Μόλις έφτασε το πρώτο βίγκαν ντελίβερι!

Μόλις έφτασε το πρώτο βίγκαν ντελίβερι! Facebook Twitter
Στην τελική, δεν ξέρω αν τους συμφέρει να ψωνίζουν τόσο ακριβά υλικά, αλλά, αν κάνεις τον λογαριασμό, το κέρδος είναι στον πελάτη. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης
1

H βίγκαν τάση είναι πλέον κάτι σαν καταιγίδα που όσες ομπρέλες και να κρατήσεις, πάλι θα σκάσει στο κεφάλι σου. Με άλλα λόγια, δεν μπορείς να την αγνοήσεις. Το συνειδητοποιώ σε κάθε μενού που πέφτει στα χέρια μου, όταν ακόμα και ο σουβλατζής της γειτονιάς μου σημειώνει με πράσινο τα βίγκαν(;) πιάτα του, ήτοι πίτα με κρεμμύδι και ντομάτα, ή στην κάθε ταβέρνα που θεωρεί υποχρέωσή της να υποσημειώσει τους γίγαντες και τη φάβα ως «suitable for vegans», προκειμένου να προσελκύσει ένα κοινό που δεν πρόκειται ποτέ να παραγγείλει παϊδάκι.


Με τα μαγαζιά βίγκαν προσανατολισμού να ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο, το πρώτο αμιγώς ντελιβεράδικο για τους οπαδούς του βιγκανισμού μόλις άναψε τις φωτιές του σε μια πάροδο της Μιχαλακοπούλου. Που είναι και γειτονιά μου, οπότε έσπευσα να το ανακρίνω πάραυτα και εκ των έσω.


Μια κουζίνα από αυτές που πάντα ονειρευόσουν: ντιζαϊνάτη, απαστράπτουσα, μίνιμαλ και απόλυτα εξοπλισμένη με ό,τι χρειάζεται μια raw γεύση, με τον αποχυμωτή της ψυχρής πίεσης που δεν σκοτώνει τις βιταμίνες και έναν σεφ, τον Ανδρέα Τζουανόπουλο, ντυμένο στα μαύρα, με το απόλυτο styling «είμαστε έτοιμοι για τηλεοπτικό shooting» κάπου στην Αγγλία.

Ένα μενού την ημέρα κυκλοφορεί στο site και τα παιδιά μπορούν να αναλάβουν και το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα ή να σε αναλάβουν κανονικά, σε μια ακτίνα που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της γειτονιάς.


Η Νταϊάνα Βούγεση είναι δικηγόρος, με δικό της γραφείο εδώ και 16 χρόνια. Όταν αποφάσισε να αλλάξει διατροφική όχθη, ίσως να μην είχε φανταστεί ότι κάτι τέτοιο θα άλλαζε ολόκληρη τη ζωή της. Όπως κάθε άνθρωπος που ακολουθεί μια διατροφή με πολλές γωνίες και απαιτήσεις, έτσι κι αυτή, με όλους τους βίγκαν της πόλης να συμφωνούν, αντιμετώπισε γρήγορα το εξής κενό: καλά όταν είσαι σπίτι σου και μπορείς να μαγειρέψεις, τι γίνεται όμως όταν είσαι στη δουλειά και θέλεις κάτι έτοιμο που να το εμπιστεύεσαι, επειδή σκέφτεται όπως εσύ; Ο Ανδρέας, βίγκαν κι αυτός, αφού πέρασε από πολλές κουζίνες της Αθήνας, ταυτίστηκε με το όραμά της. Κι έτσι συνδυάστηκαν σε ένα ντελιβεράδικο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Μόλις έφτασε το πρώτο βίγκαν ντελίβερι! Facebook Twitter
Ο σεφ Ανδρέας Τζουανόπουλος, ντυμένος στα μαύρα, με το απόλυτο styling «είμαστε έτοιμοι για τηλεοπτικό shooting» κάπου στην Αγγλία. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Στον αέρα μυρίζεις το σοκολατένιο άρωμα του τσίζκεϊκ, τη βανίλια Μαδαγασκάρης, τη ζεν γαλήνη της βίγκαν φιλοσοφίας που θέλει όλους τους ανθρώπους να ζουν αρμονικά μαζί: ο χρόνος που η Νταϊάνα αφιερώνει σε κάθε τηλεφώνημα, τα ακριβότατα υλικά στους πάγκους, τίποτα εδώ δεν βιάζεται, δεν αγχώνεται, δεν θυμίζει «γρήγορο» φαγητό. Όλα διηγούνται χαμηλόφωνα έναν πολιτισμό που περνά στο στήσιμο των πιάτων, στη λεπτή-λεπτεπίλεπτη-δαντελένια γεύση.


Ένα μενού την ημέρα κυκλοφορεί στο site και τα παιδιά μπορούν να αναλάβουν και το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα ή να σε αναλάβουν κανονικά, σε μια ακτίνα που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της γειτονιάς.

Δοκιμάζω μια βελουτέ από γλυκοπατάτα με τζίντζερ, καρότο και κάρι με ψητά καραμελωμένα καρότα και σιρόπι σφενδάμου (5 ευρώ), κόκκινες πιπεριές γεμιστές με φαγόπυρο και λαχανικά (7 ευρώ), ένα μεξικάνικο μπέργκερ με μπιφτέκι από κόκκινα φασόλια, καλαμπόκι και μεξικάνικα μπαχαρικά σε ψωμάκι ολικής που σερβίρεται με μια πράσινη σαλάτα (8,10 ευρώ), η εντύπωση μιας αιθέριας κουζίνας που θα έστεκε σε πανάκριβο εστιατόριο. Αυτή που αφορά κι εσένα που δεν είσαι βίγκαν, αλλά θες να προσέξεις τη διατροφή σου, να μη φορτωθείς θερμίδες, να φας κάτι υγιεινό.

Μόλις έφτασε το πρώτο βίγκαν ντελίβερι! Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης


Αν θα μου μείνει κάτι ως εντύπωση, είναι τα υλικά. Ό,τι πιο ακριβό στην αγορά, πολλά βιολογικά, πολλά raw, ολόφρεσκοι χυμοί − αξίζει η ολόφρεσκη λεμονάδα με λάιμ, δυόσμο και σιρόπι αγαύης. Στην τελική, δεν ξέρω αν τους συμφέρει να ψωνίζουν τόσο ακριβά υλικά, αλλά, αν κάνεις τον λογαριασμό, το κέρδος είναι στον πελάτη, ακόμη και αν το ακριβότερο εβδομαδιαίο πακέτο κοστίζει 65 ευρώ.


Αν δεν είσαι για μια σαλάτα καρότο με σάλτσα ταχίνι και βιολογικό tempeh (συμπιεσμένα φασόλια σόγιας που, σύμφωνα με μια τεχνική της Ιάβας, έχουν υποστεί ζύμωση που αυξάνει τη διατροφική τους αξία) ή για μια μακαρονάδα raw λογικής με ηλιόσπορο, κολοκύθι και λιαστή ντομάτα, υπάρχουν και τα απλά σνακ, πίτσα με τυρί από αμύγδαλο χωρίς γλουτένη (6,50 ευρώ), σάντουιτς με λαχανικά (4,50 ευρώ) και μπάρες και γλυκά χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.

Μόλις έφτασε το πρώτο βίγκαν ντελίβερι! Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

www.crudo.gr

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια
Εγώ προσωπικά το εκτιμώ να λέει κάπου κάπως ότι το συγκεκριμένο πιάτο είναι για vegan ή τουλάχιστον χορτοφάγους. Μου εξοικονομεί χρόνο και γλυτώνω την αμήχανη ερώτηση αν αυτό το πιάτο είναι με κρέας ή χωρίς ζωικά παράγωγα.Πιστεύω πως απ' την στιγμή που αναγράφεται δίπλα από ψαρικά αναγράφεται το ότι είναι κατεψυγμένο ή δίπλα απ' τα κρέατα αναφέρεται αν είναι μοσχαρίσιο ή χοιρινό το κρέας, έτσι θα μπορεί να αναγράφεται σε κάποια πιάτα ότι είναι οκ για χορτοφάγους.Μακάρι να πάνε καλά οι δουλειές του και κυρίως να έχει προσιτές τιμές και καλές ποσότητες.