Απεργία της ΓΣΕΕ

Τα καλύτερα χασάπικα της Κεντρικής Αγοράς, ανά είδος

Τα καλύτερα χασάπικα της Κεντρικής Αγοράς, ανά είδος Facebook Twitter
Αν γίνεις φίλη της, θα τη μάθεις. Θα σε μάθουν και οι άνθρωποί της. Θα κερδίσεις σε ποιότητα. Και σε πολλά ευρώ. Φωτο: Nick Paleologos / SOOC
1

Μου ακούγεται εξωφρενικό, αλλά μέσα στα χρόνια έχω ακούσει δεκάδες λόγους που απαξιώνουν τα χασάπικα της Βαρβακείου. Είναι βρόμικα. Μυρίζουν απαίσια. Γλιστράνε τα πατώματα. Εκεί ψωνίζουν μόνο οι γύφτοι. Η Βαρβάκειος είναι το σπίτι των homeless. Πουλάνε κρέας από τη Βουλγαρία. Κλέβουν στο ζύγι. Πουλάνε σκουπίδια. Είναι αλήτες που βρίζουν τους δημοσιογράφους όταν έρχονται τα κανάλια να ξεσκεπάσουν τις βρομιές τους. Τα ποντίκια χοροπηδάνε πάνω στα κρέατα.


Η κακομοίρα «η κοιλιά της Αθήνας», όπως θα τη χαρακτήριζε ο Ζολά, που αν ήταν Έλληνας θα της αφιέρωνε κι ένα ολόκληρο -κλασικό- βιβλίο, έχει ακούσει τα μύρια όσα, κυρίως από κείνους που την έχουν προσπεράσει βιαστικά, κρατώντας τη μύτη τους. Τους ίδιους που με ενθουσιασμό θα ξετινάξουν όλες τις παλιές, κεντρικές αγορές του Παρισιού, του Βερολίνου και της Βαρκελώνης. Όμως, στα μετόπισθεν, όλες είναι ίδιες. Με την προαιώνια βρόμα τους και τους αρουραίους παρέα με τις κατσαρίδες να στήνουν χορό όταν κατεβαίνουν τα ρολά τη νύχτα. Μια ζωή του σκοταδιού, η οποία, όμως, ποτέ δεν θα αγγίξει τη δική σου σπαλομπριζόλα − μη φοβάσαι.

Με τον καιρό θα καταλάβεις ότι στην Αγορά δεν πουλάνε όλοι συλλήβδην κρέατα αλλά καθένας έχει τη δική του εξειδίκευση, το δικό του «καλύτερο».

Αν γίνεις φίλη της, θα τη μάθεις. Θα σε μάθουν και οι άνθρωποί της. Θα κερδίσεις σε ποιότητα. Και σε πολλά ευρώ. Και μπόνους μια υπέροχη βόλτα στην πιο πολύχρωμη γειτονιά της πόλης. Με τον καιρό θα καταλάβεις ότι στην Αγορά δεν πουλάνε όλοι συλλήβδην κρέατα αλλά καθένας έχει τη δική του εξειδίκευση, το δικό του «καλύτερο». Τα ψώνια εδώ ξεκινούν από τη συνταγή, τη δική σου έμπνευση. Θέλω να κάνω κοκκινιστό, θα πάω στον τάδε. Για αρνάκι στον φούρνο με πατάτες, στον δείνα. Για κουνελάκι στιφάδο, στη γωνία βγαίνοντας.


Το κρέας εδώ έχει τον δικό του λαβύρινθο, που σιγά-σιγά μαθαίνεις να μεταφράζεις. Και, ναι, πλάι στο καλύτερο θα βρεις και τον κατιμά, το «δεύτερο». Λογικό, αφού ο δημοκρατικός της χαρακτήρας είναι τέτοιος, που πρέπει να χορτάσει όλο τον λαό: κι αυτόν που έχει κι εκείνον που στενεύεται. Άμα δεις μια τσουβαλιά κοτοφτερούγες σε ένα χαρτόκουτο, θα τις αποφύγεις. Δίπλα, το αλανιάρικο κοτόπουλο πουλιέται με ονομασία προέλευσης.

Και του πουλιού... το κρέας!

Για εκλεκτές κοπές και σπάνια κομμάτια

Η οικογένεια Αγγελή (210 3232211) από το 1979 είναι η αγαπημένη των ψαγμένων σεφ και των καλύτερων εστιατορίων που εμπιστεύονται τα ελληνικά κρέατα από φάρμες των Σερρών και της Ορεστιάδας που δεν έχουν υποστεί τα δεινά της εντατικής εκτροφής, τα γουρουνάκια από τις Σέρρες, τη γίδα από τη Νάξο. Ο πάγκος τους δεν θα σε εντυπωσιάσει, επειδή εδώ όλα κόβονται αριστοτεχνικά και με όλη την εξειδίκευση της γαλλικής σχολής, τη στιγμή της παραγγελίας. Αν πας τα δικά σου μυρωδικά, θα σου φτιάξουν ρολό από κρέας ή κοτόπουλο και εδώ θα παραγγείλεις τα πιο σπάνια κρέατα της αγοράς. H μαμά Μαρία και ο Θάνος με τον Τάσο, οι γιοι της, όλοι δεινοί μάγειρες, θα σου δώσουν ιδέες και συνταγές, θα σε κεράσουν μαγικό καρπάτσιο κομμένο διάφανο, από το μαχαίρι του χασάπη κατευθείαν στην κατανάλωση.

Για τις πιο πλούσιες σούπες

Στον Πιρλιμπό (210 3216879), με 36 χρόνια παράδοση στο ντόπιο κρέας, θα βρεις το καλύτερο ελληνικό βοδινό από την Καρδίτσα και την Κόρινθο, αυτό που αν το πάρεις με το κόκαλο, κάνει την πιο πλούσια, γευστική μοσχαρόσουπα. Αλλά και μοσχαράκι φυσικής εκτροφής από τη Νάξο και χοιρινά από τη Χαλκίδα. Εδώ, γενικά, θα έρθεις αν έχεις στο μυαλό σου «γάστρα» ή κρέας στη λαδόκολλα.

Τα καλύτερα χασάπικα της Κεντρικής Αγοράς, ανά είδος Facebook Twitter
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Για την πηχτή, τον πατσά και τα μοσχαρίσια μάγουλα

Στον Λευκαδίτη (210 3212953) θα βρείτε ολόφρεσκα όλα τα δεύτερα κομμάτια που είναι η τελευταία λέξη της μόδας στις κατσαρόλες των σεφ: σπλήνα να την κάνεις γεμιστή, καρδιά και πνευμόνι, κοιλιές και εντεράκια, μοσχαροκεφαλή και κεφαλάκι από γουρουνάκι γάλακτος, αμελέτητα και νεφράκια, γλώσσα και συκώτι από ελληνικά μοσχαράκια, όλα καθαρισμένα, αστραφτεροπλυμένα στην εντέλεια. Κι ενώ στα χασάπικα της Αθήνας πρέπει να κάνεις τάμα για μια μοσχαρίσια ουρά ή για τα μάγουλα, που το trend της εποχής τα έχει κάνει θεούς, εδώ θα τα βρεις σε ποικιλία και αφθονία.

Για το χοιρινό

Στον Πατίστα (210 3216857) θα πάτε για τα άπαντα του χοιρινού, από ολόκληρο baby γουρουνάκι μέχρι καλοκαθαρισμένα ποδαράκια για την πηχτή αλλά και νόστιμα, άπαχα κουνελάκια που δεν μυρίζουν. Χοιρινό ελληνικό κομμένο σε ωραία κομμάτια θα βρείτε και στον Δημητριάδη, που ειδικεύεται στα ελληνικά γουρουνάκια από το 1942.

Οτιδήποτε σε αμνοερίφιο

Ο Κλεάνθης Τσιρώνης, πρόεδρος της Βαρβακείου, διαθέτει τη μεγαλύτερη γκάμα σε ελληνικά κατσικάκια και αρνάκια από τη Νάξο, αλλά και ζυγούρι, γίδα και προβατίνα κομμένη σε ωραία παϊδάκια, συκωταριές, κεφαλάκια και μοσχαράκια από την Καλαμπάκα. Να δοκιμάσεις τον τράγο και ό,τι σε «χοντρό» κρέας, όπως το λένε εδώ, μόνο και μόνο για να νιώσεις την απόλυτη νοστιμιά μιας σούπας με τραχανά αλλά και το πιο μελωμένο κοκκινιστό, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι η γίδα μυρίζει βαριά. Υγιεινό και εγκλιματισμένο στην ελληνική χλωρίδα, χωρίς αντιβιώσεις και ορμόνες, το αμνοερίφιο είναι ο καλύτερος φίλος του Έλληνα κρεατοφάγου.

Τα καλύτερα χασάπικα της Κεντρικής Αγοράς, ανά είδος Facebook Twitter
Η Βάλια Κάλντα φέρνει κρέατα από τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου. Φωτο: Angeliki Panagiotou/ SOOC

Αγριογούρουνα και κυνήγια

Η Βάλια Κάλντα (210 3222401) φέρνει κρέατα από τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου και κατόπιν παραγγελίας αγριογούρουνο, λαγό, ορτύκια, πέρδικες, φασιανούς και ζαρκάδι από τα Γρεβενά.

Κι επειδή το βουνό σβήνει στη θάλασσα...

Πλάι ακριβώς στην μπριζόλα ξεκινούν οι θαλασσινές στοές. Εδώ τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο δύσκολα, αφού το ψαροθαλασσινό μπορεί να ξεγελάσει και το πιο έμπειρο μάτι. Για απόλυτη εγγύηση, θα αναζητήσετε ελληνικό ψάρι στον Πικούνη και στον Κοράκη, ενώ στον Αράπη (210 3213069) θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποικιλία σε ολόφρεσκα όστρακα: βασιλικά στρείδια, μύδια, βόνγκολε για μακαρονάδες, χτένια, καβούρια και αστακό, γυαλιστερές και κυδώνια, αχηβάδες, αμμοσωλήνες και αυγά ψαριών σε σκαφάκι.

Γεύση
1

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια