Ελληνικά natural wines: 5 προτάσεις που αξίζει να δοκιμάσετε

Ελληνικά natural wines: 5 προτάσεις που αξίζει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Στα μέσα της δεκαετίας του '90 ξεκίνησε αυθόρμητα η τάση των «φυσικών κρασιών», δηλαδή η (επι)στροφή σε εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Σε πρόσφατο αφιέρωμα που έγινε στον Πιερ-Πάολο Παζολίνι από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, αναφέρθηκε η φράση που είχε πει ο αιρετικός σκηνοθέτης: «Αν θέλουμε να γίνουμε απλοί άνθρωποι και ειλικρινείς, πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν, να αρχίσουμε να οργώνουμε τη γη μας, όπως γινόταν παλιά».


Αντίστοιχες ανησυχίες άρχισαν να απασχολούν μερίδα Γάλλων οινοποιών στα μέσα της δεκαετίας του '90 κι έτσι ξεκίνησε αυθόρμητα η τάση των «φυσικών κρασιών», δηλαδή η (επι)στροφή σε εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης. Η αλήθεια είναι ότι ο όρος «φυσικά κρασιά» είναι μεν ελκυστικός, αλλά αποπροσανατολίζει.

Στα ελληνικά, είναι προτιμότερο να τα διαχωρίζουμε σε κρασιά «ήπιας-φυσικής οινοποίησης» και «συμβατικά», που ακολουθούν δηλαδή βιομηχανοποιημένες πρακτικές. Οποιοσδήποτε διαχωρισμός έχει να κάνει με στάση και στυλ των οινοποιών σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει την ποιότητα. Το εμφιαλωμένο κρασί, σε οποιαδήποτε έκφρασή του, είναι το αγνότερο προϊόν που φτάνει στο τραπέζι μας.

Οι πολέμιοι τέτοιων κρασιών συχνά θέτουν ερωτήματα για τις πιστοποιήσεις. Βεβαίως και υπάρχουν φορείς που πιστοποιούν, αυτό όμως δεν είναι κριτήριο ή προϋπόθεση. «Εμπιστοσύνη» είναι η καλύτερη απάντηση και μόνο αυτή πρέπει να χαρακτηρίζει τις επιλογές μας.


Οι πολέμιοι τέτοιων κρασιών συχνά θέτουν ερωτήματα για τις πιστοποιήσεις. Βεβαίως και υπάρχουν φορείς που πιστοποιούν, αυτό όμως δεν είναι κριτήριο ή προϋπόθεση. «Εμπιστοσύνη» είναι η καλύτερη απάντηση και μόνο αυτή πρέπει να χαρακτηρίζει τις επιλογές μας.


Σύντομα και περιεκτικά, οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων χαρακτηρίζεται ένα κρασί «φυσικό» ή «ήπιας καλλιέργειας και οινοποίησης» είναι οι ήπιες μέθοδοι καλλιέργειας (βιολογική, βιοδυναμική κ.λπ.), η συλλογή σταφυλιών με το χέρι, η απαγόρευση τεχνολογικών παρεμβάσεων και χρήσης οινολογικών πρόσθετων, η χρήση αυτόχθονων ζυμών και ελάχιστη ή καθόλου χρήση θειώδους.


Έλληνες οινοποιοί που για τουλάχιστον μία δεκαετία ακολουθούν με συνέπεια τέτοιες μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης είναι οι Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος (Τετράμυθος, Ορεινή Αιγιαλεία), Ευρυβιάδης Σκλάβος (Κεφαλονιά), αδελφοί Τάτση (Γουμένισσα), Γιάννης Οικονόμου (Σητεία), Δημήτρης Γεώργας (Αττική) και η οικογένεια Λίγα (Γιαννιτσά).


Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια περίφημη δουλειά κάνουν οι Αποστόλης Θυμιόπουλος (Νάουσα), Παναγιώτης Δημητρόπουλος (Αχαΐα), Jerome Binda (Τήνος) και Κωστής Δαλαμάρας (Νάουσα), η οικογένεια Ταραλά (Νάουσα), η οικογένεια Κιουτσούκη (Θεσσαλονίκη) και ο négociant Γιώργος Ιωαννίδης. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στον Χαρίδημο Χατζηδάκη που καθιέρωσε το δικό του στυλ στη Σαντορίνη.
Σας προτείνουμε 5 ελληνικές ετικέτες από γηγενείς ποικιλίες που εκφράζουν απόλυτα αυτή την παγκόσμια τάση στο κρασί. Δοκιμάστε και η απόφαση δική σας, ανάλογα με το τι πάει στη γευστική σας παλέτα.

ΤΣΑΟΥΣΙ ΣΚΛΑΒΟΥ

Ληξούρι, Κεφαλονιά

Oινοποιείο Σκλάβου / Τσαούσι / 2017

Ελληνικά natural wines: 5 προτάσεις που αξίζει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο οραματιστής Ευρυβιάδης Σκλάβος φημίζεται για την ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών της Κεφαλονιάς με το προσωπικό οινοποιητικό του στυλ. Αυτήν τη φορά μάς συστήνει την εξαιρετικά σπάνια ποικιλία Τσαούσι. Αρώματα τροπικών φρούτων με νότες χαμομηλιού, λεμονανθού και ορυκτότητας. Στόμα λιπαρό, με τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση.

MUSCAT blanc SEC NATURE

Άνω Διακοπτό, Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθος / Μοσχάτο (μικρόρωγο) / 2017

Ελληνικά natural wines: 5 προτάσεις που αξίζει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν το σπουδαίο κρασί γεννιέται στ' αμπέλι, τότε αυτό το ξηρό Μοσχάτο είναι η τρανή απόδειξη. Κόσμημα της φύσης σε υψόμετρο 1.000 μέτρων με βόρειο προσανατολισμό. Το αποτέλεσμα απίθανο σε ένα λευκό που δείχνει μεγάλη εξέλιξη στον χρόνο. Μύτη πολύπλοκη και ανθική, με νύξεις λουκουμιού. Πλούσιο στο στόμα, με κοφτερή οξύτητα και επίγευση που συνέχεια εξελίσσεται. Τα αδέλφια Σπανού μαζί με τον οινολόγο Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο είναι οι «ενορχηστρωτές» αυτής της άρτιας οινικής συμφωνίας.

ΡΟΔΙΤΗΣ BARRIQUE

Γιαννιτσά, Πέλλα

Κτήμα Λίγα / Κυδωνίτσα / 2017

Ελληνικά natural wines: 5 προτάσεις που αξίζει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η οικογένεια Λίγα εφαρμόζει φυσική αειφόρο καλλιέργεια (Masanobu Fukuoka), δηλαδή ούτε ποτίζουν, ούτε ραντίζουν, ούτε οργώνουν με μηχανικά μέσα το αμπέλι, αφήνοντας ουσιαστικά τη φύση να ισορροπήσει από μόνη της. Αναζητούν με επιμονή και συνέπεια πλούτο στο σταφύλι. Τα κρασιά τους, αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλίες, έχουν μοναδικό χαρακτήρα. Ο Ροδίτης, με ζύμωση σε παλαιά γαλλικά βαρέλια για έναν χρόνο, έχει διακριτική μύτη, ζουμερή γεύση και μπαχαρένια επίγευση.

ANGEL'S HEART

Γουμένισσα, Κιλκίς

Κτήμα Τάτση / Νεγκόσκα / 2013

Ελληνικά natural wines: 5 προτάσεις που αξίζει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μία από τις σπάνιες μονοποικιλιακές οινοποιήσεις της ερυθρής ποικιλίας Νεγκόσκα από την οικογένεια Τάτση που έχει μεγάλη αμπελουργική ιστορία στην περιοχή της Γουμένισσας. Στη μύτη ώριμα κόκκινα φρούτα, γλυκά και πικάντικα μπαχάρια, καθώς και αποξηραμένα σύκα. Στο στόμα πλούσιο και τανικό, με αισθητή οξύτητα και απολαυστικό φρέσκο κόκκινο φρούτο. Επίγευση μακράς διάρκειας με αίσθηση σοκολάτας και πιπεριού.

ΣΗΤΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ζήρος, Λασίθι

Κτήμα Οικονόμου / Λιάτικο - Μαντηλάρι / 2004

Ελληνικά natural wines: 5 προτάσεις που αξίζει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Γιάννης Οικονόμου απεχθάνεται τον όρο «φυσικά κρασιά» και δηλώνει απλά «εγώ σέβομαι το κρασί των προγόνων μου». Δεν μπορεί να είναι και διαφορετικά, μια και ο καλός Κρητικός οινοποιός επέστρεψε στη γενέθλια γη μετά από συνεργασίες με κορυφαία κτήματα του Bordeaux, του Piemonte και του Freiburg για να φροντίσει τ' αμπέλια και να φτιάξει το δικό του κρασί στο οροπέδιο της Ζήρου. Μοναδικός χαρακτήρας οξειδοαναγωγικής ωρίμανσης και εξαιρετική πολυπλοκότητα. Κρασιά περιζήτητα, που τα συναντάμε σε φημισμένα εστιατόρια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ