Τέσσερις συνταγές γεμάτες χρώμα και άγνωστα υλικά από τη Λατινική Αμερική

Τέσσερις συνταγές γεμάτες χρώμα και άγνωστα υλικά από τη Λατινική Αμερική Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Οι συνταγές από τη Λατινική Αμερική έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια την εύνοια των επαγγελματιών της κουζίνας αλλά και την προτίμηση όσων αγαπούν το καλό φαγητό. Η ελκυστικότητά τους οφείλεται στους αναπάντεχους συνδυασμούς που παρουσιάζουν οι τοπικές κουζίνες και στον πλούτο των υλικών που πολλές φορές είναι ελάχιστα γνωστά.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία. Αν βρεις την ευκαιρία να βρεθείς απέναντι σε έναν καλό τεχνίτη αυτής της κουζίνας, μπορεί να απολαύσεις και μια εντυπωσιακή πολυχρωμία που σε βάζει στο παιχνίδι της επιθυμίας πριν ακόμα δοκιμάσεις την πρώτη μπουκιά.

Οι συνταγές από τη Λατινική Αμερική έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια την εύνοια των επαγγελματιών της κουζίνας αλλά και την προτίμηση όσων αγαπούν το καλό φαγητό. Η ελκυστικότητά τους οφείλεται στους αναπάντεχους συνδυασμούς που παρουσιάζουν οι τοπικές κουζίνες και στον πλούτο των υλικών που πολλές φορές είναι ελάχιστα γνωστά.

Ο σεφ Θάνος Στασινός έχει ταξιδέψει στο Περού και στον Αμαζόνιο κι έχει γνωρίσει από κοντά τα τοπικά υλικά και τις ρίζες με τα έντονα χρώματα που τιμάει στην κουζίνα του εστιατορίου Nikkei.

Τέσσερις συνταγές γεμάτες χρώμα και άγνωστα υλικά από τη Λατινική Αμερική Facebook Twitter
Ο σεφ Θάνος Στασινός έχει ταξιδέψει στο Περού και στον Αμαζόνιο κι έχει γνωρίσει από κοντά τα τοπικά υλικά και τις ρίζες με τα έντονα χρώματα που τιμάει στην κουζίνα του εστιατορίου Nikkei. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Στην καρδιά του Αμαζονίου, στο Περού, στη Βολιβία και στη Χιλή υπάρχουν πάνω από 4.500 είδη πατάτας. Το 95% είναι άγριες και δεν καλλιεργούνται, ενώ πολλά από αυτά τα είδη είναι άγνωστα στον δυτικό πολιτισμό λόγω της μικρής φυσικής παραγωγής τους» εξηγεί ο Θάνος και προσθέτει: «Οι πατάτες olluco από τον Αμαζόνιο που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου είναι υπερβολικά αμυλούχες, έχουν γήινη γεύση και γίνονται βραστές ή εξαιρετικός πουρές».

Στα πιάτα του Θάνου Στασινού συναντάς πιπεριά ροκότο με εκτυφλωτικό χρώμα και φλογερή γεύση. «Υπάρχουν πάνω από 150 είδη πιπεριάς, σε διαφορετικά σχήματα και χρώματα, από κόκκινες, πράσινες και μαύρες μέχρι τρίχρωμες. Συνεχώς ανακαλύπτουν καινούργιες ποικιλίες στο δάσος του Αμαζονίου» λέει με πάθος στη φωνή του και συμπληρώνει: «Οι πιο πολλές πιπεριές έχουν πληθωρική σάρκα, είναι φρουτώδεις και το κάψιμό τους είναι διακριτικό, όχι επιθετικό, το αισθάνεσαι για λίγο στα χείλη και αμέσως χάνεται».

Σεβίτσε λαβράκι με γλυκοπατάτα και πιπεριές από το Περού

Τέσσερις συνταγές γεμάτες χρώμα και άγνωστα υλικά από τη Λατινική Αμερική Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

Για τη σος:

50 ml χυμός λάιμ

10 γρ. τζίντζερ

Λίγο σέλερι

2-3 κλωνάρια κόλιανδρο

10 γρ. μάνγκο

1/2 πιπεριά ροκοτο

Αλάτι

200 γρ. λαβράκι

2 τεμ. πατάτες olluco

30 γρ. γλυκοπατάτα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στο μπλέντερ λάιμ, τζίντζερ, σέλερι, κόλιανδρο, μάνγκο και ροκότο. Χτυπάμε για δύο λεπτά, τα περνάμε από σουρωτήρι και βάζουμε στο ψυγείο. Κόβουμε το ψάρι σε κύβους, το αλατίζουμε και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Βράζουμε τις olluco και τις γλυκοπατάτες για 15 έως 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν, τις κόβουμε σε μικρά ζάρια και τις αναμειγνύουμε με το ψάρι. Προσθέτουμε τη σος και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε προαιρετικά με κόλιανδρο και κρεμμύδι.

Τόνος τιραντίτο

Τέσσερις συνταγές γεμάτες χρώμα και άγνωστα υλικά από τη Λατινική Αμερική Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομο

70 γρ. πάστα αμαρίλιο

10 γρ. τζίντζερ

10 γρ. oyster sauce

Λίγος χυμός λεμόνι

50 γρ. σόγια

Λίγο σησαμέλαιο

10 γρ. πούδρα Τογκαράσι

150 γρ. τόνος φρέσκος

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από τον τόνο. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και τοποθετούμε στο ψυγείο. Κόβουμε τον τόνο σε λεπτές φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Μπορούμε να γαρνίρουμε με αυγά χελιδονόψαρου.

Pollo ala brasa με τηγανητή κινόα και ντομάτα κοκόνα

Τέσσερις συνταγές γεμάτες χρώμα και άγνωστα υλικά από τη Λατινική Αμερική Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι ντομάτες κοκόνες, με καταγωγή από το Περού, είναι κίτρινες και στυφές και με την κατάλληλη τεχνική στην κουζίνα γίνονται βρώσιμες. Δίνουν σάλτσες παχύρρευστες στην κουζίνα Nikkei, μπαίνουν πάνω από nigiri και ταιριάζουν σε σάλτσα κοτόπουλου.

Υλικά για 4 άτομα

Για τη μαρινάδα κοτόπουλου:

100 γρ. πάστα Aji panca

50 ml ξίδι λευκό

20 γρ. Aji Amarillo πάστα

50 ml ελαιόλαδο

4 μπούτια κοτόπουλο ξεκοκαλισμένα

Για την κινόα:

100 γρ. λευκή κινόα

Μισή πιπεριά ροκότο

1 ντομάτα τύπου κοκόνα

Μισό κρεμμύδι

Λίγο κόλιανδρο

Λίγη σόγια

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με τα υλικά της μαρινάδας και το αφήνουμε στο ψυγείο για μία ημέρα. Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζουμε την κινόα για 11 έως 12 λεπτά, σουρώνουμε και κρυώνουμε. Κόβουμε την ντομάτα και την πιπεριά σε μέγεθος ζαριού. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το κόλιαντρο.

Ψήνουμε το κοτόπουλο στη σχάρα και από τις δύο πλευρές για 15 λεπτά. Λίγο πριν να είναι έτοιμο, βάζουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι, την ντομάτα, την πιπεριά ροκότο και σοτάρουμε για 4 λεπτά. Ρίχνουμε την κινόα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη σόγια στην ποσότητα που θέλουμε. Σερβίρουμε το κοτόπουλο και συνοδεύουμε με κινόα.

Yucca τηγανητή

Τέσσερις συνταγές γεμάτες χρώμα και άγνωστα υλικά από τη Λατινική Αμερική Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η γιούκα είναι ένα τροπικό φυτό του Αμαζονίου και της Αφρικής. Η ρίζα του αξιοποιείται στη μαγειρική. Πρέπει να μαγειρευτεί γιατί δεν τρώγεται ωμή. Στον Αμαζόνιο αντικαθιστά το ψωμί. Τη βράζουν και συνοδεύει τα φαγητά τους. Οι σαμάνοι των φυλών χρησιμοποιούσαν το ζουμί της γιούκα για τα μαγικά φίλτρα τους. Στα χέρια των σύγχρονων σεφ η γιούκα γίνεται ψωμί, ο ζωμός της δίνει παχύρρευστη σάλτσα με έντονη γεύση, γίνεται τσιπς και συνοδεύει σαλάτες και κρέατα. Αντικαθιστά επάξια την τηγανητή πατάτα.

Υλικά για 4 άτομα

1 μέτρια ρίζα γιούκα

Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τη ρίζα και την κόβουμε σε 3 μεγάλα κομμάτια. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και τη βράζουμε μέχρι να μαλακώσει, σε σημείο που να διαλύεται. Την κόβουμε σε λεπτές φέτες (τσιπς) και τηγανίζουμε σε τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

ΤΙΠ: Καθαρίζουμε και τρίβουμε τη γιούκα. Στραγγίζουμε καλά ώστε να πάρουμε τον χυμό της. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη σάλτσα.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ