Η ομάδα του Solomon, από τα backstage της φωτογράφισης του εξώφυλλου του δεύτερου τεύχους. Φωτ.: Κωνσταντίνος Σταθιάς
Η ομάδα του Solomon, από τα backstage της φωτογράφισης του εξώφυλλου του δεύτερου τεύχους. Φωτ.: Κωνσταντίνος Σταθιάς
 

Για να ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες, τους ντόπιους και τους μετανάστες να συνεργαστούν μεταξύ τους, οκτώ άνθρωποι αποφάσισαν να φτιάξουν το Solomon. Η συντακτική τους ομάδα αποτελείται από ανθρώπους από τις χώρες: Αφγανιστάν, Ελλάδα, Λευκορωσία, Πακιστάν, Ρωσία και Σομαλία -μέχρι στιγμής, ενώ μαζί και με τους εθελοντές μετράμε 23 άτομα από 15 χώρες, που συνολικά μιλούν περισσότερες από 18 γλώσσες!

 

Μιλήσαμε με τον εκδότη και εμπνευστή του περιοδικού, Φάνη Κόλλια.

 

—Πώς επιλέξατε το όνομα Solomon και τι συμβολίζει;

Ο Solomon είναι ο κεντρικός ήρωας από το βιβλίο "Το ταξίδι ενός ελέφαντα" του Jose Saramago.

Πρόκειται για έναν ελέφαντα ο οποίος ταξίδεψε με τα πόδια από την Ινδία μέχρι την Πορτογαλία και από εκεί στην Αυστρία όταν δόθηκε ως γαμήλιο δώρο από τον Βασιλιά της Πορτογαλίας στον Δούκα της Αυστρίας. Στη διάρκεια των ταξιδιών του, ο Solomon αντιμετωπιζόταν από τον κάθε λαό με διαφορετικό τρόπο σύμφωνα με την κουλτούρα του κάθε λαού. Για τους Ινδούς ένας ελέφαντας έχει διαφορετική σημασία απ' ότι για τους Γερμανούς για παράδειγμα. Στο τέλος της ημέρας όμως ο Solomon ήταν απλώς ένας ελέφαντας και σε συνδυασμό με τις μακρινές αποστάσεις που κάλυψε με τα πόδια, πιστεύουμε πως είναι ο τέλειος "εκπρόσωπος" των προσφύγων και των μεταναστών. Επίσης ήταν ελεύθερο το domain www.solomon.gr

 

—Μιλήσέ μας λίγο για τη δράση σας και το πώς αποφασίσατε να φτιάξετε το Solomon.

Τον Οκτώβρη του 2015, έτυχε να γνωρίσω έναν πρόσφυγα από το Αφγανιστάν με στόχο να τον βοηθήσω να βρει στέγη μέσω του Refugees Welcome - Greece. Στην κουβέντα μας μου είπε πως ζει 9 χρόνια στην Ελλάδα και ακόμα δεν έχει καταφέρει να νιώσει κομμάτι της κοινωνίας. Είναι 29 ετών, έχει σπουδάσει μαγειρική και αισθάνεται πολύ δημιουργικός αλλά δεν ξέρει σε ποιον να απευθυνθεί ή με ποιον να συνεργαστεί. Γνωρίζει μόνο ανθρώπους μέσω της Αφγανικής Κοινότητας. Έτσι η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα περιοδικό με συντακτική ομάδα προσφύγων που θα γράφουν σχετικά με το προσφυγικό. Κάτι που αποδείχθηκε μέγα λάθος και θα καταλάβεις παρακάτω γιατί.

 

Έχουμε το συνήθειο στη δυτική κοινωνία να πιστεύουμε πως είμαστε αυτοί που θα "εκπολιτίσουν" τον υπόλοιπο κόσμο. Δημιουργούμε δράσεις για τους άλλους, χωρίς τους άλλους, αρκεί να ικανοποιήσουμε τον εγωισμό μας...

 

—Οι συνεργάτες προέρχονται από πολλές και διάφορες χώρες. Θέλεις να μας τους γνωρίσεις, εν συντομία;

Άννα Μιρόνοβα - Ρωσία

Λυδία Μαυραειδοπούλου - Ελλάδα

Ναντίρ Νούρι - Αφγανιστάν

Νασρουντίν Νιζάμη - Αφγανιστάν

Νόννα Νταϊγκορόντοβα - Λευκορωσία

Ρόζα Βασιλάτου - Ελλάδα

Χαν Γιουσαφζάι - Πακιστάν

Χασάν Χασάν - Σομαλία (ο οποίος βρήκε και δεύτερη δουλειά, οπότε προς το παρόν δεν συμμετέχει ενεργά λόγω χρόνου)

 

—Τι προκύπτει απ' το συνδυασμό διαφορετικών πολιτισμών και ιδεών;

Εδώ θα σου εξηγήσω γιατί η πρώτη ιδέα ήταν κάκιστη! Έχουμε το συνήθειο στη δυτική κοινωνία να πιστεύουμε πως είμαστε αυτοί που θα "εκπολιτίσουν" τον υπόλοιπο κόσμο. Δημιουργούμε δράσεις για τους άλλους, χωρίς τους άλλους, αρκεί να ικανοποιήσουμε τον εγωισμό μας και να αισθανθούμε καλά με τον εαυτό μας. Όταν γνωριστήκαμε με τα παιδιά, καταλάβαμε πως η ανάγκη δεν ήταν να τους δώσεις το βήμα να μιλήσουν, γιατί αυτόματα είναι σαν να τους λες "Το έκανα για εσένα γιατί με έχεις ανάγκη". Κάτι που δείχνει στον άλλο ότι είναι δεύτερης κατηγορίας άνθρωπος. Η ανάγκη όμως ήταν η συνεργασία με τους ντόπιους! Το να συνεργάζονται οι Πακιστανοί μόνοι τους, οι Αφγανοί μόνοι τους και οι Έλληνες μόνοι τους δεν έχει αποτέλεσμα γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι, ζούμε στην ίδια κοινωνία. Στο Solomon καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και δεν κάνουμε διαγωνισμό για το ποια κουλτούρα θα υπερισχύσει αλλά βάζουμε όλες τις κουλτούρες κάτω και σχεδιάζουμε κάτι λειτουργικό για όλους!

 

Τα δύο πρώτα τεύχη του Solomon
Τα δύο πρώτα τεύχη του Solomon

 

—Ποια από τα θέματά σας είχαν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση;

Το περιοδικό μας, το οποίο πλέον έχει γίνει blog, είναι ποικίλης ύλης. Το ότι είσαι πρόσφυγας ή μετανάστης δεν σημαίνει ότι ξέρεις να μιλήσεις μόνο για το προσφυγικό ή το μεταναστευτικό. Τα θέματά μας μέχρι στιγμής αφορούν το προσφυγικό προφανώς, την κοινωνική επιχειρηματικότητα αλλά παρουσιάζουμε και πολιτιστικά στοιχεία άλλων χωρών. Για παράδειγμα, μπορείς να βρεις πληροφορίες για την Σομαλική κουζίνα αυτή τη στιγμή στο blog μας. Τη μεγαλύτερη ανταπόκριση την έχουμε δει σε θέματα που έχουν θετικά μηνύματα. Ο κόσμος έχει κουραστεί με την μαυρίλα που επικρατεί και ψάχνει την άλλη όψη του νομίσματος σε κάθε τι με το οποίο καταπιάνεται. Άσχημα νέα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μπορείς να διαβάσεις παντού. Καλά νέα όμως;

 

—Αρχικά κάποιος που ήθελε να κατεβάσει το περιοδικό μπορεί να κάνει μια «ανοιχτή συνεισφορά». Τι εννοείτε με αυτό, και πόσοι, τελικά, το έκαναν;

Όταν ξεκινήσαμε τον Γενάρη του 2016, σκεφτόμασταν ότι από το ηλεκτρονικό περιοδικό θα μπορέσουμε και να ζήσουμε. Ως άνθρωπος των media που είσαι ξέρω ότι γελάς αυτή τη στιγμή! Από το ξεκίνημά μας έχουμε δοκιμάσει τρία οικονομικά μοντέλα στο Solomon. Εκεί που καταλήξαμε είναι ότι από μόνο του το περιοδικό/blog δεν πρόκειται να μας ζήσει και επειδή θέλουμε τα άρθρα μας να φτάνουν σε όσο περισσότερους γίνεται, πλέον είναι εντελώς δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να κάνει τη δωρεά του. Για την βιωσιμότητά μας ετοιμάζουμε από Σεπτέμβρη παράλληλες δράσεις.

 

Εικόνα απ' το πιο πρόσφατο meeting της ομάδας, που έγινε σε μορφή πικ νικ στον Εθνικό Κήπο. Φωτ.: Άννα Παντελιά
Εικόνα απ' το πιο πρόσφατο meeting της ομάδας, που έγινε σε μορφή πικ νικ στον Εθνικό Κήπο. Φωτ.: Άννα Παντελιά

 

—Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Σχετικά με το blog θέλουμε να γεμίσει και με άλλους συντάκτες από πολλές χώρες. Κάθε μας δράση από το blog μέχρι ο,τι άλλο μας κατέβει στο κεφάλι να κάνουμε στο μέλλον, θα έχει ένα κοινό στοιχείο: τη συνεργασία μεταξύ ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών. Μπορείς να βρεις πάρα πολλές οργανώσεις εκεί έξω που ασχολούνται με τις έκτακτες ανάγκες των προσφύγων. Οργανώσεις και άτυπες πρωτοβουλίες όμως που ασχολούνται με την επόμενη μέρα θα βρεις πολύ λίγες. Και όταν λέω επόμενη μέρα δεν εννοώ την επόμενη μέρα των προσφύγων, αλλά την επόμενη μέρα για τη συμβίωση και τη λειτουργικότητα μίας καθημερινότητας που θα αποφέρει οφέλη προς όλους. Ας μην ξεχνάμε ότι η κοινωνική ένταξη δεν είναι θέμα των προσφύγων και των μεταναστών μόνο, αλλά όταν δεν υπάρχει σύστημα κοινωνικής ένταξης έχουμε πρόβλημα ως κοινωνία. Άρα μας αφορά όλους και γι'αυτό η εμπλοκή των ντόπιων, όχι ως σούπερ ήρωες αλλά ως ίσοι, κρίνεται απαραίτητη!

Τέλος, περισσότερα για το Solomon μπορεί να βρει κανείς μέσω της ιστοσελίδας μας www.solomon.gr και να μας γνωρίσει από κοντά στην εκδήλωση που ετοιμάζουμε την Τετάρτη 29 Ιουνίου στα γραφεία μας, στο χώρο του Impact HUB Athens, Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.