Σαν σήμερα το 1993 ο κορυφαίος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ πεθαίνει, έχοντας αποκρύψει από όλους ότι είχε AIDS

Σαν σήμερα το 1993 ο κορυφαίος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ πεθαίνει, έχοντας αποκρύψει από όλους ότι πάσχει από AIDS Facebook Twitter
1970. O Ρούντολφ Νουρέγιεφ στα παρασκήνια του έργου «The Ropes of Time» του χορογράφου Rudi van Dantzig. Φωτογραφία: Keystone/Hulton Archive/Getty Images
1

Ο Michel Canesi, γιατρός του Ρούντολφ Νουρέγιεφ τα τελευταία εννέα χρόνια, ανακοίνωσε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του σπουδαίου χορευτή και χορογράφου, ο οποίος πέθανε σε ένα νοσοκομείο του Παρισιού στις 6 Ιανουαρίου του 1993, ότι είχε AIDS.

Αν και πολλοί ήταν αυτοί που γνώριζαν από τι έπασχε ο Νουρέγιεφ, η εκτενής συνέντευξη του γιατρού του στην εφημερίδα Le Figaro, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο που σόκαρε τον πλανήτη, ήταν η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι ο χορευτής ήταν φορέας του ιού HIV. Όταν ο Νουρέγιεφ πέθανε στις 6 Ιανουαρίου, ο Δρ. Canesi ανέφερε ως αιτία θανάτου την «καρδιακή επιπλοκή μετά από μια τραγική ασθένεια». Ο γιατρός στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μετά από επιθυμία του κ. Νουρέγιεφ, δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο».

Ο Νουρέγιεφ φοβόταν να αποκαλύψει την ασθένειά του πριν από το θάνατό του, επειδή νόμιζε ότι θα έκανε κακό στην καριέρα του. Θεωρούσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν να του αρνηθούν την είσοδο αν γνώριζαν ότι είχε AIDS.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλους μας», είπε ο γιατρός σε πιο πρόσφατη συνέντευξή του. «Δεν είχα το χρόνο να το διαχειριστώ. Όταν είχαμε μιλήσει γι 'αυτό, ο Νουρέγιεφ μου είχε πει "κάνε ό,τι νομίζεις σωστό". Έδωσα τη συνέντευξη αργότερα γιατί σκεφτόμουν τους άλλους ασθενείς, αυτούς που είναι άρρωστοι τώρα».

Στη συνέντευξή του στη Le Figaro, ο Δρ. Canesi εξήγησε: «Αν έρχομαι τώρα να πω την αλήθεια, είναι επειδή δεν υπάρχει αυτό που λέγεται "επαίσχυντη ασθένεια". Σκέφτομαι όλους τους ανώνυμους ασθενείς που είναι στη μαύρη λίστα. Ο Νουρέγιεφ έζησε για 13 - 14 χρόνια με τον ιό, χάρη στη δύναμη και τη μαχητικότητα του. Οι άνθρωποι πρέπει να το μάθουν. Ήταν πολύ διάσημος για να είναι σε θέση να κρύψει την αλήθεια».

 

Nureyev Documentary - Μέρος Α'

Ο Δρ. Canesi είπε στην εφημερίδα ότι ο Νουρέγιεφ φοβόταν να αποκαλύψει την ασθένειά του πριν από το θάνατό του, επειδή νόμιζε ότι θα έκανε κακό στην καριέρα του. Ο χορευτής έμαθε ότι ήταν φορέας του ιού HIV το 1984, όταν η καριέρα του ήταν στο ζενίθ. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία ότι ορισμένες χώρες, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν να του αρνηθούν την είσοδο αν γνώριζαν ότι είχε AIDS.

Μετά το θάνατό του, o Νουρέγιεφ επικρίθηκε από αρκετούς οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι θα έπρεπε να ήταν πιο ειλικρινής σχετικά με την ασθένειά και τον τρόπο ζωής του. Ο Δρ. Canesi, ωστόσο, αρνήθηκε κάθε περαιτέρω σχόλιο. «Αυτό που είπα σήμερα, ήταν αρκετά σαφές», είπε ο γιατρός. «Τα υπόλοιπα είναι ιδιωτική ζωή, και δεν θέλω να μπω σε αυτή».

Ο Δρ. Canesi, Δερματολόγος και Αφροδισιολόγος, γνώρισε τον Νουρέγιεφ το 1983 με αφορμή μια ασθένεια που δεν σχετιζόταν με το AIDS. Ο χορευτής βρέθηκε θετικός στον ΗIV την επόμενη χρονιά και ο Δρ. Canesi εικάζει ότι είχε προσβληθεί από τη νόσο τέσσερα ή πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ο Νουρέγιεφ άρχισε να επηρεάζεται από τον ιό το καλοκαίρι του 1991, ενώ η «τελική φάση» ξεκίνησε την άνοιξη του 1992. Με υψηλό πυρετό, μπήκε στο Νοσοκομείο της Notre Dame du Perpetuel Secours, σε ένα προάστιο βορειοδυτικά του Παρισιού, και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για περικαρδίτιδα, μια φλεγμονή στον μεμβρανώδη σάκο γύρω από την καρδιά.

Εκείνη την εποχή, αυτό που του έδωσε δύναμη να παλέψει με την ασθένειά του, ήταν η ελπίδα ότι θα μπορούσε να χορέψει στο έργο του Προκόφιεφ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στις 6 Μαΐου. Τελικά το έκανε και ήταν μια σπουδαία εμφάνιση.

Επιστρέφοντας στο Παρίσι τον Ιούλιο, έδειξε νέα σημάδια περικαρδίτιδας, αλλά αποφασισμένος να παλέψει, έφυγε για να ξεκουραστεί στο σπίτι του, στην Καραϊβική.

Επέστρεψε στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει πρόβες για μια νέα παραγωγή τη «La Bayadere» που είχε χορογραφήσει για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού. Τώρα σοβαρά άρρωστος, κατάφερε να ολοκληρώσει τη χορογραφία και να παρακολουθήσει την πρεμιέρα στις 8 Οκτωβρίου. Αυτός ήταν ένας προσωπικός του θρίαμβος αν και η σοβαρότητα της κατάστασής του ήταν πλέον εμφανής. Ο Δρ. Canesi είπε ότι Νουρέγιεφ του είπε στα αγγλικά «είναι ωραίο να είσαι ζωντανός».

Μετά από άλλες πέντε εβδομάδες στην Καραϊβική, ο Νουρέγιεφ ξαναμπήκε στο νοσοκομείο στις 20 Νοεμβρίου και παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του. Ο Δρ. Canesi είπε ότι οι τελευταίες εβδομάδες ήταν ανώδυνες και ότι το πρόσωπό του στο φέρετρο παρέμενε «πολύ όμορφο».

 

Rudolf Nureyev Solo Debut on American TV 1963
 


__________

Το άρθρο δημοσιεύτηκε το 2015 την ίδια μέρα στο LIFO.gr από την Ανδρονίκη Κολοβού

Σαν Σήμερα
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Λόπεζ: o εικονογράφος μόδας που «σκότωσε» τη γυναίκα-κουκλίτσα

Μόδα & Στυλ / Αντόνιο Λόπεζ: o εικονογράφος μόδας που «σκότωσε» τη γυναίκα-κουκλίτσα

Με στοιχεία urban street κουλτούρας, λατινοαμερικανική παράδοση και αλάνθαστο αισθητήριο εισήγαγε τον πλουραλισμό στον κόσμο της μόδας και ανακάλυψε αμαζόνες όπως η Γκρέις Τζόουνς και η Τζέρι Χολ.
IRENE D'ATHENES

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ