Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως

Τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης μήλα πήραν το όνομά τους από τον δημιουργό της ποικιλίας Ηλία Πιλαφά. Μετανάστης στην Αµερική, ο Πιλαφάς, επιστρέφοντας στη πατρίδα, έφερε σπόρους µιας σπάνιας µηλιάς από τις βόρειες περιοχές της Νέας Υόρκης, της Golden Russet, και τη διασταύρωσε με την ντόπια ποικιλία. Ο φλοιός του καρπού είναι κιτρινοπράσινος με επίχρωμα κεραμιδί και η σάρκα κρεμ, γλυκιά και αρωματική.

 

Granny Smith ή Ξινόμηλο

Aτελιέ LIFO
Aτελιέ LIFO

 

Κατάγεται από την Αυστραλία, αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη. Μεγάλου μεγέθους, πράσινο, με μικρά άσπρα στίγματα, το ξινόμηλο είναι τραγανό και διακρίνεται για την όξινη γεύση του. Χρησιμοποιείται σε γλυκά και φαγητά, καθώς η φλούδα του λιώνει εύκολα όταν μαγειρεύεται.

 

Φιρίκι

Aτελιέ LIFO
Aτελιέ LIFO

 

Καλλιεργείται σε μικρή κλίμακα, έχει σχήμα κυλινδροκωνικό και συναντάται σε μέγεθος μέτριο ή μικρό. Προτιμάται για την πολύ γλυκιά και αρωματική του σάρκα. Ο φλοιός του είναι κιτρινοπράσινος και κόκκινος από τη μεριά που βλέπει ο ήλιος.

 

Reinette du Canada

Aτελιέ LIFO
Aτελιέ LIFO

 

Ο καρπός της συγκεκριμένης ποικιλίας έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Το χρώμα της είναι κιτρινοπράσινο (μερικές φορές με πορτοκαλί ή καφέ επίχρωμα), ενώ η σάρκα της χυμώδης και ελαφρώς ξινή.

 

Gala

Aτελιέ LIFO
Aτελιέ LIFO

 

Πολύχρωμη και σχετικά καινούργια ποικιλία με καταγωγή από τη Νέα Ζηλανδία. Το κατά βάση κίτρινο μήλο έχει έντονες ροζ και πορτοκαλί πινελιές, είναι τραγανό, γλυκό και χυμώδες.

 

Red Delicious

Aτελιέ LIFO
Aτελιέ LIFO

 

Με χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα, η Red Delicious είναι μία από τις πιο διαδεδομένες χειμερινές ποικιλίες. Όταν το 1893 έκανε την πρεμιέρα της σε διαγωνισμό που διοργάνωνε το φυτώριο των Stark Brothers στο Mιζούρι, ο διευθυντής της εταιρείας δοκίμασε μια μπουκιά και αναφώνησε: «My, that's delicious!». Έκτοτε, όσο οι παραγωγοί βελτιστοποιούσαν το μήλο εμφανισιακά, η γεύση έμενε σε δεύτερη μοίρα. Η φλούδα του είναι σκληρή, πικρή και θέλεις να τη φτύσεις. Το εσωτερικό γλυκό, με υφή αφρολέξ.

 

Braeburn

Aτελιέ LIFO
Aτελιέ LIFO

 

Ζουμερή ποικιλία με ανοιχτοπράσινη φλούδα που κοκκινίζει ελαφρά και γεύση που ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και στο όξινο. Τα Braeburn είναι ιδανικά για τάρτες, αφού τείνουν να διατηρούν το σχήμα τους και να μη βγάζουν πολλά υγρά όταν μαγειρεύονται.

 

Golden Delicious

Aτελιέ LIFO
Aτελιέ LIFO

 

Γνωστά και ως μπανανόμηλα για τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά, τα μήλα αυτής της ποικιλίας είναι πρασινοκίτρινα και χρυσαφίζουν όσο ωριμάζουν. Η σάρκα τους είναι κρεμ και γλυκιά. Κυκλοφορούν στην αγορά από το τέλος Μαρτίου έως και τον Νοέμβριο.

 

Jonagold

Aτελιέ LIFO
Aτελιέ LIFO

 

Διασταύρωση των Jonathan και των Golden Delicious, τα Jonagold συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα μήλα για ζαχαροπλαστική. Είναι τραγανά, χυμώδη και υπόξινα με κοκκινο-πορτοκαλί στίγματα πάνω από το βασικό, κίτρινο χρώμα.

 

Fugi

Aτελιέ LIFO
Aτελιέ LIFO

 

Μία από τις ωραιότερες αποχρώσεις του ροζ έχουν τα σκληρά και τραγανά Fugi. Η ποικιλία αυτή έχει πλούσιο και γλυκό χυμό, ενώ οι καρποί της συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.