5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
1

Πριν από μερικά χρόνια, ό,τι αναζητούσαμε γύρω από τη διατροφή μας είχε να κάνει με το τι μας αρέσει και τι όχι. Αλλά η προσέγγιση αυτή, αν και θεμελιακή, ανήκει στο παρελθόν. Τώρα πλέον δίπλα στο «μου αρέσει» τοποθετείται το «μου κάνει καλό». Το «είναι νόστιμο» δεν αρκεί, οφείλει, στις περισσότερες περιπτώσεις, να συνδυάζεται με το «είναι υγιεινό». Οι θερμοί υποστηρικτές αυτής της διατροφικής προσέγγισης επιμένουν ότι δεν πρόκειται για περιστασιακή μόδα αλλά για ανάγκη, για την απαραίτητη ανανέωση που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα που προήλθαν από έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και μια διατροφική προσέγγιση που προέκυψε από την αντίληψη της «διαβίωσης με διάχυτη ευμάρεια» και όχι του «ευ ζην», που είναι ευρύτερη έννοια και περιλαμβάνει περισσότερους παράγοντες. Όπως και να έχει, η διάθεση της ενσυνείδητης διατροφικής κατανάλωσης φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει και στην προμετωπίδα  αυτής της τάσης περίοπτη θέση έχουν οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.

Η Ντόρις Πέτσα έχει κάνει σπουδές ωμοφαγικής διατροφής στο Λονδίνο κι έχει ανοίξει τα Coffee Bike στο Πικέρμι και στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΙSA στην Κηφισιά, προσφέροντας, εκτός από ποδηλατικό σέρβις, και διατροφικές επιλογές για όσους ψάχνουν, εκτός από το νόστιμο, και το υγιεινό. Εκεί μπορεί να βρει κανείς σνακ χωρίς γλουτένη ή ωμοφαγικά γλυκά, vegeterian πιάτα και, βέβαια, μια μεγάλη σειρά από χυμούς. «Πιστεύω ότι η τροφή είναι το φάρμακό μας» λέει η Ντόρις και μας δίνει εύκολες συνταγές για το πώς μπορούμε  να φτιάξουμε αποτοξινωτικούς χυμούς, ενώ μας εξηγεί πώς μπορούμε να αντλήσουμε από τους χυμούς το μέγιστο όφελος για τον οργανισμό μας.

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Δέκα tips για ευεργετικούς χυμούς

1. Oι χυμοί φρούτων πρέπει να αναμειγνύονται με χυμούς λαχανικών, κυρίως πράσινων, γιατί αυτό ενισχύει την αλκαλοποίηση του οργανισμού.

2. Προτιμάμε τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα, γιατί έχει αποδειχτεί ότι έχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Εάν δεν προμηθευτούμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, τότε καλό είναι να τα πλύνουμε πολύ καλά, να τα μουλιάσουμε σε νερό με ξίδι και να τα ξεφλουδίσουμε, πριν τα βάλουμε στον αποχυμωτή.

3. Στους χυμούς μπορούμε να προσθέσουμε σπόρους τζία, φυτικές πρωτεΐνες, μούρα, σπόρους κάνναβης και άλλα super foods για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.

4. Οι χυμοί πίνονται πάντα με άδειο στομάχι για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης των βιταμινών και των ενζύμων. Καλό είναι να αποφεύγονται μετά το φαγητό, γιατί επιβραδύνουν την πέψη.

5. Όταν φτιάχνουμε χυμό, μπορούμε να προσθέτουμε στο τέλος λίγες σταγόνες λεμόνι για συντήρηση και έξτρα βιταμίνη C.

6. Ιδανικός για την παρασκευή των χυμών είναι ο αποχυμωτής κρύας πρέσας, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί θερμική επεξεργασία. Έτσι η θερμοκρασία του χυμού παραμένει κάτω από τους 34 βαθμούς, οπότε τα ένζυμα, που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, παραμένουν ζωντανά.

7. Ο χυμός, αν δεν καταναλωθεί αμέσως, πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε γυάλινο βαζάκι με πώμα και να καταναλώνεται μέσα σε ένα 24ωρο.

8. Για το ξεκίνημα της ημέρας προτείνεται να πίνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με χυμό μισό λεμονιού γιατί δίνει ώθηση στον μεταβολισμό μας, καθαρίζει το λεμφικό σύστημα και το ξεκίνημα με μια καλή δόση βιταμίνη C ενισχύει την αλκαλοποίηση του οργανισμού μας.

9. Όταν θέλουμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας αποτοξίνωση, καλό είναι να προτιμάμε χυμούς αντί για smoothies, γιατί η αποτοξίνωση επιτυγχάνεται μέσω της ξεκούραστης πέψης, η οποία μεταφέρει αμέσως όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στα όργανα, χωρίς να επιβραδύνεται από την επεξεργασία των φυτικών ινών που περιέχουν τα smoothies.

10. Η κατανάλωση λαχανικών και ξινών φρούτων ισορροπεί το αλκαλικό περιβάλλον του οργανισμού και αποτρέπει την εμφάνιση ασθενειών. Μπορούμε να ενισχύσουμε αυτήν τη διαδικασία, αποφεύγοντας την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ, τσαγιού (εκτός βοτάνων) και ζωικών προϊόντων.      

5 χυμοί που θα σου κάνουν καλό!

 

Η θεραπεία

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

1 ακτινίδιο καθαρισμένο

400 γρ. ανανάς σε φέτες

Χυμός από ½ μοσχολέμονο

30 γρ. φύλλα kale

 

Εκτέλεση

Βάζουμε στον αποχυμωτή τα φρούτα με τη σειρά: ανανάς, ακτινίδιο, kale. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και προσθέτουμε τον χυμό μοσχολέμονου.

ΤΙΠ: Η σειρά που που ακολουθούμε στον αποχυμωτή είναι η εξής: στην αρχή βάζουμε τα πιο σκληρά φρούτα ή λαχανικά και τελευταία τα φυλλώδη.

 

Πρωινό ξύπνημα

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

2 καρότα μεγάλα καθαρισμένα

300 γρ. ανανάς σε κομμάτια

½ γκρέιπφρουτ

1 κλωνάρι σέλερι 10 εκ.

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά το γκρέιπφρουτ από την άσπρη φλούδα του. Περνάμε από τον αποχυμωτή το καρότο, τον ανανά, το σέλερι και το γκρέιπφρουτ. Σερβίρουμε στο ποτήρι και γαρνίρουμε με ένα κλωνάρι σέλερι.

 

ABC

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

 

Υλικά για ένα άτομο

1 βολβός παντζαριού καθαρισμένος

(προαιρετικά τα φύλλα από το παντζάρι)

1 μήλο καθαρισμένο από τα κουκούτσια

2 μεσαία καρότα καθαρισμένα

3 εκατοστά τζίντζερ καθαρισμένο

Χυμός από 1 μοσχολέμονο

 

Εκτέλεση

Περνάμε από τον αποχυμωτή το παντζάρι, το μήλο, τα καρότα και το τζίντζερ. Σερβίρουμε σε ποτήρι και προσθέτουμε τον χυμό μοσχολέμονου. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

Ποτό αλόης

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

1 φύλλο αλόης

300 ml νερό αλκαλικό

1 ματσάκι δυόσμος

Χυμός από ½ λάιμ

  

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε προσεχτικά το φύλλο αλόης και το ξεπλένουμε πολλές φορές σε άφθονο τρεχούμενο νερό. Βάζουμε στο μπλέντερ το φύλλο αλόης με νερό αλκαλικό (περασμένο από φίλτρο), προσθέτουμε τον δυόσμο και τον χυμό από το λάιμ. Χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

ΤΙΠ: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε μια κάψουλα ενεργοποιημένου άνθρακα που θα προμηθευτούμε από βιολογικά καταστήματα. Ο άνθρακας έχει την ιδιότητα να απορροφά όλες τις τοξίνες από τον οργανισμό και να τις αποβάλει μέσω της διούρησης.

 

Pure

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

1 μεγάλο αχλάδι βιολογικό

30 γρ. σπανάκι πλυμένο

1 αγγουράκι

Χυμός από ½ μοσχολέμονο

 

Εκτέλεση

Περνάμε από τον αποχυμωτή το αχλάδι, το σπανάκι και το αγγούρι. Σερβίρουμε σε ποτήρι και προσθέτουμε χυμό από μοσχολέμονο.

 

 

 

 

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

1 σχόλια
Η συνταγή για το ποτό αλόης έχει αντιφατικά στοιχεία.Όταν πρόκειται να πλύνουμε ένα φύλλο αλόης (που ζυγίζει περίπου 400-500 γραμ.), το κάνουμε αυτό πριν το ξεφλουδίσουμε και όχι μετά, γιατί τότε μάλλον θα βρωμίσουμε κατά την διαδικασία τον εμπεριεχόμενο ζελέ, που είναι αυτός κυρίως που περιέχει τα ευεργετικά στοιχεία.Λέτε σαφώς ότι στο μπλέντερ βάζουμε το φύλλο και όχι μόνο τον ζελέ, που δεν τον αναφέρετε καθόλου (ενώ συνήθως για ποτό αλόης χρησιμοποιείται μόνο ο ζελές).Για ποτό ενός ατόμου, ακόμη και μόνον ο ζελές πάντως ενός ολόκληρου φύλλου είναι ήδη πολύς (η πικράδα είναι μεγάλη), πολύ περισσότερο αν βάλουμε στο μπλέντερ και αλέσουμε και τις πλυμένες φλούδες. Πιστεύω δε ότι δεν θα "σπάσει" η πικράδα τόσης ποσότητας ούτε με ένα ολόκληρο ματσάκι δυόσμου (περίπου 100 γραμ. υποθέτω).Επειδή κάθε φυσικό φύλλο αλόης κοστίζει από 10 έως 12 ευρώ, καλό είναι να διευκρινίσετε τα παραπάνω.