Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλά για το «Duende» του Λόρκα και αποκαλύπτει όσα ετοιμάζει φέτος

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλά για το «Duende» του Λόρκα και αποκαλύπτει όσα ετοιμάζει φέτος Facebook Twitter
Γερνάω γλυκά. Αυτά είναι διαβάσματα που μου ανοίγουν την επαφή μου με κόσμους που ακολούθως, με τη σειρά τους, μου γεννούν ήχους. Φωτο: Παναγης Χρυσοβεργης
0

Ο Lorca στην Ελλάδα έχει μεν παράδοση, αλλά ο Σταμάτης Κραουνάκης, μελοποιώντας το «Duende» στο Θέατρο Τέχνης την άνοιξη, τον «θύμισε» ουσιαστικά. Σήμερα παρουσιάζει το βιβλίο / CD με τα τραγούδια της παράστασης και αυτή την εβδομάδα, από Τετάρτη έως Κυριακή, την «κατεβάζει» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

«Εμένα μου αρέσει που ο κόσμος θυμήθηκε το Duende, άνοιξε η συζήτηση» λέει ξεκινώντας την κουβέντα μας, στην οποία αποκαλύπτει, αποκλειστικά, και τα επερχόμενα σχέδιά του.

— Γιατί Duende; Έτσι ξαφνικά;

Αυτό το κείμενο είναι το Ευαγγέλιο της νεότητάς μου. Και τώρα πια ίσως μπορώ να απαντήσω το γιατί. Υπήρχε αυτό το μελοποιημένο υλικό των δέκα ποιημάτων – τραγουδιών που «περίμενε». Είναι από διάφορα σημεία του έργου του. Είχα σχεδόν αποφασίσει να το ηχογραφήσω. Πάνω στην κουβέντα με την Μαριάννα Κάλμπαρη για το τι θα κάναμε, ήρθε η ιδέα. Θυμάμαι, μιλούσαμε νύχτα. Της το πρότεινα και της άρεσε. Κάποια κείμενα τα φέρω μονίμως πάνω μου, τα κουβαλάω. Κοίταζα το βιβλιαράκι. Μου το είχε χαρίσει στα 25 μου η ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα. Τα όσα λέει αυτό το κείμενο τα είχα πάντα σημείο αναφοράς και το έλεγα στα παιδιά μου, τα παιδιά της Σπείρας.

Η παράσταση αποτελείται από μικρά χορικά μέσα στην αφήγηση. Όλο αυτό πήρε τη γοητεία μιας παραμυθίας, με τον τόνο της ποιητικής μου φωνής, ενώ όλο το εγχείρημα σκηνοθετήθηκε ομαδικά. Το σύνθημά μας ήταν ένα και μόνο: πάμε να πούμε αυτό που λέει ο ποιητής, απλά. Πιάνο, τσέλο, τραγούδι, αφήγηση.

Πρόκειται για μια διάλεξη που έγινε στο Μπουένος Άιρες δύο χρόνια πριν δολοφονηθεί. Ο Lorca ουσιαστικά φέρνει στο φως τη μαγεία της μεσογειακής τέχνης, αλλά και το γιατί αυτή κάνει τη διαφορά. Άλλωστε αυτή είναι που ξυπνάει μια δύναμη, έναν «μέσα θεό» (Duende), μια ορμή, που μετατρέπει τον καλλιτέχνη την ώρα της πράξης του ένθεο. (Αυτό είπε και ο ισπανολόγος Λέανδρος Πολενάκης, εξηγώντας μου ότι, μια και το Duende δεν μεταφράζεται, σημαίνει «ο εκ των έσω επερχόμενος θεός»).

Κάνει ένα μανιφέστο για την τέχνη του Νότου, για τη Μεσόγειο, για την Αναγέννηση, για τον θάνατο. Μιλάει για τους Επιταφίους, για την κοινή γλώσσα του πάθους στη Μεσόγειο. «Ο θάνατος υποδέχεται την άνοιξη με τεράστιες σάλπιγγες». Αποθεώνει κάτι που οι Έλληνες ξέρουμε πολύ καλά στη φύση μας: το γλέντι της ζωής είναι ταυτόσημο με την αποθέωση του θανάτου.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλά για το «Duende» του Λόρκα και αποκαλύπτει όσα ετοιμάζει φέτος Facebook Twitter
Μια ελεύθερη ελληνική μετάφραση του «Duende» είναι «αυτό το κάτι που σε πιάνει». Αυτό που νικάει τους κανόνες, την ώρα εκείνη που «σε πιάνει». Οι Ισπανοί το 'χουν μέσα τους αυτό. Φωτο: Σταύρος Χαμπάκης

— Ο Lorca θανατώθηκε, χωρίς δίκη...

Και δεν βρέθηκε το πτώμα του ποτέ. Θυμάμαι μια φράση που μου είπε ένας φίλος, με δάκρυα στα μάτια, αφότου είδε την παράσταση: «Βρήκες τον τάφο του Lorca».

[... Μου μιλά και κοιτά τη φωτογραφία του Lorca, που έχει τυπωμένη δίπλα ακριβώς σε ένα εικόνισμα της Παναγίας, στο γραφείο του...]

Γερνάω γλυκά. Αυτά είναι διαβάσματα που μου ανοίγουν την επαφή μου με κόσμους που ακολούθως, με τη σειρά τους, μου γεννούν ήχους. Αρχικά το έκανα για μένα, για τη δικιά μου ψυχή. Δεν ήξερα το γιατί όταν το αποφάσισα. Φάνηκε όταν άρχισα να σωματοποιώ τον λόγο και να ταυτίζομαι. Είναι κάτι που μου αποκαλύπτεται ακόμα, και σήμερα, μεταξύ των δύο κύκλων παραστάσεων. Δεν ήξερα καν ότι φέτος είναι η επέτειος από τα 120 χρόνια της γέννησής του ποιητή.

Η μάχη μου με το κείμενο αυτό ήταν να το ξανακάνω προφορικό, δηλαδή να νιώσει το κοινό ότι μυείται πρώτη φορά σε αυτό. Επιπλέον, νιώθω ότι είμαι στην ιδανική στιγμή και στη σωστή ηλικία να πείσω αρθρώνοντας αυτό το περιεχόμενο. Δεδομένου ότι το κοινό, γνωρίζοντας έναν καλλιτέχνη με διαδρομή, μπορεί να ακούσει. Ο κόσμος τα κουβαλάει όλα αυτά μέσα του πάντα. Απλώς κάποιος τώρα ξεκλείδωσε αυτό το «μικρό πορτάκι της ψυχής του» και έβγαλε από μέσα τα «κρυμμένα μυρωδικά».

— Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με μια μουσική τελετουργία;

Εντελώς! Η παράσταση αποτελείται από μικρά χορικά μέσα στην αφήγηση. Όλο αυτό πήρε τη γοητεία μιας παραμυθίας, με τον τόνο της ποιητικής μου φωνής, ενώ όλο το εγχείρημα σκηνοθετήθηκε ομαδικά. Το σύνθημά μας ήταν ένα και μόνο: πάμε να πούμε αυτό που λέει ο ποιητής, απλά. Πιάνο, τσέλο, τραγούδι, αφήγηση.

Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι κάτι που θα περιλάμβανε μέχρι και ισπανικό φολκλόρ. Τώρα όχι. Ο λόγος του Lorca έχει μια μυστικιστική ιερότητα, είναι υπεραρκετός. Μιλάει για πορτοκάλια, μυρωδιές, τη νύχτα, τον έρωτα. «Στο κεφαλάκι της καρφίτσας γυρνάει ο έρωτάς μου».

«Θα σας μιλήσω για το κρυμμένο πνεύμα της πληγωμένης χώρας μου». Αυτή είναι μια φράση από την αρχή του κειμένου και μας ενώνει σχεδόν αμέσως με το ακροατήριο. Άνθρωποι που το είχαν ανάγκη το ανακάλυψαν σιγά-σιγά. Δεν ξεκινήσαμε, δηλαδή, πανηγυρικά.

Ομολογώ, πάντως, ότι στη ζωή μου έως τώρα δεν έχω ξαναπάρει τέτοιο «κατεβατό» αποδοχής και ύμνων.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλά για το «Duende» του Λόρκα και αποκαλύπτει όσα ετοιμάζει φέτος Facebook Twitter
Η μάχη μου με το κείμενο αυτό ήταν να το ξανακάνω προφορικό, δηλαδή να νιώσει το κοινό ότι μυείται πρώτη φορά σε αυτό. Φωτο: Σταύρος Χαμπάκης

— Είναι επίκαιρος στη χώρα μας ο σπαραγμός του Lorca;

Μα, το Duende έρχεται από τους «μυστηριακούς Έλληνες». Ο Lorca, εκείνη την ώρα, ξέρει: από την Ελλάδα γεννήθηκαν όλα. Μια ελεύθερη ελληνική μετάφραση του Duende είναι «αυτό το κάτι που σε πιάνει». Αυτό που νικάει τους κανόνες, την ώρα εκείνη που «σε πιάνει». Οι Ισπανοί το 'χουν μέσα τους αυτό. Όμως, μήπως και οι Έλληνες δεν το' χουμε; Τι, άλλωστε, λέμε διονυσιακό στοιχείο;

— Το CD έρχεται ως υποκατάστατο μιας θεραπευτικής συνεδρίας;

Είναι CD με βιβλίο που περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια της παράστασης. Όσοι το άκουσαν, πάντως, μου λένε πως το έβαλαν στο αυτοκίνητο και έκτοτε δεν το βγάζουν. Πρόκειται για ένα υλικό που, μέσα στην εποχή της απαξίωσης των CD, μας κάνει να λέμε περήφανα πως αφήνουμε και κάτι πίσω...

— Τα τελευταία χρόνια, εκτός από εργάτης της μουσικής, είσαι μαζί και εργάτης του θεάτρου.

Το «ζουμί» με νοιάζει, δεν άλλαξε ή τελείωσε τίποτα. Είμαι μέσα στη μουσική. Απλώς ήρθαν τα πράγματα έτσι. Το μόνο που μπορώ να πω για τον εαυτό μου είναι ότι από μόνος μου είμαι... μια παράσταση. Απλώς οδηγούμαι σε αυτή τη σύνδεση με τους ποιητές, αρχαίους και μη, τα τελευταία χρόνια.

— Μετά τον Lorca ο Πάριος;

Πέρασα ένα υπέροχο πρωινό στο studio με τον Γιάννη Πάριο και τους μουσικούς μου, ετοίμασα δύο τραγούδια για την επερχόμενη δισκογραφική του δουλειά, που κυκλοφορεί σύντομα. Πήρα αυτή τη χαρά, γιατί δεν είχα συνεργαστεί με τον Γιάννη, κι εκείνος χάρηκε εξίσου. Αυτό που ακούσαμε μας ικανοποίησε. Θα τα ακούσετε, είναι τραγούδια που του πάνε πολύ.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλά για το «Duende» του Λόρκα και αποκαλύπτει όσα ετοιμάζει φέτος Facebook Twitter
Το σύνθημά μας ήταν ένα και μόνο: πάμε να πούμε αυτό που λέει ο ποιητής, απλά. Πιάνο, τσέλο, τραγούδι, αφήγηση. Φωτο: Σταύρος Χαμπάκης

— «Φίλα με... στις Γραμμές» από τις 2 Νοεμβρίου – μπουζούκια;

Μετά από τις περσινές Δευτέρες στην Αθήνα (που είχαν όμως «χρώμα» Σαββάτου), είδα ότι ο κόσμος χρειάζεται και την πλευρά μου αυτή, της λαϊκής διασκέδασης. Το είδα και στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο, ενώ το θέλει πάντα η πρωτεύουσα. Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, κι έτσι αποφασίσαμε να «αναστήσουμε» ξανά το μαγαζί «Γραμμές», δύο χρόνια μετά την τελευταία λειτουργία του.

Χτίζω πάλι το ίδιο λαϊκό πρόγραμμα, για μεγάλη σκηνή αυτή τη φορά. Με λουλούδια, ίσως και πιάτα. Μπουζούκια, αλλά όχι «πίστα». Συζητάμε και για βραδιές-έκπληξη με guests επιπλέον φίλους μας. «Φίλα με... στις Γραμμές» ο τίτλος των εμφανίσεων. Θα παίζουμε τριήμερο: Σάββατο (22:00), Κυριακή (νωρίτερα, στις 19:00) και Δευτέρα (21:00). Avant Premiere στις 2 Νοεμβρίου και από 3/11 η επίσημη έναρξή μας.

Συν τοις άλλοις, με αυτό θέλω να αφήσω μια εγγενή περιουσία στα παιδιά μου, τους συνεργάτες μου της Σπείρας, που με ακολουθούν κοπιαστικά. Θέλω τα ονόματά τους να έχουν αξία. Όταν λοιπόν «ο Σταμάτης δεν θα μπορεί», πρέπει να είναι από μόνοι τους ισχυροί, εφοδιασμένοι με τη δυνατότητα ελευθερίας επιλογών.

  

Info

Το «Duende» κλείνει τον κύκλο του με 6 παραστάσεις στο νεοκλασικό φουαγιέ Α του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά, από Τετάρτη 17 έως Κυριακή 21 Οκτωβρίου, με το φως των κεριών και με φυσικό ήχο.

Πρόκειται για μια συνεργασία του θεάτρου Τέχνης με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης υπογράφει τη μουσική στην παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Καληνύχτα Μαργαρίτα», που ανέβηκε προ ημερών και βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Γεράσιμου Σταύρου, μια μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη».

Επίσης, υπογράφει τη μουσική στην παράσταση του θεάτρου Κνωσσός «Φθινοπωρινή Ιστορία» του Νικολάι Αρμπούζοφ, σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου, που ανεβαίνει στα μέσα Νοεμβρίου.

Στα τέλη του έτους ξεκινά συνεργασία με τον Κώστα Τσιάνο για την «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά, από το ΔηΠεΘε Πάτρας.

«Φίλα με... στις Γραμμές» από 3/11 κάθε Σάββατο (22:00), Κυριακή (19:00) και Δευτέρα (21:00) στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, Γκάζι).

Ο Σταμάτης Κραουνάκης με τους: Χρήστο Γεροντίδη, Σάκη Καραθανάση, Κώστα Μπουγιώτη, Νίκο Σταδιάτη, Βασίλη Ντουμπογιάννη, Βάιο Πράπα, Γιώργο Στιβανάκη, Γιώργο Ταμιωλάκη.

Συνεντεύξεις
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Οι Αθηναίοι / Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, και βουλευτής ΚΚΕ μιλάει για όλα τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής της - από τα περιοδικά μέχρι την τηλεόραση, και από τα βιβλία μέχρι την πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

The Upfront Initiative / Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO ΑΕΒΕ μιλά στη LIFO για την ισότητα στην πράξη και για τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ