Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα»

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Αχινός, δωρικός, σκέτος, ελληνικός, μόνο με τη θάλασσά του. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
2

Οι πιάτσες δεν φημίζονται για το φαγητό τους. Η νοστιμιά συνήθως κρύβεται ή λειτουργεί μοναχικά, χωρίς απαραίτητα να στηρίζεται από τον γείτονά της.

Οι πιάτσες συνήθως φημίζονται για τον έναν και μοναδικό, ο οποίος συνήθως ήταν και η αφορμή τους, πριν οι διάττοντες έρθουν μεσοτοιχία να κλέψουν κάτι από το σουξέ του.

Οι πιάτσες είναι κυρίως η πρόκληση της κοινωνικότητας, η αίσθηση της γιορτής, μια μακρινή ξαδέλφη του πανηγυριού και της πλατείας του χωριού, που όλοι φαίνεται να κουβαλάμε στο αστικό μας κύτταρο.

Εξάλλου το φαγητό έξω είναι πρωτίστως η χαρά των συνανθρώπων, η ζεστασιά να τους έχεις γύρω σου κι ας μην τους γνωρίζεις. Ίσως γι' αυτό κανείς μας δεν αγάπησε το άδειο εστιατόριο.

Μια καλοκαιρινή πλατεία της γειτονιάς για σουβλάκια είναι προτιμότερη από το ψυχρό γαστρονομικό εστιατόριο, όπου μιλάς ψιθυριστά για να μην ενοχλήσεις τον πάγο της σιωπής.

Η συνοικία του Χατζηκυριακού, ή αλλιώς το Χατζηκυριάκειο, έχει μεγάλη θαλασσινή πείρα και αυτό όχι μόνο επειδή τυγχάνει η μεγαλύτερη λεωφόρος της Πειραϊκής χερσονήσου.

Η πιάτσα της Χατζηκυριακού είναι όμως μια ξεχωριστή –για τη δική μου εμπειρία–, μοναδική περίπτωση. Εδώ μόνο οι καλοί χωράνε και όλοι είναι καλοί. Κάτι παραπάνω από καλοί μάλιστα. Λες κι ο καθένας παραβγαίνει τον διπλανό του, μέσα σε μια ευγενέστατη άμιλλα, με θρησκεία το φρεσκότερο μπαρμπούνι.


Εξάλλου η συνοικία του Χατζηκυριακού, ή αλλιώς το Χατζηκυριάκειο, έχει μεγάλη θαλασσινή πείρα και αυτό όχι μόνο επειδή τυγχάνει η μεγαλύτερη λεωφόρος της Πειραϊκής χερσονήσου.

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στη μια άκρη της το Ορφανοτροφείο Θηλέων, δωρεά του ομώνυμου ευεργέτη, στην άλλη η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Γύρω από το Ορφανοτροφείο, στη γειτονιά με τα καρβουνιάρικα και τους ταρσανάδες, αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη Δωδεκανήσιοι από την Κάρπαθο, τη Σύμη, τη Ρόδο και το Καστελόριζο, αργότερα ήρθαν κι οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Όλοι μαζί, γνώστες και εραστές της θαλασσινής νοστιμιάς, έστησαν μια ιωδιούχα παράδοση που κρατά σπαρταριστά ζωντανή ως σήμερα. Για τη «Μαριγώ», που μετρά αισίως 71 χρόνια παράδοση στο τηγάνι, έχετε διαβάσει πολλά. Το ίδιο και για το «Υπερωκεάνιο». Εγώ θα σας πάω στους πιο άγνωστους, που ανακάλυψα τυχαία, σε μέρες που οι διάσημοι δεν είχαν ελεύθερη ούτε καρέκλα πλάι στις τουαλέτες.

Ο Ηλίας

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Tα αχνιστά μύδια με το άρωμα από θάλασσα και μαϊντανό, γεμάτα και καλοδιαλεγμένα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το πρώτο που θα σε εντυπωσιάσει είναι η αστραφτερή καθαριότητα, αυτή η μυρωδιά από σαπούνι που θυμίζει παλιούς προσφυγικούς συνοικισμούς, την παλιά νοικοκυροσύνη της «πάστρας». Ό,τι μέρα και να πας, ο κόσμος της γειτονιάς κρατά ζεστή και γεμάτη τη λιτή, απέριττη σάλα, που δεν έχει να σου πει κάτι με το ντεκόρ της. Πίσω από τα πλαστικά η θέα του δρόμου, μέσα η θέα της κουζίνας.

Τα τρία ευγενέστατα παλικάρια, γιοι του Ηλία, στη σάλα, η μαμά και η γιαγιά στα μαγειρέματα. Ζεστά χόρτα, παντζάρια, πατάτες, κολοκυθάκια, μια καυτερή πιπερίτσα παρέα και ένα μαγικό ελαιόλαδο από το Κρανίδι να ξεχωρίζει την απλή σαλάτα από τις άλλες, τις διεκπεραιωτικές.

Αχινός, δωρικός, σκέτος, ελληνικός, μόνο με τη θάλασσά του, στην πιο ονειρεμένη εκδοχή, εκεί όπου η φρεσκάδα αρνείται τα φτιασίδια του λαδιού. Μόνο με λίγο λεμόνι. Η καραβίδα που διάλεξες περπατά ακόμη ολοζώντανη, η σχάρα θα την καλοπιάσει, θα σ' την προσφέρει ζουμερή, με την ευωδιά της θάλασσας. Το καλαμάρι στη σχάρα σκέτο βούτυρο, κομμένο ολόκληρο στη μέση, με τον μαϊντανό, μια στάλα ρίγανη και το λίγο ελαιόλαδο.

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Από ψαράκι, θα βρεις όλη την γκάμα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Οι περισσότεροι εδώ έρχονται για το σαγανάκι με τις γαρίδες που γίνεται με φρέσκια ντομάτα όλον το χρόνο, οι μαγείρισσες μετά βδελυγμίας δεν καταδέχονται το ντοματάκι της κονσέρβας, αλλά και για τη φέτα σφυρίδας που ψήνεται λουκούμι στη σχάρα. Να μην προσπεράσεις όμως και τη σαρδέλα – στον καιρό της.

Ψημένη ανοιχτή, με λίγο κρεμμυδάκι, ντοματίνι, ρίγανη και το φίνο ωμό ελαιόλαδο – προσωπικά τρελαίνομαι να την τρώω σάντουιτς με το ζεστό φρυγανισμένο λαδοριγανάτο ψωμάκι. Και τα αχνιστά μύδια με το άρωμα από θάλασσα και μαϊντανό, γεμάτα και καλοδιαλεγμένα.


Πορτοκαλόπιτα και ζεστός χαλβάς για τη χώνεψη που έρχεται χαυνωτική τις μέρες με καλό καιρό στο πεζοδρόμιο, ενορχηστρωμένη από το πηγαινέλα των αυτοκινήτων στη μεγάλη λεωφόρο. Τότε που η νύχτα μυρίζει γλυκάνισο και ούζο.

Ο Ηλίας, Λ. Χατζηκυριακού 104, 210 4511261

Ο Γιάννης

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Τελικά θα ενδώσεις στο μαριδάκι, το τραγανό, μ' αυτήν τη φλούο λευκή ολόφρεσκη ζουμερή σάρκα της φρεσκάδας και της μαεστρίας στο τηγάνι. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Λίγο πιο κάτω, ο Γιάννης είναι άλλη μια οικογενειακή, θαλασσινή ιστορία που ξεκίνησε από το... κρέας. Παλιός Συμιακός της γειτονιάς, ο Γιάννης είχε μια ζωή χασάπικο, δίπλα ακριβώς.

Μια αρρώστια που τον κράτησε για μήνες στο κρεβάτι ήταν η αφορμή, ή μάλλον η απόφαση της συζύγου, να τελειώνουν με τη στεριά και να πιάσουν τη θάλασσα, την οποία για να αναδείξουν ανασκουμπώθηκαν οικογενειακώς, με νύφες, κόρες, γαμπρούς, μπατζανάκηδες και όλους αυτούς τους περίτεχνους τίτλους της ελληνικής οικογένειας.

Πάστρα αστραφτερή κι εδώ, γουστόζικη σάλα σαν οικογενειακή τραπεζαρία, κολλαριστά γαλάζια υφασμάτινα τραπεζομάντιλα, πιο χαλαρό το έξω-μέσα που επιτρέπει και τον καπνό.

Ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι και ένα γενναιόδωρο πιάτο με έλληνα αχινό, σκέτο, λιτό, με την ευωδιά του ιωδίου γι' αρχή. Βραστά κολοκυθάκια με ζεστά χόρτα και παντζάρια στη βραστή εκδοχή της σαλάτας, μια χωριάτικη που κοκκινίζει σαν Αύγουστος ακόμη και μέσα στον χειμώνα, να ταιριάζει ιδανικά με την ντομάτα και το κρεμμυδάκι με τις τραγανές, πιο ελαφροτηγανισμένες δεν γίνεται, μπουκίτσες του γαλέου.

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μύδια αχνιστά με το ζουμάκι τους και λίγο μαϊντανό και οπωσδήποτε συμιακό γαριδάκι που τρώγεται σαν πατατάκι – στο σπίτι των Συμιακών, αποκλείεται να μην το τιμήσεις, είναι σπεσιαλιτέ. Καραβιδόψυχα τραγανιστή με μια σος μαγιονέζας, ταραμοσαλάτα βελούδινη, το καλαμάρι στη σχάρα σκέτο, ολόσκετο, όπως στα τσιπουράδικα του Βόλου, να σου δείχνει μόνο το τέλειο, μαστιχωτό ψήσιμό του. Το ίδιο και το χταπόδι.

Από ψαράκι, θα βρεις όλη την γκάμα. Από ταπεινό γαυράκι, σαρδέλα και κουτσομουρίτσα μέχρι κανέναν αριστοκράτη σαργό – να το τονίσω: όχι του ιχθυοτροφείου.

Τελικά θα ενδώσεις στο μαριδάκι, το τραγανό, μ' αυτήν τη φλούο λευκή ολόφρεσκη ζουμερή σάρκα της φρεσκάδας και της μαεστρίας στο τηγάνι.

Η μαρίδα ταιριάζει καλύτερα αν θες να ζήσεις το στόρι της γειτονιάς, της παλιάς ψαροταβέρνας με τα 30 χρόνια στην πλάτη της, που στο τέλος θα σε γλυκάνει με σπιτικό μπακλαβά και ραβανί πασπαλισμένο με καρύδα.

Ο Γιάννης, Λ. Χατζηκυριακού 107, 210 4180160

 

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια
Όντως πολύ καλή επιλογή για ψαράκι και θαλασσινά. Και πρόσφατα άνοιξε και ένα ακόμα πολύ καλό με καλούς μεζέδες για ούζο.Τα γράδα του Πειραιά. Να το τσεκάρετε .
Ο αχινός είναι προστατευόμενο είδος, αλιεύεται νόμιμα μεταξύ Δεκεμβρίου - Μαρτίου και Ιουλίου - Αυγουστου. Άλλη εποχή μην τον παραγγείλετε και αν σας τον προσφέρουν ειδοποιήστε την αγορανομία.