Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
2

Δεν το λένε τυχαία «βρόμικο». Όχι γιατί οι συνθήκες καθαριότητας στην παρασκευή του street food είναι κακές αλλά γιατί συνήθως «λερώνει» και επιβαρύνει τον οργανισμό με όλα εκείνα τα στοιχεία που τρομάζουν ακόμη και τον πιο ψύχραιμο καταγραφέα θερμίδων και διατροφικών απειλών.


Παρ' όλα αυτά, είναι ακαταμάχητα νόστιμο. Έτσι το στοίχημα είναι αν μπορείς να μετατρέψεις το «βρόμικο» σε υγιεινό φαγητό, κάνοντας ελάχιστους ή καθόλου συμβιβασμούς στην απόλαυση.

Όσοι γνωρίζουν τις ισορροπίες της κουζίνας ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ιδέες και προτάσεις που μπορούν να δώσουν λύσεις ώστε να απολαύσουμε το «φαγητό του δρόμου» χωρίς ενοχές. Το παιχνίδι των υλικών είναι που κάνει τη διαφορά.

Ζητήσαμε από τον σεφ Αλέξανδρο Ρουχάνη που είναι υπεύθυνος στην κουζίνα του εστιατορίου Bella Vespa στο Κολωνάκι να «πειράξει» τις συνταγές των κλασικών «βρόμικων» (burger, hot-dog, πίτσα κ.λπ.), αλλάζοντας έξυπνα κάποια υλικά και δίνοντας μαγειρικές προσεγγίσεις που μπορούν να εξευγενίσουν σε θερμίδες και διατροφικές ιδιότητες το φαγητό, χωρίς να περιορίσουν τη νοστιμιά του.

Αξίζει να μπείτε στην κουζίνα σας, να σηκώσετε τα μανίκια και να καταπλήξετε τους φίλους σας, ετοιμάζοντας εύκολες και γρήγορες συνταγές με τις πιο κλασικές προτάσεις street food.

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Ο σεφ Αλέξανδρος Ρουχάνης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο Αλέξανδρος, με μαγειρική εμπειρία σε διάφορα εστιατόρια της Αθήνας, πιστεύει ότι το diet street food δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το παραδοσιακό «φαγητό του δρόμου», αφού μπορεί και με υλικά που δεν είναι θερμιδογόνα να βγάλει νοστιμιά.

Τελικά, όλα μια ιδέα είναι. Αξίζει να μπείτε στην κουζίνα σας, να σηκώσετε τα μανίκια και να καταπλήξετε τους φίλους σας, ετοιμάζοντας εύκολες και γρήγορες συνταγές με τις πιο κλασικές προτάσεις street food.


Burger

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

50 γρ. κινόα λευκή

50 γρ. κινόα κόκκινη

40 γρ. κατσικίσιο τυρί

1 αυγό ποσέ

1 κ.γ. μαγιονέζα αρωματισμένη με τζίντζερ και φρέσκο κόλιανδρο

1 ψωμί μπριός

10 γρ. baby ρόκα κόκκινη

1 κρόκος αυγού

15 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon

10 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε τη λευκή και την κόκκινη κινόα, τον κρόκο αυγού, τη μουστάρδα, την παρμεζάνα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Πλάθουμε σε μπιφτέκι, το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 6 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Ανοίγουμε με μαχαίρι στη μέση το μπριός και τοποθετούμε στη μία πλευρά το μπέργκερ, επάνω προσθέτουμε μαγιονέζα, κόκκινη ρόκα, το ποσέ αυγό και καλύπτουμε με το υπόλοιπο ψωμί. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ραντισμένη με λαδολέμονο.

Πίτσα με μανιτάρια και ανθότυρο

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

50 γρ. αλεύρι ΟΟ

80 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

2 γρ. μαγιά νωπή

70 ml νερό χλιαρό

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

Για τη γέμιση

1 ντομάτα τριμμένη

20 γρ. μοτσαρέλα για πίτσα σε κομμάτια

20 γρ. ανθότυρο σπασμένο

30 γρ. μανιτάρια λευκά χοντροκομμένα

5 γρ. ρόκα κόκκινη

2 κλωνάρια θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

Ντοματίνια κόκκινα και κίτρινα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Για το ζυμάρι: Σε λεκάνη ρίχνουμε τα αλεύρια. Στο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά, το προσθέτουμε στο αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει απαλή υφή. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 1 εκατοστού.

Απλώνουμε πάνω στο φύλλο της ζύμης την ντομάτα, τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι, τη μοτσαρέλα και το ανθότυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 300 βαθμούς για 3 έως 5 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με ρόκα και ντοματίνια.

Hot-Dog με γαρίδες

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

8 γαρίδες Νο 3 καθαρισμένες

10 γρ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο

Ασπράδι από 1 αυγό

100 γρ. λάχανο τουρσί

50 γρ. πίκλα αγγουράκι κομμένο σε ροδέλες

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon

Αλάτι, πιπέρι

1 ψωμί φραντζολάκι του hot-dog

30 γρ. γουακαμόλε

Εκτέλεση

Για το γουακαμόλε: 1 αβοκάντο καθαρισμένο, 10 γρ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο, ½ σκελίδα σκόρδο, χυμός από μισό λάιμ, 1 τσίλι ψιλοκομμένο. Σε μπολ πολτοποιούμε όλα τα υλικά με πιρούνι.

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι: 1 κρεμμύδι ξερό λευκό χοντροκομμένο, 2 κ.σ. ζάχαρη, 200 ml νερό. Σε κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό.

Ψιλοκόβουμε τις γαρίδες σε μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα, ασπράδι, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, ζυμώνουμε σε σχήμα λουκάνικου, το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 4 λεπτά.

Αποσύρουμε και αφαιρούμε τη μεμβράνη.

Κόβουμε το ψωμί κατά μήκος και το ανοίγουμε στα δύο. Αλείφουμε την ψίχα με γουακαμόλε, επάνω τοποθετούμε λάχανο τουρσί, πίκλα αγγουράκι, το λουκάνικο γαρίδας και καλύπτουμε με το καραμελωμένο κρεμμύδι.

Τορτίγια με καβούρι και μαύρο σουσάμι

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 τορτίγιες ολικής άλεσης

200 γρ. καβούρι ψίχα

50 γρ. εσκαρόλ

50 γρ. αγγουράκι πίκλα ψιλοκομμένο

5 γρ. μαύρο σουσάμι

10 γρ. λιναρόσπορος

Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για σος

50 ml σόγια

Χυμός από 1 λάιμ

Εκτέλεση

Για τη σος, ανακατεύουμε καλά τη σόγια με τον χυμό λάιμ.

Σε μπολ βάζουμε το καβούρι, μαύρο σουσάμι, λιναρόσπορο, προσθέτουμε τη σος και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο μια μέρα για να μαριναριστεί. Απλώνουμε επάνω στην τορτίγια το καβούρι, εσκαρόλ, αγγούρι πίκλα και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό. Κόβουμε στη μέση και σερβίρουμε.

Bagel με καπνιστό σολομό

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

1 bagel

200 γρ. καπνιστό σολομό

50 γρ. φύλλα baby kale

2 ροδέλες ντομάτα

1 κ.γ. πάστα horseradish (από σούπερ-μάρκετ)

2 τεμάχια αγγουράκι πίκλα σε ροδέλες

50 γρ. φινόκιο κομμένο σε ροδέλες

1 κ.σ. μαγιονέζα

Εκτέλεση

Κόβουμε στη μέση το bagel και αλείφουμε τη μαγιονέζα, την πάστα horseradish και επάνω τοποθετούμε τον σολομό, τα φύλλα baby kale, τη μαγιονέζα και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο bagel. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ταραμοσαλάτα αρωματισμένη με πορτοκάλι.

Σουβλάκι γαλοπούλας μαριναρισμένο με πάστα καυτερής πιπεριάς

Η αποθέωση του «βρόμικου»: 6 συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας αυθεντικό street food Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

400 γρ. στήθος γαλοπούλας φιλέτο κομμένο σε κύβους

30 γρ. πάστα κίμτσι (από σούπερ-μάρκετ)

Υλικά για τζατζίκι αβοκάντο:

150 γρ. γιαούρτι

½ αβοκάντο ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

50 γρ. αγγούρι τριμμένο

10 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

20 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε τη γαλοπούλα και την πάστα κίμτσι, ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ημέρα. Την επομένη περνάμε τα κομμάτια της γαλοπούλας σε σουβλάκια μπαμπού που έχουμε βρέξει. Ψήνουμε τα σουβλάκια σε σχαροτήγανο σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά απ' όλες τις πλευρές.

Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το τζατζίκι με αβοκάντο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε τα σουβλάκια γαλοπούλας και συνοδεύουμε με το τζατζίκι.

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ