5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Το κρασί είναι πάνω απ' όλα επικοινωνία, όχι "μνήμες της Ελένης από το Κωσταλέξι". Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η ποιοτική αναβάθμιση που έχει γίνει στα κρασιά της Κρήτης είναι ραγδαία και το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δοκιμάζουμε ολοένα και πιο συχνά τοπικές ποικιλίες σε διαφορετικά στυλ οινοποίησης.

Η λευκή ποικιλία Βιδιανό είναι μία από τις πρώτες που τράβηξε το ενδιαφέρον μας πριν από μία δεκαετία. Τότε συναντούσαμε ελάχιστες μονοποικιλιακές προτάσεις στις προθήκες των καταστημάτων, ενώ σήμερα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολυάριθμες, κάποιες εκ των οποίων δεν προέρχονται από την Κρήτη.

Το Βιδιανό έχει φρουτώδη χαρακτήρα, με τα πυρηνόκαρπα να ξεχωρίζουν, και απολαυστική επίγευση, με φινέτσα και φρεσκάδα.

Αν και συχνά το κρασί χαρακτηρίζεται από στοιχεία έντονου τοπικισμού, κατά τη γνώμη μας είναι ευλογία να δοκιμάζουμε μια ποικιλία προερχόμενη και από άλλα μικροκλίματα. Η φήμη του Ασύρτικου δεν θα ήταν ποτέ η ίδια εάν δεν είχε φυτευτεί όχι απλώς παντού στην Ελλάδα, μα και από την Καλιφόρνια έως την Αυστραλία. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, επικοινωνία.

Το Βιδιανό λένε ότι προέρχεται από την περιοχή του Ρεθύμνου, όμως τις περισσότερες φυτεύσεις σήμερα τις συναντάμε από παραγωγούς του Ηρακλείου. Έχει φρουτώδη χαρακτήρα, με τα πυρηνόκαρπα να ξεχωρίζουν, και απολαυστική επίγευση, με φινέτσα και φρεσκάδα.

Ξεχωρίσαμε πέντε εντελώς διαφορετικές εκδοχές της ποικιλίας, προκειμένου να δοκιμάσετε και να δείτε ποια σας ταιριάζει.

ΑΣΠΡΑ ΧΑΡΑΚΙΑ

Οινοποιείο Στραταριδάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο νοτιότερο οινοποιείο της Ευρώπης, γύρω από τον ενιαίο αμπελώνα της οικογένειας Στραταριδάκη, δεσπόζουν μοναστηριακά κτήματα και άσπρα βράχια ή, αλλιώς, χαράκια, σύμφωνα με τους Κρητικούς. Εκεί οφείλει το όνομά της μία από τις πιο αγαπητές ετικέτες της λευκής ποικιλίας. Κομψά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, ώριμων εσπεριδοειδών και διακριτικές ανθικές νότες. Φρουτώδης γεύση, με ισορροπημένη οξύτητα και καλής διάρκειας επίγευση.

VORINOS

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η οικογένεια Δασκαλάκη έχει παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια από τον Μεσοπόλεμο. Η 3η γενιά, πλέον, έχει επενδύσει στη βιοδυναμική καλλιέργεια και παράγει κρασιά με χαρακτήρα. Το Βιδιανό της έχει κρυστάλλινη καθαρότητα, έντονα φρουτώδη διάσταση με νύξεις λευκών ανθέων και ευχάριστη, μακρά επίγευση.

3,14

Κτήμα Πατεριανάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λένε ότι στο κρασί αποτυπώνεται ο χαρακτήρας του οινοποιού. Αν είναι έτσι, τότε τι συμβαίνει σε ένα οινοποιείο που το «τρέχουν» τέσσερις δυναμικές γυναίκες; Μετά τον επιτυχημένο Μελισσόκηπο, τολμούν μια σειρά κρασιών ήπιας οινοποίησης σε περιορισμένο αριθμό φιαλών με τίτλο «3,14». Ντελικάτα αρώματα πυρηνόκαρπων και αχλαδιού με νύξεις εσπεριδοειδών. Στόμα ζουμερό, με φρουτώδη επίγευση.

ΑΜPHΟRΑ

Οινοποιείο Δουλουφάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο καταξιωμένος οινοποιός Νίκος Δουλουφάκης, με σημαντική εμπειρία στη βόρεια Ιταλία, έχει ήδη στο portfolio του δύο δημοφιλείς προτάσεις Βιδιανού: το Δάφνιο και τον Άσπρο Λαγό. Αυτήν τη φορά μάς παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή της ποικιλίας, αφού η οινοποίηση έγινε με τη χρήση πήλινων κρητικών αμφορέων 300 lt. Ξεχωριστός αρωματικός χαρακτήρας γλυκών εσπεριδοειδών με νύξεις μελιού και μπαχαρικών. Εντυπωσιακό στόμα με τονισμένη οξύτητα, γήινες νότες και διακριτικές τανίνες. Μοναδικό αποτέλεσμα.

OENOPS

Κρασιά Oenops

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς καταπιάνεται με γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Για το Βιδιανό επέλεξε σταφύλια από ορεινά αμπελοτόπια του Ηρακλείου και τα οινοποίησε με χρήση τριών διαφορετικών δοχείων (δεξαμενή inox, αμφορέας και βαρέλι). Αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, με νότες βοτάνων. Στο στόμα η λιπαρή υφή εξισορροπείται από τη δροσερή οξύτητα, προσδίδοντας διάρκεια στην επίγευση.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ