να στήσετε το δικό σας tea party.
6 προτάσεις για καταπληκτικό φαγητό και γλυκό στο σπίτι
Ξεχωριστές επιλογές για delivery και take away.
 Έκτορας Μποτρίνι: «Δεν γίνεται να είσαι σεφ στα 25 σου, εκτός και αν είσαι ιδιοφυΐα»
Ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής του «Εφιάλτη στην κουζίνα» αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
Το πρωινό στο σπίτι γίνεται η αγαπημένη στιγμή της ημέρας
Προτάσεις από τα καλύτερα μέρη της Αθήνας, delivered by efood.
 Δυο εύκολες συνταγές με κολοκύθα
Έχει τις ευκολίες της η κομμένη κολοκύθα, που ολοένα και περισσότερα σούπερ-μάρκετ περιλαμβάνουν σε δισκάκια στο τμήμα των φρέσκων λαχανικών. Έτοιμη για μαγείρεμα, γίνεται ακόμα πιο ελκυστική για τις χειμωνιάτικες συνταγές μας.
8 κινηματογραφικές σκηνές με ζυμαρικά που μας ανοίγουν την όρεξη
Με αφορμή την αυριανή Διεθνή Μέρα Ιταλικής Κουζίνας συγκεντρώσαμε κινηματογραφικές σκηνές όπου πρωταγωνιστεί η βασική πρώτη ύλη της ιταλικής κουζίνας, τα ζυμαρικά.
Το 2021 φέρνει νέες γευστικές τάσεις
Επιλογές απόλαυσης από τα πιο επιδραστικά food spots, delivered by efood.
Η επιστροφή του «MasterChef»: Χρήσιμα tips για τους υποψήφιους παίκτες και για σπιτικούς μάγειρες
Μαζί με το αγαπημένο ριάλιτι μαγειρικής, επιστρέφει και το ημερολόγιο της Μίνας Κακανιά στη LiFO.
Δάφνη, η νύμφη που ξελόγιασε τον Απόλλωνα και απαραίτητο συστατικό στην κουζίνα μας
Όχι μόνο στην ελληνική κουζίνα μα και σε ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη, ήδη από την αρχαιότητα, εκτός του ότι στολίζει τους νικητές και τους ήρωες, η δάφνη αρωματίζει και τα μαγειρέματά μας.
Πώς να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες
Γλυκός, αλμυρός, με γέμιση ή χωρίς ― ο λουκουμάς είναι ένα βασικό γλυκό της ανθρωπότητας, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον οθωμανικό lokma.
Burger Fest Home Edition: Πώς θα απολαύσετε μερικά από τα καλύτερα burgers της πόλης στο σπίτι σας
Το πρώτο και μεγαλύτερο ελληνικό food festival αφιερωμένο στο burger, έρχεται στο σπίτι μας, μέχρι και τις 21/3/2021.
Τι τρώει η Angie; - Ένα γιορτινό παραμύθι γεύσης
Η δημοσιογράφος γεύσης της LiFO, Αντζελίνα Καλογεροπούλου, διηγείται ένα παραμυθένιο μενού από τον σεφ Νίκο Μπίλλη, που περιλαμβάνει γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας, ενώ λίγο αργότερα συνομιλεί με τον οινογνώστη Θοδωρή Λέλεκα για τα ελληνικά κρασιά, καθώς και με την Ιωάννα Λεμονή, υπεύθυνη επικοινωνίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η οποία προτείνει όμορφες πορσελάνινες πιατέλες και πιάτα με ζωγραφισμένα ελληνικά αγριολούλουδα για το σερβίρισμα.
Πανγαστροδημία: Η γαστρονομία σε καιρό πανδημίας
Μπορεί να υπάρξει υψηλή γαστρονομία σε περίοδο εγκλεισμού; Μπορεί να διασωθεί μια μεγάλη γεύση σε πακέτο;
Οι πικρές γεύσεις του χειμώνα
Ποια γεύση έπεσε πρώτη στον βωμό της σύγχρονης μαγειρικής και γεύσης; Το πικρό! Πρώτη, αλλά όχι αμαχητί, όπως θα δούμε παρακάτω.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή