Απεργία της ΓΣΕΕ

Τι είναι το παρφέ παγωτό και πού μπορείς να βρεις το πιο νόστιμο

Τι είναι το παρφέ παγωτό και πού μπορείς να βρεις το πιο νόστιμο Facebook Twitter
Tο παρφέ (που σημαίνει «τέλειο») είναι ένα παγωμένο γλυκό με βαριά, πλούσια γεύση που διαφέρει από αυτήν του παγωτού και του σορμπέ.
0

Γαλλική πατέντα, με την αρχική συνταγή να εμφανίζεται το 1894, το παρφέ (που σημαίνει «τέλειο») είναι ένα παγωμένο γλυκό με βαριά, πλούσια γεύση που διαφέρει από αυτήν του παγωτού και του σορμπέ.

«Το παρφέ δεν είναι παγωτό» εξηγεί ο Βασίλης Παπαματθαίου, ο ιδιοκτήτης της τζελατερίας Κόκκιον στην Πρωτογένους, ο οποίος φτιάχνει καθημερινά και μια διαφορετική γεύση παρφέ στο μαγαζί του.

Είναι πιο βαρύ από το παγωτό, είναι γλυκό, απλώς, επειδή η υφή του μπορεί να μοιάζει με του παγωτού, οι Έλληνες το έχουμε ταυτίσει με το παγωτό, ότι είναι παγωτό, κρέμα ή σοκολάτα, με κομματάκια ξηρών καρπών και φρούτα, αλλά αυτό δεν ισχύει, γιατί παρφέ μπορείς να κάνεις και σκέτη κρέμα.

«Είναι πατ-α-μπομπ (pâte à bombe, πάστα μπόμπα, η γαλλική βουτυρόκρεμα) που έχει ως βάση τα αυγά και τη ζάχαρη. Ανεβάζουμε το μείγμα σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία και το ρίχνουμε ως σιρόπι σιγά-σιγά στα αυγά.

»Άλλοι βάζουν κρέμα, άλλοι πραλινέ, άλλοι κακάο, προσθέτεις ό,τι θέλεις για διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Συνήθως έχει κι ένα φύλλο ζελατίνης και όλο αυτό, όταν θα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πάνω-κάτω, για να μην είναι πολύ ζεστό, το ανακατεύουμε με αφρατεμένη κρέμα. Χρησιμοποιούμε μια τεχνική για να προσθέσουμε στο μείγμα αέρα, ανακατεύοντας απαλά.

Τι είναι το παρφέ παγωτό και πού μπορείς να βρεις το πιο νόστιμο Facebook Twitter
Το πολύ ιδιαίτερο παρφέ κρέμα με περγαμόντο των αδερφών Ασημακόπουλων.Φωτο: Φίλιιππος Λεμονής/LIFO

»Πολλά pâte περιέχουν αλκοόλ, το δικό μου έχει ρούμι, κι έχουμε φτιάξει καμιά δεκαριά διαφορετικά παρφέ, ανάλογα με το τι έχουμε στην κουζίνα και τι υλικό θέλουμε να "διώξουμε" σιγά-σιγά. Αυτή την περίοδο θα βρεις στο Κόκκιον παρφέ αμύγδαλο με ρούμι παλαιωμένο, με κόκκο κακάο καβουρδισμένο και με καρύδα.

»Στο παρφέ έχει πολύ μεγάλη σημασία η θερμοκρασία καθ' όλη τη διαδικασία παρασκευής του και το να είσαι ακριβής στη δοσολογία. Στη ζαχαροπλαστική, γενικά, είναι δύσκολο πράγμα το παρφέ. Είναι πιο βαρύ από το παγωτό, είναι γλυκό, απλώς, επειδή η υφή του μπορεί να μοιάζει με του παγωτού, οι Έλληνες το έχουμε ταυτίσει με το παγωτό, ότι είναι παγωτό, κρέμα ή σοκολάτα, με κομματάκια ξηρών καρπών και φρούτα, αλλά αυτό δεν ισχύει, γιατί παρφέ μπορείς να κάνεις και σκέτη κρέμα. Στη ζαχαροπλαστική θα το βρεις και μέσα σε άλλες παρασκευές, σε τούρτες π.χ., αλλά στο 99% των περιπτώσεων το παρφέ στην Ελλάδα είναι παγωτό».


Το κλασικό Παρφέ Ρουαγιάλ του Βάρσου, με πλούσια κρέμα με φρουί γλασέ και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, είναι ταυτισμένο με το καλό παγωτό εδώ και τρεις γενιές, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αθηναϊκά γλυκά, όπως και το παρφέ σοκολάτα που έχει υφή παγωμένης μους. Το ίδιο πλούσιο και με έντονη γεύση γάλακτος είναι το παρφέ των αδελφών Ασημακόπουλων, κρέμα και σοκολάτα (και σοκολάτα χωρίς ζάχαρη), και ένα πολύ ιδιαίτερο παρφέ κρέμα με περγαμόντο.

Info:

Κόκκιον, Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι

Βάρσος, Κασσαβέτη 5, Κηφισιά

Αδελφοί Ασημακόπουλοι, Xαριλάου Τρικούπη 82

Γεύση
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ