Η απίστευτη κλοπή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης

Η απίστευτη κλοπή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
O Jack Roland Murphy
0

Τη νύχτα της 29ης Οκτωβρίου του 1964, δύο αγόρια που περνούσαν τις μέρες τους στις παραλίες του Μαϊάμι κάνοντας σερφ, εισέβαλαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, την ώρα που μια λευκή Cadillac φυλούσε τσίλιες, κάνοντας τον γύρο του τετραγώνου όπου βρισκόταν το Μουσείο στο Μανχάταν.

Αφού σκαρφάλωσαν στον ψηλό φράχτη στο προαύλιο του μουσείου, κατάφεραν να δέσουν ένα σχοινί σε έναν πυλώνα ακριβώς πάνω από τα παράθυρο του τετάρτου ορόφου, στο τμήμα J.P. Morgan Hall of Gems and Minerals. Ανεβαίνοντας με το σχοινί, εντόπισαν ένα μισάνοιχτο παράθυρο και σε δευτερόλεπτα, ήταν ήδη μέσα.

Το 1963, γίνονταν ληστεία με λάφυρα πολύτιμους λίθους κατά μέσο όρο κάθε 32 δευτερόλεπτα, ενώ ή αξία των κλοπιμαίων για έναν χρόνο μόνο ήταν σχεδόν 41 εκατομμύρια δολάρια

Ο Allan Dale Kuhn και ο Jack Roland Murphy χρησιμοποίησαν ένα κόπτη τζαμιών και μια κολλητική ταινία για να παραβιάσουν τρεις προθήκες, και στη συνέχεια μια σπάτουλα για να μαζέψουν 24 πολύτιμους λίθους. H λεία τους περιελάμβανε το γαλακτώδες μπλε αστέρι της Ινδίας (το μεγαλύτερο ζαφείρι στον κόσμο, 563,35 καρατίων), το DeLong Star Ruby (που έμοιαζε με κόκκινη ορχιδέα - 100,32 καρατίων), και το μοβ-μπλε Midnight Star (το μεγαλύτερο μαύρο ζαφείρι, 116 καρατίων).

Φοβούμενοι ότι έχει ενεργοποιηθεί σιωπηλός συναγερμός, οι δύο νεαροί άνδρες έφυγαν γρήγορα επιλέγοντας διαφορετικές διεξόδους απόδρασης. «Για εμάς, δεν ήταν τίποτα» είπε αργότερα ο Murphy, πιο γνωστός ως Murf the Surf. «Εμείς απλά μπήκαμε μέσα και πήραμε τα πράγματα».

Η απίστευτη κλοπή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
To γαλακτώδες μπλε αστέρι της Ινδίας

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 οι κλοπές κοσμημάτων στην Αμερική ήταν πολύ συχνό φαινόμενο. Το 1963, γίνονταν ληστεία με λάφυρα πολύτιμους λίθους κατά μέσο όρο κάθε 32 δευτερόλεπτα, ενώ ή αξία των κλοπιμαίων για έναν χρόνο μόνο ήταν σχεδόν 41 εκατομμύρια δολάρια.

Οι καλύτεροι κλέφτες κοσμημάτων ήταν οι αριστοκράτες. Χαμηλότερα ήταν μια στρατιά από ταπεινούς εγκληματίες που διέπραξαν ίσως το 80% του συνόλου των κλοπών, συχνά με άγαρμπους τρόπους. Ανάμεσα στα δύο στρώματα ήταν περίπου 4.000 εξειδικευμένοι επαγγελματίες οι οποίοι, όπως και οι αριστοκράτες, δεν άφηναν στοιχεία και διέθεταν άμεσα τη λεία τους. Ο Kuhn 26 ετών, ο Murphy 27 και ο οδηγός της Cadillac, Frederick Clark 29 ετών, πιθανότατα φιλοδοξούσαν να μπουν σε αυτή την μεσαία τάξη.

Ο James A. Oliver, ο διευθυντής του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την απίστευτη για τα χρονικά ληστεία, παραδέχθηκε ότι η ασφάλεια ήταν ελλιπής. Οι μπαταρίες του συναγερμού δεν λειτουργούσαν για μήνες, ενώ τα 19 εξωτερικά παράθυρα της αίθουσας με τους πολύτιμους λίθους έμεναν μισάνοιχτα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αερίζεται η αίθουσα.

Η απίστευτη κλοπή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Η ληστεία αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση αφού οι μπαταρίες του συναγερμού δεν λειτουργούσαν για μήνες.

Οι λογιστές του Μουσείου αποτίμησαν τα κλεμμένα κοσμήματα σε 410 χιλιάδες δολάρια (περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια σήμερα). Ιστορικά μιλώντας, η αξία τους ήταν ανεκτίμητη, αλλά επειδή τα ασφάλιστρα ήταν απαγορευτικά, κανένα δεν ήταν ασφαλισμένο.

Οι αρχές πίστευαν ότι επρόκειτο για ερασιτέχνες οι οποίοι πήραν τις συγκεκριμένες πολύτιμες πέτρες γιατί ήταν πιο μεγάλες και ευδιάκριτες. Σύμφωνα όμως με τον Maurice Nadjari, τον τότε βοηθό εισαγγελέα της υπόθεσης: «Ήξεραν τι ήθελαν και το πήραν. Είχαν προγραμματίσει να περάσουν τους πολύτιμους λίθους στην Άπω Ανατολή και να τους πουλήσουν σε πλούσιους ξένους συλλέκτες».

Η χαρά των τριών αγοριών δεν θα κρατήσει πολύ. Ένας μυστικός αστυνομικός του Ηθών ονόματι James Walsh συνάντησε έναν πληροφοριοδότη ο οποίος είχε παρευρεθεί σε ένα πάρτι των Kuhn, Clark και Murphy στο Cambridge House Hotel στην 86η οδό, σε μικρή απόσταση από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. «Νομίζω ότι έχω κάτι για σένα» του είπε η πηγή. «Υπάρχουν τρεις τύποι σε αυτό το μέρος... που ξοδεύουν τόσα χρήματα σαν να έχουν μηχανή που τα κόβει».

 

H ταινία «Murph the Surf»

Αμέσως βγήκε ένταλμα έρευνας και οι αστυνομικοί έκαναν φύλλο και φτερό το δωμάτιό 1803 του ξενοδοχείου, μια σουίτα των 525 δολαρίων τον μήνα με τρία δωμάτια και βρήκαν μαριχουάνα, μια κάτοψη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και βιβλία σχετικά με πολύτιμους λίθους.

Η αναζήτησή τους διακόπηκε όταν ένας αναμαλλιασμένος Roger Clark μπήκε μέσα. Στην ανάκριση, ο Clark αμέσως λύγισε και αποκάλυψε ότι ο Murphy και ο Kuhn είχαν ήδη πετάξει για Φλόριντα. Πράκτορες του FBI σύντομα συνέλαβαν τους δύο συνεργούς. Παρά το γεγονός όμως ότι το έγκλημα είχε διαλευκανθεί, το δράμα μόλις άρχιζε.

Μετά από επεισοδιακές αποφυλακίσεις, δολοφονίες, κλοπές και συλλήψεις, οι τρεις άνδρες φυλακίστηκαν τελικά το 1968. Μερικούς μήνες αργότερα, το Αστέρι της Ινδίας βρέθηκε σε ένα ντουλάπι σε έναν σταθμό λεωφορείων του Μαϊάμι. Το Midnight Star και το DeLong Ruby εντοπίστηκαν και αυτά και επαναπατρίστηκαν. Για την κλοπή οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 21 μήνες φυλάκιση.

Η απίστευτη κλοπή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
O Jack Roland Murphy και ο Allan Dale Kuhn
Η απίστευτη κλοπή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης
Σαν Σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ