Eσύ τι έκανες στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001; Facebook Twitter

Eσύ τι έκανες στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001;

46

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2001, λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, όταν τη μουσική στο αυτοκίνητό μου διακόπτει απότομα ένα κοφτό: Μόλις μας ήρθε μια έκτακτη είδηση... Ανοίγω λίγο περισσότερο τον ήχο, καταλαβαίνω ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό. Ο σταθμός είναι μουσικός και οι ειδήσεις δεν είναι το φόρτε του. Ο εκφωνητής, (κάποιος ηχολήπτης προφανώς) λέει με φωνή που τρέμει ότι σε έναν από τους δύο Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κυριολεκτικά "καρφώθηκε" ένα αεροπλάνο. Ενστικτωδώς καρφώνω κι εγώ το πόδι μου στο γκάζι. Πρέπει να φτάσω όσο πιο γρήγορα γίνεται στο σπίτι για να δω τι έχει συμβεί, δε μπορεί κάποιος θα το έχει τραβήξει σε βίντεο, σκέφτομαι. Αν και είμαι 5 λεπτά από το σπίτι, η Κηφισίας μου φαίνεται αιώνια. Όταν επιτέλους καταφέρνω να φτάσω και να ανοίξω την τηλεόραση, γίνομαι μάρτυρας της συντριβής του 2ου αεροπλάνου στον διπλανό πύργο.

Έγραψα αυτόν τον πρόλογο γιατί είναι εντυπωσιακό πώς οι περισσότεροι από εμάς, θυμόμαστε με κάθε λεπτομέρεια τι κάναμε και πού βρισκόμασταν την ώρα που μάθαμε για το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους πύργους, ένα γεγονός που θα άλλαζε μια για πάντα ένα κομματάκι του εαυτού μας.


Δύο αεροπλάνα πέφτουν διαδοχικά πάνω στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου με διαφορά λιγότερη των 20 λεπτών. Η πτήση 11 της American Airlines συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο στις 8:46 π.μ. τοπική ώρα (15:46 ώρα Ελλάδας), μεταξύ των ορόφων 93 και 99. Δυστύχημα; Λάθος του πιλότου; Τρομοκρατική επίθεση;

Τα πρώτα τηλεοπτικά συνεργεία φτάνουν στο σημείο και ξεκινά η ζωντανή μετάδοση. Και έτσι, ζωντανά θα δούμε το δεύτερο αεροπλάνο της United Airlines, την πτήση 175 να συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02 π.μ. τοπική ώρα (16:02 ώρα Ελλάδας). Τα σενάρια λιγοστεύουν. Οι ειδικοί κατακλύζουν τα τηλεοπτικά παράθυρα και κάνουν πλέον λόγο για καλά σχεδιασμένο τρομοκρατικό χτύπημα, φωτογραφίζοντας την Αλ Κάιντα.

 

Χάος και απίστευτες σκηνές καταγράφονται από ερασιτεχνικές κάμερες. Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι. Γονείς ψάχνουν τα παιδιά τους, περαστικοί φωνάζουν σοκαρισμένοι και οι εργαζόμενοι στους Δίδυμους πύργους προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα δύο πολυόροφα κτίρια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Νέας Υόρκης συγκεντρώνονται στην περιοχή και ξεκινούν έναν άνισο αγώνα με το χρόνο. Μέσα στους δύο πύργους η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Τα ασανσέρ δεν λειτουργούν και όσοι βρίσκονται στους κάτω ορόφους θα καταφέρουν να βγουν, αφού πρώτα έχουν ποδοπατηθεί στις σκάλες. Όσοι βρίσκονται ψηλότερα θα εγκλωβιστούν. Η φωτιά και ο καπνός δεν θα τους επιτρέψει να βρουν έξοδο διαφυγής. Ο αέρας τελειώνει. Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουν από την κόλαση, είναι να πέσουν από το παράθυρο. Και αυτό επιλέγουν.

Eσύ τι έκανες στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001; Facebook Twitter
Eσύ τι έκανες στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001; Facebook Twitter
Τhe Falling man / Η φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου
Eσύ τι έκανες στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001; Facebook Twitter
Eσύ τι έκανες στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001; Facebook Twitter
Eσύ τι έκανες στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001; Facebook Twitter

O Νότιος Πύργος καταρρέει στις 9:59 π.μ (16:59 ώρα Ελλάδας) και ο Βόρειος στις 10:28 π.μ. (17:28 ώρα Ελλάδας). Ο πλανήτης παρακολουθεί σοκαρισμένος. Είναι κάτι μεγαλύτερο, κάτι που θα καρφωθεί στις μνήμες όλων για πολύ καιρό.

Θα ακολουθήσει μεγαλύτερο χάος. Τώρα γνωρίζουμε ότι οι νεκροί θα πολλαπλασιαστούν με ταχύτητα φωτός. Οι πληροφορίες τρέχουν στα δημοσιογραφικά γραφεία. Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστώνης με 81 επιβάτες στις 7:59 π.μ. με προορισμό το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία στην πτήση εκδηλώθηκε στις 8:14. Στις 8:27 το αεροπλάνο άλλαξε κατεύθυνση προς το Νότο.

Η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστώνης με 56 επιβάτες στις 8:14 π.μ. με προορισμό το Λος Άντζελες. Στις 8:42 ανέφερε πως έπιασε μια ύποπτη μετάδοση από ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο αποδείχθηκε πως προερχόταν από την πτήση American 11. Η αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της United εκδηλώθηκε μεταξύ 8:42 και 8:46 τοπική ώρα. Στις 8:58 το αεροπλάνο απέκτησε πορεία προς τη Νέα Υόρκη.

Eσύ τι έκανες στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001; Facebook Twitter
Το πεντάγωνο μετά την επίθεση

Στην τραγωδία των Δίδυμων πύργων η οποία στοίχισε τη ζωή περίπου 3000 ανθρώπων, θα προστεθούν άλλες δύο αεροπειρατείες. Η πτήση 77 της American Airlines που πέφτει στο Πεντάγωνο στις 9:37 π.μ. τοπική ώρα (16:37 ώρα Ελλάδας) και η πτήση 93 της United Airlines που θα συντριβεί σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03 π.μ. τοπική ώρα (17:03 ώρα Ελλάδας).

Eσύ τι έκανες στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001; Facebook Twitter
Το Εθνικό μνημείο

Στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου δημιουργήθηκε Εθνικό Μνημείο, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Εκεί αναγράφονται τα ονόματα όλων όσοι δεν κατάφεραν να επιζήσουν.

O Άλαν Τζάκσον έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο "Εσύ πού ήσουν όταν ο κόσμος σταμάτησε να γυρίζει αυτή τη μέρα του Σεπτεμβρίου;" Όλοι ήμασταν εκεί. Με όποιο τρόπο μπορούσαμε, θα απαντήσω.

 

 

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο LIFO.gr το 2015 © LIFO 2015

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 11.9.2017

Διεθνή
46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ