4 τηνιακές συνταγές που αναδεικνύουν τον μαγειρικό πλούτο του νησιού Facebook Twitter
Φιλέτο λαβράκι με ρεβίθια και φασόλια Τήνου

4 τηνιακές συνταγές που αναδεικνύουν τον μαγειρικό πλούτο του νησιού

1

Όταν επισκέπτεσαι την Τήνο, μαγεύεσαι από την άγρια ομορφιά του νησιού, αλλά και από την κλασική αρχιτεκτονική του τόπου με τους περιτέχνους περιστερώνες και το άψογα σκαλισμένο τηνιακό μάρμαρο. Αν είσαι πιστός, θα αφεθείς στη θρησκευτική αίγλη που περιβάλλει το νησί. Όμως η Τήνος δεν τελειώνει σε αυτά. Οι παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής του νησιού αποτελούν ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς που αξίζεις να αναζητήσεις στα πολλά γραφικά χωριά του αλλά και στη Χώρα του. Είναι βέβαιο ότι οι γευστικές σου αναζητήσεις θα ικανοποιηθούν στο όμορφο κυκλαδονήσι. Από τον μαγειρικό πλούτο του νησιού διαλέξαμε για το LΙFO.gr τέσσερις συνταγές.

Φιλέτο λαβράκι με ρεβίθια και φασόλια Τήνου

4 τηνιακές συνταγές που αναδεικνύουν τον μαγειρικό πλούτο του νησιού Facebook Twitter
Ο Ρένος Αράθυμος στο Τηνίων Γεύσεις

Ο σεφ Ρένος Αράθυμος μαγειρεύει στο εστιατόριο Τηνίων Γεύσεις στη Χώρα της Τήνου τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού με τα φρέσκα υλικά της εποχής, δίνοντας μια σύγχρονη εκδοχή τους.

Υλικά για 2 άτομα

1 κούπα ρεβίθια μικρόσπερμα

1 κούπα φασόλια ξερά μικρόσπερμα

180 γρ. λαβράκι φιλεταρισμένο ή τσιπούρα

3 κ.σ ελαιόλαδο

Χυμός από ½ πορτοκάλι

Χυμός από 1/2 λεμόνι

1 κ.γ. αλάτι χοντρό

Πιπέρι

1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

1 αστεροειδής γλυκάνισος

1 κ.γ. μαραθόσπορος

Εκτέλεση

Βράζουμε το κεφάλι του ψαριού και τη ραχοκοκαλιά του μαζί με μάραθο, δάφνη, μπαχάρι και πράσο για 60 λεπτά. Σουρώνουμε τον ζωμό, τον αδειάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα ρεβίθια και τα φασόλια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 50 λεπτά.

Μαρινάρουμε τα φιλέτα από το λαβράκι στον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού μαζί με χοντρό αλάτι, τσίλι, αστεροειδή γλυκάνισο και ελαιόλαδο. Αφήνουμε το ψάρι στη μαρινάδα για 2 ώρες στο ψυγείο.

Σερβίρουμε τα όσπρια, επάνω τους τοποθετούμε το φιλέτο του ψαριού και γαρνίρουμε με μάραθο και λίγο ελαιόλαδο.

Μπακαλιάρος βραστός με κάππαρη και ελαφριά σκορδαλιά

4 τηνιακές συνταγές που αναδεικνύουν τον μαγειρικό πλούτο του νησιού Facebook Twitter
Η Αντωνία Ζάρπα στο Θαλασσάκι

Η Αντωνία Ζάρπα, που μαγειρεύει στο εστιατόριό της Θαλασσάκι, τιμά στην κουζίνα της αυτή την παραδοσιακή συνταγή που έτρωγε στα πανηγύρια του χωριού.

Υλικά για 2 άτομα

70 γρ. μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος

4 κ.σ. κάππαρη Τήνου

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

Ξύσμα από μισό λεμόνι

Λίγος άνηθος

Λίγο μάραθο

Υλικά για σκορδαλιά

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

1 μικρή σκελίδα σκόρδο

1 κούπα ψίχα ψωμί μουλιασμένο και στημένο

1 κ.σ. ξίδι

2 κ.σ. χυμός λεμονιού

Αλάτι


Εκτέλεση

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο στο νερό με λίγες φέτες λεμόνι για μία ημέρα, αλλάζοντάς το 3 φορές. Ξεπλένουμε στο νερό την κάππαρη. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε τον μπακαλιάρο, τον σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε για 2-3 λεπτά. Τον αφαιρούμε από το τηγάνι και βγάζουμε προσεχτικά τα κόκαλα. Προσθέτουμε στο ψάρι λεμόνι, ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού.

Για την ελαφριά σκορδαλιά ρίχνουμε στο μούλτι τον χυμό λεμονιού, την ψίχα του ψωμιού, ξίδι, σκόρδο, αλάτι, χτυπάμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο μέχρι να δέσει. Σερβίρουμε στο πιάτο την κάππαρη με λίγο ελαιόλαδο, επάνω τη σκορδαλιά και τέλος τον μπακαλιάρο.

Γαρνίρουμε με άνηθο και μάραθο.

Αγκιναρόπιτα

4 τηνιακές συνταγές που αναδεικνύουν τον μαγειρικό πλούτο του νησιού Facebook Twitter
Οι σύγχρονες νοικοκυρές «αιχμαλωτίζουν» τη γλύκα που έχουν οι άγριες αγκινάρες στην περίφημη αγκιναρόπιτα.

Οι νοικοκυρές της Τήνου παραδοσιακά διατηρούν τις άγριες αγκινάρες στο λάδι μαζί με λίγο ξίδι, σαν ελαφρύ τουρσί, για να μπορούν να τις χρησιμοποιούν όλο τον χρόνο στην κουζίνα τους. Γίνονται τηγανητές, μπαίνουν στην κατσαρόλα με κατσικάκι και αρακά, αλλά ταιριάζουν και στην παραδοσιακή φουρτάλια, μια αφράτη ομελέτα. Οι σύγχρονες νοικοκυρές «αιχμαλωτίζουν» τη γλύκα που έχουν οι άγριες αγκινάρες στην περίφημη αγκιναρόπιτα. Η Ελένη Θεοδώρου έκανε την αγάπη της για τη μαγειρική επάγγελμα όταν ανέλαβε ένα οινομαγειρείο στη Χώρα της Τήνου με μακρόχρονη παράδοση που ονόμασε «Στο κουτούκι της Ελένης».

Υλικά για ταψί φούρνου

10 αγκινάρες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

4 πράσα ψιλοκομμένα

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

½ μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος

½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

3 καρότα τριμμένα

9 αυγά

½ φλιτζ. γάλα φρέσκο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

¼ φλιτζ. μανούρι τριμμένο

¼ φλιτζ. γραβιέρα Τήνου τριμμένη

¼ φλιτζ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Πιπέρι

1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια με τις αγκινάρες, το πράσο και το καρότο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο στο ταψί. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε στο ταψί. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα στο ταψί. Καλύπτουμε με τα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

Μπισκοτάκια λαδερά

4 τηνιακές συνταγές που αναδεικνύουν τον μαγειρικό πλούτο του νησιού Facebook Twitter

Στο μεσαιωνικό χωριό Κούμαρος της Τήνου η κ. Ρόζα Φιρίγου φτιάχνει με αγάπη και τέχνη τα τραγανά μπισκοτάκια-κέρασμα για την περίοδο της νηστείας, αλλά, όπως ισχυρίζεται και η ίδια: «Είναι τα αγαπημένα μπισκότα των παιδιών. Τα φτιάχνω συχνά για τα εγγόνια μου, που τα παίρνουν μαζί τους στο σχολείο, για να γλυκαίνονται στο διάλειμμα».

Υλικά

3 ποτήρια ελαιόλαδο

1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού

1 βανίλια

Ξύσμα από ένα λεμόνι

1 κ. αλεύρι

1 κ.γ. μπέικιν

1 κ.γ. σόδα

Εκτέλεση

Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον. Για να βγουν λεπτά τα μπισκότα περνάμε τη ζύμη από τη μηχανή ζυμαρικών, διαφορετικά τα πλάθουμε σε ό,τι σχήμα μας αρέσει. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί λαδωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ