Το Ελληνικό Sideways είναι στη Νεμέα: 6 πολύτιμες πληροφορίες για να ταξιδέψετε στα οινοποιεία της περιοχής

Το Ελληνικό Sideways είναι στη Νεμέα: 6 πολύτιμες πληροφορίες για να ταξιδέψετε στα οινοποιεία της περιοχής Facebook Twitter
Χαρακτηριστικό τοπίο στην Π.Ο.Π. Νεμέα
0

Ομολογώ ότι ήμουν επιφυλακτικός με τη Νεμέα. Όχι για τα κρασιά της, αλλά γιατί την είχα συνδυάσει με καραβάνια Αθηναίων που γέμιζαν τα πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων τους με κούτες κρασιών, «μαύρων». Βεβαίως, το αλισβερίσι αυτό δεν αφορούσε το σύνολο των οινοποιείων της περιοχής, όμως συνέβαινε και μου ήταν πάντα απωθητικό. Δεν νομίζω ότι είχε να κάνει με τη λέξη παραβατικότητα – δεν ονομάζομαι Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλωστε, αλλά έτσι προκαλείται στρέβλωση της αγοράς, με συνέπεια κάποιοι να χάνουν τις δουλειές τους κι αυτό καθόλου δεν μου άρεσε.

Μετά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις μιας καλής φίλης από τον χώρο του κρασιού, αποφάσισα να την ακολουθήσω για ένα 24ωρο στη Νεμέα. Μου μιλούσε με ενθουσιασμό για το τι νέο θα βλέπαμε, ποιους θα συναντούσαμε, μα εγώ κυρίως για να τη συνοδεύσω ενέδωσα. Και βέβαια, στον «ξινό» αρχίζουν όλα στραβά: με το που μπήκαμε στη Νεμέα, σταματήσαμε για έναν καφέ. «Καφέ στη Νεμέα;», αναρωτήθηκα. «Ένα ποτήρι φρέσκο Αγιωργίτικο», παρήγγειλα και ήρθε ένα οξειδωμένο ερυθρό, όχι πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου! «Χαλάλι», είπα, «αύριο το απόγευμα θα βρίσκομαι πάλι σπίτι μου» κι έτσι ξεκινήσαμε την περιπλάνησή μας.

Ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται και το στυλ οινοποίησης που ακολουθεί κάθε οινοποιείο, τα κρασιά μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Και εδώ ακριβώς κρύβεται το μεγαλείο της Νεμέας.


Το αποτέλεσμα; Υπέροχο! Ναι, περάσαμε ένα υπέροχο φθινοπωρινό 24ωρο, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Συναντήσαμε πρόσχαρους, φιλόξενους ανθρώπους, δοκιμάσαμε θαυμάσια κρασιά και σας συστήνω ανεπιφύλακτα να το κάνετε κι εσείς, ειδικά εάν αγαπάτε το κρασί. Και να μην το αγαπάτε, βέβαια, στοιχηματίζω ότι μετά την εκδρομή αυτή θα κολλήσετε κι εσείς το μικρόβιο, αρκεί να πάτε στα σωστά μέρη και να συναντήσετε τους κατάλληλους ανθρώπους.


Σας προτείνω, λοιπόν, τις παρακάτω «ασφαλείς» πληροφορίες κι αν εσείς ανακαλύψετε κάτι νέο, εδώ είμαστε, περιμένουμε τις οδηγίες σας.

Στο κέντρο της Νεμέας άνοιξε πρόσφατα από τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας ένας καλαίσθητος χώρος (Δερβενακίων 30, 27460 22487), όπου μπορείτε να πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες, έντυπο υλικό και πιθανόν να δοκιμάσετε κάποιες ετικέτες.


Εμείς δοκιμάσαμε πέντε ετικέτες από λιγότερο γνωστά οινοποιεία και ξεχωρίσαμε τη Νεμέα '14 Αθανασίου, διακεκριμένη από το έγκριτο «Decanter».

Η τοπική ποικιλία είναι το Αγιωργίτικο. Η αρχή βάσει της οποίας θα δοκιμάσετε ερυθρά κρασιά από τη μεγαλύτερη ζώνη οίνου ΠΟΠ της Ελλάδας είναι ότι ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται και το στυλ οινοποίησης που ακολουθεί κάθε οινοποιείο, τα κρασιά μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Και εδώ ακριβώς κρύβεται το μεγαλείο της Νεμέας. Όσο δοκιμάζεις, ξεδιπλώνονται συνέχεια εκπλήξεις. Εμείς συναντήσαμε δύο οινοποιούς τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους, όσο και τα κρασιά τους. Από τη μια ο κοσμοπολίτης Γιώργος Σκούρας και από την άλλη ο πληθωρικός Χρήστος Αϊβαλής. Και ναι, κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα κρασιά τους. Φίνα η Grande Cuvée Νεμέα του Σκούρα, στιβαρό το Μονοπάτι του Αϊβαλή. Μόνο κοινό, η μεγάλη συμπύκνωση. Να συνεχίσουμε με τις premium ετικέτες; Εδώ αφήνουμε τις συγκρίσεις και απλώς απολαμβάνουμε...Μέγας Οίνος, Σύνορο, Τέσσερα.

Το Ελληνικό Sideways είναι στη Νεμέα: 6 πολύτιμες πληροφορίες για να ταξιδέψετε στα οινοποιεία της περιοχής Facebook Twitter
Δοκιμάζοντας Σύνορο με τον Γιώργο Σκούρα
Το Ελληνικό Sideways είναι στη Νεμέα: 6 πολύτιμες πληροφορίες για να ταξιδέψετε στα οινοποιεία της περιοχής Facebook Twitter
Η είσοδος στο οινοιποιείο του Κτήματος Σκούρα

Κάποια από τα οινοποιεία που είναι επισκέψιμα (με ή χωρίς συνεννόηση) και σας προτείνουμε να επισκεφθείτε είναι τα εξής: Λαυκιώτης, Σκούρας, Μπαραφάκας, Γκόφας, Ράπτη, Γαία (στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε και τα κρασιά της Σαντορίνης), Σεμέλη. Τα δύο τελευταία βρίσκονται στο Κούτσι Νεμέας, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και αν σας φέρει ο δρόμος, αξίζει να επισκεφθείτε στην ίδια περιοχή την οξοποιία Σοφία της Φύσης. Ο Νίκος πρόθυμα θα σας μυήσει στα ανώτερης ποιότητας βιολογικά ξίδια που παρασκευάζει.

Κι επειδή κρασί χωρίς φαγητό είναι μισή απόλαυση, δοκιμάστε την ταβέρνα «Δαναός & Αναστάσης» ή το εστιατόριο «Σοφός» στο κέντρο της πόλης. Επιλέξτε μόνοι σας τι θα φάτε, εάν δεν οδηγείτε όμως, δεν θα ξέρετε τι να πρωτοπιείτε. Οι τιμές των κρασιών για κατανάλωση στο κατάστημα είναι πιο χαμηλές απ' ό,τι στα ράφια οποιασδήποτε αθηναϊκής κάβας. Όρεξη μόνο να 'χετε και δοκιμάστε ό,τι τραβάει η καρδιά σας.

Αν χρειαστεί να διανυκτερεύσετε, τα καταλύματα είναι ελάχιστα και προσφέρουν τα βασικά. Όμως, ξεχωρίζει το Σπίτι Βένικος και είναι ένας καλός λόγος για να μείνετε στη Νεμέα. Πρόκειται για ένα άψογα συντηρημένο αρχοντικό του Μεσοπολέμου, το οποίο παλιότερα λειτουργούσε ως οινοποιείο και εμφιαλωτήριο. Σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας που περιλαμβάνει τρία μεγάλα υπνοδωμάτια και ευρύχωρους κοινόχρηστους χώρους. Η κουζίνα του είναι πλήρως εξοπλισμένη και θα είναι σκέτη απόλαυση να το κλείσει όλο μια εξαμελής παρέα. Μαγείρεμα και μετά οινοποσία μπροστά στο τζάκι. Και οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Στον κάτω όροφο υπάρχει καταπληκτική αίθουσα οινογνωσίας, με δεκάδες ετικέτες της ΠΟΠ Νεμέα. Περισσότερες πληροφορίες για το κατάλυμα, αλλά και για άλλες υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, θα βρείτε στο www.venikos.gr. Η τιμή του είναι προσιτή και απέχει παρασάγγας από τις συνήθεις υπερβολικές τιμές που ακούμε στους χειμερινούς προορισμούς.

Το Ελληνικό Sideways είναι στη Νεμέα: 6 πολύτιμες πληροφορίες για να ταξιδέψετε στα οινοποιεία της περιοχής Facebook Twitter
Η καταπληκτική αίθουσα οινογνωσίας στο Σπίτι Βενίκος

Η επιστροφή στην Αθήνα, σύντομη. Από την ώρα που μπήκαμε στο αμάξι συζητούσαμε για τις ετικέτες που δοκιμάσαμε, για το τάδε κρασί που ήταν πιο τανικό από το άλλο, και πριν το πάρουμε χαμπάρι, μπαίναμε στην Αττική Οδό. Πάρτε το απόφαση και τολμήστε μια σύντομη απόδραση στη Νεμέα. Το κρασί είναι η αφορμή, δεν είναι αυτοσκοπός. Δύο πράγματα μου έφτιαξαν τη διάθεση και μ' έκαναν να ξεχάσω την καθημερινότητά μου τον τελευταίο μήνα: η φωτογραφική περιπλάνηση του Κωνσταντίνου Πίττα στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) και αυτό το 24ωρο στ' αμπελοτόπια της Νεμέας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Γεύση / Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Η Vicky Corbeels, μια γυναίκα με πραγματικές σπουδές πάνω στο κρασί (και πολλά άλλα) ετοιμάζει ένα βιβλίο για τα κρυμμένα Ελληνικά οινοποιεία. Μιλήσαμε μαζί της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ