6 συνταγές από τον τρύγο: πετιμεζόπιτα, μουσταλευριά και άλλοι θησαυροί

6 συνταγές από τον τρύγο: πετιμεζόπιτα, μουσταλευριά και άλλοι θησαυροί Facebook Twitter
0

 

Tα διάσπαρτα πετρόχτιστα υπαίθρια πατητήρια αρχίζουν να λειτουργούν αυτή την εποχή στην Πάρο. Ο τρύγος είναι μια ετήσια γιορτή των αμπελιών που κρατά από τις διονυσιακές γιορτές και κάθε χρόνο δίνει το κρασί που όλοι γνωρίζουμε. Ο μούστος όμως δεν καταλήγει μόνο στα βαρέλια και στις δεξαμενές της ζύμωσης. Τα περισσότερα νοικοκυριά, κατά παράδοση, τον αξιοποιούν και στην κουζίνα τους με διάφορους τρόπους. Είναι γνωστά η μουσταλευριά, τα μουστοκούλουρα και το πετιμέζι, όμως υπάρχει και μια σειρά από άλλα εδέσματα που προέκυψαν από την εφευρετικότητα της παραδοσιακής μαγειρικής που ποτέ δεν εφησυχάζει. Οι Γυναίκες Συλλόγου Νάουσας μπήκαν στην κουζίνα τους κι ετοίμασαν για τη LiFO με χαρά και μαεστρία τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού.

Πετιμεζόπιτα

6 συνταγές από τον τρύγο: πετιμεζόπιτα, μουσταλευριά και άλλοι θησαυροί Facebook Twitter
Τα παλιά χρόνια, που δεν υπήρχαν γλυκά στο νησί μας, κάναμε την πετιμεζόπιτα που συνόδευε τη σούμα, αλλά ήταν και το δεκατιανό μας, αφού παίρναμε ένα κομμάτι στο σχολείο.

Η Βούλα Σπύρου ακολουθεί ευλαβικά την παράδοση. «Έμαθα τη συνταγή από τη γιαγιά και τη μαμά μου που την εποχή του τρύγου έφτιαχναν την πετιμεζόπιτα. Ευωδιάζει το σπίτι μούστο» λέει με χαμόγελο και προσθέτει: «Αρχές Σεπτέμβρη, κάθε οικογένεια που έχει το αμπελάκι της μαζεύει τα σταφύλια και γίνεται το πάτημα στα παραδοσιακά πατητήρια – στη Νάουσα έχουμε πάνω από 20. Με τον φρέσκο μούστο φτιάχνουμε το πετιμέζι και το αρωματίζουμε με αρμπαρόριζα ή βασιλικό. Τα παλιά χρόνια, που δεν υπήρχαν γλυκά στο νησί μας, κάναμε την πετιμεζόπιτα που συνόδευε τη σούμα, αλλά ήταν και το δεκατιανό μας, αφού παίρναμε ένα κομμάτι στο σχολείο. Το πετιμέζι υπάρχει πάντα στην κουζίνα του σπιτιού μας για τα γλυκά, τις σαλάτες, ακόμη και σαν φάρμακο για τον βήχα!».

Υλικά

1½ ποτήρι καλαμποκέλαιο

2 ποτήρια πετιμέζι

1 κ.σ. κοφτή σόδα σκόνη

4 κ.σ. σούμα

1 κ.γ. κανέλα, γαρίφαλο σκόνη

2-3 πορτοκάλια, χυμός και ξύσμα

1 αλεύρι φαρίνα

½ ποτήρι κανέλλα

Λίγο ελαιόλαδο

2 κ.σ. σουσάμι

Καρύδι χοντροκομμένο προαιρετικά

Εκτέλεση

Βράζουμε μισό ποτήρι με νερό και 2 ξυλάκια κανέλας και αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε καλά τη σόδα με τον χυμό πορτοκαλιού.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το πετιμέζι, το καλαμποκέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.

Σε στρογγυλό ταψί ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το απλώνουμε με πινέλο και προσθέτουμε το σουσάμι. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε κομμάτια για σερβίρισμα.

Τηγανίτες με πετιμέζι

6 συνταγές από τον τρύγο: πετιμεζόπιτα, μουσταλευριά και άλλοι θησαυροί Facebook Twitter
Στο νησί μας φτιάχνουμε πάντα τηγανίτες στις 30 Νοεμβρίου, του Αγίου Ανδρέα, γιατί βγαίνει το ελαιόλαδο και είναι η στιγμή για να το δοκιμάσεις.

Η Ελευθερία Μπαρμπαρίγου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας, θεωρείται μαστόρισσα στις τηγανίτες. «Είναι το γλύκισμα που έφτιαχνε η μητέρα μου και έβαζε στη συνταγή σταφύλι αντί για σταφίδες» λέει με χαμόγελο και εξηγεί: «"Ελάτε να ταράξουμε λίγο αραντό (αλεύρι) για να κάνουμε τηγανίτες" συνηθίζουμε να λέμε οι νοικοκυρές. Είναι το παραδοσιακό γρήγορο γλυκό που συνόδευε τον καφέ. Στο νησί μας φτιάχνουμε πάντα τηγανίτες στις 30 Νοεμβρίου, του Αγίου Ανδρέα, γιατί βγαίνει το ελαιόλαδο και είναι η στιγμή για να το δοκιμάσεις. Αλλά και την περίοδο της νηστείας είναι πάντα το επίκαιρο γλυκό. Οι τηγανίτες δίνουν αφορμή και για βρεθούμε φίλοι και συγγενείς. "Ελάτε να φτιάξουμε τηγανίτες για να κάνουμε το βράδυ βεγγέρα" συνήθιζαν να λένε».

Υλικά για 25 κομμάτια

½ κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ σταφίδες ξανθές

1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί

Μια πρέζα αλάτι

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

Ξύσμα από μισό λεμόνι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Κανέλα σκόνη

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κρασί για 15 λεπτά. Σε λεκάνη ρίχνουμε αλεύρι, αλάτι, ξύσμα λεμονιού και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το μείγμα.

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Τοποθετούμε τις τηγανίτες σε πιατέλα, τις περιχύνουμε με πετιμέζι και κανέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Μουσταλευριά

6 συνταγές από τον τρύγο: πετιμεζόπιτα, μουσταλευριά και άλλοι θησαυροί Facebook Twitter
Μουσταλευριά.

Η Βάσω Χασούρη και ο άνδρας της καλλιεργούν τα δικά τους αμπέλια και κάθε χρόνο την εποχή του τρύγου έχουν γιορτή στο πατητήρι τους. «Μετά το πάτημα των σταφυλιών παίρνουμε τον μούστο, τον βράζουμε για 30 λεπτά με στάχτη ή λευκό χώμα και στη συνέχεια τον σουρώνουμε για να κάνουμε τη μουσταλευριά» λέει εξηγώντας την παραδοσιακή διαδικασία.

Υλικά για 10 άτομα

5 ποτήρια μούστος έτοιμος

1 ποτήρι αλεύρι

1 φλιτζάνι σουσάμι καβουρντισμένο

1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκοπανισμένα

Κανέλα σκόνη προαιρετικά

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βράζουμε σε δυνατή φωτιά τον μούστο. Αραιώνουμε το αλεύρι με λίγο μούστο μέχρι να γίνει παχύρρευστος χυλός. Όταν ο μούστος πάρει βράση προσθέτουμε σιγά-σιγά τον χυλό και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει το μείγμα και να βράσει για 5-7 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ραντίζουμε με νερό τα μπολ ή τα πιατάκια, ρίχνουμε σουσάμι και σερβίρουμε τη μουσταλευριά. Γαρνίρουμε με τα καρύδια.

Μουσταλευριά ξερή

6 συνταγές από τον τρύγο: πετιμεζόπιτα, μουσταλευριά και άλλοι θησαυροί Facebook Twitter
Την ξερή μουσταλευριά την τοποθετούμε σε κομμάτια σε γυάλινο βάζο που κλείνει ερμητικά, προκειμένου να διατηρηθούν για πολλούς μήνες.

Η ξερή μουσταλευριά είναι ο χειμωνιάτικος μεζές που θα συνοδέψει τη σούμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που εφαρμόζουμε για τη μουσταλευριά. Σε ταψί που έχουμε ραντίσει με νερό ρίχνουμε σουσάμι ωμό, προσθέτουμε τον βρασμένο μούστο, τον απλώνουμε στο ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Βάζουμε το ταψί σε σκιερό μέρος για δύο ημέρες. Στη συνέχεια κόβουμε τον μούστο σε ρόμβους και περνάμε καλά τον κάθε ρόμβο από σουσάμι ωμό. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ταψί και αφήνουμε για 2-3 ημέρες να στεγνώσουν, γυρίζοντάς τα πρωί και βράδυ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 150 βαθμούς για 20 λεπτά. Αποσύρουμε το ταψί και όταν είναι χλιαρά, τα τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει ερμητικά, προκειμένου να διατηρηθούν για πολλούς μήνες.

Πρωτοφούρνι με σταφύλι και πετιμέζι

6 συνταγές από τον τρύγο: πετιμεζόπιτα, μουσταλευριά και άλλοι θησαυροί Facebook Twitter
Τα παλιά χρόνια κάθε κατοικία είχε δικό της ξυλόφουρνο και οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ζυμώνουν και να φουρνίζουν τα καρβέλια για το σπίτι τους.

Το πρωτοφούρνι ή βρισκούμενο έχει μακρά παράδοση στο νησί της Πάρου. Η Μαρία Τσουνάκη έφτιαξε τη συνταγή ακολουθώντας τα βήματα από τις παλιές νοικοκυρές και η Στέλλα Δελέντα ξεδίπλωσε τις παιδικές αναμνήσεις από τα χρόνια που το έτρωγε από τα χέρια της γιαγιά της. «Τα παλιά χρόνια κάθε κατοικία είχε δικό της ξυλόφουρνο και οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ζυμώνουν και να φουρνίζουν τα καρβέλια για το σπίτι τους» λέει η Στέλλα και εξηγεί: «Το πρώτο πράγμα που έκαναν πριν φουρνίσουν τα ψωμιά ήταν να κρατήσουν λίγο από το ζυμάρι και να το βάλουν σε ένα ταψάκι που είχαν αλείψει με λάδι και πασπαλίσει με μπόλικο σουσάμι. Άφηναν το ζυμάρι σε μέρος ζεστό για να φουσκώσει πολύ και να γίνει αφράτο. Μετά το πίεζαν με τα δάχτυλά τους για να πέσει και ήταν το πρώτο που φούρνιζαν στον ξυλόφουρνο. Μόλις έβγαινε από τον φούρνο και ήταν καυτό το έλουζαν με μπόλικο πετιμέζι και γινόταν σαν σιροπιαστό. Ήταν το γλυκό που έδιναν στα παιδιά τους. Πρόσφεραν αυτό που έβρισκαν δίπλα τους γι' αυτό το έλεγαν και "βρισκούμενο"».


Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μαγιά στιγμής

1 πρέζα αλάτι

1 σφηνάκι ούζο ή σούμα

Νερό όσο πάρει (χλιαρό)

1 φλ. πετιμέζι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ζάχαρη

2 φλ. ρόγες μαύρο σταφύλι

2 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε σε λεκάνη το αλεύρι με τη μαγιά, το ούζο και τη ζάχαρη. Διαλύουμε το αλάτι σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό, το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο αλεύρι και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια, να είναι απαλή και εύπλαστη.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε λεκάνη λαδωμένη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει. Λαδώνουμε καλά ένα τετράγωνο ταψάκι 25-30 εκ. και απλώνουμε τη ζύμη. Την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας και στις λακκούβες που δημιουργούνται βάζουμε τις ρόγες των σταφυλιών. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά για να φουσκώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Το βγάζουμε από τον φούρνο και περιχύνουμε με πετιμέζι.

Μουστοκούλουρα

6 συνταγές από τον τρύγο: πετιμεζόπιτα, μουσταλευριά και άλλοι θησαυροί Facebook Twitter
Ψήνοντας μουστοκούλουρα μοσχομυρίζει το σπίτι.

Η Άννα Βαβανού με τον φρέσκο μούστο φτιάχνει τα παραδοσιακά μουστοκούλουρα. «Τα μουστοκούλουρα είναι η παράδοση που ποτέ δεν ξεχνάμε. Μοσχομυρίζει το σπίτι. Έτσι έχουμε τρατάρισμα για τους φίλους αλλά και το γλυκό που θα συνοδέψει τον καφέ μας» λέει.

Υλικά για 90 μικρά κομμάτια

2 ποτήρια μούστος

2 ποτήρια καλαμποκέλαιο

1½ ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική

1 ποτηράκι κονιάκ

2 κ.γ. σόδα σκόνη

2 κ.γ. μπέικιν

½ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη

1 σφηνάκι πετιμέζι

2 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά της συνταγής σε λεκάνη και ανακατεύουμε καλά. Πλάθουμε σε μπαλάκια τη ζύμη και δίνουμε σχήμα σαλίγκαρου ή όποιο άλλο θέλουμε. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και επάνω τοποθετούμε τα μουστοκούλουρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ