Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Πέντε συνταγές για πρωτότυπους κουραμπιέδες
Γεύση

Πέντε συνταγές για πρωτότυπους κουραμπιέδες

Κακάο, φυστίκι Αιγίνης, eggnog αλλά και ένα κρυμμένο μελομακάρονο προτείνουν πέντε Αθηναίοι pâtissiers σε όσους θέλουν να φτιάξουν κουραμπιέδες που να μην θυμίζουν τίποτα!

Κουραμπιέδες, το απαραίτητο γλυκό των Χριστουγέννων. Τόσο οικείο, που νομίζεις ότι δεν μπορείς να το πειράξεις. Και όμως, πάντα υπάρχουν περιθώρια για δημιουργικότητα. Ζητήσαμε από πέντε ζαχαρογνώστες να μας δώσουν τη δική τους εκδοχή για τον κουραμπιέ.

 

Κουραμπιέδες Εggnog

Από τη Ρένα Οροκλού, που αγαπά τις γλυκές δημιουργίες και τις παρουσιάζει στον χώρο της, το Choc O Rock, (Βουτσινά 105, Χολαργός, 211 0122512)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για περίπου 45 κομμάτια

Για τα μαρεγκάκια

40 γρ. ασπράδια αυγού

40 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

40 γρ. ζάχαρη άχνη

Λίγο αλάτι

 

Για τους κουραμπιέδες

200 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος (πρόβειο), σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου

2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

1 κρόκος αυγού

1 κ.γ. βανίλια υγρή

3-4 κ.σ. μαύρο ρούμι (ιδανικά ένα με μπαχαρικά)

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)

200 γρ. αμύγδαλα ψημένα και χοντροκομμένα (κρατάμε λίγα και για το πασπάλισμα)

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο (κρατάμε ελάχιστο και για το πασπάλισμα)

Τα μαρεγκάκια που έχουμε φτιάξει

200 γρ. λευκή σοκολάτα

 

Εκτέλεση

Για τα μαρεγκάκια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στον αέρα, στους 110-120°C. Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν και να φουσκώνουν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τις δύο ζάχαρες και το αλάτι και δυναμώνουμε την ταχύτητα στο τέρμα. Χτυπάμε για τουλάχιστον 2-3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια πολύ σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα που «στέκεται». Τη βάζουμε σε ένα κορνέ ή, αν δεν έχουμε, με ένα κουταλάκι κάνουμε μικρά μπαλάκια μαρέγκας. Επειδή θα τα σπάσουμε μέσα στη ζύμη των κουραμπιέδων, δεν μας απασχολεί το σχήμα. Ψήνουμε τα μαρεγκάκια για περίπου μία ώρα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

 

Για τους κουραμπιέδες

Χτυπάμε τα δύο είδη βουτύρου στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 6-8 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές της σούπας με τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε για ένα ακόμη λεπτό. Συνεχίζουμε με τον κρόκο, τη βανίλια και το ρούμι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το μοσχοκάρυδο και το προσθέτουμε σιγά-σιγά κι αυτό.

Ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια, μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Σπάμε όλα τα μαρεγκάκια σε ακανόνιστα, αλλά μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε μέσα στη ζύμη. Τέλος, ρίχνουμε και τα χοντροκομμένα αμύγδαλα. Μαζεύουμε σε μια μπάλα τη ζύμη, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Στρώνουμε σε λαμαρίνες (θα χρειαστούμε 2) αντικολλητικό χαρτί και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε απόσταση περίπου 5 εκ. το ένα από το άλλο. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή έως ότου πάρουν ένα όμορφο ρόδινο χρώμα. Αφού ψηθούν, αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν καλά για τουλάχιστον μισή ώρα.

Σε κατσαρολάκι φτιάχνουμε μπεν-μαρί. Δηλαδή, βάζουμε μέχρι τη μέση νερό που βράζει και από πάνω τοποθετούμε ένα μεταλλικό σκεύος που να «κάθεται» στο κατσαρολάκι. Ρίχνουμε στο μεταλλικό σκεύος τη λευκή σοκολάτα και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά. Βουτάμε έναν-έναν κουραμπιέ μέσα στη σοκολάτα, έτσι ώστε να καλυφθεί το μισό επάνω μέρος του. Τους τοποθετούμε πάλι στη λαδόκολλα που έχουμε χρησιμοποιήσει ήδη για το ψήσιμό τους. Πριν η λευκή σοκολάτα κρυώσει, τους πασπαλίζουμε με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα που έχουμε κρατήσει και λίγο μοσχοκάρυδο. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά!

 

Μελομακαρονοκουραμπιές

Από τον pâtissier Χρήστο Παπαδόγιαννη, ο οποίος δημιουργεί τα γλυκά στο Just Made 33, (Ευαγγελιστρίας 33, 215 5258062)

 

 

Συνταγή για μελομακάρονα

150 γρ. μαργαρίνη

250 γρ. άχνη

450 γρ. ηλιέλαιο

50 γρ. κονιάκ

50 γρ. μέλι

25 γρ. μπέικιν πάουντερ

10 γρ. σόδα

7 γρ. κανέλα

5 γρ. γαρίφαλο

2 τχμ. πορτοκάλι ξύσμα

50 γρ. χυμό πορτοκάλι

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1.300 γρ. αλεύρι

 

Σιρόπι

800 γρ. νερό

800 γρ. ζάχαρη

800 γρ. μέλι

2 στικ κανέλας

1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο


Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό τοποθετούμε όλα τα υλικά της συνταγής μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη. Μόλις ομογενοποιηθούν, πλάθουμε στρογγυλά μελομακάρονα των 8 γρ. Τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε στους 165C° για 15 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθούν, τα βαπτίζουμε σε λίγο χλιαρό σιρόπι, τα τοποθετούμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Συνταγή κουραμπιέ

750 γρ. βούτυρο γάλακτος

200 γρ. άχνη ζάχαρη

220 γρ. αμύγδαλο λευκό ψιλοκομμένο

1.300 γρ. αλεύρι

Βανίλια-πορτοκάλι ξύσμα


Εκτέλεση

Δουλεύουμε πολύ καλά το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ με το φτερό μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Παράλληλα, σε ένα τηγανάκι καβουρδίζουμε λίγο το ψιλοκομμένο αμύγδαλο και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το αμύγδαλο, τη βανίλια και το ξύσμα στο μείγμα και δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 20 γρ. Ανοίγουμε καθένα στην παλάμη μας και βάζουμε στο κέντρο της ζύμης το μελομακάρονο, το τυλίγουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε στους 175C° για 18 λεπτά περίπου. Μόλις κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και στη συνέχεια τους περνάμε από άχνη.

 

Κουραμπιέδες Emmanuel

Από τον ζαχαροπλάστη Μανώλη Παπαχρήστο που φτιάχνει γλυκά με έμπνευση στο Emmanuel Patisserie (Περικλέους 11, Μαρούσι, 213 033.533)

 

 

Υλικά για περίπου 70 κουραμπιεδάκια

100 γρ. άχνη ζάχαρη

150 γρ. βούτυρο γάλακτος

100 γρ. βούτυρο αγελαδινό

30 γρ. κονιάκ

200 γρ. αμύγδαλο ελαφρώς ψημένο και σπασμένο

500 γρ. αλεύρι μαλακό

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

3 γρ. μαχλέπι πούδρα

1 γρ. μαστίχα σπασμένη


Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το αγελαδινό βούτυρο, το γάλακτος και την άχνη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τα αρωματικά και το κονιάκ. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά για 10 λεπτά. Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C° για 20 λεπτά. Αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου και τους βουτάμε σε άχνη ζάχαρη. Οι πιο μυρωδάτοι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι.

 

Πολίτικοι κουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης

Από τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, που η πολίτικη καταγωγή του δίνει αφορμή για μερακλίδικα γλυκά που ετοιμάζει στο ζαχαροπλαστείο του Bread &Cake (Κύπρου 27, Βριλήσσια, 210 6133051)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 90 κουραμπιέδες

1 κ. αλεύρι μαλακό

300 γρ. βούτυρο γάλακτος

300 γρ. μαργαρίνη

250 γρ. άχνη ζάχαρη

210 γρ. φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο

69 γρ. κονιάκ

20 γρ. αμμωνία σκόνη

10 γρ. σόδα σκόνη

6 γρ. βανίλια

30 γρ. ανθόνερο

¼ ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο, τη μαργαρίνη και την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Διαλύουμε στο κονιάκ τη σόδα, τη βανίλια, την αμμωνία και το προσθέτουμε στο μείγμα, καθώς και το ανθόνερο. Χτυπάμε στο μίξερ, ρίχνουμε τα φιστίκια και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Πλάθουμε μπαλάκια ζύμης των 25 γρ. και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα στο ταψί. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C°για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και ψεκάζουμε με ανθόνερο. Μόλις κρυώσουν οι κουραμπιέδες, τους βαπτίζουμε σε άχνη ζάχαρη για μια νύχτα. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι.

 

Κουραμπιέδες με χαρουπάλευρο και σοκολάτα

Από τον pâtissier Θοδωρή Μωυσίδη που εκφράζει τη δημιουργικότητά του στα γλυκά που ετοιμάζει στο εστιατόριο Βαρούλκο Seaside (Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 210 5228400)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 70 κομμάτια περίπου

300 γρ. βούτυρο πρόβειο

150 γρ. άχνη ζάχαρη

340 γρ. αλεύρι

60 γρ. χαρουπάλευρο

140 γρ. αμύγδαλα

200 γρ .σοκολάτα Υγείας

20 γρ. ανθόνερο


Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε για περίπου 25-30 λεπτά το βούτυρο καλά μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη, μετά τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα και στη συνέχεια τα δύο είδη αλευριού. Μετά προσθέτουμε τη σοκολάτα και στο τέλος το ανθόνερο. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ είναι έτοιμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες τον 15-20 γρ. και τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C° για 25-30 λεπτά. Όταν βγουν από τον φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους ρίχνουμε στην άχνη.

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 + 1 βήματα για τον τέλειο γιορτινό (σπιτικό) μπουφέ

Γεύση10 + 1 βήματα για τον τέλειο γιορτινό (σπιτικό) μπουφέ

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου, executive chef της Μεγάλης Βρετανίας και του King George μας υποδέχεται στο εστιατόριο Tudor Hall και μας μαθαίνει πώς -και με ποιες συνταγές- στήνεται ο τέλειος σπιτικός μπουφές
21.12.2016

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ψωμί, ο ακρογωνιαίος λίθος της καθημερινής διατροφής, έχει μάλλον ενοχοποιηθεί αδίκως

Γεύση Το ψωμί, ο ακρογωνιαίος λίθος της καθημερινής διατροφής, έχει μάλλον ενοχοποιηθεί αδίκως

Μερικοί λάτρεις του ψωμιού μοιράζονται τα μυστικά του
18 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019

Γεύση Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019

Ασύρτικο απ' τη Χίο, κρασιά από το Κιλκίς και άλλες τρεις ωραίες οινικές περιπτώσεις για το ξεκίνημα της χρονιάς
13.1.2019
Πώς να φτιάξετε τα τέλεια Bao Buns

Γεύση Πώς να φτιάξετε τα τέλεια Bao Buns

Ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης μας αποκαλύπτει τα πάντα γι' αυτά τα ψημένα στον ατμό ψωμάκια που γεμίζονται με διάφορα υλικά και έχουν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και στην Ελλάδα
13.1.2019
Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα

Γεύση Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα

Το ολοκαίνουριο Pasta Bar Αλ3ξ της πλατείας Δεξαμενής τιμά το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων με φρέσκα ζυμαρικά σε ευφάνταστες συνταγές (και ονόματα)
12.1.2019
Το «Χαρούπι» του Μανώλη Παπουτσάκη είναι το καλύτερο εστιατόριο Κρητικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Γεύση Το «Χαρούπι» του Μανώλη Παπουτσάκη είναι το καλύτερο εστιατόριο Κρητικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Μια συζήτηση για την Κρητική κουζίνα και τη μαγειρική γενικότερα με τον σεφ που έγινε ευρύτατα γνωστός από τη συμμετοχή του στο «MasterChef Junior»
6.1.2019
9 light συνταγές, ιδανικές για αποτοξίνωση από τα γεύματα των γιορτών

Γεύση 9 light συνταγές, ιδανικές για αποτοξίνωση από τα γεύματα των γιορτών

Ξεκινήστε από σήμερα ένα 9ήμερο αποτοξίνωσεις που θα σας επαναφέρει στους κανονικούς διατροφικούς ρυθμούς
5.1.2019
Στη Νέα Ερυθραία υπάρχει το κορυφαίο ίσως ζαχαροπλαστείο της Αθήνας

Γεύση Στη Νέα Ερυθραία υπάρχει το κορυφαίο ίσως ζαχαροπλαστείο της Αθήνας

Στο εργαστήριο του Alex Pavlov τα υλικά της έμπνευσης είναι σίγουρα, ανόθευτα και προσωπικά. Κυρίως όμως, απολαυστικά.
1.1.2019
Συνταγές για να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες

Γεύση Συνταγές για να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες

Γλυκός, αλμυρός, με γέμιση ή χωρίς ― ο λουκουμάς είναι ένα βασικό γλυκό της ανθρωπότητας, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον οθωμανικό lokma.
31.12.2018
Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς

Γεύση Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς

Ο pastry chef Ευγένιος Βαρδακαστάνης δίνει στους αναγνώστες της LiFO τις πολύτιμες συνταγές του
29.12.2018
Twominutes Angie: H  Πρωτοχρονιά μου στη Σεούλ με έρωτα, βουδιστές μοναχούς και πολύ σκόρδο

Γεύση Twominutes Angie: H Πρωτοχρονιά μου στη Σεούλ με έρωτα, βουδιστές μοναχούς και πολύ σκόρδο

H food blogger Twominutes Angie περιγράφει συναρπαστικά το ταξίδι της στην Κορέα και το δόσιμo δίχως αναστολή στον έρωτά της, τον βουδισμό και το σκόρδο.
27.12.2018
14 προτάσεις για να φάτε και να πιείτε καλά αυτές τις γιορτές

Γεύση 14 προτάσεις για να φάτε και να πιείτε καλά αυτές τις γιορτές

Αγαπημένα μαγαζιά στην Αθήνα ή εκτός φορούν τα γιορτινά τους και σας περιμένουν
27.12.2018
Τι θέλω να αλλάξει στα εστιατόρια της Αθήνας το 2019

Γεύση Τι θέλω να αλλάξει στα εστιατόρια της Αθήνας το 2019

Τα αγαπάμε τα εστιατόρια της πόλης, όμως κάποια πράγματα χρειάζονται λίγη ακόμα προσπάθεια
23.12.2018
5 αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές!

Γεύση 5 αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές!

Επιλέξαμε πέντε φούρνους με φοβερούς κουραμπιέδες, απίστευτα μελομακάρονα, αφράτες Βασιλόπιτες, μοναδικά Χριστόψωμα αλλά και Stolen, Πανετόνε και αγγλική πουτίγκα.
19.12.2018
Oι πιο δοκιμασμένες συνταγές για τα top γλυκά των γιορτών

Γεύση Oι πιο δοκιμασμένες συνταγές για τα top γλυκά των γιορτών

Ο κουραμπιές και το μελομακάρονο χωρίς μυστικά και με το πιστοποιητικό της απόλυτης επιτυχίας
18.12.2018
Τα μυστικά για να φτιάξετε τον τέλειο παραδοσιακό κουραμπιέ

Γεύση Τα μυστικά για να φτιάξετε τον τέλειο παραδοσιακό κουραμπιέ

Η ζαχαροπλάστης Ρένα Οροκλού φτιάχνει βήμα-βήμα το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων
15.12.2018
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
puzzler puzzler 23.12.2016 | 11:16
Πέρυσι έφτιαξα κουραμπιέδες γεμιστούς, με γέμιση από ντολμαδάκια και ήταν μεγάλη επιτυχία!! Έβαλα και το φύλο μέσα, ξετρελάθηκαν όλοι! Άμα θέλει τη συνταγή κανείς...
Προηγούμενα 1 Επόμενα