Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου

«Κρασί ας μη παύσουν τ’ άταχτα μουστάκια μας να στάζουν!»* αυτή τη χρονιά που προβλέπεται οινικά εξαιρετική!

Οι ευνοϊκές –σε γενικές γραμμές– θερμοκρασίες, χωρίς απρόοπτα καιρικά φαινόμενα, οδήγησαν σε σταφύλια πολύ καλής υγείας και ωριμότητας. Έντεκα σημαντικοί οινοπαραγωγοί καταθέτουν την εμπειρία τους από τη φετινή καλλιεργητική χρονιά και ετοιμάζονται για τον τρύγο.

 

ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

Βασίλης Γεωργίου, προϊστάμενος οινολογικής ομάδας Μπουτάρη

 

 

«Σε πολύ καλό ποιοτικό επίπεδο κυμαίνονται τα κρασιά που θα προκύψουν από τον αμπελώνα της Ρωξάνης Μάτσα (Αττική) το 2016. Κύρια χαρακτηριστικά της σοδειάς είναι ο πρώιμος τρύγος κατά δέκα μέρες περίπου, τα μικρόρογα αλλά πολύ αρωματικά σταφύλια, η άριστη υγιεινή του συνόλου των σταφυλιών, αποδόσεις ίδιες με τις περσινές, παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες με περίοδο ξηρασίας, χωρίς όμως καύσωνες που θα έβλαπταν ποιοτικά το σταφύλι.

»Σε πολύ καλό ποιοτικό επίπεδο θα είναι και τα κρασιά της Σαντορίνης. Κύρια χαρακτηριστικά για τη Σαντορίνη είναι επίσης τα μικρόρογα σταφύλια (γενικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα λόγω χαμηλών βροχοπτώσεων), τα κρασιά με έντονη φρεσκάδα και καλό αρωματικό δυναμικό και όγκο, υψηλές οξύτητες, άριστη υγιεινή του συνόλου των σταφυλιών (καμία προσβολή), πολύ καλή ωριμότητα ΔΑΤ>13%.

»Στη Νάουσα και Γουμένισσα ο τρύγος ξεκινάει τώρα, αλλά από την πορεία ωρίμανσης φαίνεται ότι περιμένουμε μια πολύ καλή χρονιά. Το ίδιο αναμένουμε και από τον τρύγο του Μοσχοφίλερου στην περιοχή της Μαντινείας».

 

Ε. ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ Α.Ε

Εκτιμήσεις από το αμπελουργικό και οινολογικό τμήμα της Οινοποιίας Τσάνταλη

 

 

«Για τους αμπελώνας μας στη Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική, Άγιον Όρος, Ραψάνη και Νάουσα) το 2016 χαρακτηρίστηκε από τις ήπιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που είχαν ως αποτέλεσμα την κανονική έκπτυξη των οφθαλμών των πρέμνων. Ταυτόχρονα, η απουσία υψηλών θερμοκρασιών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αυγούστο οδήγησε σε συνεχή ωρίμαση των σταφυλιών.

»Ο τρύγος ξεκίνησε στην περιοχή της Χαλκιδικής με την ποικιλία Sauvignon blanc και στο Άγιον Όρος, στη Μαρώνεια και στο Λιτόχωρο με την ποικιλία Chardonnay στις 9 Αυγούστου.

»Η παραγωγή σε όλες τις περιοχές, σε σύγκριση με το 2015, παρουσιάζεται αυξημένη σε ποσοστό 10% κατά μέσο όρο, παρά ταύτα με υγιές και καλής ποιότητας σταφύλι, με φυσιολογική ωρίμανση των ραγών. Ειδικότερα για την περιοχή της Νάουσας, οι έως σήμερα ενδείξεις οδηγούν σε εκτιμήσεις για μια εξαιρετική χρονιά, από τις υψηλότερες ποιοτικά των τελευταίων ετών».

 

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

Στέλιος Μπουτάρης

 

 

«Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά και δείχνει να εξελίσσεται ακόμα καλύτερα. Μετά από δύο μάλλον μέτριες χρονιές για το ξινόμαυρο στη Νάουσα και στο Αμύνταιο, η φετινή δείχνει να μας ανταμείβει! Η χρονιά κύλησε ήρεμα, χωρίς βροχές στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι βροχές και οι χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της ανθοφορίας οδήγησαν σε ανθόρροια το Merlot, μειώνοντας ελαφρά την παραγωγή του, σε ορισμένα αμπελοτόπια, ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες δεν επηρεάστηκαν. Η παραγωγή τους ήταν καλή.

Η χρονιά χαρακτηρίζεται ως πρώιμη, 7-10 μέρες, ανάλογα με την ποικιλία. Η άνθηση ξεκίνησε το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη, ως συνήθως, όμως εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών ήταν παρατεταμένη, με αποτέλεσμα στο ίδιο φυτό να συνυπάρχουν ανθοταξίες στο μούρο, ανθισμένες, και άλλες να έχουν ήδη δέσει. Η ανομοιόμορφη κατάσταση διατηρήθηκε και στον περκασμό, που για τις περισσότερες ποικιλίες ξεκίνησε 10-15 μέρες πρωιμότερα και ολοκληρώθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Οι πρώιμες ποικιλίες ωρίμασαν πολύ καλά, διατηρώντας το αρωματικό τους δυναμικό και την οξύτητά τους, εξαιτίας των ζεστών ημερών και των δροσερών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα ξινόμαυρα δείχνουν υγιή, καθαρά, ώριμα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η χρονιά θα είναι μεγάλη».

 

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑΣ

Γιώργος Σκούρας

 

 

«Η χρονιά μέχρι τα μέσα Αυγούστου στη βορειοανατολική Πελοπόννησο ήταν ξερική, με σημαντικές ζέστες, με αποτέλεσμα να έχουμε σταφύλια εξαιρετικά σε υγεία με μικρή σχετική πρωιμότητα και μικρές αποδόσεις. Ποικιλίες Chardonnay, Viognier, Merlot τρυγήθηκαν άβρεχες με ωραία φαινολική ωριμότητα και πολύ καθαρά αρωματικά χαρακτηριστικά . Ο τρύγος στη Νεμέας φαίνεται ότι, παρά τις κάποιες βροχές, θα κάνει μάλλον μια σπουδαία χρόνια!»

 

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Βασίλης Παπαγιαννάκος

 

 

«Η αμπελουργική χρονιά στην Αττική χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή βροχόπτωση κατά τους χειμερινούς μήνες: Ήπιος χειμώνας με υψηλές θερμοκρασίες από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο που οδήγησε σε πρώιμη ανθοφορία.
Η ανάπτυξη και η ωρίμανση στη συνέχεια ήταν φυσιολογικές, χωρίς απρόοπτα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, παγετό, υγρασίες) που θα απειλούσαν την ανθοφορία.

Το καλοκαίρι ήταν ζεστό, αλλά χάρη στους καθημερινούς και δυνατούς, φέτος, βοριάδες που πνέουν στην περιοχή, προερχόμενοι από τον νότιο Ευβοϊκό, αποφύγαμε τις υγρασίες και κατά συνέπεια τις ασθένειες.
Έτσι, σχετικά με άλλες χρονιές, φτάσαμε σε πρώιμη, αλλά πολύ υγιή σοδειά, με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και ειδικά στο σαββατιανό, τη φημισμένη ιστορική ποικιλία της Αττικής».

 

VASSALTIS WINERY

Ηλίας Ρουσσάκης

 

 

«Ο τρύγος του 2016 για το οινοποιείο Vassaltis στη Σαντορίνη ξεκίνησε σχετικά πρώιμα, στις 3 Αυγούστου, με το ασύρτικο. Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες νωρίτερα, η συγκομιδή μιας μικρής ποσότητας μαυροτράγανου.

»Η πρωτοφανής, ακόμη και για τη Σαντορίνη, απουσία βροχοπτώσεων κατά τη χειμερινή και ανοιξιάτικη περίοδο και οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου οδήγησαν σε ένα πρώιμα αυξημένο υδατικό στρες και απώλεια φυλλικής επιφάνειας, που είχαν ως αποτέλεσμα ανισορροπίες στην ωρίμανση του καρπού μέσα στο ίδιο αμπελοτεμάχιο, και πολλές φορές ακόμα και πάνω στο ίδιο φυτό, και αρκετά εγκαύματα. Τη φετινή χρονιά ο έλεγχος του καρπού στην ταινία διαλογής έγινε και για τα άγουρα και για τα υπερώριμα σταφύλια.

»Αντίθετα, ο δροσερός και ξηρός Ιούλιος δεν ευνόησε την ανάπτυξη της φαιάς και όξινης σήψης και οδήγησε σε ιδιαίτερα καλή υγιεινή του καρπού που έφτασε στο οινοποιείο.

»Τα πρώτα δείγματα από τους μούστους δείχνουν ιδιαίτερα υψηλές οξύτητες, αλκοόλες που θα κυμανθούν στο 13,5-13,7% και αρκετά καλή συμπύκνωση».

 

ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Σπύρος Ζουμπούλης

 

 

«Η φετινή σοδειά είναι πρώιμη και από ποσότητα είναι πολύ μικρή δυστυχώς, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη, αλλά κυρίως λόγω δύο χαλαζοπτώσεων που είχαμε τον Μάρτιο. Η ποιότητα δείχνει να είναι πολύ καλή χρόνια για το μαυροτράγανο. Για τα λευκά, είναι λίγο νωρίς για να κάνω εκτίμηση, διότι δεν τα έχουμε τρυγήσει ακόμα. Άλλα, παρά την ανομβρία που είχαμε, το αμπέλι βρήκε την υγρασία που χρειαζόταν μέχρι τώρα και οι ωριμάνσεις των λευκών πάνε πολύ καλά».

 

ΚΤΗΜΑ ΛΙΓΑΣ

Ιάσων Λίγας

 

 

«Ο χειμώνας στην Πέλλα ήταν κανονικός, με βροχές, κρύο και χιόνια. Η άνοιξη ήταν ζεστή και επιτάχυνε την ανάπτυξη του αμπελιού. Οι βροχές του Μαΐου, ευεργετικές μεν, ωστόσο ευνόησαν την ανάπτυξη του περονόσπορου που έπληξε, ευτυχώς ελαφρά, ορισμένα αμπελοτεμάχια. Οι ζεστές και άνομβρες μέρες του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου έφεραν κάποια πρωιμότητα στα σταφύλια. Οι επεμβάσεις μας με ψεκασμούς με εκχυλίσματα βοτάνων όπως και άλλοι φυσικοί χειρισμοί που μας συστήνει η «more than organic» πρακτική μας στα αμπέλια ήταν πολύ ευεργετικά και οδήγησαν τα σταφύλια σε ωριμότητα πλήρη, υγιή και στον χρόνο της.

»Ο τρύγος εξελίσσεται ομαλά, με ιδανική φαινολική ωριμότητα και ισορροπία σακχάρων και οξύτητας. Η χρονιά φαίνεται ότι θα καταταχθεί στην κατηγορία πολύ καλή έως άριστη».

 

ΚΤΗΜΑ ΠΑΤΕΡΙΑΝΑΚΗ

Εμμανουέλα Πατεριανάκη

 

 

«Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε φέτος ο τρύγος στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Πεζών, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νομού Ηρακλείου. Η χρονιά φαίνεται να είναι εξαιρετική για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς της περιοχής, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, η χαμηλή υγρασία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια βοήθησαν στη σωστή ωρίμανση του σταφυλιού. Αποτέλεσμα
των συνθηκών αυτών είναι να επιτευχθεί μια σωστή φαινολική ωρίμανση που θα βοηθήσει στην παραγωγή ποιοτικών οίνων. Δυστυχώς, λόγω της ανομβρίας που παρατηρήθηκε κατά τη χειμερινή περίοδο δεν αναμένεται αύξηση στην ποσότητα, αλλά μας αρκεί η ποιοτική αύξηση. Η χρονιά αναμένεται να μας αποδώσει πολυδυναμικούς λευκούς και ερυθρούς οίνους, με υψηλό αρωματικό προφίλ, καλή ισορροπία οξύτητας με σάκχαρα, πλούσια σε φαινολικά συστατικά και πολύ καλό δυναμικό παλαίωσης. Συμβουλή προς τους οινόφιλους: «Φροντίστε να κράτησε φιάλες 2016 στο κελάρι σας. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!».

 

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ

Νίκος Δουλουφάκης

 

 

«Φέτος ξεκινήσαμε τον τρύγο στις 4 Αυγούστου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Καλλιεργητικά χαρακτηρίζεται πολύ καλή χρονιά. Το καλοκαίρι ήταν δροσερό, τα φυσιολογικά για τον Ιούλιο μελτέμια κράτησαν τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, τα σταφύλια αναπτύχθηκαν ομαλά, με καλές ωριμότητες».

 

ΚΤΗΜΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Χαρίτος Χαριτάτος

 

 

«Ο φετινός τρύγος ήταν αυξημένος κατά 20% περίπου σε σχέση με πέρυσι για τη λευκή ποικιλία Μοσχάτο. Για τη μαυροδάφνη, αυξημένος επίσης, κατά 25%. Η ποιότητα είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής και τα δεδομένα μάς λένε πως θα έχουμε καλά και ποιοτικά κρασιά».

 

*Κώστας Βάρναλης

Ο Δημήτρης Κούμανης ανήκει στην δημιουργική ομάδα του heteroclito. Λατρεύει την αστική περιήγηση και αναζητά την ευδαιμονία. Ποτέ δεν κατάφερε να τελειώσει κάτι που άρχισε, αλλά τώρα θα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mια συζήτηση για το ελληνικό κρασί με έναν άνθρωπο που το γνωρίζει όσο λίγοι
Ο Γιάννης Κουλελής αφηγείται τη ζωή του και τη σχέση του με το κρασί στο LIFO.gr
Ο οινοποιός Σωτήρης Μποσινάκης, το μοσχοφίλερο και τα μαγευτικά αμπελοτόπια της Αρκαδίας
¨Το Μοσχοφίλερο είναι γεμάτο αντιφάσεις"
9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά
Όσα θέλουμε να πιούμε αυτή την εβδομάδα!
O οινοποιός Πάρης Σιγάλας μας εξηγεί γιατί είναι τόσο σπουδαία τα κρασιά Σαντορίνης
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα εμβληματικό αμπελοτόπι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10+1 ροζέ κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ
Value for money ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε
Λωτός: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το μυθικό φρούτο + μια συνταγή για κέικ
Ένα από τα πιο όμορφα φθινοπωρινά φρούτα, ο λαμπερός λωτός, φαίνεται να κερδίζει σταθερά την προτίμησή μας και κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι τον απολαμβάνουμε ωμό ή σε σαλάτες.
Τραβόλτα Ψαροταβέρνα: Σπάνιες πρώτες ύλες, εμπνευσμένες συναντήσεις
Ο σεφ Βαγγέλης Λιάκος και ιδιοκτήτης της αγαπημένης ψαροταβέρνας στο Περιστέρι εξηγεί πώς έφερε τη γεύση του ψαριού στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας.
Από την Κίνα και την Ιαπωνία μέχρι τη μεσόγειο: 4 αθηναϊκά μαγαζιά με ξεχωριστές γευστικές επιλογές
Όμορφοι χώροι, ζεστή ατμόσφαιρα και ποικιλία γεύσεων
Η ελληνική κουζίνα πρωταγωνιστεί σε αυτά τα 6 μαγαζιά
Γεύσεις από την Ελλάδα και παρεΐστικο κλίμα είναι τα δύο στοιχεία που ξεχωρίζουν σε αυτά τα μαγαζιά
Στην Cookoovaya η σοφία κρύβεται στην αυθεντική απόλαυση
O σεφ Σπύρος Λιάκος και ιδιοκτήτης ενός από τα πιο ζωντανά εστιατόρια του κέντρου περιγράφει τη φιλοσοφία της γευστικής εμπειρίας στην Cookοοvaya
8 all day εστιατόρια με επιλογές για όλα τα γούστα
Καφές, σνακ και brunch το πρωί, γεύμα και δείπνο αργότερα: Αυτά τα εστιατόρια έχουν κάτι καλό να προσφέρουν όλες τις ώρες της ημέρας
«Ovio»: Δοκιμάσαμε το μενού στο ολοκαίνουριο ιταλικό εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη
Ο διάσημος σεφ και κριτής του «MasterChef» πραγματοποίησε το όνειρό του και δημιούργησε έναν χώρο για casual fine dining στην καρδιά της Αθήνας.
6 εστιατόρια για fine dining στην Αθήνα
Αγαπημένες επιλογές για ξεχωριστές γαστρονομικές βραδιές
Oι νέες τάσεις στο αθηναϊκό φαγητό: Vegan τυριά και μπιφτέκια, delivery γλυκών, πίτσα και grill houses
Όλα τα γαστρονομικά νέα που συζητάμε και δοκιμάζουμε στην πόλη τους τελευταίους μήνες.
Πώς να φτιάξετε το τέλειο fitness πρωινό
Μία εύκολη συνταγή, ακόμα κι αν έχουμε περιορισμένο χρόνο.
Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας
Τέσσερα μέρη όπου μπορείς να γευτείς τα πιο αγνά και πεντανόστιμα υγιεινά σνακ, γλυκά και κυρίως πιάτα, χωρίς ενοχές.
10 μαμαδίστικα φαγητά που μισούσες όταν ήσουν παιδί, αλλά τώρα λατρεύεις
Φακές, λαδερά, σπανακόρυζο και άλλα αουτσάιντερ που έγιναν φαβορί
5 μέρη που προτείνουν κάτι διαφορετικό στην Αθήνα
Στέκια αλλιώτικα από τα συνηθισμένα που προσφέρουν ποιοτικές γεύσεις και αυθεντική διασκέδαση
Γιατί τα λουκάνικα είναι τα πιο δημοφιλή απ' όλα τα αλλαντικά;
Μια ματιά στην ιστορία του νόστιμου μεζέ, στον τρόπο δημιουργίας και τις παραλλαγές του, καθώς και στις τεχνικές που ακολουθούν οι εγχώριοι παραγωγοί
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή