Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter

Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν

8

Στην Αθήνα απολαμβάνουμε καλύτερο καφέ από πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ισχυρίζονται οι Aθηναίοι baristi. Τα μαγαζιά που τον σερβίρουν γίνονται ολοένα και πιo στυλάτα και, εκτός από καλό καφέ, σερβίρουν καλό φαγητό, ασυνήθιστα σάντουιτς και γλυκά με την υπογραφή γνωστών σεφ αλλά και αρωματικά blends εξωτικών τσαγιών. Ο πήχης του καλού καφέ φέτος ανεβαίνει! Οι Έλληνες baristi (πληθυντικός του μπαρίστα, αν θέλουμε να ονομάζουμε τους νεαρούς επαγγελματίες πίσω από την μπάρα σε σωστά ιταλικά) βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς. Όλα δείχνουν ότι και φέτος τον χειμώνα θα τον περάσουμε με καφέ στα αγαπημένα μας στέκια που εμπλουτίζουν τα μενού τους με καλύτερο φαγητό και γλυκό. Flat white, babyccino ή μονοποικιλιακό καφέ geisha στο μπρίκι;

Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Tο Qawha γρήγορα έγινε στέκι για Αιγαλιώτες και φαν του καλού καφέ απ' όλη την Αθήνα
Qahwa
O Δημήτρης Τζατζανάς άνοιξε το μικρό Qahwa στο Αιγάλεω πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ένιωσε ο ίδιος πόση μαγεία κρύβεται πίσω από ένα φλιτζάνι καλό καφέ. Πιάτσα ασυνήθιστη, αν το σκεφτείς, για να εισαγάγει κανείς τη νέα γενιά των μονοποικιλιακών καφέδων και να πείσει για την αξία του terroir στον καφέ, όπως ακριβώς και στο κρασί. Όμως το Αιγάλεω είναι νεανική συνοικία και οι νέοι εδώ, όπως και σε όλο τον κόσμο, θέλουν να δοκιμάζουν συνεχώς καινούργια, ασυνήθιστα πράγματα. Έτσι, με τη στάση του μετρό σε μικρή απόσταση, το Qawha γρήγορα έγινε στέκι για Αιγαλιώτες και φαν του καλού καφέ απ' όλη την Αθήνα. Η ομάδα του διακρίθηκε σε διαγωνισμούς και πρωταθλήματα και ο ίδιος ο Δημήτρης ταξιδεύει πλέον κάθε χρόνο στην Κολομβία για να επιλέξει τον δικό του καφέ, χτίζοντας μια προσωπική σχέση με τις οικογένειες των παραγωγών. Τον καφέ τους καβουρδίζουν στην εντέλεια η Wise Cup of Coffee Roasters του Γιώργου Λουκά (και συνιδιοκτήτη του γνωστού Warehouse) και τον σερβίρουν στις υπέροχες Loveramics κούπες με το τέλειο χείλος για απόλυτη απόλαυση. Μαζί με τον καφέ της προτίμησής σου παραγγέλνεις σάντουιτς του ανερχόμενου σεφ Βασίλη Κοτσιανίδη και γλυκά που συνεχίζει να ετοιμάζει καθημερινά η μητέρα του, όπως μια εξαιρετική τάρτα σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα. Ο ίδιος, κάθε πρωί που έρχεται στο μαγαζί του, ετοιμάζει έναν εξαιρετικό καφέ φίλτρου με καρπούς από τη finca Buena Vista της Κολομβίας, εκεί όπου ο καφές καλλιεργείται σε υψόμετρο 1.200-1.950 μέτρα, σε δυο όμορφα βουνά που ανάμεσά τους ανατέλλει ο ήλιος και ρέει ο μικρός ποταμός που ποτίζει τα καφεόδεντρα. Όσο απλό κι αν ακούγεται, η ιεροτελεστία αυτού του καφέ δεν έχει καμία σχέση με τον καφέ φίλτρου που ετοιμάζουμε πρόχειρα στο σπίτι, αφού αποστάζεται αργά μέσα σε κεραμικό σκεύος για να κρατήσει όλη την καθαρότητα και τα αρώματα της πολύτιμης πρώτης ύλης. Μην εκπλαγείς αν στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι δίπλα σου συναντήσεις καλλιεργητές καφέ από τον Παναμά ή την Κόστα Ρίκα ή την ομάδα European Coffee Trip (εκ Τσεχίας ορμώμενη) που ταξιδεύει και επισκέπτεται ευρωπαϊκά café αξιώσεων. Δεν προλαβαίνεις να πας Αιγάλεω για καφέ; Δεν πειράζει, το τροχήλατο κομψό αμαξάκι τους έρχεται στον χώρο σου κομπλέ, με barista και ό,τι άλλο χρειάζεσαι για να προσφέρεις στους καλεσμένους σου μια κούπα τέλειο καφέ με «ονομασία προέλευσης».
Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Qahwa, Μάρκου Μπότσαρη1, Αιγάλεω, 210 5695933
Mind Τhe Cup

Αν τα δυτικά προάστια της Αθήνας αγάπησαν και ανέδειξαν πρώτα τον καλό καφέ στην Αθήνα, αυτό το οφείλουν στη δυνατή ομάδα του Mind The Cup στο Περιστέρι, στον barista Χρήστο Καβράκο, στον Νίκο Γερανάκη και στον Παναγιώτη Αγγελακόπουλο. Οι τρεις φίλοι έχουν δημιουργήσει εδώ έναν πολύ όμορφο χώρο για τη νεανική γειτονιά που εύκολα δοκιμάζει τολμηρές και ξεχωριστές γεύσεις. Το λέμε αυτό γιατί, αν ακόμα δεν έχετε δοκιμάσει εξαιρετικό καφέ, εδώ θα τον απολαύσετε στην τελειότητά του, ίσως μάλιστα να σας θυμίσει ένα εκλεκτό τσάι με πλούσιο άρωμα και ωραία επίγευση και όχι ένα πικρό ρόφημα χωρίς γεύση. Απόδειξη; Ο καφές εδώ δεν χρειάζεται ούτε ζάχαρη ούτε γάλα, δοκιμάστε τον σκέτο για μεγαλύτερη απόλαυση και ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι τώρα – ο καλός καφές έχει άλλη γεύση και η ομάδα εδώ ξέρει πολύ καλά πώς να σας ικανοποιήσει. Ανοίγουν καθημερινά στις 8 (την Κυριακή μόνο στις 9) για τους σταθερούς πελάτες τους, που, πριν πάνε στη δουλειά, κάνουν μια στάση για cappuccino freddo το καλοκαίρι και flat white τον χειμώνα, μετατρέποντας την ανάγκη για καφεΐνη σε προσωπική καθημερινή απόλαυση, καθώς ο barista σχεδιάζει ειδικά για κάθε πελάτη take away. Στο Mind Τhe Cup έχουν το δικό τους καβουρντιστήριο στη σοφίτα του, με σακιά καφέ που περιέχουν εκλεκτούς καρπούς προσεκτικά επιλεγμένους όχι μόνο για το δικό τους μαγαζί αλλά και για το Clumsies, τo Cayak και το Novem. Eδώ πίνουμε freddo espresso, όπως και το 80% σχεδόν των πελατών τους, που τον απολαμβάνει το καλοκαίρι κάτω από την τεράστια οξιά στον πεζόδρομο του αξιόλογου αυτού μαγαζιού. Δυνατή μπάρα το βράδυ με ωραία μουσική. Το Mind Τhe Cup αξίζει την επίσκεψή σας, αν ανήκετε στη μεγαλύτερη μερίδα των καταναλωτών που αναζητούν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες και καλής ποιότητας καφέ.

Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter

Mind The Cup, Αιμιλίου Βεάκη 29, Περιστέρι, 210 5776010

Novem

Ο τυχερός αριθμός της ομάδας του Novem είναι το 9 – αυτό σημαίνει εξάλλου και το όνομα του μαγαζιού τους στο Χαϊδάρι. Στον πευκόφυτο πεζόδρομο της Στρατάρχου Καραϊσκάκη το Novem αλλάζει το τοπίο στο έτερο τολμηρό δυτικό προάστιο της Αθήνας με την όμορφη διακόσμηση και τους specialty καφέδες του. Εδώ δοκιμάσαμε τον περίφημο και πολύ δημοφιλή ζεστό καφέ flat white που ξεκίνησε από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για να κατακτήσει τους απανταχού λάτρεις του καφέ με αφρόγαλα. Με λιγότερο γάλα από έναν διπλό καπουτσίνο, άρα και πιο ισορροπημένος γευστικά, ο flat white με διπλή δόση espresso είναι το χειμωνιάτικο must, μου εξηγεί ο Γιώργος Στενός, που μαζί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Νάσο Πλέντζα άνοιξαν το Novem για να συστεγάσουν το κοινό τους πάθος για καλό καφέ και καλό ποτό. Στον μεγάλο χώρο τους έφτιαξαν και ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο συναντήσεων για σεμινάρια και γευσιγνωσία όχι μόνο καφέ αλλά και κρασιού. Κοντά στο Άλσος Χαϊδαρίου, στο μετρό και στην τρατορία Casa Bianca που είναι ακριβώς δίπλα του (εκεί μαγειρεύει ο σεφ Γιώργος Τσούλης που εμφανίζεται στην καθημερινή εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη), το Novem έγινε αγαπημένος προορισμός για το Σαββατοκύριακο, με επισκέπτες απ' όλη την Αθήνα που θέλουν να περάσουν λίγες ώρες απολαμβάνοντας εκλεκτό καφέ που το Novem προμηθεύεται από την ομάδα του Mind Τhe Cup στο γειτονικό Περιστέρι. Εμείς δοκιμάσαμε και το τσάι «Κόκκινος Κήπος» και το τσάι με γιασεμί και μπαχαρικά – προς Θεού, δεν είναι φτιαγμένο από σκόνη αλλά από αποξηραμένα άνθη που ισορροπούν ωραία με μπαχαρικά και αρωματικά φυτά. Μια ωραία συνεργασία υπάρχει και εδώ ανάμεσα στους φιλόδοξους baristas με στους συναδέλφους τους που κάθε τόσο συναντιούνται για να ανταλλάξουν γνώσεις και απόψεις πάνω στο αγαπημένο μας ρόφημα που ούτε φανταζόμαστε πόση φροντίδα απαιτεί μέχρι να φτάσει στο φλιτζάνι μας, τουλάχιστον στα καλά μαγαζιά. Το ευρύχωρο και φιλικό Novem ανήκει σίγουρα σε αυτήν τη κατηγορία.

Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Εδώ δοκιμάσαμε τον περίφημο και πολύ δημοφιλή ζεστό καφέ flat white που ξεκίνησε από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Novem, Στρατάρχου Καραϊσκάκη , Χαιδάρι, 210 5323667
Dizer

Στο Dizer θα σας υποδεχθούν η Ελένη Κουλουμέντα και ο Αλέξανδρος Σαμιώτης και θα σας προσφέρουν τον περίφημο cold brew, τον καφέ φίλτρου που γίνεται με δωδεκάωρη απόσταξη κρύου νερού πάνω σε εκλεκτό καφέ (ή μέθοδος tower για τους μυημένους) και μετά συσκευάζεται σε μικρά μπουκαλάκια των 200 ml. Είναι τόσο αρωματικός και φίνος καφές που δεν χρειάζεται ούτε ζάχαρη, ούτε και γάλα (μπορείς να επιλέξεις να τον γλυκάνεις, αν σου φανεί βαρύς, με λίγο σιρόπι ζάχαρης). Δεν έχεις ακούσει τον cold brew; Ευκαιρία να έρθεις εδώ, στο ευρύχωρο Dizer, και να τον δοκιμάσεις σε smoke-free χώρο με πολλές πρίζες και γρήγορο Wi-Fi. Οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν καλά ότι το κοινό της Πεύκης είναι πρωτίστως οικογένειες και εργαζόμενοι κάθε ηλικίας. Γι' αυτό περιέλαβαν στη λίστα με τους καφέδες τους και καφέ στη χόβολη, για το κοινό που επιμένει ελληνικά και τελευταία ολοένα και αυξάνεται, αφού ο καφές που χρησιμοποιείται πλέον δεν έχει καμιά σχέση με τον παλιό ελληνικό ή τούρκικο. Γλυκά και αλμυρά συνοδευτικά για όλα τα γούστα, μπάρες δημητριακών αλλά και delivery στον χώρο σας από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη! Ναι, το delivery του καφέ δείχνει ανοδική πορεία παγκοσμίως και τα ελληνικά μαγαζιά δεν μπορούν παρά να εξελίξουν το σέρβις τους και προς τα κει. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών και το όμορφο Dizer τους έχουν σοβαρές πιθανότητες να σας εντυπωσιάσουν και να γίνετε μόνιμοι θαμώνες, αν μένετε κοντά ή θέλετε να δουλέψετε στον ήσυχο χώρο τους με θέα μια πανέμορφη, ανθισμένη νεραντζιά.

Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter

Dizer, Ηρώων Πολυτεχνείου 2, Πεύκη, 2130387357

Just Made

Το Just Made ήρθε για να προσθέσει στο τρίγωνο Ευαγγελιστρίας-Αγίας Ειρήνης-Αιόλου το νόστιμο φαγητό δίπλα στον καλό καφέ. Πολλοί επιχείρησαν να συνδυάσουν τα δύο, με τον καφέ ή το φαγητό να υστερεί στο τέλος, αλλά ο Τόλης Κρούστης φαίνεται ότι το κατάφερε. Σερβίρει και καλό καφέ και καλό φαγητό στο πλέον πολυσύχναστο εμπορικό αθηναϊκό σταυροδρόμι. Είναι πράγματι αξιόλογο το φαγητό εδώ: το υπογράφει ο αγαπητός σεφ Ανδρέας Λαγός με ευρηματικές μακαρονάδες (δοκιμάσαμε τα λιγκουίνι με κοτόπουλο και μπέικον με μια ωραία, κρεμώδη σος με ουίσκι), απίθανα ζεστά σάντουιτς , σαλάτα με φακές και μανούρι και αυγά με ωραία σος benedicte, μεταξύ άλλων. Άξια αναφοράς τα γλυκά της Ελένης Σαβιολάκη και του chef pâtissier Χρήστου Παπαδόγιαννη, που και αυτά κάνουν το Just Made ένα all-day bar restaurant για ό,τι τραβάει η όρεξη της παρέας. Τι καφέ προτιμάμε εδώ; Έναν καφέ στο μπρίκι φτιαγμένο από τον barista Κώστα Κομνηνάκη ο οποίος απέσπασε την πρώτη θέση στο Παγκοσμιο πρωταθλημα Cezve/Ibrik της SCAE. φτιαγμένο αργά-αργά στο γκαζάκι με παναμέζικη ποικιλία Geisha (και εδώ μετράει η σωστή ποικιλία για κάθε καφέ, όπως και το καλό καβούρντισμα της εταιρείας Sapid). Μην ψάξετε για λουκουμάκι δίπλα στον ελληνικό σας, η πολλή ζάχαρη επηρεάζει τη γεύση του καφέ. Θα τον πιείτε μόνο του για να απολαύσετε την εκλεκτή ποικιλία και την προσεκτική προετοιμασία που δίνει ένα ωραίο αποτέλεσμα στην κούπα σας. Την Κυριακή το Just Made μετατρέπεται σε αγαπημένο στέκι όλων όσοι ακόμα απολαμβάνουν το κέντρο της Αθήνας.

Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Just Made 33, Ευαγγελιστρίας 33, Αθήνα, 215 5258062
Kudu-The Workshop

«O καφές είναι μια γαστρονομική εμπειρία» μου λέει ο Θανάσης Νικόλης του Workshop. Έχει απόλυτο δίκιο. Όσο θαυμάζω το μενού στο tablet, διαπιστώνω ότι το team εδώ σε βομβαρδίζει με υπέροχες πληροφορίες και σε μυεί σε όλα τα μαγικά μυστικά του καφέ, από την παραγωγή μέχρι το καβούρντισμά του και όχι μόνο: αν είσαι home barista, μπορείς να φέρεις τη μηχανή στον χώρο τους για να σου δείξουν πώς να τον απολαμβάνεις καλύτερα στο σπίτι σου. Aντίθετα, αν είσαι geek barista, εδώ θα κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα στο cupping ή στο roasting room, που θα σε εξελίξουν σε σπεσιαλίστα του μικρόκοσμού σου. Εδώ θα μάθεις ακόμα και για τη διαφορετική σκληρότητα του νερού και ποιον ρόλο παίζει στην προετοιμασία του (τα σοβαρά μαγαζιά που σερβίρουν καφέ επενδύουν σε ακριβά φίλτρα καφέ που θα δώσουν νερό απαλλαγμένο από τη μυρωδιά χλωρίου ή άλλων ουσιών που επηρεάζουν τις γεύσεις του σπάνιου καφέ τους).

Όχι μόνο ηλεκτρονικά αλλά και live, τo Workshop είναι η πεμπτουσία του αθηναϊκού καφέ! Εδώ θα σου σερβίρουν όχι απλώς τον καφέ της επιλογής σου αλλά και από τη συγκεκριμένη ποικιλία που διάλεξες από το tablet, αφού έχεις διαβάσει όλες τις πληροφορίες για τη φάρμα και τον αγρότη που καλλιεργεί τα καφεόδεντρα σε κάποια εξωτική χώρα πολύ μακριά από το Γκάζι. Κατόπιν θα προσγειωθεί μπροστά σου μια τριπλέτα γεύσεων, σε φλιτζανάκι εσπρέσο, σε κούπα καπουτσίνο και σε καράφα φίλτρου. Δοκιμάζοντας και τους τρεις καφέδες, θα δεις ποιος σου αρέσει περισσότερο κι έτσι θα αποκτήσεις τον signature καφέ σου. Θα μάθεις, δηλαδή, να προσαρμόζεις τον καφέ στα ολοδικά σου γούστα. Αυτή δεν είναι εξάλλου η μεγαλύτερη τάση αυτήν τη στιγμή στον χώρο του καφέ παγκοσμίως; Δεν θέλω μόνον ένα θεσπέσιο φλιτζάνι καφέ, θέλω να γνωρίζω το μικρό όνομα του παραγωγού, αν καλλιεργεί βιολογικά, αν σέβεται το περιβάλλον και τους εργάτες του, πώς έγινε το καβούρντισμά του, τα πάντα όλα γι' ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση και συγκίνηση! Έλα μια βόλτα στο Workshop, o Θανάσης Νικόλης (11ος καλύτερος barista στον κόσμο και συνιδιοκτήτης της Kudu Coffee Roasters μαζί με τον Νίκο Φέρρα) πεθαίνει να σου δείξει όλη τη μαγεία του εξωτικού αυτού φρούτου που πριν από αιώνες μια πανέμορφη αιθιοπική αντιλόπη (που στη γλώσσα τους λέγεται Kudu) έτρωγε αμέριμνη, ενώ ένας βοσκός προσπαθούσε να εξηγήσει την αεικίνητη συμπεριφορά της...

Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Κudu - Τhe Workshop, Βουτάδων 28, Γκάζι, 213 422850 (Το Workshop προσφέρει στους επισκέπτες του έναν cold brew δώρο το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ)
Κudu - Τhe Workshop, Βουτάδων 28, Γκάζι, 213 422850 (Το Workshop προσφέρει στους επισκέπτες του έναν cold brew δώρο το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ)

Warehouse

Το Warehouse ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014. Οι δημιουργοί του είναι ο Γιώργος Κανόπουλος, ο Γιώργος Λουκάς και ο Αναστάσιος Ιωάννου. Καθένας έχει αναλάβει από ένα τομέα λειτουργίας: κρασί, καφές, αλκοόλ ενώ την επιμέλεια της κουζίνας έχει ο  Βασίλης Γεωγλερής.  Η αγάπη τους για τις ποιοτικές πρώτες ύλες αλλά και την ύπαρξη ενός μέρους στην Αθήνα όπου μπορείς να απολαύσεις έναν καλό καφέ, κρασιά από όλον τον κόσμο με τη συνοδεία νόστιμου φαγητού που δεν αναζητά να κλέψει τις εντυπώσεις και εξαιρετικό χαμογελαστό σέρβις, οδήγησε στη δημιουργία αυτού του όμορφου γωνιακού μαγαζιού στα Εξάρχεια το οποίο έχει γίνει σημείο αναφοράς. Αυτό το μέρος θα σε κερδίσει πρώτα για τις υπηρεσίες του και μετά για τα υπόλοιπα. Eντυπωσιάζεται κανείς από τη φινέτσα των πιάτων, την ποικιλία των κρασιών και του καφέ. Το ξεχωρίσαμε για τον εξαιρετικό του καφέ, όχι τυχαία, μιας και εδώ θα δοκιμάσεις μερικούς από τους καλύτερους καφέδες της πόλης από ανθρώπους που γνωρίζουν, που έχουν ασχοληθεί δεκαετίες με το αντικείμενο.

Στο warehouse θεωρούν πως μεταξύ του καφέ και του κρασιού υπάρχουν ομοιότητες (terroir, πολύπλοκα γευστικά χαρακτηριστικά, σοδειές κλπ). Όλα τα παραπάνω προσπαθούν να τα συνδυάζουν αρμονικά με την κουζίνα που σερβίρουν. Εδώ θα δοκιμάσεις ποικιλίες καφέ απ’ όλο τον πλανήτη ενώ τα παιδιά του Warehouse δεν κρύβουν την αγάπη τους για τις ποικιλίες που προέρχονται από τη Λατινική Αμερική και την Αιθιοπία. «Αυτό το διάστημα στους μύλους μας έχουμε έναν καφέ από τη Γουατεμάλα και συγκεκριμένα από την περιοχή του Acatenango, μια ποικιλία decaf από την Κολομβία και για φίλτρου σερβίρουμε έναν Αιθιοπικό από την περιοχή Guji. Όλοι οι καφέδες μας ανήκουν στις κατηγορίες Single Origin και Speciality. Συνεργαζόμαστε με την εταιρεία Wise Cup Coffee Roasters, όπου μας καβουρδίζει τον καφέ και με την οποία σύντομα θα ανακοινώσουμε και παιρετέρω συνεργασίες». Και ποιές είναι οι τάσεις στον καφέ τώρα; «Σίγουρα οι καφέδες κρύας εκχύλισης (cold brew) κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι πως οι εφαρμογές φίλτρου είναι αυτές που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μελλοντικά».

Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Warehouse, Μαυρομιχάλη & Βαλτετσίου 21, Eξάρχεια, 215 540 8002
Quishr

Προφέρεται κουίσρ και είναι το όνομα του πρώτου καφέ που φτιάχτηκε ποτέ στη μακρινή Υεμένη – ζεστός μεν, αλλά εντελώς διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε και απολαμβάνουμε σήμερα, μια και ήταν φτιαγμένος από τα λουλούδια και τη φλούδα του καρπού του καφέ (που μοιάζει με σκληρό κράνο)! Τον δοκιμάσαμε πρώτοι στο ομώνυμο café της Νέας Φιλαδέλφειας που ανοίγει σε λίγες μέρες και ήταν πράγματι ένα πολύ ενδιαφέρον κοκκινωπό ρόφημα όλο αρώματα καφέ και μπαχαρικών, σαν τσάι, αλλά χωρίς να εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Δημιουργοί του ολόλευκου φουτουριστικού Quishr, που πλέον αποδεικνύει ότι τα μαγαζιά που σερβίρουν καλό καφέ ποντάρουν και στο design του χώρου, είναι οι σούπερ συμπαθητικοί Ελευθερία και Γιώργος Κόκορα (εκείνη, πρώην barista στο Ίδρυμα Κακογιάννη και εκείνος, τοπογράφος), που όταν έχασαν τη δουλειά τους και συγχρόνως έγιναν γονείς αποφάσισαν να επενδύσουν στον τομέα της εστίασης που παρουσιάζει την εντονότερη δραστηριότητα απ' όλους τους άλλους τα τελευταία χρόνια – περίπου 90% των μαγαζιών εστίασης που ανοίγουν σερβίρουν καφέ. Τόλμησαν, μάλιστα, να υιοθετήσουν το στυλ self service: παραγγέλνεις και παίρνεις τον καφέ σου ο ίδιος από την όμορφη ξύλινη μπάρα τους και τον απολαμβάνεις έξω, στο μεγάλο πεζοδρόμιο που διαμορφώνεται κατάλληλα για γονείς με μικρά παιδιά. Το μενού αντίστοιχα περιλαμβάνει τον μοναδικό... babyccino στην Ελλάδα για τους μικρούς καταναλωτές, δηλαδή ένα γάλα με αφρόγαλα και ελάχιστη πασπαλισμένη σοκολάτα! Όντως, παγκοσμίως παρατηρείται η τάση να δοκιμάζουμε καφέ σε ολοένα και πιο μικρή ηλικία, οπότε εδώ ο νεαρόκοσμος της Νέας Φιλαδέλφειας θα έχει την καλύτερη ευκαιρία, μια και οι προμηθευτές του Quishr (η εταιρεία Sapid των Αντώνη Καριώτη και Γιώργου Μπουρνέλη) πάντα επιλέγουν καλές ποικιλίες και τις καβουρντίζουν ειδικά, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε πελάτη τους. Babyccino με ροζ καλαμάκι κανείς;

Η Αθήνα του καλού καφέ: 8 μέρη που φέτος διακρίνονται και ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Quishr, Πίνδου 45 & Ανακούς, Νέα Φιλαδέλφεια
8

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΓΕΥΣΗ
Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας»

Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας»

Από το 1876, η μπίρα ΜΑΜΟΣ έχει καταγράψει μια ιστορική πορεία. Ο Παναγής Μάμος μιλά για την επανακυκλοφορία της, τη συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το όραμα της οικογένειας Μάμου.
ΓΕΥΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ