Πέντε συνταγές για πρωτότυπους κουραμπιέδες

Πέντε συνταγές για πρωτότυπους κουραμπιέδες Facebook Twitter
0

Κουραμπιέδες, το απαραίτητο γλυκό των Χριστουγέννων. Τόσο οικείο, που νομίζεις ότι δεν μπορείς να το πειράξεις. Και όμως, πάντα υπάρχουν περιθώρια για δημιουργικότητα. Ζητήσαμε από πέντε ζαχαρογνώστες να μας δώσουν τη δική τους εκδοχή για τον κουραμπιέ.

Κουραμπιέδες Εggnog

Από τη Ρένα Οροκλού, που αγαπά τις γλυκές δημιουργίες και τις παρουσιάζει στον χώρο της, το Choc O Rock, (Βουτσινά 105, Χολαργός, 211 0122512)

Πέντε συνταγές για πρωτότυπους κουραμπιέδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για περίπου 45 κομμάτια

Για τα μαρεγκάκια

40 γρ. ασπράδια αυγού

40 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

40 γρ. ζάχαρη άχνη

Λίγο αλάτι

Για τους κουραμπιέδες

200 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος (πρόβειο), σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου

2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

1 κρόκος αυγού

1 κ.γ. βανίλια υγρή

3-4 κ.σ. μαύρο ρούμι (ιδανικά ένα με μπαχαρικά)

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)

200 γρ. αμύγδαλα ψημένα και χοντροκομμένα (κρατάμε λίγα και για το πασπάλισμα)

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο (κρατάμε ελάχιστο και για το πασπάλισμα)

Τα μαρεγκάκια που έχουμε φτιάξει

200 γρ. λευκή σοκολάτα

Εκτέλεση

Για τα μαρεγκάκια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στον αέρα, στους 110-120°C. Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν και να φουσκώνουν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τις δύο ζάχαρες και το αλάτι και δυναμώνουμε την ταχύτητα στο τέρμα. Χτυπάμε για τουλάχιστον 2-3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια πολύ σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα που «στέκεται». Τη βάζουμε σε ένα κορνέ ή, αν δεν έχουμε, με ένα κουταλάκι κάνουμε μικρά μπαλάκια μαρέγκας. Επειδή θα τα σπάσουμε μέσα στη ζύμη των κουραμπιέδων, δεν μας απασχολεί το σχήμα. Ψήνουμε τα μαρεγκάκια για περίπου μία ώρα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για τους κουραμπιέδες

Χτυπάμε τα δύο είδη βουτύρου στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 6-8 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές της σούπας με τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε για ένα ακόμη λεπτό. Συνεχίζουμε με τον κρόκο, τη βανίλια και το ρούμι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το μοσχοκάρυδο και το προσθέτουμε σιγά-σιγά κι αυτό.

Ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια, μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Σπάμε όλα τα μαρεγκάκια σε ακανόνιστα, αλλά μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε μέσα στη ζύμη. Τέλος, ρίχνουμε και τα χοντροκομμένα αμύγδαλα. Μαζεύουμε σε μια μπάλα τη ζύμη, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Στρώνουμε σε λαμαρίνες (θα χρειαστούμε 2) αντικολλητικό χαρτί και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε απόσταση περίπου 5 εκ. το ένα από το άλλο. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή έως ότου πάρουν ένα όμορφο ρόδινο χρώμα. Αφού ψηθούν, αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν καλά για τουλάχιστον μισή ώρα.

Σε κατσαρολάκι φτιάχνουμε μπεν-μαρί. Δηλαδή, βάζουμε μέχρι τη μέση νερό που βράζει και από πάνω τοποθετούμε ένα μεταλλικό σκεύος που να «κάθεται» στο κατσαρολάκι. Ρίχνουμε στο μεταλλικό σκεύος τη λευκή σοκολάτα και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά. Βουτάμε έναν-έναν κουραμπιέ μέσα στη σοκολάτα, έτσι ώστε να καλυφθεί το μισό επάνω μέρος του. Τους τοποθετούμε πάλι στη λαδόκολλα που έχουμε χρησιμοποιήσει ήδη για το ψήσιμό τους. Πριν η λευκή σοκολάτα κρυώσει, τους πασπαλίζουμε με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα που έχουμε κρατήσει και λίγο μοσχοκάρυδο. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά!

Μελομακαρονοκουραμπιές

Από τον pâtissier Χρήστο Παπαδόγιαννη, ο οποίος δημιουργεί τα γλυκά στο Just Made 33, (Ευαγγελιστρίας 33, 215 5258062)

Πέντε συνταγές για πρωτότυπους κουραμπιέδες Facebook Twitter

Συνταγή για μελομακάρονα

150 γρ. μαργαρίνη

250 γρ. άχνη

450 γρ. ηλιέλαιο

50 γρ. κονιάκ

50 γρ. μέλι

25 γρ. μπέικιν πάουντερ

10 γρ. σόδα

7 γρ. κανέλα

5 γρ. γαρίφαλο

2 τχμ. πορτοκάλι ξύσμα

50 γρ. χυμό πορτοκάλι

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1.300 γρ. αλεύρι

Σιρόπι

800 γρ. νερό

800 γρ. ζάχαρη

800 γρ. μέλι

2 στικ κανέλας

1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο


Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό τοποθετούμε όλα τα υλικά της συνταγής μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη. Μόλις ομογενοποιηθούν, πλάθουμε στρογγυλά μελομακάρονα των 8 γρ. Τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε στους 165C° για 15 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθούν, τα βαπτίζουμε σε λίγο χλιαρό σιρόπι, τα τοποθετούμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Συνταγή κουραμπιέ

750 γρ. βούτυρο γάλακτος

200 γρ. άχνη ζάχαρη

220 γρ. αμύγδαλο λευκό ψιλοκομμένο

1.300 γρ. αλεύρι

Βανίλια-πορτοκάλι ξύσμα


Εκτέλεση

Δουλεύουμε πολύ καλά το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ με το φτερό μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Παράλληλα, σε ένα τηγανάκι καβουρδίζουμε λίγο το ψιλοκομμένο αμύγδαλο και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το αμύγδαλο, τη βανίλια και το ξύσμα στο μείγμα και δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 20 γρ. Ανοίγουμε καθένα στην παλάμη μας και βάζουμε στο κέντρο της ζύμης το μελομακάρονο, το τυλίγουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε στους 175C° για 18 λεπτά περίπου. Μόλις κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και στη συνέχεια τους περνάμε από άχνη.

Κουραμπιέδες Emmanuel

Από τον ζαχαροπλάστη Μανώλη Παπαχρήστο που φτιάχνει γλυκά με έμπνευση στο Emmanuel Patisserie (Περικλέους 11, Μαρούσι, 213 033.533)

Πέντε συνταγές για πρωτότυπους κουραμπιέδες Facebook Twitter

Υλικά για περίπου 70 κουραμπιεδάκια

100 γρ. άχνη ζάχαρη

150 γρ. βούτυρο γάλακτος

100 γρ. βούτυρο αγελαδινό

30 γρ. κονιάκ

200 γρ. αμύγδαλο ελαφρώς ψημένο και σπασμένο

500 γρ. αλεύρι μαλακό

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

3 γρ. μαχλέπι πούδρα

1 γρ. μαστίχα σπασμένη


Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το αγελαδινό βούτυρο, το γάλακτος και την άχνη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τα αρωματικά και το κονιάκ. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά για 10 λεπτά. Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C° για 20 λεπτά. Αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου και τους βουτάμε σε άχνη ζάχαρη. Οι πιο μυρωδάτοι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι.

Πολίτικοι κουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης

Από τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, που η πολίτικη καταγωγή του δίνει αφορμή για μερακλίδικα γλυκά που ετοιμάζει στο ζαχαροπλαστείο του Bread &Cake (Κύπρου 27, Βριλήσσια, 210 6133051)

Πέντε συνταγές για πρωτότυπους κουραμπιέδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 90 κουραμπιέδες

1 κ. αλεύρι μαλακό

300 γρ. βούτυρο γάλακτος

300 γρ. μαργαρίνη

250 γρ. άχνη ζάχαρη

210 γρ. φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο

69 γρ. κονιάκ

20 γρ. αμμωνία σκόνη

10 γρ. σόδα σκόνη

6 γρ. βανίλια

30 γρ. ανθόνερο

¼ ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο, τη μαργαρίνη και την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Διαλύουμε στο κονιάκ τη σόδα, τη βανίλια, την αμμωνία και το προσθέτουμε στο μείγμα, καθώς και το ανθόνερο. Χτυπάμε στο μίξερ, ρίχνουμε τα φιστίκια και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Πλάθουμε μπαλάκια ζύμης των 25 γρ. και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα στο ταψί. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C°για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και ψεκάζουμε με ανθόνερο. Μόλις κρυώσουν οι κουραμπιέδες, τους βαπτίζουμε σε άχνη ζάχαρη για μια νύχτα. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι.

Κουραμπιέδες με χαρουπάλευρο και σοκολάτα

Από τον pâtissier Θοδωρή Μωυσίδη που εκφράζει τη δημιουργικότητά του στα γλυκά που ετοιμάζει στο εστιατόριο Βαρούλκο Seaside (Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 210 5228400)

Πέντε συνταγές για πρωτότυπους κουραμπιέδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 70 κομμάτια περίπου

300 γρ. βούτυρο πρόβειο

150 γρ. άχνη ζάχαρη

340 γρ. αλεύρι

60 γρ. χαρουπάλευρο

140 γρ. αμύγδαλα

200 γρ .σοκολάτα Υγείας

20 γρ. ανθόνερο


Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε για περίπου 25-30 λεπτά το βούτυρο καλά μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη, μετά τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα και στη συνέχεια τα δύο είδη αλευριού. Μετά προσθέτουμε τη σοκολάτα και στο τέλος το ανθόνερο. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ είναι έτοιμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες τον 15-20 γρ. και τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C° για 25-30 λεπτά. Όταν βγουν από τον φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους ρίχνουμε στην άχνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 23.12.2016

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ