Η κόλαση και ο παράδεισος του ΑΠΘ, όπως τα βιώνουν φοιτητές και καθηγητές

Η κόλαση και ο παράδεισος του ΑΠΘ, όπως τα βιώνουν φοιτητές και καθηγητές Facebook Twitter
«Στο ΑΠΘ, πενήντα μέτρα από τα μαθήματα, υπάρχουν πρόσωπα, χειρονομίες, δοσοληψίες ενός υποκόσμου χαμηλής (συνήθως, αλλά όχι πάντα) έντασης.» (Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
14

Καθώς το ΑΠΘ γιορτάζει τα 90 του χρόνια, καταγγελίες για όσα γίνονται στους χώρους του γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα. Πριν από λίγες ημέρες, κοπέλα κατήγγειλε πως τρεις αλλοδαποί λήστεψαν την ίδια και το φίλο της και την εξανάγκασαν σε στοματικό σεξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από αυτούς είχε σημανθεί πριν 20 μέρες στο hot spot της Χίου, ενώ το θεσσαλονικιώτικο σάιτ seleo τονίζει πως ένας δήλωσε ότι είναι από την Συρία και οι άλλοι δυο από την Αλγερία. Ωστόσο, ο ένας από τους δυο που δήλωσε Αλγερινός, παλιότερα είχε δηλώσει στις αρχές, όταν είχε χρειαστεί, ότι είναι από την Συρία.

Mετά από έρευνα που έγινε στο σπίτι τους,σύμφωνα με την αστυνομία, 7 άντρες συνολικά συνελήφθησαν. Είναι ηλικίας 16 έως 44 ετών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της ληστείας κατά συναυτουργία, του βιασμού κατά συναυτουργία, της απλής σωματικής βλάβης, παράβασης του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, του νόμου περί όπλων και του νόμου περί αλλοδαπών.

  

Η υπόθεση ξανάφερε στην επιφάνεια όσα συμβαίνουν στους προαύλιους χώρους του πανεπιστημίου. 

Ναι, το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι μια τεχνητή λίμνη εκτός πραγματικότητας, ένα clean cut οχυρό, μακριά από την αίσθηση των επώδυνων πλευρών της περιρρέουσας πραγματικότητας. Όμως και η παθητική αποδοχή της επεκτεινόμενης εξαθλίωσης είναι παρακμή.

Λέει ο Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ:

«Στο ΑΠΘ, πενήντα μέτρα από τα μαθήματα, υπάρχουν πρόσωπα, χειρονομίες, δοσοληψίες ενός υποκόσμου χαμηλής (συνήθως, αλλά όχι πάντα) έντασης. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σχέση ούτε με πολιτική, ούτε με ιδέες, ούτε με κάτι συναφές με τις ορθόδοξες ή τις εναλλακτικές χρήσεις του ακαδημαϊκού χώρου. Όλη τους η ύπαρξη φαίνεται να κινείται γύρω από τα ναρκωτικά και τη διαχείρισή τους. Και οι κλοπές από εκεί προέρχονται, από αυτή τη θλιβερή καθήλωση.

Ναι, το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι μια τεχνητή λίμνη εκτός πραγματικότητας, ένα clean cut οχυρό, μακριά από την αίσθηση των επώδυνων πλευρών της περιρρέουσας πραγματικότητας. Όμως και η παθητική αποδοχή της επεκτεινόμενης εξαθλίωσης είναι παρακμή. Γιατί το πανεπιστήμιο ως συγκεκριμένος θεσμός έχει και πρέπει να έχει σύνορα, οριοθετήσεις και δημοκρατική νομιμότητα.

Δεν μπορεί να είναι ανοιχτό στο καθετί γιατί έτσι δεν υπηρετεί τη γνώση αλλά μια ιδεολογική θέαση και μάλιστα εξαιρετικά μειοψηφική. Στο κάτω-κάτω, ο κίνδυνος για τα σώματα των φοιτητών/ τριών είναι πολύ σοβαρός για να τον αψηφά κανείς στο όνομα μιας παράξενης ανοχής.

Μια ανοχής που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η άλλη όψη της αδιαφορίας και του κυνισμού.»

Η κόλαση και ο παράδεισος του ΑΠΘ, όπως τα βιώνουν φοιτητές και καθηγητές Facebook Twitter
«Δεν καταλαβαίνω γιατί το πανεπιστήμιο πρέπει να έχει εντός του μικρούς καθρέφτες της περιρρέουσας επώδυνης πραγματικότητας. Αυτήν την βλέπουν οι φοιτητές μόλις βγουν από την πόρτα της σχολής τους.» (Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
 

Αμήχανοι οι φοιτητές 

Από την πλευρά των φοιτητών, κάποιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσα συμβαίνουν στο ΑΠΘ ζητώντας να υπάρξει, αν όχι παρέμβαση, αυτορύθμιση.  Ο φοιτητής Μ.Ζ. εκφράζει αρκετούς συμφοιτητές του μιλώντας στο LIFO.gr και κάνοντας μια σύνοψη της κατάστασης, μιλώντας για κόλαση:

«Πραγματικά, κόλαση θυμίζουν οι προαύλιοι χώροι του ΑΠΘ - έχουν καταλήξει να είναι άντρο ναρκομανών και άλλων παρανομούντων. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την απόπειρα βιασμού της 23χρονης φοιτήτριας αλλά η λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα δε μοιάζει καθόλου εύκολη.

Λίγο πολύ είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στους εξωτερικούς χώρους του ΑΠΘ με την εγκληματικότητα και την ανομία να αποτελούν τον κανόνα. Τόσο οι φοιτητές όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό του πανεπιστημίου ζουν υπό το φόβο των αγνώστων(;) που κάνουν χρυσές μπίζνες στο κάμπους. Καθημερινά οι ναρκομανείς προσφέρουν ναρκωτικά στους φοιτητές οι οποίοι φοβισμένοι αρνούνται και επιταχύνουν. Τα βράδια η κατάσταση χειροτερεύει καθώς αποτελούν συχνό φαινόμενο οι κλοπές προκαλώντας τον τρόμο τόσο των φοιτητών όσο και των εκπαιδευτικών του ιδρύματος. Πέρα όμως από τους ναρκομανείς στους εξωτερικούς χώρους του πανεπιστημίου εισέρχεται ανενόχλητος και όποιος άλλος επιθυμεί.

Στους χώρους αυτούς ισχύει μερικό άσυλο, δηλαδή η αστυνομία μπορεί να παρέμβει μόνο μετά από κάλεσμα της πρυτανείας του πανεπιστημίου. Ως εκ τούτου, ο χώρος είναι επί της ουσίας απροστάτευτος. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι φύλακες οι οποίοι ωστόσο είναι λίγοι και είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν και να απωθήσουν τους συνήθως οπλισμένους (με μαχαίρια και άλλα θανάσιμα αντικείμενα) εμπόρους ναρκωτικών.

Πολλοί φοιτητές όντας αγανακτισμένοι τάσσονται υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου ενώ άλλοι αντιτίθενται σε αυτό καθώς, όπως υποστηρίζουν, αυτό δεν θα επιφέρει κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα. Είναι, πάντως, γεγονός πως και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως η Ροτόντα όπου δεν υπάρχει άσυλο, ισχύει η ίδια κατάσταση και η απουσία της αστυνομίας είναι εμφανής.

Το θέμα αυτό βρίσκεται κάθε φορά στη διάταξη των συλλόγων των τμημάτων του ΑΠΘ αλλά λύση δεν έχει βρεθεί και μοιάζει δύσκολο να βρεθεί καθώς θα πρέπει να συνεργαστούν ο δήμος Θεσσαλονίκης, η αστυνομία της πόλης, η διοίκηση του ΑΠΘ, το Υπουργείο Παιδείας και ενδεχομένως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.»

Η κόλαση και ο παράδεισος του ΑΠΘ, όπως τα βιώνουν φοιτητές και καθηγητές Facebook Twitter
«Δεν καταλαβαίνω γιατί το πανεπιστήμιο πρέπει να έχει εντός του μικρούς καθρέφτες της περιρρέουσας επώδυνης πραγματικότητας. Αυτήν την βλέπουν οι φοιτητές μόλις βγουν από την πόρτα της σχολής τους.» (Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
 

Η απραξία της Αστυνομίας

Είναι αλήθεια: είναι κυβερνητική επιλογή η απραξία της Αστυνομίας σε τέτοιες περιπτώσεις - ειδικά στην Ροτόντα που δεν υπάρχει καν άσυλο, τα μαγαζιά υποφέρουν, οι κάτοικοι και οι οικογένειες με μικρά παιδιά δεν τολμούν να περπατήσουν στην ίδια τους τη γειτονιά, και κανείς δε νοιάζεται. Καθαρίζοντας τη Ναυαρίνου, η Αστυνομία έστειλε όσους κάνουν αγοραπωλησίες ναρκωτικών στην περιοχή της Ροτόντας, (όπου πρόσφατα άνοιξε με τυμπανοκρουσίες ξανά ένα απ' τα σπουδαιότερα τουριστικά μνημεία της πόλης) υποβαθμίζοντας και υπονομεύοντας την προσπάθεια για την ανάδειξη του σπουδαίου μνημείου. 

Είναι η Αστυνομία (και όχι φυσικά η Δημοτική Αστυνομία, που δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες) που θα μπορούσε να βάλει τάξη στη Ροτόντα, αλλά και, μετά από αίτημα του Πρύτανη, στα πανεπιστήμια. Δε μοιάζει να έχει κανένα τέτοιο σκοπό, και απλώς εκ των υστέρων ανακοινώνει τυχόν συλλήψεις δραστών, αφού έχουν τελεστεί τα αδικήματα. 

Λέει ο Α. Κατσουφρης: «Δεν καταλαβαίνω γιατί το πανεπιστήμιο πρέπει να έχει εντός του μικρούς καθρέφτες της περιρρέουσας επώδυνης πραγματικότητας. Αυτήν την βλέπουν οι φοιτητές μόλις βγουν από την πόρτα της σχολής τους. Ο χώρος του πανεπιστημίου πρέπει να'ναι ένας χώρος γνώσης και επιμόρφωσης και ει δυνατόν όμορφος και καθαρός. Κάτι που να προσομοιάζει την κοινωνία που θα θέλαμε όχι αυτήν που έχουμε» ενώ ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Αντωνόπουλος τονίζει: «Γιατί θα πρέπει να ανέχεται το Πανεπιστήμιο τη συγκεκριμένη "πραγματικότητα" ή να συνδιαλέγεται μαζί της με όρους που παραβιάζουν τη νομιμότητα; Ανοχή να δείχνει -και μάλιστα με το παραπάνω στις φοιτητικές ακρότητες, αλλά σε αυτές και μόνο. Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας όχι Shangri-La κάθε πικραμένου (ή διεστραμμένου).»

Η κόλαση και ο παράδεισος του ΑΠΘ, όπως τα βιώνουν φοιτητές και καθηγητές Facebook Twitter
(Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Είναι «πρόβλημα αλλοδαπών»;

«Ο Σύρος μέσα σε 20 μέρες (μάξιμουμ) από την στιγμή που έφυγε από το Hotspot της Χίου, βρήκε σπίτι, αγόρασε δύο κιλά χόρτο, βγήκε να το πουλήσει στο ΑΠΘ, έριξε και μια ληστεία και έναν βιασμό. Όχι μωρέ δεν υπάρχει κανένα "σύστημα" που να τους έχει... "έτοιμους"» ειρωνεύτηκε στο Facebook ο Δ.Παπαγεωργίου. 

Είναι όμως η ανομία ένα πρόβλημα που μας έφεραν από έξω; Προφανώς και όχι. Για βιασμούς, ληστείες και εμπορία ναρκωτικών κατηγορούνται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες κάθε χρόνο. Όπως βέβαια δεν πρέπει να στιγματίζονται εθνικότητες, δεν θα πρέπει και να "αθωώνονται" εκ των προτέρων ή να γίνονται τα στραβά μάτια εξαιτίας της όποιας εθνικότητας - ειδικά όταν υπάρχει καταγγελία για ομαδικό βιασμό.

Όπως το ζήτημα δεν αφορά μόνο Έλληνες ή ξένους, δεν αφορά και μόνο στο ΑΠΘ. Η Εύη Ποσάντζη, καθηγήτρια στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, θυμάται: «[Έχουμε όλοι] το "κόμπλεξ" μη θίξουμε το περιθώριο, ενώ θα έπρεπε να μεριμνήσουμε να έχουν τον χώρο τους και ανθρώπινες συνθήκες και όχι να είναι αξιολύπητοι στα μάτια όλων μας, γιατί αυτό είναι! Όταν κάποτε έθεσα το θέμα για τον χώρο των Προπυλαίων του ΕΚΠΑ στον γ.γ.του, μου είπε ότι είναι κοινωνικό πρόβλημα και πρέπει να τους αφήνουμε. Έπειτα τους παραχωρήθηκε ο ένατος όροφος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, να κοιμούνται εκεί. Λίγο αργότερα, άδειασαν όλα τα γραφεία των συναδέλφων του Αρχαιολογικού από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους και έβγαζαν ανακοινώσεις, ζητώντας να τους επιστρέψουν τουλάχιστον τις δισκέτες που είχαν αφήσει μέσα, γιατί ήταν γραμμένες εκεί οι παραδόσεις των φοιτητών τους!» 

Η άλλη πλευρά: Το ΑΠΘ δε βγάζει μόνο κακές ειδήσεις

Την ημέρα που όλοι συζητούσαν για την κατάσταση στους προαύλιους χώρους, μια πολύ σημαντική διάκριση πέτυχε το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, με την απονομή Έδρας Ζαν Μονέ (Jean Monnet) που είναι από τις υψηλότερες διακρίσεις της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χρήστο Φραγκονικολόπουλο, ο οποίος θα είναι και ο κάτοχος της Έδρας. Οι έδρες απονέμονται σε ακαδημαϊκούς με εξειδίκευση σε Ευρωπαϊκά θέματα με σημαντική εμπειρία και δημοσιεύσεις στον τομέα των ευρωπαϊκών θεμάτων. Κερδίζοντας τη διάκριση αυτή το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας θα προχωρήσει σε μία σειρά καινοτόμων δραστηριοτήτων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφία συμβάλλοντας στην ενημέρωση των επαγγελματιών, των πολιτών αλλά και στην προσπάθεια δημιουργίας συμπράξεων ακαδημαϊκού και δημόσιου τομέα, με γνώμονα πάντα τη βέλτιστη κατάρτιση των φοιτητών σε θέματα Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας. Για τα επόμενα τρία χρόνια, οπότε και το Τμήμα θα κατέχει την έδρας J. Monnet θα αναπτύξει πρωτοπόρες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις σχετικές με το αντικείμενο της Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας.

Στόχος είναι η προώθηση της στην διδασκαλία και της έρευνας και η ανάπτυξη δεξαμενών σκέψης σε θέματα κάλυψης των Ευρωπαϊκών θεμάτων. Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ πρωτοπορεί στον τομέα αυτό καθώς είναι το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που προσφέρει σε μεταπτυχιακό επίπεδο την εξειδίκευση σε θέματα Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας. 

Ένα όνειρο ετών έγινε πραγματικότητα

Την ίδια ημέρα, το ΑΠΘ υποδέχτηκε τους πρώτους φοιτητές των Μουσουλμανικών Σπουδών. 

Διαβάζουμε στο site "Ορθοδοξία": 

 

O Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, απευθυνόμενος στους πρωτοετείς φοιτητές, είπε ότι "στα πρόσωπά σας βλέπω να εκπληρώνεται μια ιδέα, ένα όνειρο πολλών ετών". Ο κ. Κοσμήτορας διευκρίνισε, ακόμη, ότι "στη Θεολογική δεν έρχεται κανείς για να γίνει ούτε Χριστιανός, ούτε Μουσουλμάνος ούτε Καθολικός. Προσπαθούμε να κάνουμε στη σχολή μια επιστημονική προσέγγιση του θρησκευτικού φαινομένου, όσο μπορούμε πιο έντιμα. Το μόνο που δεν κάνουμε είναι να εμπνεύσουμε πίστη σε κάποιον ή να του αλλάξουμε την πίστη που έχει". Την ιστορική σημασία της έναρξης της νεοϊδρυθείσας Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών για ολόκληρο το πανεπιστήμιο καθώς και την ελληνική κοινωνία τόνισαν οι καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας Θεσσαλονίκης, κατά την υποδοχή των πρώτων φοιτητών της.

"Είναι ξεχωριστή η στιγμή, ιστορική, όχι μόνο για το Τμήμα Θεολογίας αλλά και για το πανεπιστήμιο και την ελληνική κοινωνία", είπε συγκεκριμένα ο απερχόμενος πρόεδρος του Τμήματος και εισηγητής του προγράμματος Μουσουλμανικών Σπουδών καθηγητής κ. Χρυσόστομος Σταμούλης.

Τη νομιμότητα, τη σπουδαιότητα αλλά και τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της νέας κατεύθυνσης υπογράμμισε στον χαιρετισμό του προς τους νεοεισερχόμενους φοιτητές ο νυν πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής. Κάνοντας λόγο για τους φόβους που έτρεφαν ορισμένοι ότι ενδεχομένως να υπάρξουν επεισόδια στο ξεκίνημα της νέας κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών, ο κ. Σκαλτσής δήλωσε με έμφαση πώς "όπου προσφέρεται παιδεία και αγάπη, δεν υπάρχει περιθώριο τζιχαντισμού".

 

Η κόλαση και ο παράδεισος του ΑΠΘ, όπως τα βιώνουν φοιτητές και καθηγητές Facebook Twitter

Το εορταστικό διήμερο

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή του διοργανώνει ένα εορταστικό διήμερο με τον γενικό τίτλο "ΑΠΘ στην πόλη". Διοργανώνεται στις 8 & 9 Οκτωβρίου 2016 στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Με το "ΑΠΘ στην πόλη", το Πανεπιστήμιο «κατεβαίνει» στην πόλη της Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει το έργο και τους ανθρώπους του. Εικαστικές δράσεις, επιδείξεις, διαδραστικά εργαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες, ο μαγικός κόσμος της Χημείας, Φυσικά Μαγικά, πειράματα από απόσταση, Μαγικά Υλικά, λογοτεχνικό κυνήγι θησαυρού, η ισορροπημένη διατροφή, προγραμματισμός ρομπότ με κύβους, η ομάδα Ρομποτικής PANDORA, η ομάδα AMANDA με την εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για την ολιστική αντιμετώπιση του bullying, η Ομάδας ARISTURTLE με το ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο, η Ομάδα Aristotle Racing Team (ART) με το αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο ART-16, το ιστιοφόρο σκάφος "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" του ΑΠΘ και άλλα πολλά συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. (Το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων είναι εδώ.) 

[+] Περνώντας τη Σκυτάλη της Γνώσης

  

Ολοκαίνουργια ταινία μικρού μήκους που αποτελεί το επίσημο σποτ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γενική επίβλεψη: Μπέτυ Κακλαμανίδου / Παραγωγή & Σενάριο: Σωτήρης Πετρίδης / Σκηνοθεσία: Θανάσης Κωνσταντόπουλος, Σωτήρης Πετρίδης / Παραγωγός: Δημήτρης Τσακαλέας

Ελλάδα
14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Δυστυχώς η κατάσταση στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας ειναι παρόμοια, χώροι που θυμίζουν στάβλους απο τις αφίσες που έχουν καλύψει τα πάντα ,τα άπειρα tags και σκουπίδια παντού. Παράλληλα το ιδιότυπο καθεστώς που επιβάλλεται απο θλιβερές μειοψηφίες δημιουργείμια χρόνια νοσηρή κατάσταση που δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται από τους υπόλοιπους φοιτητές καιτην πολιτεία με αποτελέσματα που μόνο περήφανους δεν μας κάνουν για το πνεύμα και τον πολιτισμό αυτής της χώρας.Προσωπικά ντρέπομαι σαν κάτοικος αυτής της χώρας όταν μπαίνω στη διαδικασία να συγκρίνω την κατάσταση με οποιαδήποτε αλλη χώρα.Οσοι καταφέρνουν να λειτουργούν σε αυτο το περιβάλλον πραγματικά ειναι ήρωες.
Επιπλέον σε μια κανονική χώρα με τόσο μεγάλο βάθος ιστορίας και πολιτισμού η παιδεία θα μπορούσε να είναι εξαγώγιμο είδος. Η Ελλάδα σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι το σημαντικότερο hub γνώσης στην Ευρώπη,αντ'αυτού η εικόνα είναι θλιβερά βρώμικα κτίρια, άσυλο για λούμπεν στοιχεία και πολλές φορές ορμητήρια για κάθε μπούλη που χρησιμοποιεί το άσυλο για εκτόνωση (Π.χ. Πολυτεχνείο καθε ΣΚ και μετά σπίτι για γάλα δημητριακά και επαναστατικό ύπνο… ) Το ζήτημα είναι οι ίδιοι όταν πάνε στο εξωτερικό για σπουδές με τα λεφτά του μπαμπά σέβονται τον χώρο καλύτερα από το σπίτι τους!Κοινωνία σε παρακμή τίποτε άλλο ..., delete & restart..,η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει απο τους πυρήνες της πανεπιστημιακής κοινότητας όχι απο την ούτως η άλλως ανίκανη πολιτεία
Τα Πανεπιστήμια πρέπει να φυλάσσονται από ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι ή από την Αστυνομία. Η κοροϊδία για το άσυλο είναι καιρός να σταματήσει. Το άσυλο αφορά τους φοιτητές και έτσι κι αλλιώς σε δημοκρατικό καθεστώς είναι αχρείαστο. Δεν αφορά τους κάθε λογής παράνομους.
Ιδιωτικες εταιρειες ειναι δωρον αδωρον καθως ουτε συλληψεις μπορουν να κανουν, ουτε καν να αυτοπροστατευτουν αφου απαγορευεται να οπλοφορρουν. Μονο ξυλο θα φανε, ή χειροτερα, αφου η οπλοφορια ειναι δεδομενη σ' ολους αυτους που λυμαινονται το ξεφραγο εδω και χρονια αμπελι που λεγεται ΑΠΘ, σε βαρος των ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ παιδιων. Μονο η αστυνομια με την μονιμη και συστηματικη παρουσια της στον χωρο μπορει να λυσει το προβλημα, αλλα εδω σκονταφτει στην ΠΑΡΑΝΟΜΗ ασυλια που απολαμβανουν στο χωρο καθε λογης ``αντιεξουσιαστες``. Οποτε το προβλημα ειναι , και παλι, πολιτικο (πολιτικης αβουλιας για την ακριβεια) και μην περιμενετε λυση. Ολα γινονται εκτος απο το να βρεθει ελληνικη κυβερνηση που θα βαλει την ελληνικη αστυνομια να κανει το αυτονοητο καθηκον της και να αστυνομευσει ΚΑΙ τους χωρους (εξωτερικους) του ΑΠΘ. Α, και κατι αλλο, το λεγομενο ``φοιτητικο ασυλο`` σαν νομικο καθεστως εχει καταργηθει προ πολλου, μενει μονο καθαρη, ατοφια, πολιτικη ΚΑΚΟΒΟΥΛΗ και ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΑΒΟΥΛΙΑ...
Οι κυβερνήσεις, όχι μόνο ανέχονται διαχρονικά τις υπαίθριες αγορές των ναρκωτικών, τις χρησιμοποιούν κιόλας (με την αρωγή της αστυνομίας) για την υποβάθμιση και εκμετάλλευση διάφορων περιοχών.
Τους διώχνεις από την Ναυαρίνου παν Ροτόντα. Μετά παν πανεπιστήμιο και πάει λέγοντας. Για να μην κοροϊδευόμαστε ή θα τους απεξαρτήσεις (πράγμα αδύνατον για το 95%) ή θα τους κλείσεις φυλακή. Αλλιώς θα ζήσετε όσοι μένετε στην γειτονιά που αποφασίζουν να κάνουν πιάτσα ΤΟΝ εφιάλτη. Και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα αφάγωτη δεν γίνεται.
τι σχεση εχει αυτο με εγκληματα ακραιας βιας οπως ενας βιασμος; και φυσικα υπαρχουν λυσεις για τα ναρκωτικα, που δεν συνεπαγονται ουτε βιαιη απεξαρτηση ουτε φυλακη,.ελεγχομενοι χωροι χρησης.