Richard Avedon: ο μάγος της εικόνας

Richard Avedon: ο μάγος της εικόνας Facebook Twitter
0

Η δουλειά του Avedon πάνω στο ρεπορτάζ, το πορτρέτο και τη μόδα κατάργησε τα όρια της φωτογραφίας και κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα θεματολογίας, από πρόσωπα διάσημα ή ανώνυμα έως και ιστορικές στιγμές, όπως το Κίνημα για τα Πολιτικά ∆ικαιώματα του Ανθρώπου στην Αμερική και η πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Από τη δεκαετία του 1940 που ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος μόδας έγινε γνωστός περισσότερο για τον χαρακτηριστικό τρόπο του με τον οποίο μεταμόρφωνε τις γυναίκες αποτυπώνοντάς τες στο χαρτί. Οι φωτογραφίες του Avedon είναι αντισυμβατικά σαγηνευτικές και εξαιρετικά ευφυείς.

 

Το θέμα μίας από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του από το 1948 είναι ένα παπούτσι του Perugia με γούνινο φινίρισμα, φορεμένο από ένα μοντέλο που περπατάει ανάμεσα σε κόσμο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, καθώς ο πύργος του Άιφελ διακρίνεται αχνά στο βάθος.

 

Σε μία φωτογραφία του 1955 η Dovima κοιτάζει μέσα από ένα παράθυρο αυτοκινήτου φορώντας ένα υπέροχο λευκό καπέλο του οίκου Balenciaga.

 

Σε μία από τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες του, τα λυγερόκορμα μοντέλα Malgosia Bela και Gisele Bündchen είναι αγκαλιασμένα λες και προσπαθούν να προστατευτούν από κάποιον αόρατο κίνδυνο, φορώντας υπέρκομψα ρούχα του οίκου Dior. 

 

Richard Avedon: ο μάγος της εικόνας Facebook Twitter
Marilyn Monroe και Άρθουρ Μίλερ

 

Στα πορτρέτα του με εξέχοντα πρόσωπα από τον χώρο του πολιτισμού, ο Avedon κατάφερε να αποτυπώσει το δημιουργικό πνεύμα ολόκληρων δεκαετιών. Μεταξύ των φωτογραφιών που ανήκουν σε μία σειρά με διάσημους καλλιτέχνες υπάρχει μία με το χέρι του Henry Moore, η οποία αναδεικνύει την πεμπτουσία της ύπαρξης του διάσημου γλύπτη.

 

Σε ένα πορτρέτο του Francis Bacon το 1979, δύο εικόνες συνδυάζονται με τρόπο ώστε να παραπέμπουν στην τεχνική του καλλιτέχνη που αποτύπωνε θλιβερά τεμαχισμένες και δύσμορφες φιγούρες. Αυτή η τολμηρή και καινοτόμος προσέγγιση αποτελεί απόδειξη της οξυδέρκειας και της σφαιρικής αντιμετώπισης με την οποία χειριζόταν ο Avedon τους ανθρώπους που φωτογράφιζε.

 

Richard Avedon: ο μάγος της εικόνας Facebook Twitter
H Dovima με φόρεμα Dior, φωτογραφίζεται για τη Vogue από τον Richard Avedon, Οκτώβριος του 1955
Richard Avedon: ο μάγος της εικόνας Facebook Twitter
Η Nadja Auermann φωτογραφίζεται για τον κατάλογο του πολυκαταστήματος Neiman Marcuw από τον Richard Avedon,1994.

 

Ο Richard Avedon (1923–2004) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας φωτογράφος το 1942 στο Τμήμα Φωτογραφίας του Εμπορικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε το Design Laboratory στο New School.

 

Ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος στο Harper's Bazaar το 1945, για να συνεχίσει τελικά στο ανταγωνιστικό περιοδικό Vogue, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1988. Το 1992 έγινε ο πρώτος επικεφαλής φωτογράφος στο The New Yorker ως εσωτερικός συνεργάτης του περιοδικού. Τιμήθηκε με το βραβείο Master of Photography από το International Center of Photography και το έργο του περιλαμβάνεται σε σημαντικές συλλογές όπως του MoMA, του Smithsonian και του Metropolitan Museum of Art, μεταξύ αμέτρητων άλλων μουσείων και ιδρυμάτων ανά τον κόσμο.

 

Είναι ο μοναδικός φωτογράφος για τον οποίον το Metropolitan Museum of Art διοργάνωσε δύο μεγάλες εκθέσεις, το 1978 και το 2002. Το 2007 μία αναδρομική έκθεση που διοργάνωσε το Louisiana Museum of Modern Art στη ∆ανία περιόδευσε στο Μιλάνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στο Άμστερνταμ και στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Ο Richard Avedon ίδρυσε το Richard Avedon Foundation στη Νέα Υόρκη. Το ίδρυμα φιλοξενεί τις φωτογραφίες του, τα αρνητικά, τις δημοσιεύσεις, τα έγγραφα και όλο του το αρχειακό υλικό. 

 

Richard Avedon: ο μάγος της εικόνας Facebook Twitter
Φωτογράφηση για καμπάνια του οίκου versace. Εξαιρετικά επίκαιρη μιας και τα συγκεκριμένα φορέματα εμφανίστηκαν στην επίδειξη μόδας του οίκου για το Καλοκαίρι του 2018, ένα Homage στον Giani Versace.

Σαν Σήμερα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ