ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Η απομονωμένη στο θαλάσσιο τιρκουάζ πάρκο της Αλόννησος είναι ένας τελευταίος, αγνός πευκοπαράδεισος, αδικημένος από τα πλοία της γραμμής.
3

Αν ζούσε σήμερα ο Παπαδιαμάντης, από την Αλόννησο θα εμπνεόταν τις ιστορίες του. Οι γειτόνισσες Σκιάθος και Σκόπελος αλώθηκαν από τον τουρισμό και την ακαλαίσθητη δόμηση, αυτή εδώ, η παρθένα, η απομονωμένη στο θαλάσσιο τιρκουάζ πάρκο της που αγάπησαν οι φώκιες, είναι ένας τελευταίος, αγνός πευκοπαράδεισος, αδικημένος από τα πλοία της γραμμής.

Παράξενο νησί, δίχως χωριά, νησί της παραλίας, της κινηματογραφικής, της ανέγγιχτης, σε δεκάδες εκδοχές και για όλα τα γούστα. Θα την αγαπήσεις αν σου αρέσει η επιθετική βλάστηση που ανασταίνεται ακόμη και μέσα από τις χαραμάδες των τοίχων, που σταματά μόνο στα όρια της ασφάλτου ενός μικρού, οδικού δικτύου.

Παράξενο νησί, δίχως χωριά, νησί της παραλίας, της κινηματογραφικής, της ανέγγιχτης, σε δεκάδες εκδοχές και για όλα τα γούστα. Θα την αγαπήσεις αν σου αρέσει η επιθετική βλάστηση που ανασταίνεται ακόμη και μέσα από τις χαραμάδες των τοίχων, που σταματά μόνο στα όρια της ασφάλτου ενός μικρού, οδικού δικτύου.

Πεύκα και ελιές που σβήνουν μόνο πάνω στο κύμα, μια γεωγραφία που προδίδει ένα απότομο ρήγμα που χώρισε τις Σποράδες από το Πήλιο, η ίδια αρχιτεκτονική, τόσο πράσινο που νομίζεις ότι θα πρασινίσει ακόμη και τα μάτια σου, βάφοντάς τα με ένα καινούριο χρώμα.

Το στενόμακρο σχήμα της ευνοεί τις θαλασσινές μαγικές θέες, το ηλιοβασίλεμα βάφει ροζ το νερό σε ένα μοναδικό φαινόμενο, εδώ όλα τα σπίτια ατενίζουν από ψηλά, παραμυθένια τοπία.

Εσύ ποια παραλία είσαι;

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Ο Λεφτός Γυαλός.

• Ο Λεφτός Γυαλός, είναι η κοσμική, οργανωμένη παραλία με δυό μπιτς-μπαρ, που προτιμούν οι σκαφάτοι στις κοινωνικές τους στιγμές, με εξωτικές ομπρέλες και καταγάλανα νερά.

• Ο Μεγάλος Μουρτιάς είναι η παραλία που προτιμούν όσοι μένουν στη Χώρα. Απάνεμος και οργανωμένος, ιδανικός για οικογένειες με παιδιά, με ξαπλώστρες και δυο ταβερνούλες με υπέροχο φαγητό.

• Στον Μικρό Μουρτιά θα πας κατηφορίζοντας τον χωματόδρομο από τη Χώρα. Σχετικά μικρή παραλία με χοντρό βότσαλο, αυστηρά και μόνο για γυμνιστές.

• Οι νέοι εναλλακτικοί προτιμούν το Τουρκονέρι με τη γειτονική του παραλία στην οποία θα πας κολυμπώντας. Χοντρό βότσαλο, ησυχία, πρόσβαση από τον χωματόδρομο με αυτοκίνητο ή με τα πόδια από τους Αγίους Αναργύρους (20 λεπτά μέσα στο πευκόδασος).

• Οι εναλλακτικοί γυμνιστές αγαπούν και το Βύθισμα, βάζοντας στοίχημα ποιός θα φτάσει πρώτος να πιάσει το sun bed που έστησε κάποιος ανώνυμος καλλιτέχνης.

• Τα Γλυφά είναι η παραλία της Στενής Βάλας. Ψιλό βοτσαλάκι ιδανικό για μακάριους ύπνους, πίσω καλαμιές και μια περίκλειστη θέα που την κάνει να μοιάζει με λίμνη, καθώς μπροστά κλείνει τη θέα η Περιστέρα. Κόσμος τούτι-φρούτι. Χωρίς ξαπλώστρες.

• Στα Τσουκαλιά θα πατήσεις πάνω στα θραύσματα των αγγείων του αρχαίου αγγειοπλαστείου, θα ζήσεις μια εναλλακτική παραλία με ψιλό βοτσαλάκι, κάπως πιο αγριωπή από τις υπόλοιπες του νησιού, μαζί με τους εναλλακτικούς οπαδούς της θα πιεις καφέ στην ωραία, βοτσαλωτή καντίνα, πλάι στον παλιό μύλο. Γυμνιστές ευπρόσδεκτοι.

• Αν ψάχνεις την απόλυτη απομόνωση πάνω σε ψιλό, λευκό βοτσαλάκι και κάτω από τα πεύκα που φτάνουν ως το νερό, θα προτιμήσεις στην απολύτως εναλλακτική Μεγάλη Άμμο, στην οποία θα σε οδηγήσει ένα δεκάλεπτο μονοπατάκι.

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Σμαραγδένια νερά, πεύκα ως το νερό, μια μικρή αγκαλιά με λευκές κροκάλες, ένα διακριτικό μπαράκι με σπιτικό φαγητό στην άκρη. Η Μηλιά που αγαπούν οικογένειες και εναλλακτικοί.

• Σμαραγδένια νερά, πεύκα ως το νερό, μια μικρή αγκαλιά με λευκές κροκάλες, ένα διακριτικό μπαράκι με σπιτικό φαγητό στην άκρη. Η Μηλιά που αγαπούν οικογένειες και εναλλακτικοί.

• Στην αγκαλιά του φωτογενούς Κοκκινόβραχου με τα κατακόκκινα πετρώματα, η ομώνυμη παραλία με τα πεύκα είναι από τις διασημότερες του νησιού, αυτή που αγαπούν τα ρομαντικά ζευγαράκια. Λένε πως αν κολυμπήσεις στα βαθιά μπορεί να συναντήσεις στο βυθό θραύσματα από τα παλιά ναυάγια που έχουν γίνει στην περιοχή. Δίπλα ακριβώς, ο Τζώρτζης Γυαλός συναγωνίζεται σε μπλε και σμαραγδί, πίσω το πευκόδασος που αξίζει να περπατήσεις, να θαυμάσεις από ψηλά τα κολπάκια, να κάνεις το πικ-νικ σου.

• Η Χρυσή Μηλιά με την αμμουδερή παραλία και τα ρηχά νερά είναι ιδανική για οικογένειες και για θαλάσσια σπορ. Με το μπαράκι και το πευκόδασος στην πλάτη της.

• Οι Σπαρτίνες, έχουν πίσω τους ένα πευκόδασος όπου στήνονται και σκηνές, ένα χαριτωμένο μπαράκι στην άκρη, χοντρό βότσαλο, εναλλακτικό κόσμο και πολλούς γυμνιστές.

• Οικογενειακός και ο Ρουσούμ, μπροστά στα πεύκα, με εύκολη πρόσβαση και πολλά, νόστιμα ταβερνάκια.

• Με έναν μοναδικό κόλπο που μοιάζει με στενό φιορδ, η Βρυσίτσα μαγεύει όσους θέλουν την ησυχία τους, αρκεί να μην φυσάει βοριάς. Ένας χωματόδρομος 15 λεπτών θα σε κατεβάσει από τη Χώρα εκτός και αν προτιμήσεις τη μαγεία του μονοπατιού.

Όσα αξίζουν

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Θα περπατήσεις μέσα από βατές, εύκολες διαδρομές που θα σου αποκαλύψουν ένα παρθένο σύμπαν ανάμεσα στο πράσινο και το τιρκουάζ, τον ήχο του φλοίσβου και το τραγούδι των τζιτζικιών.

• Αν σου αρέσει το περπάτημα στη φύση, εδώ θα βρεις τον παράδεισό σου, κάτω από σκιερά μονοπάτια που θυμίζουν το δάσος της Κοκκινοσκουφίτσας. Ξωκλήσια και παραλίες είναι η αφορμή να βάλεις κάτω τον οδηγό των μονοπατιών που θα προμηθευτείς επιτόπου και να τον περπατήσεις μέσα από βατές, εύκολες διαδρομές που θα σου αποκαλύψουν ένα παρθένο σύμπαν ανάμεσα στο πράσινο και το τιρκουάζ, τον ήχο του φλοίσβου και το τραγούδι των τζιτζικιών.


• Να αφήσεις το αυτοκίνητο στην αρχή του μονοπατιού και να περπατήσεις ως τους Αγίους Αναργύρους με τα δίδυμα ξωκλήσια και από κει να κατηφορίσεις στην ομώνυμη παραλία για μια μοναχική βουτιά.

 
• Να ζήσεις την απόκοσμη εμπειρία του σούρουπου στον προστατευμένο υδροβιότοπο του Αγίου Δημητρίου, όταν όλος ο πλανήτης βάφεται ασημί.

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Να περπατήσεις ως τους Αγίους Αναργύρους με τα δίδυμα ξωκλήσια και από κει να κατηφορίσεις στην ομώνυμη παραλία για μια μοναχική βουτιά.


• Μια ημερήσια εκδρομή με καραβάκι, θα σε ξεναγήσει στο "πάρκο" της μεσογειακής φώκιας. Περιστέρα, Γιούρα, Πιπέρι, 2 Αδέλφια, Σκάντζουρα και Ψαθούρα, τα πιο τροπικά νησιά της Ελλάδας με τις πιο τιρκουάζ βουτιές.


• Η εκδρομή με βαρκάκι στο Πελαγονήσι θα σου συστήσει το μεγαλύτερο, ακατοίκητο νησί των Σποράδων. Το παλιό λιοτρίβι, ο νερόμυλος και το μοναστηράκι της κυρα-Παναγιάς, μια εμπειρία που θα σε επιστρέψει κατευθείαν μέσα στις σελίδες του Παπαδιαμάντη, με άρωμα από ήλιο, ρίγανη και θυμάρι.

• Να δεις το ηλιοβασίλεμα από τον Καλόβολο (με μονοπατάκι που ξεκινά από την Χώρα).

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Μην παραλείψεις μια εκδρομή με καραβάκι.

• Να κάνεις γιόγκα και μασάζ, στο πιο απρόσμενο spa μέσα στον ελαιώνα με την καταπληκτική θέα, ψηλά στο βουνό, στο Amani Spa (69808542278)

• Να ζήσεις το πανηγύρι του Αλωνίσματος στα αλώνια της Χώρας, τον Ιούλιο, τη μέρα που οι νοικοκυρές φτιάχνουν τον τραχανά τους.

• Να επισκεφτείς το μοναδικό Πειρατικό Μουσείο στο Πατητήρι, τόσο για τα ευρήματα όσο και για την υπέροχη θέα από το μαγικό, πέτρινο αρχοντικό.

Το φαγητό

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Να δοκιμάσεις χαμαλιά (αμυγδαλωτό μέσα σε φύλλο πασπαλισμένο με άχνη και άρωμα από λεμόνι ή νεράντζι, κανελογαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο.

Ακόμη κι αν δεν σε ενδιαφέρουν οι παραλίες, το ταξίδι αξίζει και μόνο για τη νοστιμιά του! Στην Αλόννησο θα φας παντού μαγικά. Ακόμη και το πιο κοσμικό μπιτς-μπαρ μαγειρεύει με ψάρι από το καΐκι του, με λαχανικά και φρούτα από τον κήπο του. Οι αποκλειστικά-οικογενειακές επιχειρήσεις, θα σου μαγειρέψουν φαγητό σπιτικό, αληθινό, από τα χέρια της μαμάς και της γιαγιάς, οι αστακοί, τα όστρακα και το ολόφρεσκο ψάρι δεν κοστίζουν μια περιουσία, το ελαιόλαδο είναι παντού βιολογικό και ψυχρής έκθλιψης, αφού μόνον αυτό παράγει το τοπικό ελαιοτριβείο και κάθε σπίτι και μαγαζί φτιάχνει τον δικό του τόνο Αλοννήσου - με τη νοστιμιά μιας άλλης φρεσκάδας.


• Να δοκιμάσεις χαμαλιά (αμυγδαλωτό μέσα σε φύλλο πασπαλισμένο με άχνη και άρωμα από λεμόνι ή νεράντζι, κανελογαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο. Το γλυκό που προσφέρει η νύφη στον γαμπρό), αμυγδαλωτά που φτιάχνουν με διαφορετικές συνταγές και φουσκάκια (λουκουμάδες) και σουλτάνα (ένα είδος γλυκιάς μπουγάτσας).

• Να χαρείς τον τόνο Αλοννήσου στη σπιτική του εκδοχή, που έχει άλλη γεύση από τον τυποποιημένο.

• Τοπικά γλυκά θα ψωνίσεις στον Γυναικείο Συνεταιρισμό στο Πατητήρι που λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια. 24240 66270

• Τοπικά γλυκά αλλά και τόνο Αλοννήσου σε βαζάκι θα βρεις και στην Αλοννησιώτισσα, όλα φτιαγμένα από τα χέρια της Μορφούλας και της Κικής Καλογιάννη. Στο Πατητήρι (24240 65875)

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Τοπικά γλυκά αλλά και τόνο Αλοννήσου σε βαζάκι θα βρεις και στην Αλοννησιώτισσα, όλα φτιαγμένα από τα χέρια της Μορφούλας και της Κικής Καλογιάννη.

Τα νοστιμότερα τραπέζια

• Η γραφική Στενή Βάλα είναι ο παράδεισος των σκαφάτων που ορκίζονται στο όνομά της για την καλύτερη αστακομακαρονάδα. Θαλασσινό τσιφλίκι ουσιαστικά μιας οικογένειας, με βασίλισσα την θεά κυρα-Κατίνα που θα σου μαζέψει από τον κήπο της βοτάνια και ροζ πιπέρια για το τσάι σου, θα σου ανοίξει φύλλο για την παραδοσιακή της τυρόπιτα και τη μαγική χορτόπιτα με τα μυρωδικά που μαζεύει μόνη της στο βουνό και το δικό της κατσικίσιο τυρί, θα βάλει στη χωριάτικη τα τσιτσίραβλα και τα κρίταμα που συντηρεί από το χειμώνα, θα σου φτιάξει σουλτάνα, μηλόπιτα και σπιτικά γλυκά αλλά και ψωμί και πίτσα χωρίς γλουτένη ζυμωμένα από τα χεράκια της. Στο Ikion café (24240 65158) που κάνει και μαθήματα diving.

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Στο Ikion café βασίλισσα είναι η θεά κυρα-Κατίνα

• Δίπλα ακριβώς, η κυρία Τασία (Tassia's cooking 24240 65545), αδελφή της Κατίνας, είναι η διασημότερη μαγείρισσα του νησιού. Το τραπέζι στρωμένο πλάι στα μαρούλια της σαλάτας που θα δοκιμάσεις, αγκινάρες α λα πολίτα, ονειρεμένα βλίτα και όλα τα λαχανικά από το μποστάνι που ωριμάζει τη νοστιμιά του με γεύση από θαλασσινή αλμύρα, κολοκυθανθοί κροκέτες γεμιστοί με φέτα, ψάρια, αστακοί, καραβίδες και καλαμάρια από το δικό τους καΐκι, αλοννησιώτικη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο, θαλασσινές μακαρονάδες και λεμονάτη σκορπίνα όνειρο!

• Στην άκρη της Βάλας, η κυρά Χαρίκλεια μαγειρεύει στο Φανάρι (24240 66013) ροφό λεμονάτο με πιπεριές και πατάτες, χταπόδι στιφάδο, ντόπιο κατσικάκι, καλαμάρι γεμιστό με φέτα, πιπεριά και ντομάτα, γεμιστούς κολοκυθανθούς, ψητό στα κάρβουνα φρέσκο χταπόδι ξιδάτο.

• Ο Ελαιώνας στο Λεφτό Γυαλό (24240 66066) είναι ένα τεραστίων διαστάσεων μοναδικό, πανελλαδικά φαινόμενο. Το πιο μεγάλο μπιτς μπαρ του νησιού με τον μαγεμένο κήπο πλάι στο νερό, είναι το βασίλειο της Μάγδας και του Νίκου Αναγνώστου. Η πορτοκαλάδα φτιαγμένη με τα πορτοκάλια του κήπου, το ελαιόλαδο βιολογικό δικό τους, σπιτικά τα λαχανικά και το κρασί, το ψάρι που καθαρίζει ο παππούς της οικογένειας ολημερίς κι αυτό δικό τους, όπως και ο τόνος, ό,τι δεν περιμένεις ακριβώς από ένα μπιτς μπαρ, με τη γιαγιά Ελένη να ανοίγει το φύλλο της τυρόπιτας, της χταποδόπιτας, της κρεμμυδόπιτας, της γλυκιάς κολοκυθόπιτας και του πουγκιού που γίνεται ψητό με γέμιση από σπιτικό τραχανά και τυρί. Καραβιδομανέστρα, καρπάτσο από μαγιάτικο, μπουρέκι από ντόπια γίδα, ροφός φρικασέ και θαλασσινές μακαρονάδες.

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Ο Ελαιώνας στο Λεφτό Γυαλό είναι ένα τεραστίων διαστάσεων μοναδικό, πανελλαδικά φαινόμενο.

• Φτάνοντας στο νησί, όλοι θα σου μιλήσουν για το μυθικό κεφτεδάκι, την πατάτα και την χωριάτικη της καντίνας, στην άκρη της παραλίας του Αγίου Δημητρίου. Από χέρι γιαγιάς και εδώ!

•Η Χώρα στην κορυφή της σχηματίζει μια μικρή πλατεία, που τα βράδια μεταμορφώνεται σε πανηγύρι. Εδώ η κυρα Νίνα (24240 65103) και το Κάστρο (24240 65133) του Νεκτάριου, κυκλώνουν τον παράγοντα κέφι-όταν πιάσει το μπουζούκι ο Νεκτάριος-, αίσθηση πανηγυριού και τρομερά, άλλης παλιάς νοστιμιάς, ντόπια κρέατα στη σχάρα. Τα ψητά λαχανικά από τον κήπο και το κοντοσούβλι του Νεκτάριου φημίζονται για τη νοστιμιά τους, σπιτική η αλοννησιά στριφτόπιτα, τα ίδια και στην κυρα-Νίνα. Κατσικάκι στο πήλινο, μπιφτέκι, κεφτεδάκια, μπριζόλες και θέα από ψηλά.

• Τα Καλαμάκια είναι ένα πανέμορφο, ανέγγιχτο μικρό ψαροχώρι με δυο-τρεις ταβέρνες και τα σπιτάκια να ανοίγουν τις ολάνθιστες αυλές τους πάνω στο κύμα. Εδώ, η Μάινα (24240 66092) και η Μαργαρίτα (24240 65738) ακριβώς δίπλα της, ψαρεύουν το ψάρι με το οικογενειακό καΐκι, φτιάχνουν τσιτσίραβλα και φρέσκα κρίταμα και όλα τα λαχανικά έρχονται από το μποστάνι τους. Φημισμένες θαλασσινές μακαρονάδες, κακαβιά και τσιπουρομεζέδες με θέα το φεγγάρι, πάνω στο κύμα. Αν είστε τυχεροί, ο 93χρονος κύριος Πάνος, διάσημος μουσικός του νησιού και πεθερός της Μαργαρίτας, θα σας παίξει κάτι με το βιολί του.

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Τα Καλαμάκια είναι ένα πανέμορφο, ανέγγιχτο μικρό ψαροχώρι με δυο-τρεις ταβέρνες και τα σπιτάκια να ανοίγουν τις ολάνθιστες αυλές τους πάνω στο κύμα.

• Η Αστροφεγγιά (24240 65182) της Χώρας ξεχωρίζει για το ρομαντικό σκηνικό της στην άκρη του χωριού, κάτω από τον πλούσιο ίσκιο της κληματαριάς, την ωραία μουσική, τη θέα, την ευγένεια, τα πήλινα σκεύη στο σερβίρισμα. Εδώ θα βρεις μακαρονάδα με τόνο Αλοννήσου αλλά και μιλ φέιγ γαρίδας και τσίλι κον κάρνε και κριθαρότο με μανιτάρια.

• Στη μαγική παραλία του Τζόρτζη, το Παρά Θιν Αλός (23750 72593) είναι το κλασικό γαλάζιο ταβερνάκι πλάι στο κύμα και κάτω από τη σκιά της ελιάς, έτσι όπως το ονειρεύεσαι στις διακοπές σου. Μάνα και κόρη, η Γιώτα και η Μάχη μαγειρεύουν σπιτικά και πεντανόστιμα, χταποδοσαλάτα, χταπόδι στιφάδο, θαλασσινές μακαρονάδες, σπαρταριστό ψάρι, γεμιστά, μουσακά και ιμάμ, με το δικό τους ελαιόλαδο και τα δικά τους λαχανικά.

• Το Βότσαλο στον Ρουσούμ Γυαλό είναι άλλο ένα οικογενειακό ταβερνάκι, ιδανικό για τσιπουρομεζέδες, φρέσκο ψάρι, βλίτα από τον κήπο, παραδοσιακή τυρόπιτα, τόνο, κρίταμα και μαγειρευτά.

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Το Ακρογιάλι φτιάχνει ωραίο τόνο Αλοννήσου στην κλασική αλλά και τη ντοματένια εκδοχή.

• Το Ακρογιάλι (24240 65236) είναι η ταβέρνα που ξεχωρίζει στο Πατητήρι, κυρίως για το ρομαντικό location που κρέμεται κυριολεκτικά, πάνω από το νερό. Μπορείς να το πας με τσιπουρομεζέδες - φτιάχνει ωραία παστά και τόνο Αλοννήσου στην κλασική αλλά και τη ντοματένια εκδοχή, φρέσκο ψάρι αλλά και μαγειρευτά.

Γλυκό με λάιβ

Η Μένη Βασιλείου και η Αγγελική Παπαβασιλείου, είναι μια σπάνια περίπτωση ξενόφερτων επιχειρηματιών, σε ένα νησί όπου όλοι υπερηφανεύονται για τα «ντόπια, οικογενειακά» μαγαζιά τους. Το Χαγιάτι (24240 66244), στην κορυφή της Χώρας, με την απέραντη θέα στο νησί και το πέλαγο, είναι σαν σταθμός συγκέντρωσης από τον πρωινό καφέ-φτιάχνει υπέροχο ελληνικό στο μπρίκι-με τα σπιτικά γλυκά της Αγγελικής, που κάνει μαγική μηλόπιτα, σπιτικό παγωτό, σουλτάνα, γαλατόπιτα, τσιζ-κέικ αλλά και παραδοσιακή τυρόπιτα, όλα σαν από τα χεράκια της μαμάς σου.

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Η Αγγελική στο Χαγιάτι κάνει μαγική μηλόπιτα και σπιτικό παγωτό

Στην κάτω αυλή, το βράδυ μπορείς να φας κανονικά, η Μένη κάνει από τους ωραιότερους τόνους στο νησί και σε καπνιστή εκδοχή και αν είσαι τυχερός, να απολαύσεις κάποιο από τα υπέροχα λάιβ τους μαζί με πολλά κοκτέιλ.

Τα ωραιότερα ξενύχτια

Στην πανέμορφη πλατεία, στους Αέρηδες της Χώρας, καφές από το πρωί και κοκτέιλ ως το βράδυ στο πολύχρωμο Bookstore της Χώρας.

Γεύση
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ