5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
0

Πώς μπορείς να καταλαγιάσεις γρήγορα και νόστιμα την πείνα σου; Αυτό που χρειάζεσαι είναι να μπεις στην κουζίνα και να μαγειρέψεις εύκολες και γρήγορες συνταγές με ό,τι υλικά διαθέτει το ψυγείο και το ντουλάπι σου. Μπορείς να ακονίσεις τη φαντασία σου και να ασχοληθείς με τη μαγειρική τόσο, όσο χρειάζεται για να προσφέρεις χαλάρωση στον εαυτό σου.

«Με λίγα υλικά μπορείς να ετοιμάσεις φαγητό χωρίς να χρειάζεται να διαθέσεις πολλές ώρες στην κουζίνα» λέει ο σεφ Βασίλης Ρούσσος και προσθέτει: «Μπορείς να οργανώσεις χωρίς κόπο το ντουλάπι της κουζίνας σου με απαραίτητα και ευέλικτα υλικά που είναι μακράς διάρκειας, όπως και το ψυγείο και την κατάψυξη».

Στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν βούτυρο, ζαμπόν, σαλάμι, τυρί τοστ, γιαούρτι, αυγά, έτοιμα παντζάρια βρασμένα, γάλα, έτοιμες πράσινες σαλάτες, πιπεριές χρωματιστές, φρούτα.

Σύμφωνα με όσα προτείνει ο σεφ, εφοδίασε το ντουλάπι με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, πελτέ και κονσέρβα ντομάτας, ρύζι, φακές, μουστάρδα, γαλέτα φρυγανιάς, ξίδι, σόγια σος, μαγιονέζα, ζάχαρη, κονσέρβα μανιτάρια, τόνο, καλαμπόκι, μπίρα, κρασί, μέλι, σάλτσες έτοιμες κ.λπ. Στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν βούτυρο, ζαμπόν, σαλάμι, τυρί τοστ, γιαούρτι, αυγά, έτοιμα παντζάρια βρασμένα, γάλα, έτοιμες πράσινες σαλάτες, πιπεριές χρωματιστές, φρούτα. Στην κατάψυξη μπαίνουν μπέικον, αρακάς, φασολάκια, μείγμα λαχανικών για ρύζι, σνίτσελ κοτόπουλο, μπιφτέκια, πίτες, χοιρινές μπριζόλες λαιμού, χορτόπιτες.

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
O σεφ Βασίλης Ρούσσος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δίνοντας οδηγίες προς... ναυτιλλομένους, ο Βασίλης προσθέτει: «Τα ζυμαρικά μαγειρεύονται γρήγορα και δίνουν ενέργεια. Η πίτα από το σουβλάκι εύκολα μετατρέπεται σε πίτσα με ό,τι υλικά έχεις, ψήνοντάς τη στον φούρνο για 8 λεπτά και, αν θέλεις, ενισχύεις γευστικά το αποτέλεσμα με αυγό μελάτο ή τηγανητό. Επίσης, εύκολη είναι η παρασκευή σάλτσας γιαουρτιού, αρωματίζοντάς το με άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι, χυμό και ξύσμα μοσχολέμονου, και δυόσμο. Συνοδεύει ψητό σολομό, κοτόπουλο, πατατοσαλάτα, πράσινη σαλάτα και σάντουιτς από κρουασάν, ψωμί ή κουλούρι Θεσσαλονίκης».

Ομελέτα φρουτάλια

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

Για την ομελέτα

4 αυγά

40 ml γάλα

1 μεγάλη πατάτα

40 γρ. - 12 φέτες σαλάμι Λευκάδας

50 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Υλικά γαρνιτούρας

Ντομάτα κομμένη σε κύβους

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Δυόσμος ψιλοκομμένος

Ανθότυρο σε κομμάτια

Εκτέλεση

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, τη γραβιέρα, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τις φέτες από το σαλάμι Λευκάδας που έχουμε κόψει σε 2 εκ. Αφαιρούμε το σαλάμι από το τηγάνι, προσθέτουμε ελαιόλαδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες κομμένες σε σχήμα ροδέλας, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Προσθέτουμε το σαλάμι και ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά. Σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε περίπου 6 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφού πάρει τη μορφή ομελέτας, γυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά, προσέχοντας μη σπάσει η ομελέτα. Στη συνέχεια σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τα υλικά της γαρνιτούρας.

Σολομός με σάλτσα γιαούρτι και ρύζι μπασμάτι

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

2 τεμ. σολομός (180 γρ. το καθένα)

200 γρ. ρύζι μπασμάτι

60 γρ. γάλα φρέσκο

40 γρ. βούτυρο

Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για σάλτσα γιαουρτιού

200 γρ. γιαούρτι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Χυμός από ½ λεμόνι

60 ml ζωμός λαχανικών

Άνηθος ψιλοκομμένος

Δυόσμος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σε μπολ με νερό μουλιάζουμε το ρύζι για 15 λεπτά, αλλάζοντας νερό μέχρι να γίνει διαυγές και να φύγει το άμυλό του. Στραγγίζουμε το ρύζι και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε νερό, το γάλα και μόλις πάρει μια βράση μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά. Λίγο πριν απορροφήσει τα υγρά του το αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι και αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη, ανακατεύοντάς το ανά διαστήματα.


Αλατοπιπερώνουμε τον σολομό και τον τοποθετούμε σε τηγάνι με ηλιέλαιο, σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να αλλάζει χρώμα, βάζουμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 4 λεπτά. Για τη σάλτσα γιαούρτι αναμειγνύουμε σε μπολ όλα τα υλικά. Σερβίρουμε το ρύζι με τον σολομό και από πάνω γαρνίρουμε με τη σάλτσα γιαούρτι.

Κρουασάν βουτύρου με καβούρι

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

Δύο τεμάχια κρουασάν βουτύρου

120 γρ. καβούρι

1 ξινόμηλο

5 ντοματίνια

40 γρ. μαγιονέζα

10 γρ. γιαούρτι

5 γρ. κάρι

6 φύλλα δυόσμο

Ξύσμα και χυμός από 1 μοσχολέμονο

Αλάτι, φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα ντοματίνια στα 4 και το ξινόμηλο σε μικρούς κύβους. Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και σε ένα μπολ ρίχνουμε το καβούρι με τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το ξινόμηλο, τον δυόσμο, το ξύσμα και τον χυμό μοσχολέμονο, αλάτι, φρέσκο πιπέρι και κάρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε απαλά. Στην συνέχεια κόβουμε τα κρουασάν και τα γεμίζουμε με το μείγμα. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πράσινη ανάμεικτη σαλάτα.

Σνίτσελ κοτόπουλο

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

500 γρ. μπούτι κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο, χωρίς πέτσα

500 γρ. ξινόγαλο

200 γρ. αλεύρι

Κορν φλάουερ

1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

1 πρέζα σκόνη σκόρδου

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

Υλικά γαρνιτούρας

Πατάτες baby, 16 λεπτά βράσιμο

Ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε βαθύ πιάτο τοποθετούμε το κοτόπουλο, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ξινόγαλου και μαρινάρουμε για 10 λεπτά περίπου. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουερ, τη σκόνη σκόρδου και κρατάμε λίγο από το μείγμα για να πανάρουμε το κοτόπουλο. Στο υπόλοιπο προσθέτουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Η αναλογία είναι ένα προς ένα άλευρα και ξινόγαλο και κάποιες φορές ίσως χρειαστεί λίγο ξινόγαλο παραπάνω.

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και στη συνέχεια το αλευρώνουμε. Το βουτάμε στον χυλό και τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο στους 170 βαθμούς και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Στη συνέχεια στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με baby βραστές πατάτες με ελαιόλαδο, χυμό λεμόνι, μαϊντανό και σχοινόπρασο.

Πατατοσαλάτα με τόνο Αλοννήσου

5 εύκολες συνταγές που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

200 γραμ. τόνος Αλοννήσου

12 πατάτες baby

10 ντοματίνια

8 ελιές Καλαμών

1 κ.σ. κάππαρη

100 ml ελαιόλαδο

20 ml μηλόξιδο

2 τεμάχια αντζούγια

1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

Μισή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 πρέζα ρίγανη

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά βράζουμε τις πατάτες για 16 με 18 λεπτά. Σε μπολ ρίχνουμε μαϊντανό, δυόσμο, σχοινόπρασο, κάππαρη, σκόρδο και αντζούγια, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ξίδι και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες, τα ντοματίνια και την ελιά φιλέτο, τα προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον τόνο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ρίγανη, διορθώνουμε με το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

*Οι συνταγές δημιουργήθηκαν στην κουζίνα του εστιατορίου Balcony (Βεΐκου 1, Κουκάκι) και ετοίμασε γρήγορες και εύκολες συνταγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 17.2.2019

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ